Cykel Prylar 12 inlägg 4497 visningar

Laga cykelbyxor?

Thomas Elingsbo
1979 • Hägersten
#1
9 oktober 2014 - 10:23
Gilla
Hej! Har ett par Assos cykelbyxor som är inne på andra säsongen och som jag är grymt nöjd med. Tyvärr har de börjat ruggas upp på insida lår, troligtvis pga. att jag (kanske ngt orutinerat) vilat benet mot ramen vid tillfälliga stopp och att det skavt mot de ovanpåliggande vajrarna. Det är en yta på ca 5x2 cm som är tydligt uppruggad och där man kan se genom tyget när man sträcker på det. Bara en tidsfråga innan det går hål...

Någon som vet om och hur man kan laga dem? Kan man sy/klistra dit en lapp, eller förstör man det elastiska materialet? Förslitningen sitter inte på ett område som gnids mot sadeln vid cykling, så eventuell lagning kommer inte att bli ett komfortproblem under cyklandet.

Vore trist att behöva kassera dem och köpa nya, finns så mycket andra roliga cykelprylar att lägga pengarna på istället :)

//Thomas
bang engström
1982 • västerhaninge
#2
9 oktober 2014 kl 10:46
Gilla
Cyklar man mycket bör man byta ut cykelbyxorna innan två år har gått av hygieniska skäl.

Annars så är det lite av en oskriven regel att byta ut trasigt mot nytt. Är det inte trasigt utan bara lite slitet kan du ha plagget som reservplagg vid dåligt väder osv.

Det finns olika repairshops också som inriktar sig inom olika områden när det kommer till sportkläder. I detta fall kan kanske någon av dessa hjälpa dig alt. Troligtvis kostar en reparation en bra bit av vad ett nytt par skulle kostar. Men nu är det väl också läge för Rea-fynd?
Thomas Elingsbo
1979 • Hägersten
#3
9 oktober 2014 kl 11:05
Gilla
Jämfört med många i det här forumet cyklar jag nog ganska sparsamt, ca 300 mil/år. Har fyra byxor av varierande kvalitet som jag alternerar mellan, men dessa är de som jag tycker är absolut bäst. Och för min nivå på cyklandet tycker jag att ett par byxor för över 2 tkr bör ha en livslängd som överstiger två säsonger.

De ser ut att vara i nyskick i övrigt, slitaget är helt klart ett resultat av yttre påverkan. Även om de ska leva kvar endast som reservplagg bör de nog lagas för att förhindra att förslitningen resulterar i ett stort hål inom kort. Men det förutsätter såklart att de går att laga själv alternativt till en något vettig peng.
Karel Friedl
1954 • Göteborg
#4
9 oktober 2014 kl 11:08
Gilla
Sy fast en lapp, snarlikt elastiskt material, kanske du har något kasserat hemma? Du måste sy sicksack så att även sömmen blir elastisk.
Thomas Elingsbo
1979 • Hägersten
#5
9 oktober 2014 kl 11:45
Gilla
Tackar! Var lite fundersam om man skulle våga sy i dem utan att förstöra dem, men lapp och sicksacksöm ska jag nog kunna fixa (alternativt ge i uppdrag till lokala skräddaren).

Har ett par äldre byxor som nog kan agera donator :)
bang engström
1982 • västerhaninge
#6
9 oktober 2014 kl 15:43
Gilla
Tyvärr är det ibland så att man betalar för en bra produkt i den meningen att är korrekt på alla sätt å vis, bra för röven, snygg, bra passform osv osv. Däremot inte alltid att man betalar för livslängden. Speciellt inte på en produkt som cykelbyxor. Ett alternativ kan ju vara att till nästa gång prova liknande modell fast från ett annat märke. Specialized har ju en liknande modell som också kostar runt 2000kr. Den kanske är bättre? Annars kanske du får växla ner, öka kadensen så slipper du skavet mot sadeln ;)

1968 • Kapp
#7
9 oktober 2014 kl 16:39
Gilla
Bang: varför skulle det vara en 2 års gräns på just cykebyxor på 2 år?
bang engström
1982 • västerhaninge
#8
9 oktober 2014 kl 16:53
Gilla
@anders, det sa jag inte. Det jag skrev är att om man cyklar mycket bör man byta sina bibs innan två år har gått av hygieniska skäl.

Å är plagget trasigt byter man ut det mot ett som är helt och fint, men detta är ju liten oskriven regel. Inget man behöver göra. En del cyklister är väldigt anala när det kommer till att färgmatcha, komma hel å ren till samlingarna osv osv.

Kan man lägga över två pappa på ett par bibs borde man kanske ha med i beräkningen att köpa nya om man krashar t.ex. Samma gäller ju många komponenter. Du köper ju inte en sadelstolpe för 4000kr för att den kommer hålla länge utan kanske för att den är bekväm, lätt osv osv. Å har du sönder stolpen måste du väl ersätta den? Hjälmar bör man också byta ut efter Max två år av hygieniska/säkerhetsskäl om du cyklar mycket.
1968 • Kapp
#9
9 oktober 2014 kl 20:48
1 Gilla
jag förstår ändå inte varför man bör byta av hygieniska skäl? tvättar dom väl..
1978 • Stockholm
#10
13 oktober 2014 kl 13:10
2 Gilla
håller med Anders. man tvättar ju kläderna? jag har både kalsonger, jeans, tröjor, badbyxor m.m som är över 2år och de använder jag nog mer än cykelkläderna.... för att inte tala om sängkläder......
1978 • Stockholm
#11
13 oktober 2014 kl 13:11
Gilla
för att svara på din fråga: jag tror att du törs försöka dig på att lappa dem, just av den anledningen att det inte är på nån av de mest utsatta delarna med risk för skav.
1972 • Sölvesborg
#12
14 oktober 2014 kl 10:56
Gilla
Det finns lagningskit med lim som egentligen är till för ex goretex. Funkar perfekt!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.