Cykel Övrigt 12 inlägg 5759 visningar

Obekväma sår.

Martin Haake
1984 • Östersund
#1
12 mars 2015 - 12:57
Gilla
Hallå cykelkamrater.

Jag har inte cyklat längre än augusti 2014 på min landsväg och har för nästan två månader sen köpt en trainer, så cyklar en del inomhus. Därför är jag inte riktigt van vid vissa sår, slitningar och annat som dyker upp och är därför intresserad av tips och knep. Hittade ingen riktigt bra tråd om detta.

Mina ljumskar är nästintill konstant torra och ömma, trycker jag med ett finger mot valfri plats i ljumsken så känns det irriterat och
obekvämt. Kan uppleva en form av knöl på olika ställen i ljumskarna med. Jag har bytt cykelbyxor för testa om felet satt där, men ingen riktigt skillnad.

Jag får även emellanåt någon typ av finne är väl den bästa förklaringen. Ibland en liknande irritation i hårsäck som blir blodfylld.

Allt detta är något jag gärna slipper och tar gärna emot alla tips och trix och vad det än kan vara för underlätta mitt kommande cyklande.

Tack på förhand.
1975 • Eslöv
#2
12 mars 2015 kl 17:06
Gilla
Et par snabba tips:

- Inga underkläder
- Byxfett/Chamiois creme (t.ex. Assos chamois crème, eller "bara" helosan) - båda på inlägget efter tvätt och direkt på baken.
- tvätta cykelbyxorna efter *varje* tur
- Undvik att raka friktionsytor (nöja dig med trimning om du måste)

Om inte ovanstående hjälper:
- Mät rumpan och kolla om din sadel är för smal eller för bred till just din anatomi (cykelhandlare har instrument för detta)
- Mät upp om du kanske sitter för högt eller för lågt, så att du "gungar" över sadeln när du trampar - det skapar onödig friktion

Säkert andra som har lite bra tips oxo - tror nästan alla har provat samma som dig tills dom kom på vad som funkade för dom. :-)
Håkan Smedman
1965 • Köklot / Finland
#3
12 mars 2015 kl 19:44
Gilla
Kombinationen rätt färsk cyklist och förhållandevis mkt cykling är nog en delförklaring. Några extra vilodagar ifrån cyklingen emellanåt, tills besvären lagt sig. Efter något/några år kommer du känna dig lika bekväm i sadeln som i tvfåtöljen:)
1967 • Mysinge
#4
13 mars 2015 kl 00:34
Gilla
Friktionssår, vilket det låter som, borde gå att se hur de uppkommer med blotta ögat. Om det är en byxsöm, en vajer, sadeln eller ramen som nöter på ditt mjuka skinn.
Utan att veta vad det är kan det vara svårt att hjälpa, men prova att justera sadeln bakåt någon mm. Spinningscykelsadlar ska passa många, men kanske inte är anpassade för dig.

Roligt du fått smak för hojandet igen. "Hoj" sägs förresten komma från något "hemligt (förbrytar)språk. En sån sak kanska kan få dig att tänka på något annat än ljumskfisteln. ;-)
1954 • Arboga
#5
14 mars 2015 kl 07:52
Gilla
Bra råd av Jesper och övriga. Som ofta när man börjar med cykling kan det bli problem. Oftast för att de går ut alldeles för hårt och kroppen inte hinner vänja sig. Viljan kan vara stark men kroppen vinner alltid! Det är bara att gilla läget.
1966 • Spånga
#6
14 mars 2015 kl 09:02
Gilla
Testa ReSkin Patch. Typ av plåster som från början är framtaget för cyklister.
Funkar riktigt bra. Kan dessutom tvättas upp till 10ggr.
Jonas Svanström
1971 • Eskilstuna
#7
14 mars 2015 kl 10:16
Gilla
Bild uppladdad av Jonas Svanström
Jag har ett tips, det har hjälpt mig på många sätt när det gäller friktion!
Den heter "mandelolja" och kan köpas på apoteket. Vad den gjort för mig är att den mjukar upp huden och gör den mer elastisk. Den återfuktar huden där man applicerar den. För mig har den även en läkande effekt då irritation och rodnader kan smörjas innan sänggående, på morgonen är effekten markant. Har kört den genom min korta karriär som svensk klassiker, plus två vättenrundor, cykelvasa osv osv...
För mig har det blivit en mirakelolja... Och jag kommer garanterat att fortsätta med den vid behov ;-) Lycka till!
1971 • Mölndal
#8
15 mars 2015 kl 07:43
Gilla
Se till att du har rätt storlek på cykelbyxorna, de skall sitta åt och ge lite kompression. lite assos byxfett kan underlätta också
1965 • Nyköping
#9
15 mars 2015 kl 11:56
Gilla
Jag fick massor av irritation i början. Började tvätta alla kläder i 50grader och besvären försvann.
Martin Haake
1984 • Östersund
#10
16 mars 2015 kl 17:12
Gilla
Stort tack för dem olika tipsen.

En del saker har jag sen innan läst mig till - inga underkläder, tighta bibs och liknande. Men olika oljor och annat var som lite nytt, fast jag läst om det. Sänkte sadeln minimalt och redan efter första passet så kändes det lite bekvämare. Så förhoppningsvis ska det ge med sig. Hatten av!
Johan
1969 • Enskede
#11
20 mars 2015 kl 12:30
Gilla
Varför inte testa salvornas salva - Inotyol. Alla som har barn känner väl till denna, men den funkar även utmärkt på äldre rumpor. Ett litet lager i ljumskarna kommer att göra susen och även på den där röda finnen.
HåkanC
2000 • -
#12
21 mars 2015 kl 11:36
Gilla
+1 på Inotyol, åtminstone när man har "problem".
För att minska risken för att få "problem" bör man vara noga med hygienen och gärna använda en förebyggande salva. En salva som är populär bland randonneurer och andra långcyklare är Jukonsalva
http://www.hardford.se/vara-varumarken/jukon/
Jukonsalva finns bl a på Ica och ÖB
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.