Löpning Kläder, Skor & Prylar 46 inlägg 15103 visningar

Vivobarefoot-tråden

1975 • Habo
#1
18 september 2014 - 16:41
Gilla
Ni som använder vivobarefoot, vad tycker om skon? Råd, tips, tankar! Var köper man den billigast?

Vilken typ använder ni när?

Börja diskutera!
< < < 1 2 3 > > >
Marcus
1978 • Skurup
#21
30 september 2014 kl 16:21
Gilla
Ja, man får nog prova skor för att veta storlek. Sen tror jag det ligger mycket i det du säger Joakim, att när man kör för första gången känns allt ganska nytt.
Joakim Larsson
1978 • SKURUP
#22
28 oktober 2014 kl 22:55
Gilla
The One!!!! 699:- xxl.se.
1975 • Habo
#23
29 oktober 2014 kl 13:53
Gilla
Tack Joakim, har beställt ett par!
JM
1977 • G
#24
2 mars 2015 kl 11:38
Gilla
Tidigare har jag kört två par Evo II storlek 43 M och varit mycket nöjd med det. Sen köpte jag Stealth 43 M och Trail Freak 43 M. Stealth är underbara, har sprungit 660 km med dessa nu. Men på vintern behövs lite mer grepp så då har jag kört mer med Trail Freak ca 410 km än så länge.

Problemet är att jag inte alls är nöjd med Trail Freak. Jag springer alltid barfota i skorna men när jag kommer upp i distans med Trail Freak och det är blött så får jag skav på sidan av foten. Jag upplever att tåboxen är betydligt smalare och tightare i modellen på Trail Freak kontra Stealth. Någon annan som har upplevt detta?

Frågan är vad jag ska göra nu? Ska jag gå upp i storlek på Trail Freak? Risken är att det inte fungerar då den verkar vara annorlunda designad. Alternativet då är annat märke med stor tåbox och minimal sula. Jag tänkte ta mig förbi Vivobarefoot-butiken i Sthlm i veckan och höra efter men är det någon som har erfarenhet av detta?
1975 • Habo
#25
2 mars 2015 kl 15:27
Gilla
Kör med sockar i trailfreak så jag är inte till nån hjälp...sorry.
JM
1977 • G
#26
2 mars 2015 kl 16:26
Gilla
Ja Mattias det kan vara en lösning, tror ändå att det blir för tight men det är värt ett försök.
JM
1977 • G
#27
12 april 2015 kl 13:00
Gilla
Jag tänkte återrapportera här för andra som testar Vivobarefoot kring mina erfarenheter kring storlekarna. Jag körde alltså storlek 43 på Stealth och Trail Freak. För Stealth fungerar det bra men inte för Trail Freak där det blev för litet. Jag spran länge med Trail Freak storlek 43 men de blev söndernötta där tårna slår i. Efter ett besök i Vivobarefoot concept store i Stockholm där jag fick bra hjälp så köpte jag ett par Trail Freak storlek 45. Så jag kan bara bekräfta de råd som tidigare getts i denna tråd att när det gäller Trail Freak så gäller det att ta i när det gäller storlek.
1960 • Södermalm
#28
12 april 2015 kl 20:26
Gilla
Jag gillar framför allt deras vanliga skor. Barfotakänsla och bra träning för fötterna till vardags, och ser i stort sett ut som vanliga skor, bara lite bredare i framfoten och tunnare sula. Nu har de till och med handgjorda läderskor för den som vill vara stilig. Och jättekul att de har öppnat concept stores i våra tre största städer. Den på Hantverkargatan i Stockholm ligger lite off, men väl värd ett besök!
1984 • Höganäs
#29
12 april 2015 kl 23:14
Gilla
Lite off topic kanske, men vad skiljer vivos tunna vardagsskor från typ Converse och liknande "platta" skor som väl ofta får kritik för att inte vara fotriktiga och att man blir plattfotad av att gå i dom? Länk: http://www.expressen.se/halsoliv/conversesjukan-drabbar-ungas-fotter/
1975 • Habo
#30
13 april 2015 kl 07:06
Gilla
Om man går i tunna skor på samma sätt som man går i uppbyggda skor får man säkert ont. Man behöver ändra steget även då man promenerar och ta kortare steg.
1960 • Södermalm
#31
13 april 2015 kl 08:07
Gilla
Det stämmer säkert som Mattias säger att man ska gå med kortare steg. Men det är nog inte enda förklaringen. Converse och liknande har nackdelen att de faktiskt _inte_ har tunna sulor, och att sulorna dessutom är av ett material som deformeras. Sulan tenderar att sjunka in på insidan av hälen, särskilt som man många unga idag har tendens till överpronation, för att de har försvagat musklerna runt fotleden av att springa för lite. Då förvärras överpronationen när man går. Ur den aspekten är Vivos skor mycket bättre, eftersom sulan är så tunn och av bättre material. Men sedan är det nog också en träningssak. Om foten är ovan att gå i tunnan sulor så kan man t ex få ont i hälen. Det är nog helt enkelt hälbenet som måste härdas. OBS, om man får ont i hälen så ska man inte fortsätta härda, för då kan det bli en inflammation. Då får man skydda hälen med tjockare sula ett tag tills det går över. Men då har hälbenet blivit starkare. Det är ju ett slags träning att gå i tunna sulor om man är ovan vid det. Då är det säkert bäst att varva barfotaskorna med de man är van vid, så kroppen får återhämta sig mellan träningstillfällena. Precis som när man börjar springa i barfotaskor.
1965 • Täby
#32
13 april 2015 kl 09:22
Gilla
Jag använder allra oftast Vivo som vardagsskor (inomhus är det nästan alltid strumpor, inklusive på jobbet). Jag har ett gäng par, inklusive dom nya med den lite hårdare sulan, och lite mer traditionell i sitt utseende.

En lustig sak som jag väl kommer ihåg sen i fjol i London, där vi brukar gå mycket - vara ute och vandra 5-9 timmar är inte ovanligt. En dag tog jag ett par traditionella sneakers. Första timmen var det skönt, ju som att gå på moln. Men allt eftersom så fick jag mer och mer ont. Det fanns ju liksom material där det inte ska finnar (jämför med att stå på hårt golv). Vem tycker att det är en bra ide att fylla ut alla hålor under foten? Hursom, jag fick snudd på panik, och vi fisk göra ett avsteg hem så jag fick sätta på mig andra skor. Natruligtvis en vanesak, men intressant observation.

(Jag springer inte i Vivo, barfota eller 0-drop - passar inte mig.)
JM
1977 • G
#33
13 april 2015 kl 09:42
Gilla
Jag tror inte Converse har en stor tåbox heller vilket gör att den stoppar foten naturliga rörelse och tårna kan inte "sprida" sig. Jag rekommenderar ett besök i Stockholmsbutiken för provlöpning, duktig och kunnig personal där. Deras nya Pure-modell är också intressant den är ännu "lösare" i hälkappan än Stealth. Jag tycker att det är lite synd att de har valt att göra tåboxen smalare på Trail Freak men med större storlek så gör inte det så mycket.
1984 • Höganäs
#34
15 april 2015 kl 15:00
1 Gilla
Det är intressant det här med att många överpronerar idag som följd av att man har gått i dåliga skor länge. Det har inte gått upp för mig förrän nu då jag efterforskat lite själv och läst om det, har bara fått förklarat för mig att jag pronerar och därför blivit rekommenderad skor med stöd för det. Trodde därmed att antingen så pronerar man av olika grad eller så gör man det inte, och att det inte är något som förändras. Nu har jag förstått att genom träning och att se över löptsteget kan göra att man får mindre pronation. Jag har länge gått i ett par nike lunarglide till vardags (dom har pronationsstöd) kanske man inte borde göra längre då med andra ord...hmm
Nils
1974 • Malmö
#35
13 februari 2016 kl 17:58
Gilla
Jag trivs mkt bra i mina vivo barefoot. När vader och hälsenor vant sig har jag haft mkt mindre problem med knän och benhinnor. Dock så blir jag trött/lite öm under framfoten efter en 6k på asfalt. Jag kör med de tunna inläggssulorna i men behöver kanske lite mer dämpning ändå. Någon som upplevt liknande?
Mårten
1960 • Hovås
#36
26 juli 2016 kl 13:03
1 Gilla
Tänkte delge er mina erfarenheter av övergång från Asics Cumulus till Vivo Barefoot Stealth II om någon är intresserad. Jag har idag sprungit min första runda i Vivo-skorna efter att ha köpt dem i juni och använt dem för promenader under sommaren. Jag återkommer till skorna och erfarenheter av dem.

Min bakgrund: Jag är en 55-årig överviktig man som motionerat hela livet. När jag slutade röka för 20 år sedan gick jag upp i vikt och började springa längre för att motverka det . Vid 40 anmälde jag mig till GBG-varvet första gången och har sedan sprungit 12 varv på tider mellan 1,47 och dryga två timmar (ingen gasell direkt). Jag har sprungit i Asics Cumulus hela tiden och med hälisättning, vilket löplabbet lärde mig när jag provade ut mina första. Jag har aldrig upplevt några problem med de skorna.

För ett par år sedan fick jag problem med knän och fötter och hade i princip gett upp löpningen när jag av olika skäl förstod att jag hade lärt mig fel teknik. Jag har nu försökt träna in ett nytt steg med framfotsisättning (trampdyna, häl, stortå) enligt de instruktionsfilmer som finns på Youtube.

Jag har inga förutfattade meningar om hur detta kommer att gå och kommer igen om ett par dagar med erfarenheterna av den första rundan när jag hunnit smälta den och känna efter var det värker etc. Sedan hoppas jag kunna uppdatera med jämna mellanrum tills jag förhoppningsvis når mitt mål om milen på cirka 55 minuter igen.
Andreas
1984 • Kävlinge
#37
29 juli 2016 kl 12:11
Gilla
Hela familjen har vivo. Från minsta barnen på 1.5 till syskon och föräldrar. Jag använder mest dem på vinterhalvåret och på jobbet. Min erfarenhet som övriga varit inne på är att de slits fort vid löpning. Har shammasandals (warrior modellen är riktigt trevlig för alla ändamål så här på sommaren) och gladsoles sandaler på fritiden och när jag springer.
JM
1977 • G
#38
31 juli 2016 kl 00:19
Gilla
@Mårten missa inte att göra övningar för vaderna och hälsenorna i början och ta det mycket lugnt med distansen. Tänk på kadensen med 180 steg/min och din kroppshållning så att foten landar direkt under kroppen och inte framför, små steg. Om du tittar på de videos som Lee Saxby gjorde för Vivobarefoot så antar jag att du redan har koll på detta. Lycka till!
Andreas
1981 • Hyllinge
#39
28 oktober 2018 kl 18:06
Gilla
Öppnar en gammal tråd... Tänkte mig ett par Vivo som kontorsskor. Hur upplever ni som har dem att storlekarna är?
1986 • Falkenberg
#40
28 oktober 2018 kl 18:46
Gilla
#39 jag fick precis hem ett par i samma syfte, men har använt dem hela helgen, utomhus. Skönt att få gå barfota även den här delen av året! Mina är 295 mm och breda, på fötter som är 283mm och smala. Det verkar vara mitt i prick, skulle inte vilja ha ett par tighta skor av den här typen.
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.