Löpning Träning 24 inlägg 7370 visningar

Allmänna Träningsprogram - problemen

1973 • Järfälla
#1
5 december 2014 - 15:16
Gilla
Det har diskuterats förut, hur bra eller dåliga är alla dom tillgängliga allmänna träningsprogram som finns att tillgå eller köpa på nätet. Exempel som brukar komma upp är t ex Szalkais och Fribergs program.

Det finns många bra saker med dessa program men i detta inlägg vill jag ta upp några av dom problem jag ser med programmen, funderingar kring dessa samt några frågeställningar.

Problemen (och funderingar kring dessa):
A) Även om programmen oftast har råd som "du bör ha sprungit 5 km på **:** för att välja detta program" så tar programmen inte hänsyn till ditt nuläge utan bygger helt på slutmålet, t ex "spring milen på **:**".
Detta gör att programmen blir konstiga att följa både för nybörjare som kanske inte riktigt klarar tempot eller mängden men vill satsa mot programmets måltid och för den mer erfarne som redan nu har snabbare tempo och/eller mer mängd i sin träning men ändå ser måltempot som ett rimligt mål.

B) Det blir också konstigt för dom som inte vill lägga ner den i programmet utstakade mängden men ändå har potential att klara måltiderna.
Ofta brukar programmen lyfta fram några nyckelpass som ska genomföras men jag tänker att programmen är uppbyggda efter att alla pass genomförs.
Ska man regelbundet hoppa över pass så borde kvarvarande pass anpassas till detta för att få full effektivitet.

C) Programmen har (oftast) ingen uppföljning runt personens utveckling eller anpassning till utomstående saker som påverkar personens träning (sjukdomar, familjen etc).
Utvecklas man snabbare måste man byta till ett snabbare program själv, eller anpassa själv eller...
Samma sak om man missar delar, det är svårt att veta hur man ska ta igen "tappad" träning...
...eftersom träningens upplägg inte utgår från nuläget.

D) Programmen är (enligt min analys) inte i någon större utsträckning anpassad till periodiserad träning. Det finns ingen uppbyggnadsfas, eller snabbhetsfas, etc. I bästa fall finns det en startuppfas (med kortare och långsammare pass) som kanske passar dom som är lite igång men inte direkt och i alla fall en formgivande fas på slutet, inför loppet med kortare (men snabba) pass för att toppforma lite.
Jag kan sakna blocktänket med säg 4-veckorsperioder som avslutas med ett testlopp som sedan tillsammans med vilken fas man är i sätter ramarna för nästa period.

Så till frågeställningarna:
1) Vad tror ni om mina funderingar?
Allmänna åsikter.

2) Har ni följt ett program fullt ut någon gång?
Om ja, vilket och hur upplevde ni det?
Om nej, varför inte?

3) Tror ni att det går att göra ett allmänt men individanpassat program enligt mönstren för t ex Szalkais program?
Program med lite "inbyggd intelligens" som anpassas i perioder efter vad personen får för tider på testloppen?


Mina egna korta svar:
1) Jag gillar såklart mina åsikter :-)

2) Nej, av de anledningar jag tar upp under problem och funderingar.

3) Ja, jag är helt övertygad om att det skulle gå. Men jag är lika tveksam till att det finns en marknad för det. Jag tror att flertalet människor gillar att hela programmet finns där, från start till mål och att målet är ett tidsmål som man "ska" uppnå om man följer programmet.


Ser fram mot era svar.
< < < 1 2 > > >
Linnea Sundberg
1978 • Uppsala
#21
15 augusti 2015 kl 22:28
Gilla
Jepp jag har kört 8 v program som finns på denna sajt. (Milen under 50). Har cirka två veckor kvar och kommer nog inte att följa de två sista veckorna då mitt lopp ligger längre fram i tiden än två veckor så jag kör v 4-5-6 igen typ.

För mig var det hyfsat enekelt i början att klara ungefärliga tider ich jag gjorde oftare snabbare tider än de angivna förslagstiderna.

På min nivå har det fungerat väldigt bra men jag startade preogrammet typ 14 v innan tilltänkt lopp eftersom jag visste att jag hade semester (där jag ibte kan springa) och med tanke på att jag kunde bli sjuk (vilket jag blev). Nu när jag kört en del känner jag att jag kan vara mer flexibel men ändå få till ungefär de pass som behövs. Jag är väl inte helt novis även om jag aldrig tränat löpning.

Men visst skulle en PT säkert kunna få mig ännu bättre tränad men jag är inte på den nivån att jag vill inrätta mitt liv efter löpning.

dwa
1962 • Borås
#22
1 september 2015 kl 22:15 Redigerad 1 september 2015 kl 22:17
Gilla
Ett trainingsprogramm över 12 veckor, utan kostnad och välbeprovat - och till viss del individualiserat: (tyvärr på tyska, men ändå någorlunda att förstå):

5, 10, HM och Marathon:
http://www.lauftipps.ch/trainingsplaene

dwa
1962 • Borås
#23
23 oktober 2016 kl 09:41
1 Gilla
Jag har en "hela året" trainingsprogramm som fungera för mig och jag är nöjd. 4 veckor kostar det ingening: www.runningcoach.me

Kan jag med bra samvete rekommentera. (på engelska, svenska, tyska)
Acke5
1959 • Göteborg
#24
23 oktober 2016 kl 15:13 Redigerad 23 oktober 2016 kl 15:17
Gilla
Aktiv träning har en del generella program på sin hemsida
http://aktivtraning.se/traning/lopning

Någon som har erfarenhet av något av dessa?
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.