Löpning Kost & Näring 13 inlägg 5689 visningar

För lite till frukost?

M
1977 • Vstad
#1
26 september 2015 - 12:25
Gilla
Hej! Jag håller sakta på att komma i form och gå ner 5 kilo i vikt genom kost och motion (gång och joggning). Under flera år har jag ätit en portion med havregrynsgröt och lättmjölk till frukost - ingen sylt eller annat extra. Detta blir c 200 kcal. Jag äter oftast också mellanmål på förmiddagen: frukt, knäckebröd med tonfisk etc. Det går extremt sakta för mig att gå ner och jag börjar undra om jag kanske ska äta mer till frukost? Jag är lite rädd för att äta för mycket kalorier under dagen, ligger på ca 1500-1700 kcal/dygn (mat minus motion). En gång i tiden var jag mycket underviktig pga av bantning, men är nu normalviktig, 170 cm och 70 kg - vet inte hur mycket sådant påverkar.
Annika
1979 • Mölndal
#2
26 september 2015 kl 16:45
Gilla
Vad tänker du att du skulle tjäna på att äta mer till frukost?

Har du testat att logga allt du äter i någon app? Jag kör just nu med Lifesum och blir lite fascinerad av hur otroligt mycket en extra macka, ett glas mjölk osv gör i slutänden. Ofta äter man betydligt mycket mer än man tror :/
1977 • Göteborg
#3
26 september 2015 kl 18:53
Gilla
Hejsan!

Om jag får råda dig så kan du göra underverk med bra mat. Prova med något annat än gröt. Gröt innehåller en hel del kolhydrater och det finns alternativ. Prova 10% ekologisk yogurt med paranöttet, pumpakärnor, cashewnötter och stringla lite honung över. Väldigt gott. Till detta kan du servera en sallad med spenatblad, tomat mm. Tyck gärna in ett eller två kokta eller stekt ägg.

Prova detta i strikt 21 dagar.

Lycka till
Petersson
1980 • Linköping
#4
26 september 2015 kl 22:14
Gilla
Det blir en väldigt liten portion om man vill äta 10%-ig yoghurt med nötter till frukost och ändå gå ner i vikt.

Det är väl bra att det går långsamt nedåt om du haft problem tidigare? Vill du att det ska gå snabbare får du äta mindre eller träna mer. Mer frukost gör att någon annan måltid måste bli mindre. Det kan vara klokt att äta mycket efter träning men inte annars, vilken måltid det råkar vara borde vara av mindre vikt.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#5
26 september 2015 kl 22:36
Gilla
Jag tycker du äter för lite frukost. Komplettera gärna med lite mer protein, ex ett ägg och en frukt. Rimligen bör du äta 2000 kcal om dagen. Tränar du mycket behöver du energi + protein för att dra nytta av träningen.
1985 • Pussen
#6
26 september 2015 kl 22:41
1 Gilla
Skaffa en matapp eller kör någon manuell loggning av allt du stoppar i dig. Om du inte redan gör det förstås.

Glöm inte räkna med stekoljor/smör, smör på mackorna, olivoljan på salladen osv. Energirika drycker ska inte glömmas heller såklart.

Annars har jag några älskvärda tips som hjälpt många av mina klienter att tappa många många kilon.

1 - Lägg upp salladen FÖRST på tallriken. Många tar salladen sist och det blir då oftast mindre än man egentligen tänkt sig.

2 - Kokt potatis framför ungsbakad eller potatismos. Kokt potatis har ett av världens bästa mättnadsindex (SI) vilket är upplevd mättnad/energienhet

3 - Håll dig till 3 huvudmål. Inget småätande (om du inte är högenergiarbetare eller högenergiidrottare).

Lycka till ?
1985 • Pussen
#7
26 september 2015 kl 22:42
Gilla
Oj. Min smilie blev ett frågetecken ser jag nu.

Sikta mot ett ordentligt proteinintag med. En stor andel kött/fisk/fågel/baljväxter till varje måltid. Kvarg är awesome som såsbas.
Oldboy
1952 • Danderyd
#8
26 september 2015 kl 23:54
Gilla
Tycker inte det är konstigt att du behöver ett mellanmål på förmiddagen med den frukosten. Försökte fjällvandra på grötfrukost en gång, blev hungrig efter en timme!

Prova en lite kraftigare frukost med mer fett och kanske mer protein och hoppa över mellanmålet på förmiddagen. Men du behöver inte köra Robert Drottz recept rakt av, 10%-ig yoghurt låter onödigt fett och honungen är bara onödiga kalorier. Krydda med kanel och/eller kardemumma i stället om nötter och mandel inte är gott nog, solrosfrön kan man också ha i.

Se upp med dryckerna! Öl, juice, latte mm innehåller en massa kalorier som bara slinker ner.

Tycker Tommy Ivarssons råd var bra. Själv behöver jag dock fyra mål om dagen men så springer jag också 5-7 mil i veckan.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#9
27 september 2015 kl 08:36
Gilla
Man behöver inte vara rädd för fett, vi är mer fettdrivna än man tror. Honung är bra för immunförsvaret. Ta bort socker, vetemjöl ur kosten.
Annika
1979 • Mölndal
#10
27 september 2015 kl 09:48
Gilla
Blir du mätt på gröten? Jag äter ofta gröt till lunch och en portion havregrynsgröt (gjord på 1 dl gryn) blir jag inte mätt på, och står mig verkligen inte länge. På sistone har jag experimenterat med att dryga ut gröten med t.ex. finriven zucchini och äpple, lite kanel på det - inte mycket mer kalorier än i vanlig gröt, men själva portionen blir typ fyra gånger så stor vilket gör mig betydligt mycket mättare och jag håller mig mätt hela eftermiddagen. Man kan även blanda i äggvita i gröten för mer protein - googla zoats!
Mellanmål ger lätt lite för många kalorier över en dag; och ju närmare sin idealvikt man ligger desto mer noggrann behöver man vara med intaget. Det är lättare att tappa 5 kg om man har 50 kg övervikt än när det är 5 kg som kroppen egentligen helst vill ha kvar... jag vet, jag försöker göra samma sak själv :) Lifesum funkar bra för mig, och hindrar mig även från att överkompensera för de kalorier jag bränner i samband med träning, något som annars är väldigt lätt att göra!

Tommy gav riktigt bra råd i #6!
M
1977 • Vstad
#11
27 september 2015 kl 18:10
Gilla
Tack för svar!
Jag blir relativt mätt på gröt, tycker om att äta varm mat och mår allmänt bra av gröt. Men, ska nog börja lägga till ett kokt ägg. Jag blir hungrigare av yoghurt än gröt. Annan bra sak med gröt är att det är billigt, enkelt och miljövänlig mat.

Jag vill gå ner i vikt på ett hälsosamt sätt och det får ta tid, men 1 kg på en månad får en ju att börja undra. Jag har märkt att om jag börjar tänka på att banta så blir jag stressad och viktminskningen stannar upp och jag börjar småäta. Tror nästan att hälften av de fem kilona har kommit från att jag försökt banta (förutom arbetskamrater som är duktiga på att baka:).
M
1977 • Vstad
#12
27 september 2015 kl 18:13
Gilla
Tommy Ivarsson: gör på det hela redan som du föreslår, men brukar glömma bort hur bra kokt potatis mättar! Tack för påminnelsen.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#13
27 september 2015 kl 19:15
Gilla
@M

1 kg på en månad ger 12 på ett år, låter helt ok tycker jag. Ordet banta borde förbjudas, vad som gäller är att balansera sin träning/aktivitet med ett vettigt kostupplägg som fungerar på lång sikt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.