Löpning Träning 11 inlägg 12633 visningar

trött i benen vs. konditionen

Emelie Hallenberg
1989 • Uppsala
#1
3 december 2015 - 15:27
Gilla
jag har en fundering angående hur benstyrkan respektive konditionen förbättras.
imorse körde jag ett pass som jag gör med jämna mellanrum. ser ut som följer:
25 min uppvärmning.
2x5 + 2x4 + 2x3 + 2x2 + 2x1 min, med 1 min vila mellan varje intervall.

det ska vara/är ett tufft pass, men idag upplevde jag en väsentlig känsla av att benen tog slut mycket snabbare än flåset.
kan det bli stora skillnader mellan benens respektive lungornas uthållighet? och hur kan man i så fall bäst träna för att motverka att skillnaden blir för stor?
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#2
3 december 2015 kl 15:56
Gilla
Är man lite nedtränad eller kör för snabbt så blir benen trött och sätter gränsen, det är sällan flåset är begränsningen om man är frisk och har normal lungfunktion.
Oldboy
1952 • Danderyd
#3
3 december 2015 kl 17:15
Gilla
Nej, det är sällan andningen men däremot hjärtat ibland, det är väl ofta hjärtats förmåga att förse musklerna med syre osv sätter en gräns som man upplever som att man blir trött, det man kallar kondition eller ibland "flåset".
När man springer intervaller eller andra fartpass gäller det att man har lärt sig vilken fart man kan hålla för att slippa sakta ner på slutet. Det ändrar sig med dagsformen så man får liksom lära sig det hela tiden. Det är bara att träna varierat så får man allt lättare att känna vad man klarar. Lita på intuitionen och träna mest på sånt som är kul eller känns bra efteråt.
Petersson
1980 • Linköping
#4
3 december 2015 kl 20:19
Gilla
Tvärtom för mig. Sällan jag blir särskilt trött i benen av att springa intervaller, flåset begränsar mig. Backar möjligen undantagna
1985 • Göteborg
#5
3 december 2015 kl 21:32
Gilla
Håller med dig #4

På intervaller är det hjärta/lungor som "brinner"!

På 5km och uppåt är det bara muskeltröttheten och möjligtvis hjärna som begränsar mig.
1984 • Stockholm
#6
3 december 2015 kl 21:35
Gilla
Att flåset begränsar beror ju på att musklernatt inte får tillräckligt med syre vilket i sin tur går att förbättra från 2 håll:

gör musklerna bättre på att omvandla syre till energi = spring mycket förenklat sett

eller gör hjärtat starkare så att det pumpar mer i varje slag = spring hårt förenklat sett

att benen känns som flaskhalsen beror väl snarare på antingen mjölksyra eller att man är nedtränad? mjölksyratröskeln höjs väl främst genom att man springer mkt kring densamma och nerträning kan man avhjälpa genom att köra kortare, lugnare eller färre pass ett tag.

Så ser iallafall min säkert grovt förenklade modell av hur det funkar ut.
Emelie Hallenberg
1989 • Uppsala
#7
4 december 2015 kl 08:46
Gilla
#6 Har du tips på något effektivt mjölksyrepass man kan köra?
1984 • Stockholm
#8
4 december 2015 kl 09:20
Gilla
#4 Typiska pass runt tröskel är snabbdistans på 5-10km (hårt men inte max) eller tröskelintervaller. Tex 3×2000m med kort gåvila eller lite längre joggvila. Intensiteten brukar beskrivas som jobbigt men kontrollerat. Farten brukar vara samma som man håller på ett millopp eller något långsammare.
1984 • Stockholm
#9
4 december 2015 kl 09:37
Gilla
och då menar jag pass som är ämnade att förbättra "bortforsling" av mjölksyra vilket jag tror är vad du är ute efter. pratar man "mjölksyrapass" brukar man annars mena pass då man tränar på att springa med väldigt mkt mjölksyra i benen och försöker vänja kroppen att ösa på ändå - men det behöver man mest träna på om man vill bli snabb på 400m-1500m.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#10
4 december 2015 kl 10:50
Gilla
Egentligen förstår jag inte vitsen att köra "med mycket mjölksyra i benen", jag har alltid prioriterat att flytta min tröskel och tåla tröskelfarten, mjölksyra känns som träning för 800 meter banlöpning.
HF Löfgren
1968 • Malmö
#11
4 december 2015 kl 10:59
Gilla
Om man vill köra sådana pass som Johan föreslår i #8 så är det jättebra om man känner till sin mjölksyratröskel. I mitt fall så ligger den på ca 160 i puls (men jag är en gammal gubbe, så din ligger sannolikt högre). Vid den pulsen/ansträngningsnivån så bildas mer syra än vad min kropp kan forsla bort.

När jag passerar tröskeln så blir det markant jobbigare och flåsigare att springa och benen blir stumma och tröga. Om man inte tål detta så bra så behöver man sänka farten för att orka springa vidare. Man kan också träna på att ösa på, trots överskottet av syra, som Johan beskriver under #9 (men bara till en viss gräns och den typen av träning lämpar sig mest till kortare distanser som Johan också skriver).

I mitt fall så ska jag alltså springa de passen som Johan föreslår i #8 på en puls kring 155-159. Då känns det fort men kontrollerat. Så har du en pulsklocka så testa att gradvis öka ansträngningen under ett pass och försök känn efter när du passerar tröskeln och notera pulsen. Jag har hört att vissa kan ha svårt att känna det där men för mig är det tydligt, så testa.

Men om du känner att flåset är okey/pulsen är låg men att benen är trötta så tror jag att du varit nertränad/sliten när du påbörjade ditt intevallpass. Försök planera din träning så att du alltid har en vilodag dagen innan du tänker köra intervaller. Om du inte gör det redan så komplettera också din träning med lite styrka för ben och bål.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.