8 juni 2016 kl 14:18
Redigerad 8 juni 2016 kl 14:21
#35
För milen - marathon torde en fettprocent på säg 2-5 % vara optimalt för män.
En fettprocent på 5 resp 15 , skulle motsvara att den fettfria kroppsvikten betecknad fk = 0.95 v5 = 0.85 v15 där v5 betecknar vikten vid fettprocenten 5 och v15 vid fettprocenten 15.
Eftersom kroppslängden är konstant (samma löpare) ökar BMI i procent lika mycket som vikten ökar i procent.
=> v15= 0.95/0.85 x v5 = ca 1.1176 v5 och eftersom detsamma gäller BMI ökar BMI också med ca 11.76 %
Antager vi sedan att fettprocenten 5 t ex motsvarar ett klart hyfsat BMI på 20 (optimalt för långlöpning ligger oftast inom ca 18-21) för en i så fall ändå inte "spinkig" löpare kroppstypmässigt medför det att BMI-ökningen från fettprocent 5 till fettprocent 15 blir till BMI ca 22.35, vilket erfarenhetsmässigt är onödigt högt i synnerhet om ökningen från BMI 20 beror på enbart fett som i detta exempel.
Så erfarenhetsmässigt bör därför en fettprocent på 15 vara en bra bit över optimal nivå, åtminstone för män.
-----------------------------------
Vidare bör sedan milkapaciteten inte förbättras med så mycket som 15 % om vikten minskar 10 %, om träningsmängd m m hålls konstanta och har varit konstanta en längre tid innan första testet dvs så att föregående ändringars effekt har klingat av, såvida det inte sker en samtidig löpekonomiförbättring vilket dock kan ha skett i det aktuella fallet t ex om onödigt fett fanns överrepresenterat på benen vilka ju rör sig mer än t ex bålen med dess potentiellt mer ekonomiska fett.