Löpning Skador & Rehab 9 inlägg 2674 visningar

Tippar utåt med foten ger ont utsida knä och itb

Mikael Petterson
1969 • Vallentuna
#1
9 augusti 2020 - 10:06
Gilla 
Hej,
Jag försöker igen för att få råd här.
Problem: Höger foten tippar utåt vid gång och löpning. Känns som man skall ramla.
Symtom: Stelhet stortåled, ont utsida knä. Även öm insida knä. Ingen symptom under själva löpningen utan alltid efteråt.
Jag kör Hokka One skor neutrala. Har alltid kört det. Någon som haft likande problem?
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#2
9 augusti 2020 - 14:56 Redigerad 9 augusti 2020 - 14:58
Gilla 
Min högra fot har också alltid så länge jag kan minnas (under löpträning i 46 år hittills, > 230 000 km) varit något mer utåtvinklad än den vänstra, och även i mitt fall är stortåleden i högerfoten på senare år mycket stel för det tar emot mer där om jag böjer upp stortån med händerna än med vänsterfotens stortå men den smärtar inte under löpning.
I mitt fall gissar jag att just denna avvikelse(utåtvinklingen) sedd isolerad dock bara är en faktor för uppkomsten av flera andra för diverse olika skador genom åren jämfört med en del andra anatomiska svagheter (främst dålig motorik i vänstra gluteus medius och överrörliga sacro-ilica-leder).

Jag minns inte att jag har haft med problem/skador i högre knä som du, däremot de flesta andra ställen inkl ländrygg, korsrygg - sacro-ilicaleder, ljumskar, vänster knä framsida och utsida, vänster vad, vänster lår framsida, baksida (hamstrings) båda låren, fotled(svrickningar), plantar fasciitis båda fötterna, senaste skadorna båda fötters insida (tibialis posteriurs sena) m m :-)
Det är möjligt att utåtvinklingen i min högra fot, inkl dess plattfothet, har förstärks främst av skadan på fotens insida, men jag upplever inte ännu att att den vänstra foten med en nu färsk liknande skada medfört någon tydlig utåtvinkling.
En möjlighet i mitt fall är att jag skulle bli mer symmetrisk framöver med att ha haft skadan i båda fötterna :-)
Balansen är dålig ändå främst pga den dåliga vänstra gluteus medius, men fotskada speciellt om den är ensidig kanske förvärrar balansproblemen. Så balansbrädes-träning kan vara lämplig.
Mikael Petterson
1969 • Vallentuna
#3
9 augusti 2020 - 18:59
Gilla 
Hej tack för svar. Skall testa med balansplattan som ligger i förrådet :-)
Var ett tag sedan som jag använde den.
Har även börjat att köra övningar med höga knän. Fick det tipset på annat håll. Så nu har jag två saker att testa !
Det blir kul.
Mikael
1971 • Nykvarn
#4
9 augusti 2020 - 19:28
Gilla 
Frågan är ju också VARFÖR pekar foten utåt, är det bara foten eller är också knät utåtroterat eller sitter det i höften och hela benet är utåtroterat?

Här är en bra film i ämnet:
https://m.youtube.com/watch?v=5f8SF_T2zyw&feature=youtu.be
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#5
9 augusti 2020 - 20:10 Redigerad 9 augusti 2020 - 20:11
Svar på inlägg #4
Gilla 
7.16 in i videon tar hon sannolikt upp mitt fall. Jag noterade redan för sisådär 42 år sedan (när jag började seriös mängdträning för marathon) att det högra underbenet tycktes utåtroterat (och gav utåtvinklad fot) och det var nog så, så det fick jag leva men jag befarade framtida problem även om detta isolerat är svårvärderat. Utan detta problem kanske jag skulle ha blivit någon eller några minuter bättre på marathon ?
Sedan kan sacroilica-låsningarna ha förvärrat detta, liksom fotskadorna.
Åsa
1965 • Uppsala
#6
9 augusti 2020 - 22:44
Gilla 
Min högerfot var utåtvinklad, eller nog hela benet, fick hjälp av kiropraktor att räta upp bäckenet plus stretch av höftböjare och benet blev rakt.
Mikael Petterson
1969 • Vallentuna
#7
10 augusti 2020 - 11:22
1 Gilla 
Staffan, jag har varit hos Kiropraktor och foten pekar inte utåt. Däremot vickar höger fot åt utsidan vid promenad eller löpning.
Jag har nu kört blansplatta morgon och kväll. Sedan körde jag ett pass med 1 min höga knän 1 gång. Kändes bra under passet.
På morgonen idag inget större problem med utsida knä. Känns inget utsida knä. Peppar peppar ....
Däremot fick ont i stortån på morgonen :-(
När jag böjer stortån uppåt känns det. Nu på dagen känner jag just inget. Kanske är det stotån som spökar. Den påverkar väl balans?
1971 • Nykvarn
#8
10 augusti 2020 - 13:38
Svar på inlägg #7
Gilla 
Ja stortån är väldigt viktig för balans, den är fotens "ankare" och viktig för stegavvecklingen vid löpning.
Mikael Petterson
1969 • Vallentuna
#9
10 augusti 2020 - 21:17
Gilla 
Ja det är först när jag körde med höga knän som jag förstod att det var något med stortån på hö fot. Jag behöver inte springa utan tappar balansen bara jag går. Det gör inte ont hela tiden utan bara ibland. Skumt!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.