Löpning Kost & Näring 39 inlägg 12200 visningar

Göra egna bars - Lågkolhydrat

2006 • Alingsås
#1
28 oktober 2016 - 14:55
Gilla
Har tänkt länge på att göra egna bars att ha med mig på långpass, ultralopp etc. Jag äter normalt sett en lågkolhydratkost på främst naturliga råvaror, vill absolut undvika mjöl, hålla sockerhalten under 5 g / 100 g, men mängden kolhydrater kan såklart vara högre än normalt i den energi som tillförs under träning.

Ni som har erfarenhet av detta kostupplägg är säkert bekanta med hur jag tänker, det jag är ute efter nu är recept, tips på vad som faktiskt funkar för ett 100 km lopp osv.
< < < 1 2 > > >
1972 • Skellefteå
#21
1 november 2016 kl 23:14
1 Gilla
Är det någon mening med att äta under träning och tävling om det man äter inte innehåller kolhydrater? Man använder effektivare det fett som finns lagrat i kroppen och slipper skicka blod till slemhinnan i mage och tarm för att ta upp fettet, vilket behövs om man äter det.

Jag håller dock med #12 om att alla inte verkar definiera kolhydrater på samma sätt.
Åsa
1983 • Fagersta
#22
2 november 2016 kl 06:21
Gilla
Mixtra inte för mycket bara. Stor träningsvolym och krav på snabb återhämtning gör att strikt Lågt intag av kolisar inte är särskilt optimalt. Speciellt inte om träningsintensiteten är hög och du ska tävla.

Ska du dessutom upp i 100km.

Gå till en specialist inom näring. Så får du optimerat kosten efter din träning.

Rent spontant tänker jag: Jordnötssmör (hemmagjord, med lite salt i), eller mosa andra nötter beroende på innehåll i dem.
(lätt att ha med sig i små påsar ovs.)
1969 • Perstorp
#23
2 november 2016 kl 07:18
Gilla
#12 som jag skrev så har jag ätit utan socker och gluten mer än tio år. Jag är väl medveten om att där finns kolhydrater i de produkter som jag skrev att jag har i mina energibars, men för mig som sockerberoende är det stor skillnad på några havregryn och honung. Jag tar färre daddlar än receptet säger för jag har lärt mig vad jag mår bäst av.
Elisabeth Ankarcrona
1978 • bankeryd
#24
2 november 2016 kl 09:05
1 Gilla
En undran, när någon ber om recept som har vissa preferenser, säraskilt lågkolhydrat, varför känner sig så många som uppenbarligen inte tror på det sättet att äta sig tvungna att opponera sig? Jag tror att de flesta provar sig fram till vad som funkar bäst för den egna kroppen. För nej, alla mår verkligen inte bra av att "kolhydratladda". Själv hade jag stora problem med löparmage som försvann helt när jag drog ner på kolhydrater och spannmål. Och som sockerberoende kan jag tänka mig att socker-ladda skulle vara förödande. Men har man inte det problemet så är det väl bara att köra på eller?

Mat verkar vara väldigt provocerande av någon konstig anledning. Ät det du själv känner funkar och låt andra äta de de mår bra av. Inte så svårt väl?
Irene
1968 • Åstorp
#25
2 november 2016 kl 10:40
Gilla
#24. Helt rätt. Kunde inte säga det bättre själv. Heja dig!
Kinsei
1974 • Malmö
#26
2 november 2016 kl 13:38
6 Gilla
Så klart får man äta som man vill! Men lite konstiga är faktiskt en del av svaren/tipsen. Det är ungefär som att fråga efter recept på en god alkoholfri drink och få svaren "jag dricker inte heller alkohol så jag brukar hålla mig till vin och öl" eller "jag är alkoholist så jag tar lite minde vodka än i receptet för jag vet att det funkar bäst för mig". De grillade kycklingbenen är ju i alla fall logiska i sammanhanget, om än lite opraktiska.

Sedan en annan sak, det där med t.ex. 5 g kolhydrat per 100 g är ju ett mycket märkligt mått. Det måste väl bero på vad resten av de där 100 g består av? Annars kan man ju bara dricka vanlig sportdryck som har ungefär den sockerhalten, medan nötter och frön går bort...
1969 • Perstorp
#27
2 november 2016 kl 14:39
Gilla
#26 jag förstår att du reagerar som du gör på våra svar. Skillnaden mellan en alkoholberoendeoch en sockerberoende är ju att en med alkoholberoende avstår helt från sin drog-alkoholen medan jag som sockerberoende ska lära mig hantera min drog-sockret eftersom det finns socker i det mesta. Otroligt stor skillnad och en "lite" dum jämförelse för oss med beroende.

Jag brukar inte ge tips vid frågor eftersom jag har lärt mig att äta det som passar just mig och min beroendehjärna. Eftersom det här var en specifik fråga om energibars trodde jag att det skulle fungera utan att bli ifrågasatt, men inte denna gång heller. Man lär så länge man lever. Heter det ju.

Önskar alla lycka till i löpträsket oavsett vad ni har i era energibars.
2006 • Alingsås
#28
2 november 2016 kl 15:48
Gilla
Jag är tacksam för alla tips. Och självklart spelar det roll vad övriga 95 g består av, vilket gärna får vara kolhydrater från annat än mjöl och socker. Det jag efterfrågade var lågkolhydratkost i praktisk form att ha med sig på löptur och som inte får magen att slå bakut fullständigt vilket både sockersöta gel och drycker gör med mig, liksom bröd etc.

Övriga diskussioner får gärna tas i andra forum.
2006 • Alingsås
#29
2 november 2016 kl 15:50
Gilla
Alltså, så lite kolhydrater som möjligt, gärna energität föda på mestadels protein och fett och som kroppen tillgodogör sig under ansträngning.
1972 • Skellefteå
#30
2 november 2016 kl 20:18
Gilla
Det enda fett som man möjligen kan tillgodogöra sig under ansträngning är väl MCT-fetter (ex i kokosolja), men det är ju inte säkert visat som jag förstår det.
Tanja Werner
1968 • Malmö
#31
2 november 2016 kl 20:34
Gilla
#26 det är omöjligt att utesluta kolhydrater helt från sin kost, om man inte bara vill äta kött o fisk. Men det går jättebra att utesluta alkohol. Vad är det för ohyfs att klanka ner på andra, som har kommit fram till sin egen bästa kosthållning?
1985 • Pussen
#32
2 november 2016 kl 22:37
Gilla
Ska du av någon anledning äta fett under tävling så kör på MCT-fett. Skrev en artikel om detta för något år sedan. Max 30gr dock. Mer än så och det skiter sig (bokstavligt talat) ??
http://www.presteramera.com/kokosfett/
Mikael S
1960 • Sundbyberg
#33
3 november 2016 kl 00:04
Gilla
#31: men förstod du inte jämförelsen? Kinsei frågade ju bara om lågkolhydratskost som inte var det, utan bara var lågsockerkost, vilket ju inte är samma sak.
Som hon skrev, om 5 g kolhydrat/100 g är OK, då funkar ju faktiskt sportdryck.

Själv undrar jag varför man vill ha lågkolhydratbars, vad kan de göra för nytta under träningen? Om man tillför något som inte är (snabba) kolisar under ansträngning gör väl kroppen ingenting med det ändå, utan fortsätter att knapra på kroppsfettet, eller musklerna, om glykogenet är slut, eller?
1981 • Vegan Runners
#34
3 november 2016 kl 00:25
1 Gilla
Är det bara jag som reagerar på liknelsen mellan alkoholberoende och sockerberoende? Jag ifrågasätter inte valet att utesluta socker ur kosten, näringsmässigt missar man ju ingenting (snarare tvärtom). Det går utmärkt att springa utan socker även om möjligheten att prestera maximalt försämras.

Men att tala om det som ett beroende tycker jag trivialiserar riktiga drogberoenden. DN hade en artikel häromdagen som förklarade det som att droger påverkar kroppens belöningssystem direkt, medan socker går omvägen via lukt, smak och syn. Som de skrev: "Att somliga har svårt att sluta äta mat med mycket socker kanske snarare beror på ett beteende än ett beroende av en substans."
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/medicinreportern-ger-svar-om-socker/
1985 • Pussen
#35
3 november 2016 kl 07:08
2 Gilla
#34 - Ja ett beroende är långt ifrån rent fysiologiskt utan styrs till väldigt stor del av miljö och egen tolkning också. Man kan inte likställa sockerberoende med alkoholberoende såklart. Att ställa dem bredvid varandra och göra en rak jämförelse är ett hån mot de de med svår alkoholism.

Men genom att socker triggar vissa klassiska beroendemönster som cravings, svårt att sluta när du börjat etc så är det lite ett gränsland. Det är rent kliniskt inte klassat som beroendeframkallande. Men har man en beroendepersonlighet, dvs är den typ av människa som lätt fastnar för saker lite för hårt så ser jag absolut en vits med att undvika det i vardagen. Om du är beroendetypen. Denna genomgångsartikel går igenom det hela väldigt bra - https://www.researchgate.net/profile/Jorien_Treur/publication/307550012_Heritability_of_high_sugar_consumption_through_drinks_and_the_genetic_correlation_with_substance_use/links/57c8822f08aefc4af34ec88e.pdf

I djurmodeller har man sett trender åt sockerberoende. Men hos oss människor så finns det mer omdiskuterat.

Här är senaste reviewen från 2016 - http://link.springer.com/article/10.1007/s00394-016-1229-6
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0149763407000589
1967 • Gunnilse
#36
3 november 2016 kl 07:44
Gilla
Man har väl också sett att fett triggar samma beroendebeteende.
1964 • Perstorp
#37
3 november 2016 kl 08:57
1 Gilla
Frågan handlar om lågkaloribars,verkar vara många här inne som har svårt med läsförståelse.
Elisabeth Ankarcrona
1978 • bankeryd
#38
3 november 2016 kl 10:28
Gilla
#37 He he nä, lågKolhydratbars. ;-) Men förstår vad du menar! :-)
1977 • Alingsås
#39
4 november 2016 kl 15:50
Gilla
Vart är recepten?
Blir nog en del kokosolja och jordnötssmör under ultraintervallerna
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.