Triathlon Simning 10 inlägg 414 visningar

när göra voltvändning?

1968 • Tullinge
#1
2 oktober 2008 - 22:20
Gilla
Har precis testat göra voltvändning aroch märker att det tar mer på krafterna än att bara sätta en hand i kaklet. Desutom tar det ju längre tid innan det går att ta nästa andetag , vilket också gör det jobbigare. Vitsen är ju att det ska gå fortare men än så länge drar vändningen bara ner tiden och jag blir mer andfådd. Jag har hyfsad crawlteknik men har aldrig gjort voltvändning förrrän i måndags så naturligtvis är min teknik klumpig och onödigt energikrävande (rörelsen kommer inte naturligt ännu utan jag tar liksom sats och vevar lite med armarna för att koma runt, viket ju tar kraft). Kan en voltvändning verkligen bli effektivare(snabbare/mindre energikrävande än en enkel "handklappsvändning"? Frågan är också om voltvändning bara är lämplig vid sprintsimning eller om det ska underlätta vid tex 1000 m medeltung simning när tekniken väl sitter bättre?
1978 • Västra Frölunda
#2
3 oktober 2008 kl 06:45
Gilla
Du kan ju titta på 1500 frisim på OS eller VM och se hur många som inte voltvänder. :)

Det du förlorar är en andning. På det vinner du en sekund i varje vändning oavsett sträcka. Det är inte jobbigare med voltvändning när den väl sitter, snarare tvärt om eftersom du kan utnyttja farten för att ta dig runt, vänder du med handisättning måste du själv skapa kraften som vänder kroppen.

Så fortsätt träna voltvändningen tills den sitter.
1968 • Tullinge
#3
3 oktober 2008 kl 13:33
Gilla
OK, tack Anton, du är en flitig och kunnig kommentator här på forumet. Antar att alla voltvänder i proffsammanhangen du nämner... Som motionär låter det som om voltvändning mer är en kul grej. Om man kan vinna en sekund när vändningen är optimal innebär det ju att det i praktiken är svårt att vinna tid eftersom det nog är svårt få den helt smidig och utan lite extra ansträngning. Ett uteblivet andetag märks ju också en del och kan ge mjölksyra. Jag ska dock nöta på och tror för min del voltvändningen kan vara bra vid intervallträning som jag precis testat på en första gång förra veckan(4 x 100 med start varannan minut).
1978 • Västra Frölunda
#4
3 oktober 2008 kl 14:50
Gilla
Tack för det.

Personligen skulle det aldrig falla mig in att inte voltvända, oavsett distans. Det är lättare och går fortare när man kan det och ju oftare du gör det desto snabbare blir den bättre.

Enklast vore förstås om någon kunde titta hur du gör och tala om för dig hur du ska förbättra volten.
EvaMarie
1957 • Linköping
#5
3 oktober 2008 kl 16:03
Gilla
Håller med Anton. När man kan voltvändningen är den inte särskilt jobbig, utan är det naturliga sättet att vända utan att behöva tappa rytmen.

Jämför när man som vuxen nybörjare lär sig att simma frisim/crawl. Då tycker man i början att frisimmet är MYCKET jobbigare än tantbröstsim. Många orkar knappt en 25:a utan att bli mycket andfådda.
Sara
1979 • Wales
#6
4 oktober 2008 kl 14:42
Gilla
När tekniken väl sitter så är det mycket smidigare att voltvända. Simningen stannar inte av alls utan du bara kör runt och fortsätter sedan på nästa längd. Simmar du dessutom lite lagom fort så slipper du också det där rycket när du kör in i väggen och ska vända med "handklapp".

Ända gången det är lättare med handvändning är när det är folk i vägen vid väggen som inte har vett att flytta sig. Man behöver inte mycket utrymme för att voltvända men får man inte ens det så är det handvändning lättare.

För att få bra flyt i voltvändningen så ska du inte andas på sista armtaget före och första armtaget efter vändningen.
Magnus Nilsson
1967 • Linköping
#7
4 oktober 2008 kl 18:40
Gilla
Orkar en 25:a? Det tog mig väl en halv termin innan jag kom så långt...:)

På motionssimmanget tycker jag det är ganska praktiskt att handvända så man kan få lite översikt över var övriga i bassängen är när man börjar en ny längd...

Kan få lite flyt i vändningarna stundtals nu, men då ska det vara folktomt vid bassängänden så jag inte blir störd. Det går dock väldigt långsamt, och jag är beroende av att inte komma allt för fel med armtagen in mot vändningen. Det går framåt.

1954 • Arboga
#8
13 oktober 2008 kl 16:33
Gilla
Hej!
Här finns en hel sida om vändningar: http://www.goswim.tv/entries/c/24/starts-turns.html

/Markku
1968 • Tullinge
#9
23 oktober 2008 kl 22:54
Gilla
Tack, bra tips Markku, men lite bökigt ladda hem de streamade filmsnuttarna. Handisättningsvändningen med bakåtvolt tilltalar mig, den är lagom.
EvaMarie
1957 • Linköping
#10
25 oktober 2008 kl 11:28
Gilla
Ett tips som många tycker underlättar vändningen, särskilt i början, är att efter flaggorna bara andas tvåtakt - oftast åt "bästa" sidan. Då slipper man dels oroa sig över att inte få luft på en liten stund och dels upplever man det som lättare att måtta in så man tar sista armtaget med för sig själv "rätt" arm.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.