Löpning Skador & Rehab 33 inlägg 8322 visningar

Skadade naglar - vad göra?

1991 • Norrköping
#1
6 augusti 2020 - 15:00
Gilla 
Kan börja med att beskriva problematiken. Det handlar om stortån och tån bredvid denna på bägge fötterna.

Höger stortånagel: håller på att lossna.
Nageln bredvid: blånagel.
Vänster stortånagel: växer inåt/neråt. Ömt på sidorna om nageln.
Nageln bredvid: centimetertjock. Växer uppåt med ett nagelliknande material under som gör nageln jättetjock.

Nageln som växer inåt har jag nu försökt åtgärda genom att först fotbada den och därefter föra ned tandtråd under nageln. Problemet är att jag enbart får ned tråden ordentligt(nageln är lite deformerad) på ena sidan, den går inte från sida till sida som rekommenderas. Det är dock som ömmast på den sida där jag fick ned tråden.

Jag har besökt en nagelspecialist(enda i stan) vars specialkunskaper jag är högst tveksam till. Då var det p.g.a. den jättetjocka nageln och hon kunde konstigt nog inte riktigt berätta vad det var. Det enda hon gjorde var att fila ned den och nu en månad senare har den blivit tjock igen.

Det jag dock är mest orolig över är den inåtväxande stortånageln. Tänkte testa tandtrådslösningen(funkade för min mamma) men jag fick som sagt inte ned tråden exakt så som det är tänkt. Men testar väl detta och utvärderar. Ska även gå mer barfota hemma samt med badtofflor utomhus.

1. Om inte den inåtväxande nageln blir bättre, är det vårdcentral som gäller då? Vad gör de i sådant fall åt saken?
2. Hur tar ni hand om era naglar för att de inte ska bli ett problemområde?

Jag springer mycket(80 km/vecka) och är medveten om att det är typ det sämsta man kan göra. Slår dessutom jätteofta i tårna i rötter och liknande, därav blånaglarna. Dessa saker kommer ju att fortsätta att upprepa sig.
< < < 1 2 > > >
1984 • Eslöv
#2
6 augusti 2020 - 16:19
2 Gilla 
Jag håller på att fasa in större tåboxar för att slippa problem. Har länge haft problem med blånaglar och blåsor på tårna och det blir betydligt mindre av den varan av skor där tårna får bättre plats. Altra i mitt fall framförallt från tidigare framförallt hoka.

Det är väl inte en jättevågad tanke att dina övriga nagelproblem också kommer sig av skorna, tänker jag.
Magnus
Stockholm
#3
6 augusti 2020 - 18:45 Redigerad 6 augusti 2020 - 18:48
2 Gilla 
När jag sprang som mest hade jag sällan mer än 6-7 naglar totalt. Det var bara att gilla läget. Vågade aldrig gå till en nagelspecialist, han/hon hade nog fått spel av alla blåa och svarta naglar. Mest naglar tappade jag på sommaren när det blev varmt i skorna, svårt att undvika. De kan säkert göra nåt på VC, jag använde kylspray för bedövning sedan en sax :)

Vissa ultralöpare har opererat bort tånaglar, det låter väldigt extremt och jag vet inte hur vanligt det är, inte min grej.
http://www.espn.com/espn/page2/story?page=mccluskey/091123
1980 • Mölnlycke
#4
6 augusti 2020 - 21:02
2 Gilla 
För det första, har du gått upp i storlek på löparskorna? Själv kör jag 1-1,5 storlek större på löparskor än vanliga och det löste mina problem med svarta naglar som lossnar och jag tror det är ganska standard bland de flesta löpare.
1991 • Norrköping
#5
7 augusti 2020 - 08:58
Gilla 
#3 Jag har inte heller problem med att sakna naglar men jag är lite rädd för att någon av de missbildade naglarna ska bli ett problem, likt den inåtväxande nageln är nu.

Kylspray och sax, kan du beskriva processen? Du klipper bara ned den så mycket du kan? När den växer ut igen, ser den någorlunda normal ut trots att du har klippt den?

#4 Ja, det har jag. Det ska sägas att jag OFTA slår i tårna i rötter, stenar och annat. Mest högern som blir manglad men händer givetvis vänstern också. Är lite dålig på att lyfta fötterna ibland.

Igår intensifierades smärtan från nageln och jag insåg att det inte kommer att funka med tandtråden då jag inte får ner den ordentligt. Istället testade jag husmorsknepet att klippa ett litet V i nageln för att minska trycket på sidorna. Lite oklart hur mkt det hjälpte. Min förhoppning är att nageln ska ramla av med tiden då den är blå i mitten.

Någon som har erfarenhet av att klippa ett V i nageln? Hur stor gjorde ni jacket?
1971 • vånga
#6
7 augusti 2020 - 09:35
Gilla 
Bara acceptera, tillhör baksidan av löpning.Jag springer i stora skor, hjälper ej. Skämdes som bara den när jag brändskadade foten, väldigt illa. Läkarn tog på sig luppen å talade om här har du..här har du... osv. Har en liktå på hälen, väldigt besvärlig och den måste jag gå till med fotvårdare (den växer), något som vårdcentralen ej tar.
1991 • Norrköping
#7
7 augusti 2020 - 09:41
Svar på inlägg #6
Gilla 
Alltså, jag kan acceptera det om det är estetiska defekter men nu skriver jag ju att jag har fått problem med nageltrång. Det är en annan sak. Jag har skor som är en storlek större än normalt och mina trailskor är Altra Timp 2.0 och de har bred tåbox.

Ramlar alltid en blånagel av till slut? För nageln med nageltrång är blå i mitten. Där går också nageln upp, den är alltså deformerad. Min förhoppning är att den ska ramla av till slut även om det verkar vara en bit bort. Tills dess vill jag behärska klippa V-tekniken. Vet inte riktigt vad jag gjorde fel.
1965 • Täby
#8
7 augusti 2020 - 11:57
1 Gilla 
Jag inser att jag är väldigt förskonad, har bara tappat två naglar på 10 år. Springer 5-10 mil i veckan. Kanske slår in öppna dörrar, men:

Klipper naglarna *lagom* mycket. Inte för mycket så att dom får plats att jobba sig in i köttet. Viktigaste här är att lämna kvar mer nagel på sidorna. Men naturligtvis tillräckligt mycket för att inte skorna ska trycka mot dom. När naglarna börjar ömma så är det en påminnelse att det är hög tid att klippa dom.

Rätt skor. Inte för små. Men inte för stora, då kan foten glida och slå emot på framsidan. Men även med rätt storlek så är det ju stor skillnad mellan olika skor. Dom måste passa mig, helt enkelt. Skor som inte passar får bli för kortare pass, och sen köper jag inte dom igen. Spenaten är ju en extra utmaning. Har du utforskat hur olika terrängskor kan ha olika mycket skydd för tårna?

Den tjocka nageln: Låter klockrent som nagelsvamp. Finns oral medicin att ta, men var beredd att tappa smaken nån vecka (har inte provat själv, men mitt ex använde). Själv använder jag Scholls medel mot nagelsvamp. Det tog emot för den är dyr och jag är "snål", men sambon köpte jag jag är såld på den. Det tar nån månad med pensling varje dag, och sen glesare och glesare pensling. Efter några månader såg min nagel helt normal ut, efter att varit tjock i kanske 5-8 år. Var dock inte lika tjock som din.
1991 • Norrköping
#9
7 augusti 2020 - 13:36
Svar på inlägg #8
1 Gilla 
Klippa naglarna lagom mycket - det har jag inte gjort och det ångrar jag ju nu. Har svårt för de vassa kanterna som blir på naglarna om man bara klipper upptill, brukar därför trimma till kanterna också. Det gör jag inte om.

Ang. nagelsvamp så var jag ju hos en fotterapeut som inte trodde att det var det. Hon var trevlig och tog inget betalt för att fila ned mina naglar("det tog ju så lite tid, du behöver inte betala") men jag är ju förbluffad över att hon hade jobbat hela sitt liv med naglar och inte kunde säga vad det var. Men visst, det kan vara svamp. Visar man upp naglarna på Apoteket och så får dom avgöra om det är det eller inte? För känns ju lite konstigt att behandla för nagelsvamp om man inte vet om det är det.
1965 • Täby
#10
7 augusti 2020 - 13:41
Gilla 
Tja, vad vet jag. Men jag tror att fotterapeuten var ute och cyklade. Vet inte om man visar upp den på apoteket (känns konstigt), jag köpte (fick) på vinst och förlust.

Ha tålamod när du använder bara. Varje dag - missa inte mer än en dag i veckan. Dvs se till att få in bra rutin. Och när den är borta så fortsätt med en flaska till. Och sen en till, men då på tredje flaskan bara nån gång då och då (en gång i veckan eller varannan vecka). Det är så jag gör. Fick bort den först och trodde jag var klar men märkte hur det var på väg tillbaka sen.
Magnus
Stockholm
#11
7 augusti 2020 - 13:49 Redigerad 7 augusti 2020 - 13:50
Gilla 
#5 Har sällan just nageltrång, men den gången jag hade det fick klippa av lite av sidan av nageln, och även ta bort en del av nagelbandet på sidan. Nageltrång suger, och man brukar oftast bli tvungen att göra nåt åt det. Om hela nageln är blå/svart så brukar den trilla av, men det kan ta några veckor. När den lossnar försvinner det svarta och den blir vit/grumlig istället, då vet man är det är på gång.
1991 • Norrköping
#12
7 augusti 2020 - 13:53
Gilla 
#10 Jag avvaktar dock tror jag, den tjocka nageln är väldigt blå och lär ramla av snart.

#11 Jag åker till Apoteket strax och köper lite behövliga saker tänkte jag. Tänkte fråga dom om råd också. Tror tyvärr nageltrångsnageln är rätt långt ifrån att ramla av.

Hur tar man bort nagelbandet? Är det alltså det längst ned, det som förbinder nageln med tån?
Magnus
Stockholm
#13
7 augusti 2020 - 14:47 Redigerad 7 augusti 2020 - 14:47
Gilla 
Nej, inte det längst ner, kanske var lite otydlig, det är egentligen inte nagelbandet utan den del av huden längs med nagelsidan. Tyckte det lättade lite när jag fick bort det. Ett 10 min fotbad innan detta gör processen enklare med uppmjukad hud. Det är inte meningen att du ska skära loss stora hudflikar utan bara ta bort överflödet som pressar mot nageln.
Jonas Henriksson
1975 • Undersåker
#14
7 augusti 2020 - 15:00
Gilla 
Apropå nagelsvamp/förtjockad nagel,har det på två naglar o tagit prover på Hc. Negativt svar,ska tydligen vara svårt att avgöra om det är det eller ej. Så ett (dyrt) medel kan ju vara på vinst elr förlust...!
1991 • Norrköping
#15
7 augusti 2020 - 15:53
Gilla 
Var på Apoteket. Köpte en sprit som jag ska ha på nageln när jag sover. Köpte även salt till fotbad för att mjuka upp fötterna. De tyckte dock att det såg lite illa ut så de rekommenderade ett besök på vårdcentral. Har tid där på tisdag.

Har släppt tanken på att klippa för mycket i nageln, vågar inte ;) Nämnde det på Apoteket och deras respons var typ "nej, det ska du INTE göra" haha.
1991 • Norrköping
#16
8 augusti 2020 - 12:06
4 Gilla 
Otroligt, vilken fruktansvärd lättnad! Lokaliserade igår en sylvass bit hud eller nagel som satt som en spets mellan nagel och hud. Det är det fanskapet som har orsakat all smärta. Försökte klippta bort den igår men lyckades inte. Idag tog jag ett långt fotbad, greppade aset med pincetten och drog bort den. Den är VÄCK! All smärta försvann direkt, helt jävla sanslöst skönt. Jag= i sjunde i himlen.

Nu är frågan om jag ska avboka tiden hos vårdcentralen?
1979 • Enskede
#17
8 augusti 2020 - 21:57
1 Gilla 
Skönt att du fick bort något.
Angående den tjocka nageln har jag också tagit prov på vc som var negativt, sen tjatade jag lite och fick remiss till specialist för jag hade upplevt att det blev bättre av medicin som ströks på. Specialisten var säker på att jag inte hade svamp, hon sa att nageln utsattes för mikrotrauma av att den slog emot när jag sprang. Nu löser jag det med att ha den stora varianten av nagelknipsare och klippa mer ovanifrån för att hålla ner nageln.
Per Kvist
1963 • Trelleborg
#18
9 augusti 2020 - 12:53
1 Gilla 
Upplever att skor med bred tå-box är förebyggande, så man inte pressar samman tårna.
Tjocka avarter tar jag med en slipsten i en "Dremel". Försiktigt och med låg hastighet annars blir det varmt. Under eländet är ofta en ny nagel redan på gång. Brukar tejpa över med sårtejp så återstående material inte lossnar under löpturen.
1991 • Norrköping
#19
10 augusti 2020 - 08:16
Gilla 
Jag bör väl avboka min tid på vårdcentralen? Det var ju nageltrånget som var jobbigt och det är helt borta. Vill inte belasta vården i onödan.

Det skulle vara om de kollade på den tjocka nageln istället.
1991 • Norrköping
#20
10 augusti 2020 - 13:55
1 Gilla 
Jag avbokade och fortsätter istället att behandla mina naglar själv. Har känt en del på nageltrång-tån och det finns inte den minsta ömhet kvar.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.