Löpning Skador & Rehab 31 inlägg 17307 visningar

Operera hälen eller inte?

pia
1966 • Märsta
#1
2 november 2017 - 22:38
Gilla
Har ett riktigt svårt dilemma där jag inte kan, men måste fatta ett beslut. Har haft ont i hälsenefästet i många år. Inte så mycket när jag springer men däremot efteråt, särskilt på morgnar och när jag suttit still. Röntgen visar förtjockad hälsena, inflammerade slemsäckar och förkalkningar mm under hälsenan.Jag har även ett väldigt utstående hälben, förmodligen medfött. Nu har jag blivit kallad till operation den 14 november där man kommer att klyva hälsenan för att kunna rensa rent runt och under hälsenan, eventuellt mejsla bort en del på hälbenet, ta bort slemsäckarna och slutligen smalna av den förtjockade hälsenan. Efteråt kommer jag enligt kirurgen att ha en elastisk binda (alltså ingen ortos eller gips) och kommer inte att kunna ha skor på tre månader. Det kommer att ta mellan 6 och 12 månader innan man kan använda foten normalt. - Mitt problem är att jag inte vet om jag bör genomgå detta eller inte. Kan tillägga att hälen under den sista tiden har känts något bättre, vilket kanske dock beror på att jag skurit sönder löparskorna i hälen och sprungit mindre. Någon som gjort en sådan här operation och vill dela med sig av sina erfarenheter?
< < < 1 2 > > >
pia
1966 • Märsta
#21
8 november 2017 kl 20:21
Gilla
Det som du säger Mia, #20, låter väldigt intressant. Men hur hittar man en sådan PT som kan sånt här? Jag har ingen alls erfarenhet av gym och vad PT:ar kan nämligen. Är ingen gymmänniska men kan helt klart tänka mig att bli det om det skulle vara en chans till förbättring utan operation. Vad har din träning bestått i? Jag antar nämligen att det inte bara har varit fråga om excentriska tåhävningar. Kan säga att jag drar mig väldigt för en operation där man klyver hälsenan... och den långdragna tiden därefter.
1963 • Eskilstuna
#22
8 november 2017 kl 21:26
Gilla
Lars #9 Du skrev att du var noga med kosten. Vad åt du och vad har du undvikit??
1963 • Lund
#23
8 november 2017 kl 21:40
Gilla
Mitt förslag är att du får gå in på något/några gym och se vad de olika PT kan. Ställ din fråga och om de tror att de kan hjälpa dig. Sedan får du väl gå på magkänslan... Jag har fått göra många både stärkande övningar (dock inga tåhävningar) och övat upp rörligheten i foten. Det jag har fått göra mycket är utfalls-steg, step-up (alltså kliva upp och ner från en pall), jag hade också ett platt fotvalv och det har jag fått träna upp genom att stå på golvet med en hoprullad liten handduk och så knipa runt handduken med tårna. Dessa övningar har jag gjort i princip varje dag hemma under ett halvår. Sedan har jag också haft en rund pinne (typ sopkvastskaft) och så har jag rullat foten fram och tillbaka för att få massage under foten och därmed bättre genomblödning. Har du ingen kompis/arbetskamrat som tränar på något gym? så att du kan fråga hen om de har någon bra PT där.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#24
8 november 2017 kl 23:59
Gilla
Jag har undvikit socker och vitt mjöl ( i princip skippat bröd och pasta ). Jag äter mindre kolhydrater än tidigare totalt sett, mer frukt och grönsaker.
1963 • Eskilstuna
#25
9 november 2017 kl 17:06
Gilla
Tack Lars för svaret!
1965 • Eksjö
#26
10 november 2017 kl 18:24
Gilla
Låt oss diskutera is, ja alltså inte IS organisationen utan ice, som i köldbehandling.

Nyligen fått höra att icing kräver minst fem minuter rejäl nedkylning av det ömmande området. Det duger tydligen inte att bara dutta tills området känns kallt. Det skall vara kallt-kallt. Det skall vara så kallt att man kan jämföra med ofrivilligt frusna fingrar utomhus - ni vet när man måste spola under varmt vatten när man kommer in - och det gör ont, riktigt ont, när blodflödet återvänder. Tydligen är det då det magiska händer.

Åsikter på det? Erfarenheter?
1976 • Målsryd
#27
30 december 2017 kl 18:04
Gilla
Tänkte lyfta tråden igen då det gått 2 månader sedan operation för mig.
Jag blev opererad på IFK kliniken och på återbesöket hos kirurgen för 3 veckor sen så konstaterade han att det har läkt bra och rörligheten var mycket bra.
Nu går jag hos en sjukgymnast som gör diverse styrke och rörelse övningar till mig som jag gör dagligen.
Denna veckan så har jag ”sprungit” för första gången och det var 5 km som jag blandade jogg och gång med 1 min intervaller.
Det känns förvårdsvärt bra när jag sprang och bara lite stelt i senan nu efteråt.
Kört en del skidor ute (innan snön försvann) och det gick smärtfritt.
Det känns som att det kommer ta några veckor till men sen är jag nog igång igen :)
Det som känns allra bäst är att det finns ett slut på skiten som har hängt med i snart ett år, ångrar inte operationen det minsta!
Johan Mörck
1970 • Västerås
#28
30 december 2017 kl 18:18
Gilla
Daniel, hade du någon klar "diagnos"? Vad gjorde dom under själva ingreppet? Är det slemsäcken som avlägsnats?
1976 • Målsryd
#29
30 december 2017 kl 21:28
Gilla
Magnetröntgen visade inflammerad slemsäck och typ ”Haglunds häl”.
Dr Fredrik Bergström som är landslagsläkare för U21 i fotboll och även jobbar med Frölunda hockey och är specialist på fotskador konstaterade kronisk inflammation, känns som han har grävt i några fötter i sina dagar ;)
Det som gjorde var att slemsäckarna togs bort och ca 10 mm av hälbenet sågades av.
Sedan perforerades hälsenan för att öka flexibiliteten i den.
Det var inte så stort ingrepp runt själva hälsenefästet och där av något kortare rehabtid.
Johan Mörck
1970 • Västerås
#30
2 januari 2018 kl 14:54
Gilla
Låter riktigt intressant, återkom gärna om ytterligare veckor och berätta hur det känns. Jag har nog också någon slags kronisk åkomma som funderar på att "hantera" på något mer sofistikerat sätt än en milljard tåhävningar :-)
1976 • Målsryd
#31
23 juni 2018 kl 17:37
Gilla
Kan ju komma med en lite uppdatering hör nu efter några månader.
Operation som sagt i slutet av oktober och sedan rehab och en försiktig upptrappning av löpningen.
Körde en del skidor för jag passade på att köra Vasaloppet när jag ändå inte kunde springa :)
Jag har kunnat springa utan någon smärta som stör dom senaste 6 veckorna och ligger nu på runt 5-6 mil / vecka och skall upp till normala 8-10 milen i veckan i höst är tanken.
Jag har kört några intervallpass och foten håller för det också men där tycker jag att det saknas lite muskelstyrka i vaden men det kommer väl med träningen.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.