Löpning Träning 229 inlägg 15728 visningar

Vill tjejer hävda sig mot killar i tävlingar/lopp?

Zäta
1985 • Trollskogen
#1
29 november 2017 - 01:31
Gilla
Jag har läst diverse bloggar och lyssnat på en del poddar om både motionär och elitlöpare. Och jag har märkt att när tjejer ska beskriva sin insats i en tävling/motionslopp så brukar dom väldigt ofta tycka att det är jätteviktigt att dom springer om eller "plockar killar" under loppen. Jag bara undrar vad detta kommer ifrån? Hur tänker ni? Är det roligare att springa om killar? Jag personligen struntar fullkomligt i vilka jag springer om eller bli passerade av under lopp. Jag bryr mig bara om min egen tid eller att få ett trevligt lopp.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
Magnus
Stockholm
#41
1 december 2017 kl 18:26 Redigerad 1 december 2017 kl 18:33
3 Gilla
Jag ser inte heller hur att en man kallar en annan man för tex "kärring" skulle vara nedsättande mot kvinnor i allmänhet. Om vi glider in på det spåret blir det helt plötsligt VÄLDIGT många grupper av människor som helt plötsligt är kränkta, utan att veta om det.

OnT: Eftersom alla har olika egenskaper och talang är det ganska meningslöst att jämföra sig, men kanske fyller det nån slags funktion för de egna egot, speciellt om man har dåligt självförtroende och behöver den egoboosten det innebär att som tjej ge en kille "tjejpisk", vilket en del bloggerskor tydligen behöver.
1972 • Skellefteå
#42
1 december 2017 kl 23:04
2 Gilla
Jag försöker att alltid peppa de jag passerar eller passeras av i lopp, i alla fall om det inte är för tätt med löpare. Men jag tycker att det är jobbigare att bli slagen av de som har sämre förutsättningar än jag, och dit hör ffa barn, tjejer, och män som är äldre än jag. Att bli slagen av någon som är 60 år (jag är 44) ger en liten besvikelse och känsla av "jag borde kunna bättre", samtidigt som det är imponerande. Sedan jämför jag mitt eget resultat i första hand med hela resultatlistan och inte min åldersgrupp, vilket ju inte är helt konsekvent...
1978 • Bohus
#43
2 december 2017 kl 16:20
2 Gilla
För mig är det mest intressant att springa lopp som jag sprungit minst en gång innan så jag kan jämföra min tid med föregående år.. sån e jag..hur snabbt eller långsamt ni andra springer är inte de jag fokuserar på.
Kinsei
1974 • Malmö
#44
3 december 2017 kl 12:18
8 Gilla
Som motionär tävlar man ju inte egentligen, och som medelålders kvinna är det inte så intressant att jämföra sig med unga killar. Men ändå minns jag känslan på min fjärde mara, när jag gjorde en rejäl förbättring. Tidigare hade sällskapet i loppen varit ganska brokigt, kvinnor och män i alla åldrar och storlekar och klädslar. Plötsligt såg jag mig omkring och insåg att alla i min klunga var killar i linne och splitshorts. Då minns jag att jag tänkte "åh fan, är jag SÅ bra ändå?!!"
Oldboy
1952 • Danderyd
#45
3 december 2017 kl 18:14
3 Gilla
Lustigt det där med splitshorts, att man ger ett snabbare intryck i dem! Jag springer alltid i splitshorts om det inte är för kallt (neråt noll eller 5 grader och blåst ungefär). Bekvämast och det blir lätt för varmt annars. Men det är ju lite kul om omgivningen uppfattar mig som en "snabb typ" som bara råkar viljogga just då;-)
1986 • Hyltebruk
#46
4 december 2017 kl 08:33 Redigerad 4 december 2017 kl 14:33
2 Gilla
#40

Ja, det finns flera sammanhang, även om jag har dålig insyn i just damer som spelar fotboll, som använder samma typ av uttryck. Bara för att kvinnor är just kvinnor så innebär inte det att de är "vaccinerade" som den struktur i samhället som genomgående värderar kvinnor lägre. Det är något vi alla "lär oss" att göra.
Thomas Svensson
1982 • Hästveda
#47
6 december 2017 kl 16:11
2 Gilla
#46 Fast nu får vi ju höra att män är skit hela tiden. En feministisk dominanskultur är än mer dysfunktionell än en manlig sådan, detta då den drivs av manshat istället för manshybris.



1984 • Sösdala
#48
6 december 2017 kl 16:54
7 Gilla
#47 Konstigt, jag får väldigt sällan höra att män är skit.

Ibland dock att många män beter sig som skit - vilket oftast tyvärr är befogat.

Poängen med jämställdhet är att man ska _slippa_ dominans.

Och det där med att feminism är manshat har jag nog knappt hört på den här sidan millennieskiftet. Jag trodde faktiskt att vi kommit längre än så i Sverige...
1969 • Bara
#49
6 december 2017 kl 18:38
1 Gilla
#48 Exakt! Poängen med jämställdhet är att slippa dominans. Att dela in människor i grupper som man demoniserar är härskarteknik. Det som gör detta så cyniskt är att den anklagade inte kan försvara sig. Antingen du vill eller ej så är du en del av det förhatliga patriarkatet. Du är utpekad som ond oavsett hur du väljer att leva ditt liv. Ungefär detta vår så kallade jämställdhetsrörelse sysslat med i snart tre årtionden. Allra värst på 90-talet när polisen bokstavligen var ute och letade efter djävulsdyrkande män som offrade barn i sataniska riter. Då nådde manshatet sin höjd(låg)punkt.
1986 • Hyltebruk
#50
6 december 2017 kl 20:14
6 Gilla
#47 Män är inte skit. män är i allmänhet trevliga människor, precis som människor av andra kön.

Patriarkala strukturer och beteenden som upprätthåller och förstärker dem är skit. Och där bär de flesta av oss ett ansvar. Män i synnerhet, men också t.ex. jag som ska uppfostra två pojkar till sjyssta respektfulla killar/män.

Feminism drivs inte av hat. Men eftersom feminism bland annat innebär att män behöver kliva tillbaka och sluta använda makt de fått tilldelat på grund av sitt kön, så känner sig många män hatade, de får ju inte gå fram som en respektlös ångvält längre. (Min tolkning att det är männen som beter sig så som också är emot feminism).

Jag gillar Björn Anderssons debattartikel: https://www.svd.se/abba-bjorn-varfor-gjorde-jag-inte-sa-innan-metoo

Spännande att vi kom hit i den här diskussionen.
1984 • Sösdala
#51
7 december 2017 kl 09:55
5 Gilla
#49 Jag känner mig inte det minsta utpekad. Däremot så har jag så klart att förhålla mig till att jag ur ett samhällsperspektiv är född med silversked i mun och därmed priviligerad - Jag är man, mellan 30 och 40, har en akademisk utbildning, är född av svenska föräldrar, är frisk, etc etc. Det gör att jag inte råkar ut för en väldig massa otrevliga förminskanden och utsorteranden. Samtidigt har jag varit med om den situationen tillräckligt många gånger för att inte vilja att andra ska råka ut för det och för att jag ska göra mitt bästa för att inte sätta andra i den. Vilket jag säkert gör ändå ibland eftersom jag ibland inte ser vad jag håller på med eller vet vad människor har för bagage. Men att då skjuta budbäraren om någon anser att jag gjort något dumt leder ju ingen vart, mer än möjligen att jag kan fortsätta slå mig för bröstet. Sen kan jag ju välja att ta till mig kritiken eller att tycka att jag gjorde rätt trots kritiken.

För att parafrasera Bamse: är man väldigt stark så måste man vara väldigt snäll också.

Är man däremot underpriviligerad så måste man ha rätt att föra det på tal, om det så är rasister, mansgrisar eller en högre samhällsklass som håller en nere.

Sen kan det så klart gå fel och bli knasigheter som de där häxprocesserna på -90-talet. Men det är inte det som är det största samhällsproblemet. Även om det så klart är så att oskyldiga drabbas. Och det är över 20 år sedan. #metoo är nu.
1969 • Bara
#52
7 december 2017 kl 11:21 Redigerad 7 december 2017 kl 11:23
1 Gilla
#50 Intressant att du länkar till en artikel som Björn Ulveus skrivit. Han ber om ursäkt ifall han tagit för mycket plats. Verkar ha ordnat sig för honom ändå. Känner inte honom så jag kan inte svara på om han är en hänsynslös ångvält. Visst finns det sådana men jag ser detta som en personlig egenskap och kanske generationsfråga. Äldre människor tenderar att vara mer traditionella. Så de blivit uppfostrade. Yngre vill sällan bli som sina föräldrar. De provar nya saker. Ett exempel är bronykulturen. Finns män som kör motorcykel och är tuffa i sin framtoning men öppet erkänner att de gillar pastellfärgade hästar.

Jag tror inte på att kategorisera människor och försöka styra dem som feminismen gör med sitt akademiska översitteri. Om man tycker att saker borde förändras så är det bäst att leva som man lär och inspirera andra. All förändring borde utgå från en själv. Där det brister många gånger. Skyll inte på strukturer utan lev som du lär. Om du tycker män har för mycket makt så ragga upp en hemlös och gå på dejt med honom. Betydligt lättare att hitta än en miljardär.
Anna Sundqvist
1974 • Luleå
#53
7 december 2017 kl 13:38
1 Gilla
Jerry att du kallar feminism för akademiskt översitteri gör mig ledsen. Det känns världsfrånvänt och historielöst och dessutom illa påläst. Det är klart att det finns rubrikmakare som gärna går loss på ord som förbud, manshat och så vidare men de allra flesta av oss medborgare är väl som folk är mest. Att det sedan finns patriarkala strukturer som gynnar dig framför mig kan ju du inte lastas för. Lika lite som till exempel jag kan lastas för att samerna en gång i tiden kördes bort från sina områden och behandlades riktigt vidrigt av mina förfäder.
Det är mer grejen att inte vilja/kunna se som kan gnaga mig...
1969 • Bara
#54
7 december 2017 kl 17:45
1 Gilla
#53 Du har säkert dina erfarenheter och jag har mina. Därför har vi olika uppfattning. Enda jag kan säga är att jag aldrig upplevt dessa strukturer som du pratar om. Har åtminstone inte gynnat mig. Egentligen inte intresserad av diskussionen. Vi talar inte samma språk ändå. Ägnar mig hellre åt löpning. Ett sätt att stänga allt brus.
1986 • Hyltebruk
#55
7 december 2017 kl 19:39
1 Gilla
#52

Om du nu aldrig upplevt strukturerna, är det inte på sin plats att då vara lite ödmjuk? Majoriteten av befolkningen ser och har upplevt dem.

Menar du verkligen att allt våld män utövar handlar om enskilda individer? Varför utövar inte kvinnor lika mycket våld då?
Är det enskilda individers fel att kvinnor tjänar 88% av mäns lön, för lika arbete?

Visst handlar det om en generationsfråga delvis. Men nu visar forskningen att dagens tonåringar ser sina föräldrar som förebilder, så vi kan inte lita på att tiden ska lösa detta.

Feminismen vill inte styra någon. Det där hittar du bara på. Självklart måste man börja med sig själv, det är det Björn Ulveus och många andra kloka män gör.

Lite ödmjukhet hade suttit fint, sen behöver du inte hålla med om allt.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#56
7 december 2017 kl 20:43 Redigerad 7 december 2017 kl 20:43
2 Gilla
"Är det enskilda individers fel att kvinnor tjänar 88% av mäns lön, för lika arbete?"

Wow, att det fortfarande finns människor som tror på den här myten? Män och kvinnor i Sverige (och större delen av västvärlden) med samma erfarenhet och utbildning tjänar exakt lika mycket för samma arbete. Allt annat är diskriminering och olagligt.

Det är när du slår samman alla mäns totala inkomst mot kvinnors totala inkomst som du får lönegapet. Men då innefattar det en mängd olika faktorer som t ex att kvinnor väljer att vara hemma med barn i flera år, att män tar välbetalda högriskjobb, att män totalt sett jobbar fler timmar osv.

En kvinnlig advokat tjänar exakt lika mycket som en manlig advokat om de har samma erfarenhet, samma utbildning och jobbar lika mycket.

Åsa
1983 • Fagersta
#57
7 december 2017 kl 20:54
2 Gilla
#56 Källa!!? "En kvinnlig advokat tjänar exakt lika mycket som en manlig advokat om de har samma erfarenhet, samma utbildning och jobbar lika mycket."

Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#58
7 december 2017 kl 21:03
Gilla
#57,

Här har du en bra sammanfattning av detta komplexa fenomen (som feminister vill reducera till endast en faktor, dvs patriarkatet):
https://www.payscale.com/gender-lifetime-earnings-gap
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#59
7 december 2017 kl 21:07
Gilla
https://www.mises.se/2014/12/10/tjanar-kvinnor-mindre-an-man-for-samma-arbete/

"Om man vill hävda att strukturell lönediskriminering till kvinnors nackdel förekommer så axlar man en mycket stor bevisbörda. Detta på grund av att diskrimineringshypotesen:
(1) i strid med de förutsägelser som ekonomisk teori genererar, förutsätter ett permanent tillstånd av systematisk ojämvikt;
(2) är inkonsistent eller åtminstone svårförenlig med en mängd empiriska forskningsresultat, såsom t.ex. avsaknaden av signifikant lönegap mellan könen bland arbetare som aldrig varit gifta eller arbetat oavbrutet i karriären samt bland mycket unga arbetare, olikformig diskriminering av exempelvis tjänstemän relativt arbetare; samt
(3) har sämre förklaringskraft än alternativa förklaringar, i synnerhet att mäns och kvinnors karriärvägar ser olika ut på grund av olika arbetsbörda och prioriteringar relaterade till hem och familj. Skälen till kvinnors relativt högre arbetsbelastning och fokus när det gäller det obetalda arbetet kan diskuteras, men är inte relevant för frågeställningen huruvida arbetsgivare ger män bättre betalt för samma typ av arbete."
Birgitta Wallenborg
1964 • Moheda
#60
7 december 2017 kl 21:48
1 Gilla
#56 När vi gick från tarifflöner för några år sedan till individuella löner blev det redan efter första löneförhandlingen ca 700 kr till männens favör. Och vi gör verkligen samma jobb alla jobbar heltid. Den enda skillnaden är könet.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.