Löpning Träning 6 inlägg 5054 visningar

Killar vs Tjejer vad gäller löpstyrka

Karl-Johan Rosin
1979 • Göteborg
#1
22 april 2011 - 19:42
Gilla 
Hej!
Jag har ständig diskussion med min flickvän vad gäller löpning och fördel att vara kille kontra tjej.
Vi tränar i stort sett lika mycket (jag kör gym 2 ggr/v och löper 3 ggr/v, hon löper 3ggr/v, håller i zumbapass och bodypump på sportlife) och vad gäller löpning är vi rel jämna.
Jag väger 81 kg och är 185 lång 32 år och tjejen är 23 år 160 och väger 58 kr.
På midnattsloppet sprang jag på 45 minuter och tjejen var 45 sek efter.
Enl henne skall jag som kille med större syreupptagningsförmåga, lägre fettprocent osv vinna med minst 5 minuter på göteborgsvarvet. Jag har sprungit en gång på 1.41 för 2 år sedan, hon sprang på 1,46 ifjol när det var som varmast.
Hur är det egentligen skillnaden på den nivån vi tränar, vikt, ålder osv.
Hur mycket spelar vikt osv roll i ett läge som detta?
Jag ser det som att vi är jämlika pga jag väger så pass mycket mer.
Vad gäller?
Tacksam för svar.. mvh 2 tävlingsmänniskor.
Johan Larsson
1972 • Halmstad
#2
22 april 2011 - 20:09
Gilla 
Hej,

Det finns en tråd om det som var aktuell för några dagar sedan. Följande länkar fanns där: http://www.runningforfitness.org/ http://www.marathonguide.com/fitnesscalcs/ageequivalent.cfm http://www.howardgrubb.co.uk/athletics/wmalookup06.html

Frågar du mig så borde du som tävlingsmänniska ha rejält med motivation att springa mera så att du spöar henne rejält. Hon kanske ganska snart slår dig annars, eftersom ni ligger såpass lika i tider och hon verkar köra lite mera konditionsträning. Viktmässigt verkar ni vara ganska jämnspelta, så du kan inte skylla på det (gissar att ni har likvärdiga BMI t ex). Du kanske har något lite högre men kör du mycket styrketräning så har du mera muskler och ett högre BMI (som ju är ett ganska kasst värde). Hon har nog rätt...du borde spöa henne mer när jag tänker efter;-)

Lycka tll!
Karl-Johan Rosin
1979 • Göteborg
#3
22 april 2011 - 20:33
Gilla 
Nja vet inte om jag vill hålla med om det.. Hon är ett fysmonster ju.. Är glad om jag slår henne men trött på överlägsenheten killar ska ha över tjejer i löpning.. ;)
Johan Larsson
1972 • Halmstad
#4
22 april 2011 - 20:44
Gilla 
Ha ha, jag håller med dig om att hon springer på bra, men det blir fin motivation att köra hårdare, som sagt. Rent fysiologiskt har ju vi män ganska stora fördelar upp till vissa distanser. Någonstans när det börjar blir tillräckligt långt så börjar tjejers något bättre förmåga att använda sig av fett som bränsle att ge dem bättre möjligheter (då snackar vi långa distanser). Har för mig att det är så att procentuella skillnaderna på rekord mellan män och kvinnor blir mindre i takt med ökande distans (kanske är helt ute och cyklar här men har som sagt för mig att jag läst det någonstans). Du får väl i så fall utmana henne på en kortare distans typ 5k i stället för på halvmaran. I nuläget är hon nog helt enkelt lite bättre än dig;-)
Johan Larsson
1972 • Halmstad
#5
22 april 2011 - 21:29
Gilla 
;-)
1979 • Bonnarp
#6
23 april 2011 - 08:50
Gilla 
All sådan jämförelse är i min värld utan större grund.
Det finns så många individuella aspekter från en människa till en annan att man inte kan jämföra på det viset. Tycker jag.

Så var glada och fortsätt träna. Må bra. :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.