Triathlon Blandat 30 inlägg 14401 visningar

Ny på IM och 1000 frågor

PITEÅ
#1
13 mars 2018 - 20:08
Gilla
Hej
Är helt ny på Triathlon i allmänhet och Ironman i Synnerhet, men eftresom jag skall köra kalmar till hösten så behöver jag nånstans att ställa frågor och få hjälp. provar att hålla det i en tråd isället för att starta flera trådar med småfrågor. Lite kort om min träningsbakgrund, GJorde två Vasalopp 14 och 15 på ca 8 timmar. sen ledsnade jag och gick upp i vikt, för mycket jobb. i februari 2017, vägde jag 110 kg, och fick inte cykla testcykel på jobbet pga för högt blodtryck. Nu fick det vara nog. Skaffade PT med focus på VL , köpte även racercykel. har tränat bra sen dess. fått ner vikten till 80 kg och klarade medalj på VL i år med en palcering kring 2500. Men i höstas råkade jag ju anmäla mig till Kalmar, kände jag behövde nån fortsättning efter skidsesongen. Nu är jag där och konstaterar att det inte är mer än ett halv år kvar. HJÄLP!!! . Har tagit 2 st crawlkurser under hösten och vintern 16 lektioner, men löpning och cykling har blivit sporadiskt ströpass då och då. Vet ju att man inte bör ha tidsmål men skulle vilja under 14 timmar. Mycket frågor kommer nog bli materialfrågor och vad som behövs/ eller är onödigt. Såja det vart en lång inledning, så nu över till första frågan. Vi går på materialet först kommer specifika träningsfrågor senare, Cykeln jag har är ju en instegsmodell en comfortracer från TREK och det får duga, skall jag kompletera den med nånting? Skulle inte tro jag kommer kunna snitta mer än 30 km i timmen snarare mindre så jag, tror inte tempocykel är nån ide. tjänar jag nånting på följande saker, Högprofilhjul, Bättre däck, tempobågar . Motorn i sitter ju i benen och är det viktigaste men borde jag investera i något av ovanstående? Gillar ju grejor egentligen men det hela går ju lätt överstyr, och jag tänkte ta detta som ett testår för att se om jag tycker det är kul med triathlon.
< < < 1 2 > > >
Thomas Abrahamsson
1988 • Stenungsund
#21
17 mars 2018 kl 07:25
Gilla
Ställ tex en flaska på bassängkanten och träna på att titta upp och "hitta" den tex 3-4 gånger per längd, alt vid en viss rytm/armtag, tex var 5/7.
PITEÅ
#22
17 mars 2018 kl 11:11
Gilla
Skall prova det, ett armtag? är det alltså ett varv, höger och vänster arm. Kör man en inandning då också eller hoppar man den då och tar den som vanligt i simningen.
1981 • Kalmar
#23
17 mars 2018 kl 12:22
Gilla
Navigering vid crawl tog ett tag för mig att få kläm på, men egentligen är det ingen stor grej. För mig har det funkat bäst att ta andning och navigering i olika armtag.

Såhär har jag gjort iallafall: när jag ska navigera (titta upp) så tar jag ett lite kraftigare armtag och ger mig själv lite "lyft" samtidigt som jag tittar upp framåt, en snabb titt och ner med huvudet igen. När jag tar armtag med nästa arm så andas jag. Jag försöker navigera ganska ofta men ändå så att jag inte hamnar i att titta och andas hela tiden.
Träna lite i bassäng men ute känns det mer naturligt.
Thomas Abrahamsson
1988 • Stenungsund
#24
18 mars 2018 kl 07:59
Gilla
Finns en del Youtube på olika varianter att göra det på. Tex som Jonas beskriver ovan, eller att man tittar och den direkt andas åt sidan (!).
Jag som är en väldigt dålig simmare tycker Jonas variant är att föredra.

Du får titta så ofta du vill, men onödigt att titta för ofta men samtidigt onödigt att simma för långt. Beror på hur bra du är på att simma rakt :) jag blev betydligt bättre på att simma mindre snett vid andning på var tredje, alltså åt varannat håll.
PITEÅ
#25
18 mars 2018 kl 09:14
Gilla
Jo sliter lite med andningen på höger sida, har även svårt för tretaktsandning, som jag egentligen tror beror på höger andningen också. simmar jag med paddlar och dålme funkar det hur bra som helst med både tretakt och högersida. Provade ju våtdräkt några ggr i höstas och minns det som att andningen gick lättare då också. Beror säkert på att man får bättre vattenläge.
PITEÅ
#26
23 mars 2018 kl 20:47
Gilla
Hur skall jag tänka med löpningen, testade för drygt 2 veckor sedan och gjorde 10 km på 51 min snittpuls 161, var nog ganska nära max vad jag klarar nu, försöker nu köra ett distanspass i veckan 90 min höjt tempot sucesivt där från 7,00 till 6,45 förra veckan, snittpuls 129, idag körde jag 105 min tempo 6,30 snittpuls 139. Kört två intervallpass denna vecka 6x4 med 1 min passiv vila på löpband tempo 5,00 och 4,48. Är det lagom att lägga sig på två intervallpass och ett distanspass i veckan? vilket tempo skall jag lägga på distanspassen i förhållande till mitt 10 km max? skall jag fokusera på längre tid eller snabbare tempo på distanspassen? Många frågor blev det, lite orlig för att gå sönder också , är ju ingen van löpare direkt. men måste ju hitta nån form så att jag klarar IM i höst.
Erik Brandén
1972 • Öjersjö
#27
24 mars 2018 kl 07:34
Gilla
Mitt tips är att göra några mindre lopp innan för att få koll på hur det funkar i växlingarna och hur du skall planera utrustningen etc. Finns bra packlistor publicerade på nätet, sök på typ ”packlista triathlon”.
Sen håller jag med om vikten att planera näringsupptaget. Jag tycker att de guider som IM-loppen lägger upp är bra. Försök också att få tag på den dryck och de gel/bars etc som erbjuds på loppet innan så att du vet att din mage pallar.
Kör så det ryker!
Jerry Nordgren
1966 • Björkhagen, Johanneshov
#28
24 mars 2018 kl 15:24 Redigerad 24 mars 2018 kl 15:37
Gilla
Jag fokuserade mest på att kunna genomföra tävlingen och komma i mål på första min IM. Tog det mycket lugnt i T1 och T2 så jag var väl förberedd till nästa moment. Brydde mig inte alls om sluttiden utan det fick ta den tid det tog helt enkelt.
Två tips som jag tycker är bra är att bricpassen inte blir för långa, 20 minuters löpning räcker för uppnå avsedd verkan. Man riskerar att bli sliten om springer för långt och länge efter ett cykelpass. Det tar några bricpass för att skapa "hårdheten" i lårmusklerna som jag upplevde det. Träningsvärken efter det första satt djupt och dröjde sig kvar länge.
Det andra tipset är till tävlingen är att cykla lugnt första och sista milen.
Det bröt jag mot på min tredje IM och jag kroknade vid 120 km sen blev löpningen hämmad av de dåliga benen jag dragit på mig..

Det är aldrig fel att ha sprungit en mara eller provat något långlopp för att känna på hur det känns att springa med trötta och dåliga ben. Som det känns vid 35 km kommer det kännas från start på IM. :-)

Lycka till!
PITEÅ
#29
3 april 2018 kl 22:40
Gilla
Satt och summerade lite träningstimmar från och med 22 Januari då jag bytte pulsklocka, ser att jag snittar på 7 timmar och 14 min konditionsträning/ vecka . Är det i minsta laget ? Borde iofs kunna öka lite från maj månad då jag hoppas det skall vara cyklingsbart ute, just nu känns det dock långt borta. Trainerpass funkar ju men mer än 60-70 min så blir det ju inte så kul. Långpassen får nog vänta till sommaren. Sitter och fingrar på beställningsknappen på en wattmätare, borde ju göra dessa pass roligare kanske :) .
PITEÅ
#30
24 juni 2018 kl 22:02
Gilla
Wattmätaren blev ett lyft för distanspassen, Nu kan man ju sitta och räkna hela tiden på snittwatt och jämföra mot snittfarter. Har inte haft den så länge men verkar som att om jag plockar ut 170 W i snitt får jag ungefär en snittfart på ca 27-27,5 km/h mer blir det inte, då ligger ja ca 0,7*ftp , kan hända att mitt ftp är lite högre har inte provat på någon ideal väg så det blir lite ojämt. Snittpulsen på ett sån distanspass ligger ca 68% av maxpuls. Kör vanlig linjecykel utan pinnar, tror jag måste slänga dit några, hur mycket gör det på snittfarten tror ni? eller hur många watt kan jag spara om jag vill hålla samma fart? nån som har nån känsla för detta.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.