Löpning Tävlingar & Motionslopp / ASICS Stockholm Marathon 803 inlägg 62804 visningar

Inför ASICS Stockholm Marathon 2018

1982 • Stockholm
#1
28 oktober 2017 - 00:24
1 Gilla
Bild uppladdad av Martin
Hej vänner och motionärer.

ASICS Stockholm Marathon går av stapeln lördag den 2 juni 2018.

Frågorna är många för oss alla, oberoende av vilken nivå man tillhör. S.M som dessutom kommer genomföras på en ny sträcka: https://www.stockholmmarathon.se/banan/

Efter fem S.M med varierande resultat 4.41-4.14-4.00-3.58-3.26 så har jag en förhoppning om att nå 3.10 under S.M 2018, då anser jag mig vara en rookie i sammanhanget. Jag har inlett ett program utformat av en vän från forumet Jasko, som hittills fungerat väldigt bra för mig sedan det startade i början av september, får se om det tar mig hela vägen till mitt mål på 9 månader.

Så hur går ni tillväga för att nå ert mål på S.M?
Hur förbereder ni er mentalt för att orka?
Vad känner ni inför nya banan?
Utrustning som fungerar bra/mindre bra?
Vilken gel/sportdryck tar ni och när?

Frågeställningar finns det gott om och även om det finns trådar att leta upp så är det säkert skönt att få lufta sig lite och tagga tillsammans inför ASICS Stockholm Marathon 2018. 217 dagar kvar bara, sen står vi där inne i startfållan på Lidingövägen igen. :)
< < < 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 > > >
1982 • Stockholm
3 juni 2018 kl 09:43 Redigerad 3 juni 2018 kl 09:48
Gilla
Över 200 löpare sprang fel pga av ett tejpband var borta och inga funktionärer höll koll...

"Stockholm Marathons presschef Lorenzo Nesi bekräftar att löpare misstänks ha sprungit fel, men det betraktas inte som medvetet fusk.

– Så vitt vi har förstått det från vittnen har vissa löpare tagit sig under avspärrningarna för att hamna i skuggan på Hornsgatans vänstra sida när de kommit upp ur Söderledstunneln. Det har gjort att de fortsatt rakt fram på Hornsgatan vid Mariatorget i stället för att springa höger på Torkel Knutssonsgatan ner mot Söder Mälarstrand, säger han."

"omas Hörnquist, 49, från Hammarö i Värmland sprang sitt tolfte Stockholm Marathon på lördag. Han var en av dem som sprang fel – och han lägger all skuld på arrangören.

– Avspärrningstejpen var borta och det fanns inga vakter som höll koll. Jag och en grupp på tio personer till sökte oss bara till skuggan. Vi trodde att vi sprang rätt, säger han.

– Det är en stor skandal och får inte hända på ett så stort lopp som Stockholm Marathon.

Först på Västerbron insåg Tomas Hörnqvist att han sprungit fel.

– Då pratade vi med några funktionärer som sa att vi antingen fick springa tillbaka för att komma rätt eller att vi kunde fortsätta och hoppas att vi skulle få en officiell tid ändå. Det skulle kännas falskt att gå i mål efter bara 36 kilometer.

Tomas Hörnqvist valde att springa tillbaka. Totalt sprang han därför 47,93 kilometer i loppet som egentligen mäter 42.

– Nu fick jag en sluttid över fem timmar, det har jag aldrig varit i närheten av innan. Jag tänker mer på de andra jag sprang med. Folk bröt ihop och grät, de hade tränat ett år för loppet."

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/MgkrQM/200-lopare-sprang-fel-pa-stockholm-marathon-det-ar-skandal

Hobbylöparn
Östermalms IP
3 juni 2018 kl 10:01 Redigerad 3 juni 2018 kl 10:02
Gilla
"– Så vitt vi har förstått det från vittnen har vissa löpare tagit sig under avspärrningarna för att hamna i skuggan på Hornsgatans vänstra sida när de kommit upp ur Söderledstunneln. Det har gjort att de fortsatt rakt fram på Hornsgatan vid Mariatorget i stället för att springa höger på Torkel Knutssonsgatan ner mot Söder Mälarstrand, säger han."

Men de har väl blandat ihop begreppen här va?

Det var väl de som kom från Slussenbacken och egentligen skulle ögla bort till Viking Line och tillbaks som sprang fel. De föll väl in i det snabbare gänget som kom från Söderledstunneln och fortsatte rakt fram på Hornsgatan istället för att svänga ned höger till Stadsgården.

Sen kan jag förstå att inte alla har koll på bankartan, men nog är det litet märkligt att de kan "missa" alla som faller av höger ner förbi Munchenbryggeriet. Men det var ju ruggigt varmt igår iofs.
1982 • Stockholm
3 juni 2018 kl 10:01
Gilla
Hur upplevdes Narvavägen vid avslutningen? I mina ögon så måste det kännss som en vägg efter alla stigningar på Söder och Västerbron. Att då avsluta med 500 meter (?) uppför Narvavägen i hettan. Det kanske fanns skuggiga partier som hjälpte lite.

Vändningen vid Londonviadukten då och Folkungagatan upp? Det är nog ett parti jag skulle uppleva som mentalt tungt eftersom det inte händer så mycket där.
Jukka Jokela
1973 • Gävle
3 juni 2018 kl 10:16
1 Gilla
2år sedan 3.21 min iår kanske tränad för 3.45 men kollapsen kom och gåendes in i mål på 4.44 nånting. Ville ha fina medaljen bara och värmen tog oerhört. Minus iår var expot så långt borta. Ta nya tag till nästa år och vara bättre tränad helt enkelt.
Linus Yng
1980 • Rågsved
3 juni 2018 kl 10:29
Gilla
Det var många som sprang över på fel sida för söka skuggan, men om man kliver över ett plastband så får man hålla koll själv tycker jag.

Säkert en av dessa löpare som tog ned bandet av misstag vilket ledde till fler som gjorde fel. Tråkigt att dessa inte kunna följa banan. Men samtidigt borde arrangörerna ha haft bättre teckning där. Samtidigt stod folk och skrek vid vägen ned till söder mälarstrand vilken väg man skulle ta tydligt.

Annars var det varmt, tror jag träffade varenda dusch på vägen. Värmen knäckte alla mina ambitioner innan halvmaran, har haft svårt för att springa långt i värme i år. Min första mara blev sedan bara en lång resa till mål. Ingen bra tid, inte bra nog tränad och dåligt anpassad till värmen.

Per Johansson
1978 • Uppsala
3 juni 2018 kl 10:33
4 Gilla
PB med 24 min och 3:30-demonen dräpt! Är oerhört glad, nöjd och tacksam! Startade i grupp C och tyckte det var trångt första milen och ganska trångt ända till Söder. Försökte springa med farthållare men det var ganska svårt, hade föreställt mig att jag skulle ligga kontrollerat efter flaggan och fokusera på att springa snålt. Blev mer fokus på att springa ifatt och vänta in, särskilt vid och efter vätska. Körde en del i omkörningsfil i solen.
Tycker banan var fin och rolig annars. Mycket stimmig storstadskänsla så jag upplevde Djurgården som välkommen lugn lantlig vila.
Är mest glad över att träning ger effekt också för mig vilket jag tvivlat på tidigare. Den här gången var jag (nästan)tränad för distansen och det är en enorm skillnad. Inte ont nånstans under loppet, ingen kramp, knappt andfådd. Ändå fick jag gräva ganska djupt sista 7 k eftersom marathon är långt.
Grattis alla hjältar till finna prestationer!
Per Johansson
1978 • Uppsala
3 juni 2018 kl 10:37
Gilla
Och jag upplevde inte värmen som så farlig. Tror det kan ha hjälpt med allt nojande och katastroftankar med er och andra. Jag var liksom förberedd på det värsta och hade hettan 2007 som referens.
Kändes som en nåd med de moln och svalkande vindpustar som trots allt dök upp.
Hans Westerback
1958 • Lidingö
3 juni 2018 kl 10:44
Gilla
Tycket det var ruggigt varmt innan loppet på ÖIP, och första 5-10 km, men sen kom det ju lite moln ibland. Kändes bra till 27 km, höll tempo för 4.30 i mål, men sen tog orken slut helt, gick mycket och kom in på 4.51. Kan ju också spela in att jag fått för lite långpass sen Bratislava i början av april. Bara två 21-km pass sen dess.
Duschade mycket, men drack nog lite för lite. Vägde mig innan jag åkte till start, och när jag kom hem, minus 3,5 kg! Fast berodde väl också på ett akut "stort" toabesök efter målgången... :-)
Tycket banan var OK, fast håller med om trängseln vid vätskestationerna. Och för osynliga km-flaggor. Jag tar ju manuella laps på klockan, missade många.
1972 • Kungsbacka
3 juni 2018 kl 11:11
1 Gilla
Tycker loppet flöt bra fram till halvmara markeringen. Jobbat mig fram till 3.30 farthållaren i gruppen framför för att ha lite marginal och tanken var sedan att följa avslappnat in i mål. Dock började det strama i vaden halvvägs och vid 25 var bristning en ett faktum. Fick bli att omväxlande gå och "styltigt" jogga in i mål. Vet inte om det var saltbrist som var orsaken.
Mitt första SM så kan inte jämföra mot tidigare banan men fler startgrupper borde hjälpa starten.
Värmen gjorde att det inte gick njuta av banan men kommer nog bli bättre nästa år.
1983 • Stockholm
3 juni 2018 kl 11:13
Gilla
#709 hur är man med i SM? Jag trodde man var med bara man var svensk :)
Stefan Tall
1971 • Stocksund
3 juni 2018 kl 11:15
Gilla
Grattis till er som tog er i mål på första upplagan av ASICS Stockholm Ultramarathon
1972 • Kungsbacka
3 juni 2018 kl 11:21
Gilla
#710 otydlig förkortning av Stockholm marathon :)
1983 • Stockholm
3 juni 2018 kl 11:24
Gilla
#712 hehe.. såg att kraven för att få va med i SM är 2:39, 48 min snabbar än min egna tid :)
1971 • Rasbo Uppsala
3 juni 2018 kl 11:30 Redigerad 3 juni 2018 kl 11:45
1 Gilla
Hur kommer det sig egentligen att så många som jag själv plötsligt tappar omkring 28km? Själv fick jag kramp i vaderna där, sen blev gå jogga stelt fram till mål. Kände även krampkänningar i lår och märkligt nog även armarna.
Tyckte inte värmen var så farlig men troligen vätska och salt brist eller nått sånt ändå.
Min första mara och hade som mål att springa runt, så lite tråkigt att man blev tvingad att gå en massa men så slut som jag va så kanske det hade blivit samma utan kramp.
Är nöjd tog mig i mål och nu är det nya tag mot nästa år.
Riktigt kul och jag både njöt och ville att det bara skulle ta slut sista 5km in i mål.
1983 • Stockholm
3 juni 2018 kl 11:46
Gilla
#714 Det var ju vid 28km som första backarna kom. Så det är ju logiskt att folk kroknar där.
Jörgen Konstenius
1969 • Västerhaninge
3 juni 2018 kl 12:30
Gilla
Jag tycker personligen inte att Narvavägen vid avslutningen var så farlig, och då var jag ändå duktigt sliten när jag kom dit. Visst går det uppför en bra bit, men det är ju löpvänligt ändå, så det går att springa på.
Det tyngsta löpögonblicket på Narvavägen för mig, var att det kom en ambulans och korsade löparnas väg, så jag fick stanna några sekunder för att släppa förbi den. Självklart gör jag det alla dagar i veckan, men just där är det inte stanna du vill göra. :)
Har aldrig druckit så mycket vätska under ett lopp tidigare. Säger som #705 att jag såg till att springa i varje dusch, och blöta kepsen så ofta jag kunde. Det behövdes.
Ante
1970 • Stockholm
3 juni 2018 kl 12:51
Gilla
Fråga ang
Uppvärmning, såg väldigt få som värmde upp. Många satt och dåsade under ekarna. Jag Startade i grupp E och värmde utanför högkvarteret i skuggan (kanske var uppvärmningen som knäckte mig...).
Hur gjorde ni andra med uppvärmning? Onödigt med tanke på trängsel och låga fart i början?
1961 • Oskarshamn
3 juni 2018 kl 12:54
Gilla
#703 Martin, Narvavägen är så nära mål så den tar man på ren vilja. Absolut att föredra jämfört med Torsgatan.
Urban
1968 • Österskär
3 juni 2018 kl 14:52
Gilla
Satte ett schysst PB med 36min igår, visserligen var det ett långsammaste PB, men ändå...
Värme, trängsel, ny bana - nä bara dåligt tränad i år.
Nästa år, då ska det bli riktigt pb.
Stockholm
3 juni 2018 kl 16:51
Gilla
Först och främst, ett stort grattis till er som genomförde sthlm- maran igår.
Var där som åskådare, blev imponerad av er alla som stod ut i värmen.
Sprungit maran själv flera ggr för många år sedan,har nu återupptagit löpningen i liten skala men siktar på att springa regelbundet.
Blev sugen på att anmäla mig till nästa års upplaga...( som en morot), nu till frågorna.
Kommer den nya 1varvsbanan bli bestående ?
Upplevde ni 1varvsbanan som roligare/lättare än den gamla ?
< < < 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.