Löpning Löpning - Triathlon 32 inlägg 12050 visningar

Altra

Nik
1960 • Stockholm
#1
4 april 2019 - 20:40
Gilla
Har tänkt börja med 0-dropp på löpskorna och ffa Altra.
Vill veta om era upplevelser av skorna. Hur funkar de på långpass och även marathon?
Tack på förhand!
< < < 1 2 > > >
1991 • Norrköping
#21
28 maj 2020 kl 07:49
Gilla
En kombination av alla! Anledningen till att jag första gången köpte Altra Timp 1.5 var p.g.a. att jag ville ha en dränerande trailsko med hyfsad dämpning och med bred tåbox p.g.a. att de skulle passa till ultralopp och att jag har breda framfötter. Har varit nöjd med 1.5:an, det enda minuset är att greppet inte var superbra.

På 2.0 ska detta vara bättre. Jag har även insett att faktumet att 2.0:an är ännu lite mer dämpad och inte har samma känsla för marken som 1.5:an inte gör mig någonting då nästan alla mina trailrundor även involverar asfalt och grusväg. Det är just detta som 2.0:an ska vara bra för också då det är en allround-sko där du får lite av varje.

Vad ska du ha skon till?
1993 • Tullinge
#22
28 maj 2020 kl 08:01
Gilla
Springer i princip samma underlag, och då jag inte brukar åka bil/cykla till mina närmsta trailspår så blir det ju i princip alltid några km transportsträcka på asfalt oavsett om man vill eller ej. Sen springer jag ju också pass på ren asfalt eller asfalt/grus. Men just nu har jag inga planer på att gå över helt till 0-drop, utan min tanke var egentligen att prova på för att dels se om det är något för min framtida löpning men också lite skadeförebyggande. Så sitter och funderar om jag kanske hellre bör testa någon mer "road shoe" som Escalante och hålla mig borta från trailen de dagar jag bär Altra.

För även om åsikter kan gå isär om minimalistiska skor är det enda rätt eller inte så verkar de allra flesta överens om att det belastar vad- och fotmuskler på ett helt annat sätt, så även i mindre doser bör det vara ett bra komplement till min träning.
1991 • Norrköping
#23
28 maj 2020 kl 08:14
Gilla
Jag skulle säga att Altra Timp är något för dig om du ska kombinera alla möjliga underlag men där det primära syftet är traillöpning. Jag skulle inte ha dom om jag skulle springa en ren asfaltsrunda. Men det är ju upp till var och en! Jag ringde faktiskt Altras svenska avdelning och diskuterade skorna med dom och de var väldigt hjälpsamma, kan rekommendera dig att göra detsamma!

Jag har ingen direkt åsikt om minimalistisk löpning då jag helt enkelt är för okunnig. Men det är lite typiskt att du nämner just detta och att jag igår gick in på en duktig motionärs Strava, såg att han var skadad och bara cyklade och hittade att han hade fått marschfot p.g.a. att han skulle stärka fötterna med hjälp av löpning i tåskor. Så trots min okunnighet är jag väl försiktigt negativ, även om det är ett extremt litet faktaunderlag haha.
1993 • Tullinge
#24
28 maj 2020 kl 08:23
Gilla
Utan att veta några detaljer eller ha testat själv så känns det ju då som att personen sprungit för långt/ökat träningsmängden för snabbt? Då det finns många exempel här på forumet (du själv inkluderad misstänker jag) som börjat springa med 0 drop och klarat er utan skador.

Hur är storleken på Altra tycker du? Jag hittade ingen officiell size guide, men såg en variant där 42 har innermått 26,5 cm och 42,5 har 27 cm. Mina fötter är ganska exakt 26 cm utan strumpor, men har också läst att folk rekommenderar att ha minst "half an inch", alltså 1,2 cm extra tåutrymme. Men det känns väl som att 42,5 borde funka bra då.
1991 • Norrköping
#25
28 maj 2020 kl 08:45
Gilla
Han trodde sig ha kört för många mil för tidigt med just tåskorna!

Man ska ha lite större skor än vanligt. Jag har 44.5 och Altra själva rekommenderar att gå upp en halv US-storlek. Nu har jag 44.5 i mina Nike Pegasus också men jag skulle ju inte påstå att det är min riktiga storlek, brukar ha mellan strl 43 och 44.
1980 • Helsingfors
#26
28 maj 2020 kl 09:24
Gilla
Kör med Altra V3 One, mest för att jag fick ett bra pris. Alldeles för mycket dämpning i dem dock för min smak, så har slängt ut innesulorna. Men intrycket är att tåboxen är ordentligt rymlig och skon är sjukt lätt. Ovandelen tyvärr "plastig".
Jonas Henriksson
1975 • Undersåker
#27
28 maj 2020 kl 13:59
Gilla
Håller med ang greppet på Timp 1,har dom som vardagsskor. På torr stig o grusväg funkar sulan men i lera/snö o is så blir greppet klart mkt sämre.
Överväger att köpa ett par o springa i men blir skeptisk om de har så dåligt grepp.
1991 • Norrköping
#28
6 maj 2024 kl 10:11
Gilla
Tjena! Jag har uppenbarligen ägt ett par Altra Timp men det var länge sedan. Har de senaste åren haft Hoka Speedgoat 5 som stigsko och varit nöjd med dom. Minuset är att de är så smala framtill, det positiva är att det inte stör så mycket när jag väl springer p.g.a. den elastiska ovandelen. Jag har dock funderat på att ge Altra en chans till för att få en sko som faktiskt är anpassad efter hur min fot ser ut.

Skon ska vara väldämpad, ha bra grepp och fungera att springa på stigar med. Stigarna är inte de mest tekniska men heller inte genomgående helt otekniska. Mestadels Sörmlands-/Östgötaled. Förekommer en hel del rötter och sånt. Mitt färskaste minne av Altra Timp är att de var värdelösa så fort det inte var helt plant och jämnt underlag, att jag höll på att trampa snett i tid och otid.

Är det någon som har testat Altra Timp 5 och kan ge en recension? Jag är sugen på att ge dom en ny chans men uppenbarligen fanns det tydliga nackdelar med föregående modeller. Sitter skon likadant på foten så är det väl lite idioti att köpa dom igen.

stockholm
#29
7 maj 2024 kl 14:56
Gilla
version 5 är väldigt annorlunda från 4 och äldre. Lättare och tunnare material. Nu med vibram också.
1991 • Norrköping
#30
7 maj 2024 kl 21:05
Gilla
Yes, jag läste att greppet var milsvitt bättre. Har du testat skon?
1989 • Alingsås
#31
8 maj 2024 kl 07:16
Gilla
Jag är rätt sugen på ett par Timp också!
Om du inhandlar får du ge en bedömning sedan!

Vad brukar du vanligtvis lubba med för dropp?
Jag vandrar i Altra, men har inte lubbat något sedan typ.. 2017-2018, då i ett par superior...
1991 • Norrköping
#32
8 maj 2024 kl 09:35
1 Gilla
Jag började med att köpa en ny löpväst då det är mer kritiskt, ska försöka dra ut på skoköpet så länge som möjligt. Min enda oro är att jag riskerar att trampa snett så fort en stig går det minsta åt det tekniska hållet. Blir det till sist Altra Timp så återkommer jag med recension.

Speedgoat har 4 mm drop, Pegasus 10 mm drop, Invincible 9 mm drop och Adios Pro 3 6,5 mm drop. Så 4-10 mm då.

Plan B är att återigen köpa Speedgoat men då kanske testa wide-versionen. Tycker att det är svårt angående hur jag ska tänka där. När jag drar på mig skon är liksom instinkten "varför i hela helvetet äger jag ett par skor som ej rymmer lilltårna?!". Så fort jag börjar löpa i dom så försvinner dock den känslan då den elastiska ovansidan gör jobbet. Då tänker jag inte ens på att skon är trång. Är det då ett problem? Jag vet inte.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.