Löpning Kläder, Skor & Prylar 18 inlägg 10050 visningar

Skavande skoinlägg, Går det få dem att fungera?

Johan H
1976 • Göteborg
#1
12 maj 2008 - 16:34 (Redigerad 12 maj 2008 - 17:31)
Gilla
Jag har köpt ett par inlägg för 1400 kr som jag inte kan springa med, Efter 2-3 km får jag skoskav i hålfoten, Har testat under en längre tid för att försöka vänja huden men det hjälper inte.
Problemen är:
1. De sitter för löst och glappar i hälen så jag får skav både när jag går o springer.
2. Det Skaver väldigt mycket på hålfoten

Jag har gjort justeringar 3-4 gånger och tror inte längre på att det någonsin kommer fungera. Inläggen är gjutna efter mina fötter på en sån dar vacuum-bädd och sen slipade/justerade ett antal gånger ibland blir det bättre ibland sämre. Inläggen är svarta och ganska hårda! Är det någon som springer med den typen av inlägg som fått det att fungera eller kan rekommendera en annan typ?
Janne
1973 • Kävlinge
#2
12 maj 2008 kl 17:45
Gilla
Jag har såna och tendens till blåsor brukar komma vid 13km. Testa vaselin på foten och dubbla strumpor, funkar hyfsat för mig.
csaba
1973 • Malmö
#3
12 maj 2008 kl 19:22
Gilla
du får precisera dig lite mer vilken sorts skoinlägg du har.

jag har två sorters:
1. Balkefors ortopedic comfort.
från Idrottsmedicinska i Malmö. dom är stenhårda sulan värms upp och formas på foten medan den svalnar. (har 2st en blå och en svart)
dom får jag blåsor av hela tiden under hålfoten, dock mindre och mindre (har lärt mig att sätta i dom lite snett mot vänster )

2. Ortolab´s fotbädd.
från löplabbet. är oftast svarta och mjuka där man först scannar foten med en sort 3D-fotscanner.
den gillar jag bättre. har bättre comfort, men dom långpassen där jag har använt dom har jag bara fått blåsor efter 25-30 km och det tycker jag är ok.

är det ortolab´s fotbädd du har så tror jag inte att det går att justera efteråt mer än att slipa av lite. men är dom för stora eller glappa så tror jag inte att det går att göra något åt.
mitt tips att prova dom andra sortens om du har tillgång (men det finns inte på samma ställe) eller gör hellt nya.
men mina Balkefors tog mig måmga mil att springa in.
Philip Sutherland
1980 • Kungsbacka
#4
12 maj 2008 kl 19:46
Gilla
ett vanligt problem vid skavande inlägg kan vara att själva inlägget är för brett för skon. Då kommer inte sulan ner i botten på skon och den ger skav, ofta vid hålfoten. Gå tillbaka där du köpte inläggen och be dem justera det, ta med skorna.

Ibland får man ge det ca 2 veckor innan.
Johan H
1976 • Göteborg
#5
12 maj 2008 kl 21:10
Gilla
Tack för alla svar, Här är lite kompletterande info och är tacksam för vidare tips om vad jag skall göra??

Det är ett par svarta Balkefors ortopedic comfort (men speciellt komfortabla är de inte:-)).
Jag har smala fötter och pronerar ganska kraftigt, Skorna är ett par Asics Nimbus (Neutrala men skall vara stabila?)

Jag springer med Segers löparsockar, Har tejpat fötter m.m men jag kommer aldrig mer än 3-4 km innan blåsorna blir så besvärande att jag inte kan springa normalt, Sen får man vänta en vecka tills de läkt och så samma historia igen.

Jag sa till han som gjorde inläggen att jag tror de är för breda men fick ingen direkt respons på det, Han slipade istället till dem lite sänkte hälen och minskade pronationstödet. Det har blivit bättre men det är långt ifrån möjligt att spring längre sträckor med dem.



csaba
1973 • Malmö
#6
12 maj 2008 kl 22:31
Gilla
okej, då är det balkefors du har. (trodde fel)
jag kan verkligen rekomendera den andra också, mycket mjukare. (helt annan uppbygnad) http://www.ortolab.se/index.asp?page=172
men dom tar 1-2 veckor och foten ska scannas.

jag har exakt samma skor med, asics nimbus 9.
vad jag gör innan jag tar på mig skorna är att jag drar upp inlägget lite uppåt mot insidan, så att det nästan käns att jag kommer att "supinera" gå på utsidan av foten. (hoppas du förstår min förklaring).
det hjälper mig och ävan om inlägget glider tillbaka så har jag då redan sprungit ett par mil.

jag har 2 st balkefors (en blå en svart )
och en ortolab. jag brukar variera att använda dom, men i göteborg och på maran så kommer jag att använda ortolabs. mindre blåsor och mjukare bättre komfort.
1978 • Göteborg
#7
13 maj 2008 kl 07:48
Gilla
Jag har också en balkeforssula, och har haft lätt att få skoskav i hålfoten då skon är ny. Prova Seger Running Blisterguard, absolut inte ultrathin blisterguard. En tjock socka med teflon inlagt, som minskar risken för skoskav, och vaselin är nog också en bra idé. Annars tror jag mer på att skon och sulan inte passar din fot. En smalare sko är säkert att föredra, det spelar ju ingen roll hur stabil skon är om inte foten får stöd av skon. Men som sagt, första steget är en tjock socka och att snöra skon rejält, hela vägen upp.

Har du testat att plocka bort sulan helt och börja springa på mellan/framfot? Det är ett tips inför framtiden. Du kommer träna bort din pronation på längre sikt, och slippa specialinlägg osv.
Mikael Mattsson
1971 • Alingsås
#8
13 november 2008 kl 10:51
Gilla
Tar upp tråden igen.
Jag sprang första gången igår i mina nya Ortolabs fotbäddar. Fick fruktansvärd skav och blåsor. Sprang såklart för långt för att vänja fötterna (13 km), så jag får skylla mej själv. Men visst tog fotbäddarna mer plats och skorna kändes tajtare än vanligt. Såklart ska jag springa på ett tag och kortare sträckor.
Ska prova dubbla tunna sockar och kanske dra på lite vasselin också. Min bror tipsade annars om ett knep de använt när han gjorde lumpen och fick skav i de klumpiga kängorna. De tog helt enkelt en tunn plastpåse utanpå sockarna och det fungerade visst otroligt bra, enligt honom.
Så det blir ett andra alternativ. Öh, hundbajspåsar skulle vara de bästa. Ha ha

Blåsor. Ska man helst låta de vara eller sticka hål på dem och "tanka av"?
1967 • Tyresö
#9
13 november 2008 kl 12:34
Gilla
Angående blåsor så tror jag att det bästa är att tömma ur vätskan eftersom de annars riskerar att gå sönder av skavet i skon.
Gör dock inte hål på själva blåsan utan stick in en nål i det friska skinnet precis bredvid blåsan och stick in den vägen så att du kommer in i blåsan och kan klämma ut vätskan.
Koka nålen en stund innan för att undvika infektion.
Sen brukar det vara bra med ett compeed plåster om blåsan är väldigt stor(som mina var efter Lidingöloppet ,typ som en femkrona, blodfyllda)..

1971 • Göteborg
#10
13 november 2008 kl 19:40
Gilla
Jag får fortfarande blåsor av mina inlägg från Ortlab. Har dock endast justerat dessa 2ggr. Speciellt då jag springer mer än 10km blir foten svettig och skavet börjar. Blir helt skinnflådd, så jag skaver hål även på blåsan. Har prövat med div plåster, utan gott resultat. Hur gör man med vasselin. Blir inte det väl kladdigt och försvinner i strumpan?
csaba
1973 • Malmö
#11
13 november 2008 kl 20:55 Redigerad 13 november 2008 kl 20:58
Gilla
det är konstigt.
Jag fick konstant blåsor av mina Balkefors inlägg (men dom är annorluna uppbygda).
sen jag skaffade Ortolabs har jag aldrig haft en enda blåsa av den (och då har jag sprungit 2 maror, 2 halv maror och ett dussintals andra lopp med dom och bytat i 8 olika skor).
Så för mig är Balkefors fotbädden den optimala.
Det kan vara en justeringsfråga ? Den behöver kanske justeras eller slipas till ?

Karin om foten blir svettig och börjar skava, då ska du kanske ha ett par andra strumpor ?
Pelle Bäckström
1969 • Malmö
#12
14 november 2008 kl 07:30
Gilla
csaba:Du menar att Ortolabs fotbädd är den optimala för dig va?
1971 • Göteborg
#13
14 november 2008 kl 07:56
Gilla
csaba: jag har supertunna strumpor (kommer inte ihåg märket) och Nike´s dri fit. Tycker att foten blir varmare med iläggen än annars. Vad har du för strumpor?
csaba
1973 • Malmö
#14
14 november 2008 kl 19:28
Gilla
Pelle - Ja, Ortolabs är den bästa för mig (eftersom jag får blåsor av Balkefors (har 2st).

Carin - jag är ju lite sko och löparstrump "galning" (11 par skor) och den klart favoriten är X-socks (men har även nike dryfitt och Drymax och har inga problem med dom) och har både tunna och tjocka.
Jag har inte reagerat på om mina fötter blir varmare eller inte.
1963 • Mölnlycke
#15
14 november 2008 kl 20:36 Redigerad 14 november 2008 kl 20:38
Gilla
Ge inte upp med era blåsor. Det är inte så konstigt att det blir blåsor i hålfot. Det är tunt skinn där som aldrig ligger mot sulan. Inte konstigt att det blir blåsor när hålfoten plötsligt skall börja ta last.

Skaffade själv inlägg i januari. Fick tyvärr även skoskav vid hälen, samt blåsor vid hålfot. Skorna var ganska gamla och formade efter min fot. Med inläggen kom foten högre upp i hälen. Köpte nya skor och slapp skoskaven. Blev ej av med blåsorna i hålfoten. Göteborgsvarvet hägrade och jag tejpade hålfoten med apotekets Leukoplast på rulle, ser ut som plåster men har bara klister. Tejpade runt hela foten, två hela varv med överlapp på ovansida. Tejpade inför varje löpträning. Sprang hela våren inkl göteborgsvarvet utan problem.

Därefter vande jag av foten succesivt med tejpen. Längre och längre sträckor utan tejp. Numera behövs ingen tejp och jag har tjockare hud i hålfoten.
Annika
1966 • Malmö
#16
14 november 2008 kl 23:33
Gilla
Jag har de svarta från löplabbet, men jag får blåsor av dem, det är små veck på inläggen dä blåsorna kommer. Inte har de hjälpt något nämnvärt mot plantar fasciit heller, jag får ont i hälarna av att gå. Har inte sprungit på 6 veckor, men känner fortfarande av hälarna, men slipper iallafall blåsorna när jag inte springer.
Mikael Mattsson
1971 • Alingsås
#17
15 november 2008 kl 00:03
Gilla
Hej på er igen.
Sprang idag för andra gången med mina nya fotbäddar från Ortolab. Är väldigt nöjd med att mitt löparknäinte kändes av alls på 10 km (men det gäller i mitt fall). Använde dubbla tunna sockar från Seger (vet inte vilken variant) och nyinhandlade "plåster" från Compeed på Apoteket. Ganska dyrt dock (50:- för fem st.). Fyra gick åt till häl och hålfot på vardera fot. Det gick bra men kändes såklart en del efteråt. :-/ Jag hoppas och tror på Mats teori att problemen försvinner när huden blir tjockare i hålfoten. Det kostar ju en del att köpa nya skor så jag avvaktar ett tag med att se om det behövs,
csaba
1973 • Malmö
#18
15 november 2008 kl 00:45 Redigerad 15 november 2008 kl 00:58
Gilla
Det där med att problemet försvinner,stämmer inte ett dugg !

Jag sprang närmare 1000 km med Balkefors inlägg (många var över 30 km) och jag fick konstant blåsor av dom oavsett om jag bara sprang 5-10 km eller 30 km.
Jag fick hela tiden sticka hål på blåsorna, vila ett par dagar, när huden läkt och blev hård, så började jag springa igen.
Vissa dagar klarade jag mig utan blåsor, men jag hadde det oftare än inte hadde.
Men envis som jag är så gav jag inte upp och köpte ett par till ( i vetskap att kanske dom det var fel på ), men det hjälpte inte.
Efter ett tag lärde jag mig att sätta in inlägget lite snett vriden utåt, då var det lite bättre.

Efter att jag läste i våras att det nu finns Ortolabs på Löplabbet i Malmö där man scannar foten, så skaffade jag det också (prylbög som jag är) och det satt som en "handske".
Jag har aldrig haft problem med Ortolabs och nu har jag endast sprungit med det sen våras.
En gång i somras så provade jag mina gamla Balkefors på träningen (10km) och fick blåsor direkt på hålfoten (där jag alltid haft).

Så det där med att foten anpassar sig eller att huden blir hårdare "köper" inte jag (det hjälpe mig inte på över 1000 km och 2olika par).
Man känner direkt från början om inläggen käns bra och fungerar eller inte.
det gjorde jag med både mina Balkefors och Ortolabs.

Nu funderar jag på att skaffa en till Ortolabs till våren (så att jag har 2par och slipper byta från sko till sko så ofta) och jag ska faktist prova att springa med Balkefors ett par pass till med (men får räkna med att jag får blåsor).

Mitt förslag är åk ner där ni skaffade inlägget och se om det behöver justeras eller slipas till och förklara var ni får blåsorna. (ta med er löparsko eftersom det ofta anpassas till det).
Annika - om det är veck i inläggen, då har du ju svaret (se om det behöver slipas ner).

Teorin med att huden blir tjockare. När du badar eller foten blir fuktig (svett eller vattenpölar, under löpning) så blir den ju mjuk (som ett russin), då bildas ju blåsor endå (hur hård huden den än var).
Ligger inlägget och skaver då hjälper det inte ens om du har "betong" till fötter, det blir ju skador endå. Under ett långpass så tar ju foten många tusen steg och upp till 3ggr kroppsvikten (under löpning).
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.