Löpning Rundor & Kartor 21 inlägg 3530 visningar

Skåneleden

1999 • Linköping
#1
28 februari 2021 - 12:19
Gilla
Jäkla sugen på att dra ut på ett riktigt löpäventyr och då jag bor i Lund tänkte jag att springa vackra skåneleden är en bra början på karriären som äventyrslöpare.

Har dock ingen aning om vilken del av skåneleden jag ska springa isåfall och undrar nu om några av er sprungit den och har en åsikt om vilken slinga som är vackrast. Om någon vet hur det ligger till med vindskydd o sånt runt leden så vill jag gärna veta, tänkte att de är skönare att sova i vindskydd o slippa bära med tält o sådant.

Hur brukar ni göra med mat när ni drar er ut på flerdagarslöpning? Tönkte springa utan följebil och sådant så maten ser jag som ett rejält problem.
< < < 1 2 > > >
Magnus Sjöberg
1977 • Trelleborg
#2
28 februari 2021 kl 13:51
Gilla
Om du vill börja med en dagsutflykt rekommenderar jag skåneleden runt Häckeberga. Där kan du gå i en cirkel som är ca 24 km. En vacker och fin sträcka med en del kupering.

Österlencirkeln är något längre men lär vara mycket fin, kolla på skåneledens hemsida så hittar du mer info.
1984 • Sösdala
#3
28 februari 2021 kl 17:00
Gilla
Här kan du se vindskydd och annan infrastruktur: https://www.skaneleden.se/en/kartplaneringsverktyg/skaneleden

Hur många dagar vill du springa och hur långt per dag? Det spelar rätt stor roll för rekommendationer om både sträckor och mat.

Generellt dock: Söderåsen är fint och frystorkad mat är lätt. ;)
1999 • Linköping
#4
28 februari 2021 kl 20:21
1 Gilla
@Magnus Sjöberg Kupering är alltid kul! Ska kolla på hemsidan, tack för tipset!

@Daniel Lindberg Tack, precis en sån karta jag behövde! Tänkte max 3 dagar me ca 50km/dag så sträcka mellan 100-150km. Jaa gud frystorkat mat i påse ärju genialt! Både att kunna ta med mycke mat samt minimalt med skräp att bära efteråt, toppen!
Pelle Sjöberg
1981 • Klagshamn
#5
1 mars 2021 kl 15:23
Gilla
Finns många pärlor på skåneleden.
Det finns både kust, strandlöpning, skog och ängsmark osv. Vad gäller förtäring går det alltid att planera så man har nära till plats att proviantera så man inte behöver släpa allt hela sträcka. Ett tips är att börja med dagsetapper finns bra möjlighet på många sträcker för kollektivtrafik till både start och mål. annars som Magnus nämner finns det Häckeberga och Österlencirkeln där du får mellan 25-35km med start och mål på samma plats.
1973 • Kävlinge
#6
1 mars 2021 kl 15:53
Gilla
Har sprungit/vandrat halva leden och det finns verkligen hur fina ställen som helst att upptäcka!
Vi har varierat tältboende och ibland lyxat till det med bättre övernattningar och spa. Älskar båstad-torekov, finns två olika leder så man kan ta ena den ena dagen och andra dagen efter. Tycker även om Mölle-Landskrona som är en riktig höjdare. Samt österlen såklart, men där är det mycket naturreservat och svårt att hitta ställen att tälta på. Har sparat mina erfarenheter här om du vill läsa lite om de olika delarna: https://piggelina.se/tag/skaneleden/
1991 • Norrköping
#7
1 mars 2021 kl 15:58
Gilla
Hej! Spring Österlenleden, den finns med som en utav STF''s signaturleder.
https://www.svenskaturistforeningen.se/aktiviteter/vandring/signaturleder/

93 km långt och lätt att lösa mat och boende.

Jag kommer nog själv att springa den i vår/sommar. Min plan är tåg till Nybrostrand, springa ca 42 km, sova på vandrarhem i Brantevik. Sedan löpa 40 km och avsluta i Brösarp(13 km innan ledens slut) för att kunna ta tåg hem.
1981 • Fjelie
#8
2 mars 2021 kl 08:27
1 Gilla
Det finns många fina delar av Skåneleden.
Från Lund kan du haka på leden vid Skrylle och följa den hela vägen till Haväng. Där finns goda möjligheter att proviantera längs vägen och dela upp i etapper med anslutning av kollektivtrafik, även om man ibland måste planera lite för att passa bussarna :-)
1999 • Linköping
#9
2 mars 2021 kl 12:11
Gilla
Jaa tänker att jag börjar med en dagsutflykt, har aldrig sprungit så långt ute i skogen förut så tänkte att jag skulle testa mig lite när värmen börjar komma. Men skulle nog vilja hålla det runt 50km i så fall. Sprungit 30km trail innan och kände då att jag kunde fortsätta, vill mest testa hur slitstark min kropp är, om den verkligen skulle klara två eller tre dagar av sådan löpning.
1999 • Linköping
#10
2 mars 2021 kl 12:15
Gilla
Oj, jaa att ha alternativa stigar låter som en höjdare, ska definitivt ha det som alternativ! Ja Österlen är svårslaget när det kommer till vacker natur, visste inte att det fanns så mycke naturreservat där, ska vara extra noggrann med att kolla det området. Låter som härlig fredagsläsning, ska kolla på det! En följdfråga, vilken ryggsäck använder du då? Jag kollar lite på Inov8 lite 15.
1999 • Linköping
#11
2 mars 2021 kl 12:18
Gilla
Om den är en av STFs signaturleder så har jag nog inget annat val än att ha den som första alternativet, Österlen ärju så otroligt härligt! Gud va smidigt att kunna ta tåg dit dessutom, ska ha det i åtanke. Samma fråga till dig som till Anna, vilken ryggsäck använder du?
1991 • Norrköping
#12
5 mars 2021 kl 08:51
1 Gilla
Kanon! Det är möjligt att det går bussar från Kuskahusen där leden slutar. För mig som kommer långtifrån är inte det ett alternativ, därför slutar jag i Brösarp.

Jag vet inte riktigt din nivå men jag lär högst troligen springa 40 km första dagen och 40 km andra dagen och därmed bara ha en övernattning. Den övernattningen tar jag på billigaste vandrarhemmet som jag hittar. Längs leden kommer jag att passera orter där jag kan köpa mat. Därmed kommer inte behovet av att släpa med sig en massa energi i ryggsäck att vara särskilt stort.

Jag kommer sannolikt att springa i min Salomon ADV Skin 12 set(vätskeväst). I den kan jag få plats med ett par mjukisbyxor, nya kalsonger och strumpor samt en t-shirt och vindjacka. Detta byter jag om till först när jag har löpt klart leden och ska röra mig hemåt. Tycker att det är enklast att utgå från att man under själva genomförandet är ganska äcklig.

För längre och mer avlägsna projekt blir vätskevästen i minsta laget. Då kan nog en ryggsäck vara nödvändig.
1999 • Linköping
#13
12 mars 2021 kl 14:46
1 Gilla
Om jag ska vara helt ärlig så är min fysiska nivå inte på topp just nu. Springer runt 40km i vecka, tur att man har fram till sommaren att träna hehe. Vad ligger du på i veckan när det gäller träningen?

Har fått en insikt om att 40km/dag kanske är lite mycket för mig, kommer ihåg hur jag knappt kunde gå efter att ha sprungit mara för något år sedan, hade aldrig gått att fortsätta springa dagen efter.

Vad skönt att bara kunna springa med en väst. Jag har Salomon Agile 2 som tyvärr inte skulle rymma mer än ett par extra strumpor och kanske en kaka haha så måste nog köpa något nytt för packningen oavsett om jag vill förbereda mig inför något längre eller kortare äventyr, tänker att det är lika bra att jag köper mig något större då som kan användas till båda.

Det låter som att du är väldigt erfaren kring detta och har gjort sånna här löpäventyr innan. Skulle du säga att övernattningar på vandrarhem nästan är ett måste, eller tror du att det är möjligt att klara sig med sömnen man får från ett vindskydd? Kom precis på att jag då får sova direkt på trät då jag inte kommer ha plats med ett liggunderlag. Tänker genomföra det i sommar så värme blir nog inga större problem.
1991 • Norrköping
#14
12 mars 2021 kl 15:23
Gilla
Hej! Din bild av mig är en sanning med modifikation. Jag har bra rutin av att springa långt och viss rutin av att springa långt ett par dagar i rad men jag är lika grön som dig när det kommer till att springa från A till B med övernattning. Ska precis som du ta den oskulden i år. Springer 80-100 km/vecka.

En större väst/ryggsäck låter som en no-brainer.

Det fina med att du har Skåneleden som ett eget projekt och att det inte är ett lopp är ju att du kan lägga upp det precis som du vill. Du kan avverka den på två, tre eller fyra dagar, det spelar liksom ingen roll. Så oroa dig inte över att du "måste" springa t.ex. 40 km/dag. Finns inga måsten. När du närmar dig genomförandet tycker jag att du kan testa så kallade back to back-långpass bara för att känna hur det känns. T.ex. springa 20 km på lördagen och sedan 20 km igen på söndagen. Då får du en bild av vad som är rimligt.

Vandrarhem är verkligen inget måste utan boendet handlar bara om hur bekväm eller obekväm du är. Hygienen tycker jag att du ska skita helt i, våga lukta lite illa och prioritera inte att ha med en massa ombyten. Vindskydd tycker jag låter kanon. Tänk dock på att det lär vara en miljon människor på dessa leder i sommar och att det inte är 100 % säkert att du får tillgång till ett vindskydd. Kanske är upptaget. Vad gäller sömnmängden så kan jag bara tala för mig själv men jag skulle klara mig på lite bristande sömn under ett sådant projekt.

1999 • Linköping
#15
12 mars 2021 kl 20:03
1 Gilla
Oj 80-100km i veckan är inte så dåligt, hoppas att jag kan komma upp i högre siffror med tiden. Att köra dubbla långpass låter definitivt som något jag ska börja att göra! Har du några fler tips på hur man blir van vid långdistanslöpning?

Låter som att du kanske inte har det lika lyxigt, men jag har även möjligheten att bli upphämtad då jag har flickvän och familj här i skåne. Att ha mentaliteten "det går som det går" och att inte ha några "måsten" är nog rätt så key för att verkligen ta in allt.

Precis som du säger så kommer hygienen komma sist i min lista av bekymmer haha.
1991 • Norrköping
#16
12 mars 2021 kl 21:37
Gilla
Spring långt en gång i veckan och öka längden på det passet vartefter. Gör samma sak med volymen, t.ex. om du springer 40 km/v nu så kan du sikta på att om en månad vara uppe i 50 km. Öka inte för snabbt. Du kanske t.ex. når 50 km och känner att det är mycket för dig, ligg då kvar där ett tag innan du fortsätter att öka. Långpass, volym och kontinuitet är nyckeln för mig.

Innan du testar dubbla långpass tycker jag att det är en god idé att kunna springa riktigt långt. T.ex. om 20 km känns långt och du blir rejält seg i benen så är det nog bättre att träna mot att kunna springa t.ex. 30 km hyfsat bekvämt än att kämpa sig igenom 20 km och löpa 15 km dagen efter. När man sedan nått en viss punkt kan man ta nästa steg och fundera på dubbla långpass.

Haha nä sån lyx har jag inte, det är ju kanon för dig. Jag tar nog tåg ner och sedan tåg hem så snart jag är klar. Enda trösten för mina medresenärer på hemvägen är väl att jag förhoppningsvis kan tvätta av mig i en sjö eller något.
1999 • Linköping
#17
13 mars 2021 kl 14:20
1 Gilla
Tack så jättemycke för alla tips! Tror de mesta är glasklart nu, kommer inte på något mer att fråga. Tack att du tog dig tid att svara alla frågor och så, känner mig mer redo än någonsin att ta mig an denna stora utmaningen i sommar. Lycka till med ditt projekt! Hoppas du dokumenterar äventyret här på Jogg så jag kan läsa hur det gick efteråt!
1991 • Norrköping
#18
14 mars 2021 kl 08:57
Gilla
Detsamma!
Gällivare
#19
14 mars 2021 kl 11:30
Gilla
Här är en till som är sugen på att göra ett lite längre löparäventyr.
Tänkte skåneleden den på Österlen.
Börja i Ystad å upp till Brösarp... Men nu undrar jag om man kan följa vägar ner till Ystad igen utan att bli överkörd?

Vet att man kan fortsätta skåneleden söderut till Ystad men kommer ju 10 mil norr om polcirkeln så kul å se lite bebyggelse🙂 har gjort nga längre turer i fjällen men i juni är det för mkt snö i fjällen för löparäventyr.

Min plan är åxå att bo å äta efter vägen... Ev en vilodag åxå typ i Kivik.
Planen är fösta veckan i juni, hur brukar vädret vara? Temp? Mkt regn?
/Åsa
hxman
1976 • Skåne
#20
14 mars 2021 kl 20:30 Redigerad 14 mars 2021 kl 20:32
1 Gilla
Kolla bansträckningen till gax100. Jag tror det är markerad skåneled hela vägen.

Edit. https://gax100.com/om-banan-samt-karta/
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.