Löpning Rundor & Kartor 45 inlägg 10238 visningar

Jag springer Sveriges tolv signaturleder

1991 • Norrköping
#1
5 mars 2021 - 13:33
8 Gilla
Bild uppladdad av Marcus
Hej! Det började med att jag bestämde mig för att springa Kungsleden, en led som bl.a innefattar Nikkaluokta-Abisko som råkar vara en av Sveriges signaturleder. Detta är ett stort projekt som jag redan har en omfattande tråd om. Nu har det hela utvecklat sig till att jag har tänkt beta av alla Sveriges tolv signaturleder. En signaturled är en extra sevärd led som har utsetts av STF. Min tanke är att om man tar sig igenom alla dessa leder så har man i viss utsträckning sett det bästa som Sverige har att erbjuda naturmässigt.

Kungsleden behöver vi som sagt inte diskutera då jag har en tråd om detta samt att det p.g.a. sin komplexitet är lite utav en annan femma jämfört med övriga leder.

Flera signaturleder är faktiskt väldigt enkla logistikmässigt att som löpare ta sig igenom. Det finns ett gäng som är ca 50 km långa där det inte finns så mycket att tänka på, det är bara att packa vätskevästen och springa. Andra är längre men bra på andra sätt och vissa verkar mer knepiga.

Jag och min vän ska börja med signaturled Tiveden. Vi tar två bilar, ställer ena vid ledens slut och åker sedan i en bil till starten i Laxå. Totalt är vi inte borta mer än 10-12 h(reser från Norrköping). Detta tar vi oss egentligen an så fort som jag känner mig 100 % hel(små problem med en stel höft).

Tanken med tråden är dels att jag delar med mig av mina upplevelser vartefter lederna betas av samt att jag får tips på saker att inte missa längs med leden samt förhoppningsvis svar på en del frågor jag har.

Jag börjar med två frågor:
1) Är det värt att göra någon kort avstickare från signaturled Tiveden för att se något speciellt?
2) Har någon sprungit/vandrat signaturled Värmland och kan dela med sig av sina erfarenheter?
https://www.svenskaturistforeningen.se/aktiviteter/vandring/signaturleder/

Tack på förhand!
< < < 1 2 3 > > >
1991 • Norrköping
#21
6 april 2021 kl 16:06
3 Gilla
Bild uppladdad av Marcus
Hej, nu är den första signaturleden löpt. Det blev i söndags som Olof tipsade om och det extremt fina vädret gjorde helt klart detta till ett bra beslut. Blev ingen direkt action då jag "bara" sprang 37 km men jag gjorde likväl ett inlägg då jag vill ha alla signaturleder förevigade där. Kortfattat så är det en trevlig led som jag tycker att man ska passa på att springa om man bor någorlunda i närheten.
https://marcusringstrand.blogg.se/
1991 • Norrköping
#22
6 juli 2021 kl 15:13
Gilla
Hej igen! Nästa vecka funderar jag på att springa signaturled Siljan vilket är ett tvådagarsprojekt. Jag har fem h bil dit och kan tycka att det känns lite småstressat att bara dra hem så snart som jag är klar.

Vad finns det för sexigt löpmässigt med utgångspunkt från Mora?

I fjol var jag uppe till Idre vilket jag gillade starkt. Problemet är bara att en tur dit ger mig två h längre hemresa. Eftersom att jag är ensam kan jag tycka att det är ganska lagom med tre dagar på resande fot.
Åsa
1965 • Uppsala
#23
6 juli 2021 kl 16:49
Gilla
Det finns mycket fint runt Mora, kolla www.moraoutdoor.se löpning
1991 • Norrköping
#24
7 juli 2021 kl 11:39
Gilla
Tack! Jag kollade faktiskt in den sidan igår. Väldigt mycket leder så lite svårt att navigera sig, därför jag hoppades på lite tips ;) Men jag får väl klicka runt lite där.

Min plan B är att trots allt ta mig uppåt Idre. I fjol var jag runt Städjan-området, gick upp på Städjan och sprang runt ett fjäll(tror det var Nipfjället). Efter detta besökte jag Grövelsjön och sprang lite där. Vad finns det mer för "måsten" att besöka i Idre-trakterna?
1972 • Borlänge
#25
7 juli 2021 kl 15:25
Gilla
Njupeskär och det höga vattenfallet =)
1991 • Norrköping
#26
7 juli 2021 kl 16:38
Gilla
Tack för tips, det har jag dock redan besökt :)
hxman
1976 • Skåne
#27
8 juli 2021 kl 08:42
1 Gilla
Du ska springa 61k och letar efter löptips för en tredje dag? Sätt dig på Fricks konditori i Rättvik och ät dig igenom deras sortiment istället ;) Om det kliar i benen kan du köra ett backpass i rättviks slalombacke och testa deras rodelbana
1972 • Borlänge
#28
8 juli 2021 kl 10:02
1 Gilla
Eller bara jogga ur benen lite lugnt och skönt i den vackra terrängen som finns vid Rättviks motionscentral =)

Sen styra kosan mot Fricks och/eller RättviksGlass kiosk!
1991 • Norrköping
#29
8 juli 2021 kl 13:24
1 Gilla
Haha ni har en poäng, jag lär vara rätt mätt på löpning efter dessa 60 km :) Kan ju ta med mig vandringskängorna och gå en kortare runda också. Tack för tipsen!
1991 • Norrköping
#30
15 juli 2021 kl 11:17
9 Gilla
Hej! Nu har jag sprungit signaturled Siljan. Jag tyckte helt klart att det var en led värt besöket men var uppenbarligen ganska ensam om den åsikten då jag inte mötte en enda(!) annan vandrare eller löpare under mina två dagar på leden. Generellt skulle jag klassificera leden som löpvänlig och ganska säker(bra och enkelt skyltat, man passerar genom flera små samhällen, har ofta mobil data etc).

Det stora problemet var min ryggsäck. Har uppenbarligen köpt en ryggsäck som inte är anpassad för folk som styrketränar. Hoppas kunna modifiera den på egen hand.

Vad gäller sevärdheter dag två så blev det dåligt med den varan. Jag var jäkligt förstörd och led av sömnbrist. Letade mig till Hykjeberget en timme utanför Mora bara för att inte förstå hur jag skulle ta mig upp till toppen. Gav upp och åkte till Gesundaberget och då blev vädret sämre. Fick bli att sova 20 min och sedan sträckköra hem istället.
https://marcusringstrand.blogg.se/
Monica Carlsson
1971 • Partille
#31
15 juli 2021 kl 17:55
1 Gilla
Åh, tack för en fin rapport också, kul läsning som vanligt!
1991 • Göteborg
#32
15 juli 2021 kl 21:15
1 Gilla
Kul att läsa din rapport och vad fint med sådan gästfrihet!!
Åsa
1965 • Uppsala
#33
16 juli 2021 kl 22:43
1 Gilla
Bra gjort! Siljansleden fortsätter runt Siljan förbi Gesundaberget så du kan komma igen en annan gång och ta den delen. Synd att du inte hittade upp på hykjeberget där det är så fin utsikt.
1991 • Norrköping
#34
22 juli 2021 kl 13:52
2 Gilla
Ja, jag sprang ju bara signaturleds-delen av Siljansleden. En tur runt sjön skulle absolut kunna vara något!

Nu har jag och en kompis avverakt signaturled Österlen. Kortfattat så var detta en ny nivå jämfört med Siljansleden. Det var verkligen helt otroligt vackert och jag kan varmt rekommendera ett besök.
https://marcusringstrand.blogg.se/
1991 • Norrköping
#35
10 augusti 2021 kl 13:41
2 Gilla
Efter Österlen blev det signaturled södra Bohuslän(Bohusleden). Detta blev en riktig mardröm. De två nätterna innan genomförandet sov jag i princip ingenting och jag kände mig helt ur slag och framförallt osugen på att löpa när jag startade vid Stensjön. Jag gav upp efter de första två etapperna(ca 17 km totalt). Leden är beroende på var man slutar 36 eller 52 km lång.

Detta är jag i ett nötskal, istället för att inse att ett par timmars sömn över två nätter följt av 3,5 h bilresa till Göteborg är en dålig idé så försöker jag ändå. Ibland blir det bra, nu blev det skit. Det hela hade varit en fullständig katastrof(åka totalt 7 h bil för 17 km plågad och misslyckad löpning) om jag inte hade haft ett besök hos några polare i Mellbystrand inplanerat efteråt.

Jag tyckte i alla fall att det jag såg av leden var rätt trevligt även om den kanske inte var värd allt besvär. Kanske betar jag av den andra halvan vid ett senare tillfälle.

Av de mer söderbelägna lederna återstår nu bara Tiveden och Öland. Sedan är det dags att kolla norrut. Alla signaturleder kommer INTE att bli löpta i år, kanske blir klar nästa år.

Av de jag löpt hittills rankar jag dom så här:
1) Österlen. Spektakulärt, löpvänligt och verkligen en natur jag aldrig hade sett förut. I mitt tycke värt att resa en bra bit för. Solklar etta.
2) Siljansleden. Inte så spektakulärt men mysigt och löpvänligt.
3) Omberg. Bara sprungit höjdpunkten, d.v.s. Omberg runt(ca tre mil). Ganska spektakulärt och fin natur. Löpvänligt men ganska krävande.
4) Norra Sörmlandsleden. I partier fint, i partier lite tråkigt. Överlag löpvänligt.
5) Södra Bohuslän. Av det jag såg är det ganska jämnt jmf med norra Sörmlandsleden. Sprang ganska mycket på motionsspår(likt liten grusväg) vilket jag inte har något emot då det går snabbt och lätt men det drar ju ned naturupplevelsen något.

1991 • Norrköping
#36
13 juni 2022 kl 11:26
Gilla
Detta tog aldrig riktigt fart och dog ut, hittade annat som intresserade mig mer löpmässigt. Jag och en kompis ska dock förhoppningsvis springa Bergslagsleden till helgen. Inte hela men en tvådagarslöpning med övernattning är tanken. Kanske sex-åtta mil på två dagar.

Är partiet genom Tiveden(signatursledsdelen) ledens absoluta höjdpunkt? Jag funderar på om det finns något sätt att undgå att behöva använda två bilar. De kommunala förbindelserna verkar inte möjliggöra det kring just Tiveden. Det hade varit guld att kunna ta bilen till startpunkten och sedan åka kommunalt tillbaka dagen efter.
1966 • Västra Frölunda
#37
13 juni 2022 kl 13:07
Gilla
Det verkar som att STF har gjort om signaturlederna så att tivedsdelen är borta och ersatt av ett avsnitt längre norrut? https://www.svenskaturistforeningen.se/guider-tips/leder/bergslagen/

Själva leden är naturligtvis kvar men om det är just signaturleden du är ute efter så kanske du ska kolla detta.
1991 • Norrköping
#38
13 juni 2022 kl 13:34
Gilla
Detta är ju kanon, tack så mycket! Den nya signaturleden verkar vara mycket lättare ur logistisk synpunkt. Man ser ut att kunna ta sig med buss från slutmålet tillbaka till starten. Perfekt längd också, strax över sex mil.
1991 • Norrköping
#39
21 juni 2022 kl 11:02
3 Gilla
Bild uppladdad av Marcus
Jag sprang inte hela men däremot tre av signaturledens fyra etapper(ca 47 km totalt) över två dagar. Efter etapp 1 fanns det massvis av vindskydd att välja mellan så mitt val att springa utan tält var inget problem alls. Vatten fanns vid varje etappmål(ca var 15:e km). Det var en fin led som absolut är värd ett besök och den fungerade absolut att löpa även om vissa partier var ganska kämpiga(stenigt underlag och mycket upp och ned).

Jag parkerade i Lekhyttan där leden börjar, sprang 19 km, sov i vindskydd, sprang dag två 28 km och avslutade i Mogetorp där jag på en timme via buss kunde vara tillbaka vid bilen. Så ur en logistik synpunkt var leden fem plus.
1991 • Norrköping
#40
21 juni 2022 kl 11:02
2 Gilla
Bild uppladdad av Marcus
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.