Löpning Träning 38 inlägg 7335 visningar

MTB som alternativträning? (Trail/XC)

Abbe S
1972 • Stockholm
#1
28 mars 2021 - 11:37
Gilla
Löpning är visserligen min primära motionsform men har det senaste året börjat åka mer och mer mountainbike (både stigar, grusväg och även en del mtb-spår). Är väl fortfarande inte nån stjärna i spåret (framförallt tekniskt) men tycker det är kul som alternativträning och man får också upp pulsen rätt bra (även om den fortfarande är lägre för mig än när jag springer).

Nån här som kombinerar löpning med mtb? Några erfarenheter av er som hållit på med det längre? Känns som att mtb kräver mer muskulärt av mig (framförallt i överkroppen) och att det sliter på lite andra ställen. Både bra och dåligt. Förra året fick jag tex lite knäproblem efter att ha kört rätt hårt i skogen med cykeln och fick lägga ner träningen (inkl löpningen) nån vecka innan det blev bättre. Vore som sagt intressant att höra vilket upplägg som funkar bäst för att inte cyklingen ska påverka min löpträning negativt.

Min cyklande mellan 2009-2017 bestod i princip enbart av cykelpendling till och från jobbet (tot 20 km/dag) året runt. Inget jag egentligen räknande som träning utan mer som vardagsmotion. Så det är egentligen bara det senaste året jag börjat "träna" på cykel och då mer som ren alternativträning. Har haft en HT (hardtail) tidigare men köpte en fulldämpad mtb nu i veckan (den billigaste jag kunde hitta ;-) och det var ju en stor skillnad i mtb-spåret i skogen måste jag säga.

Erfarna mtb-cyklister/löpare: hur gör ni?
< < < 1 2 > > >
Abbe S
1972 • Stockholm
#21
26 april 2021 kl 14:50
Gilla
För att förtydliga mig ytterligare är det alltså pga den höga tekniska tröskeln på mtb som gör det som en svår sport för nybörjare (när man cyklar tekniska stigar alltså). Väldigt jobbigt, absolut men kräver också att du lägger väldigt mycket tid på att bli en bättre mtb-cyklist rent tekniskt.

Skulle jag jämföra med något är mtb mer som alpin skidåkning än som löpning. Du slänger dig liksom inte ut för en svart puckelpist det första du gör. Men som ovan mtb-cyklist hamnar man ständigt framför hinder man inte ens har en aning om hur man ska ta sig förbi.

Säkert en jättekul sport om du har det som stort intresse och är villig att lägga både tid och pengar. Men svårt att bara slänga in nån gång i veckan som alternativträning för oss ovana.
Peter Gröndahl
1978 • Stockholm
#22
26 april 2021 kl 14:56
1 Gilla
Det är ju svårt just nu pga uppenbar orsak men om du inte redan gjort det så skulle jag starkt rekommendera att haka på olika grupprides. Det är väldigt mycket lättare om man kan se hur andra löser olika tekniska problem.
Abbe S
1972 • Stockholm
#23
26 april 2021 kl 15:01
Gilla
#22. Tack! Det är säkert ett gott råd. Tyvärr råkade det trilla in ett jobb nyligen som kräver att jag mer eller mindre håller upp med all träning fram till midsommar om jag ska hinna. Och även normalt sett har jag rätt svårt att komma ifrån på bestämda tider (pga familjesituation). Löpning funkar eftersom jag kan smita ut när det blir en lucka någonstans. Men självklart behöver jag en högre nivå på min mtb-teknik. Svårt att se när jag ska hinna skaffa den bara. Kanske i höst om det ser bättre ut då.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#24
2 maj 2021 kl 11:06 Redigerad 2 maj 2021 kl 11:08
2 Gilla
Nu är det vår och MTB-kurserna drar igång. Idag kom först en cykelgrupp ur skogen i Erstavik, de försvann lika fort upp på en till synes olöpbar rotfylld stig.

Därefter kom en grupp om ca 20 pers på skogsvägen. De cyklade såklart två och två i bredd. Således 10 led med 2 cyklar på bredden på skogsvägen.

Osäker hur de resonerar, men jag som löpare anser att jag har rätt till åtminstone min sida vägen. Eller tycker de att jag ska hoppa ner i diket? Nej, de flyttade inte på sig.

Jag förstår att alla MTB-cykliter är "viktiga personer" med dyra fina cyklar. Det enda jag undrar är om Erstaviks fideikommiss har godkänt alla dessa cyklister på deras ägor? Man kanske skulle kolla om Montainbikeskolan.se har tillstånd....
1974 • Stockholm
#25
2 maj 2021 kl 18:23
1 Gilla
Tveksamt om det har Erstaviks gillande.
Så här står det på Erstaviks egen sida:

"Organiserade fritidsaktiviteter
MÅNGA BESÖK INNEBÄR SLITAGE PÅ NATUREN
Det faktum att Erstavik har så många besökare, uppskattningsvis 1,5 miljoner besök per år, sliter hårt på miljön samt leder till stora störningar för djurlivet. I första hand reserveras därför området för enskilda besökare som kommer hit inom ramen för allemansrätten. Organiserade aktiviteter som t e x orientering, hundträning, hundtävling och liknande är inte tillåtet enligt allemansrätten. För dessa aktiviteter krävs tillstånd från markägaren. Av omsorg av naturen och djurlivet är vi därför restriktiva med att lämna sådant tillstånd."
Hobbylöparn
Östermalms IP
#26
2 maj 2021 kl 19:09
1 Gilla
Bra spanat där Olof.

Jag saxar även detta:

UPPLÅTELSER
Inom ramen för gårdens näringsverksamhet upplåter vi mark till ett antal olika föreningar och företag som ängnar sig åt olika typer av aktiviteter. Som exempel kan nämnas Saltsjöbadens Golfklubb (www.saltsjobadengk.se), Enskede Sportfiskeklubb, Naturtjänst AB (www.naturtjanst.se) och Äventyrsbanan (www.aventyrsbanan.se).

Ser inte ut som att mountainbikeskolan.se listas. ;-)


https://www.erstavik.se/?id=7&subid=10
Peter Gröndahl
1978 • Stockholm
#27
3 maj 2021 kl 11:32
Gilla
Det står å andra sidan "som exempel", inte "samtliga". Jag misstänker att de flesta grupper förövrigt är olika kompisgäng eller grupper som stämt träff för att köra ihop, dvs ingen kommersiell verksamhet.

Förövrigt så förstår jag inte konceptet "olöpbar rotig stig"? Det är ju enklare att springa än att cykla tekniska stigar. Menar du att du tar dig över hela stan för att springa på grusvägar och elljusspår?
Hobbylöparn
Östermalms IP
#28
3 maj 2021 kl 15:01 Redigerad 3 maj 2021 kl 15:03
Gilla
Hehe, kompisgäng, lösryckta grupper?

Nja, säger jag. Om du passerat cykelcentret på Ältavägen, lär du ha sett att det är otroligt mycket folk, cyklar, ett myller helt enkelt.

Ditt förslag att kompisgäng träffas i grupper om 20 pers och åker ut på långa led? -Tjena mittbena!

Nej, detta är organiserat. De etablerade sig i Hellas år 2019. Kallar det själva för "Sveriges cykelmecka".
https://mountainbikeskolan.se/om-oss/
https://mountainbikeskolan.se/nyheter/

Nåväl, om de nu byggt upp en så stor verksamhet att de skeppar ut horder av cyklister i Erstaviks skogar, så har de med högsta sannolikhet sökt tillstånd för verksamheten.

Kanske till och med betalar hyra till markägaren? (vilket de borde)
1984 • Kalmar
#29
4 maj 2021 kl 10:35
4 Gilla
Med risk för att bli halshuggen av hatare så tror jag absolut att MTB är en bra alternativ träning för löpare. Det blir mycket naturliga styrkeintervaller när man hittar en flowig stig eller en backe där man kan trycka på lite extra uppför. Tror att det är ett skonsamt sätt för annars utsatta löparmuskler att pressas ytterligare. När jag började cykla mtb hade jag fokus på löpning och tack vare att jag kunde ha en högre träningsmängd utan skador så såg jag resultat på mina tider löpmässigt.

Sen gäller det att planera i början för ett par trötta cykelben vill inte maxprestera som löparben dagen efter, inte för mig i allafall.
1967 • www.sapiens.se
#30
4 maj 2021 kl 10:57
Gilla
Äsch, du ska inte oroa dig för att bli halshuggen av hatare. Jag har haft MTB som inslag i min träning de senaste 20 åren och tror det varit ett bra komplement till löpningen. Senaste året har jag kört väldigt mycket extra både med MTB och CX eftersom det ändå inte är några löptävlingar och jag tycker att det är fördjävla kul på ren svenska. Normalt sett blir det mer bara av ett komplement. Ett skonsamt sätt att få upp träningsvolymen utan att slita på kroppen.

Och när det gäller cykelkostnader så är dom i alla fall för mig över tid betydligt blygsammare som kostnad jämfört med om jag skulle nöta Vaporfly hårt. :-)
1974 • Stockholm
#31
4 maj 2021 kl 11:23
Gilla
Jag är ingen MTB-hatare. Tror det är enormt roligt och skulle gärna cykla själv om veckan hade fler dagar.
Jag tycker också att det är kul när människor ger sig ut i skogen oavsett om det är för att plocka svamp, springa, cykla eller rida.
Tyvärr åsidosätter många MTB-cyklister i skogen alla principer som gäller annars för hur man väjer för andra trafikanter. Och många verkar också ha väldigt svårt att förstå (eller bry sig om?) slitaget på naturen som MTB för med sig.
På en plats som Nackareservatet/Erstavik riskerar bristen på hänsyn att i förlängningen slå tillbaka på alla som vill vistas på markerna.
1974 • Stockholm
#32
4 maj 2021 kl 11:33
Gilla
Hellasgården (som alltså själva hyr ut MTB i Nackareservatet) försöker visa med bilder vad cyklar faktiskt gör med markerna: https://hellasgarden.se/2021/04/01/okat-intresse-for-cykling-leder-till-nya-stigar-i-reservatet-har-kan-du-lasa-varfor-vi-oppnar-uthyrning-av-mtb/
Hobbylöparn
Östermalms IP
#33
4 maj 2021 kl 11:42
Gilla
Instämmer med Olof, MTB ä säkert jätteroligt. Och det finns väl speciella banor förMTB om jag inte är helt felunderrättad?

Men när MTB:are kommer ångandes på bredd utan att bry sig om andra får plats eller inte, påminner de mer om bilister som ligger 3m bakom i motorvägsfart eller de som passerar hela köfilen och blinkar sig in med hot om plåtskador längst fram.

Visst de kommer undan med det, men det är fasiken inte speciellt charmigt.

Just Erstavik är väldigt speciellt, då otroligt många friluftsare får möjlighet att nyttja det stora området. Att i det läget ha motsvarighet till rullande vattenskotrar som härjar omkring riskerar att slå tillbaks på alla.
1971 • vånga
#34
4 maj 2021 kl 15:32
1 Gilla
Löpare och MTB fantast. Jag hatar alla som springer i bredd, springer med hörlurar och hundar som har för långt koppel. Skriker, plingar ingen reaktion för man hör inget med sina lurar, inne ett samtal med grannen. Å dessa hundkoppel som blir som snubbeltrådar. Jag tillhör den hemska MTB cyklisten, kör enduro. Där det går ut på transport sträcka uppför, sen max fart nerför-gärna med hopp. Kan komma i hög fart bromsar in å visar hänsyn när det går.Kör tävlingar, corrona anpassade, så ej avspärrat, funkat gallant, trots missade försök pga andra motionärer ute och de visar extremt lite hänsyn-de tror till 100% att de har mera rätt till stigen. Det värsta var på skider, kommer i en nerförslöpa, kurvigt höll säkert 35km/h, mitt i kurvan står fågelkädare, jag skriket noll reaktion. Fick slänga mig ut i lössnön, för att undvika en krock.
1974 • Stockholm
#35
4 maj 2021 kl 16:44
Gilla
Wow... tävling på det viset utan tillstånd/avspärrning. Du tänjer verkligen på allemansrättens "att inte störa - inte förstöra". Du får hojta hur mycket du vill i nedförsbacken - som fordonsförare har du ändå väjningsplikt:

Trafikförordning (1998:1276)
3 kap 58 § På gångbanor, vägar som är avsedda för gående samt i terräng har förare väjningsplikt mot gående.
1971 • vånga
#36
4 maj 2021 kl 17:53 Redigerad 4 maj 2021 kl 18:16
Gilla
Nja, här nere sköter cykelförening delar av östgötaleden. Så med tanke på att vi sköter och underhåller lederna, så är det okej att vi använder dom och övriga blir väldigt glada för väl underhållna lederna, med bra spångar. Och vi är ej motorfordon, utan grenen Enduro inom MTB sporten, så vi trampar. Vi har även ett berg, med markägarenstillstånd att anlägga leder. Vi får ej märka upp dom, utan blir trevliga motionsstigar. Och vi vet missköter vi oss kommer vi bli avisade. Med din inställning Olof, då vet jag du tillhör gruppen som visar noll hänsyn-jag är bara glad att skidor å ben höll pga fågelskådare tyckte de hade mera rätt vitsas i skidspåret än en skidåkare.
.
1974 • Stockholm
#37
4 maj 2021 kl 19:49
Gilla
Vilken inställning? Läste du #31?
Nä cyklar är vanligtvis inte försedda med motor - även om det håller på att förändras - men cyklar är trots detta fordon och därför gäller paragrafen ovan.

Min hållning generellt är att det är bra att människor rör sig på våra leder, oavsett färdsätt. Det gör lederna och markerna till en angelägenhet för många, och ju fler som värnar om något desto bättre.
Men anmärkningsvärt många MTB-cyklister är ruskigt dåliga på att agera vuxet och ta hänsyn till andra.
Som löpare kan jag också irritera mig på tex två föräldrar som blockerar hela motionsspåret med sina barnvagnar samtidigt som hundar och barn snurrar omkring dem helt okontrollerat - men likt förbannat begriper jag bättre än att tränga mig igenom gruppen med något slags påhittad företrädesrätt grundad på fart och kraft. Skulle vi krocka så skulle det vara mitt fel, inget snack om saken.
1971 • vånga
#38
5 maj 2021 kl 14:21
Gilla
Ja och tyvärr så förströr löparen också stigen. Jag springer rakt igenom vattenpölen på stigen. De flesta breddar stigen, för deras skor kan bli blöta å smutsiga. Du är bara avundsjuk på oss som kan cykla i skogen. Sen finns det även inom MTB många rött ägg, men dom finns i ett par skor också-springer med lurar, springer i bredd etc. Röt äggen i MTB är dom som blir livrädda för en rot och cyklar på anlagda löparspår eller måste till varje pris ta Strava rekord. Jag kan även uppleva något väldigt fascinerande möter en fotgängare, den står helt still på stigen-smalt/bergstupp på sidan de flyttar ej på sig. Jag kör skrämsel taktiken tar stupet å flyger förbi fotgängaren-vet ej bra, men himla kul. Tror dom mest står i chock, hur gick det till-där är det omöjligt att cykla.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.