Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 2207 visningar

Högt fotvalv och överpronation

Marcus
1990 • Jönköping
#1
16 oktober 2021 - 21:14
Gilla
Hej,

Är det bara jag som har den konstiga kombinationen av högt fotvalv och överpronation? Detta leder till andra problem som benhinneinflammation, onaturligt slitage av sulor/skor.

Finns det något vettigt man kan göra för att neutralisera? Kroppen slits fort pga detta…

Har provat sulor för högt fotvalv, vilket känns bra, men hjälper inte mot överpronationen. Har riktiga formgjutna sulor också men dom är för hårda och gör ont att springa med. Har provat med dom formgjutna + ”vanliga” tunna över utan lyckat resultat.

Någon som sitter inne på något tips?
2006 • Alingsås
#2
4 november 2021 kl 02:40
Gilla
[Konkreta tips har jag skrivit längst ned i detta svar, sista 3 styckena. Resten är väl min skadehistoria, i mindre detalj.]

Ja, jag! Trodde aldrig jag skulle stöta på någon annan med detta problem. Jag har höga fotvalv och överpronerar väl egentligen bara på ena foten, men mina skor slits lika, med mer slitage ut mot lilltån istället för mer koncentrerat vid stortån.

Jag hade benhinneinflammation som jag blev av med via rehab och löpuppehåll följt av löpstart. Hade även formgjutna inlägg men blev stark nog att klara mig utan dem, nästan. Medan benhinnorna numera mår bra är det ett muskelfäste på insidan av foten som strular. Den muskeln ska hjälpa till att hålla uppe fotvalvet och är just den muskel som fäster i mediala benhinnan och orsakar benhinneinflammation när dess fäste i benhinnan överansträngs.

Har varit hos ett antal fysioterapeuter men den jag var vid sist var den första som påpekade att jag har höga och stela fotvalv. De gör det svårt för benet att "komma runt" valvet när man i löpsteget skiftar vikten från hälen, till fotens utsida och sedan in till stortån för ifrånskjut.

Sammanfattar hans ord så här: Finns inget man kan göra i fötterna men man bör ha neutrala skor som inte motverkar en att nå in till stortån vid frånskjutet. Detta ger en jämnare belastning i vaderna. Sedan ska man vara rörlig i sina hamstrings för att få en mer komplett benpendel som inte överbelastar vaderna (Svårt att förklara men jag tror att jag fattar).

Det gäller att träna upp musklerna som ska lyfta fotvalven men även att jobba på vanlig löparrörlighet. Själv har jag insett att även höftböjaren är viktig, i samband med stark mage, bål och rumpa. Fann även att jag själv inte nyttjar båda viktiga muskler för fotvalven fullt ut så jag har lite nya rörelsemönster att lära in, tror jag.

Om mina problem låter bekanta får du väl bäst hjälp om du går till denna fysioterapeut: https://www.eniro.se/massage+%26+sportskador%2C+tommy+olsson+karlskrona/14329900/firma
Han håller dock till i Karlskrona så det kanske inte riktigt är optimalt.

Börja oavsett med att kolla upp hur du tränar Tibialis Posterior och Tibialis Anterior, de är nyckelmusklerna till att direkt bromsa pronationen. Har du inte ont i dem kan du väl prova att köra större belastning med ett starkare gummiband (av den breda tunna typen som man kan knyta fast i saker, exempel: https://www.apotekhjartat.se/produkt/gaiam-strength-flexibility-kit/?code=1020786).

Det kan vara lite lurigt att isolera Tibialis Posterior. Det går att känna den ensam aktiveras uppe i vaden med fingrarna när man lärt sig exakt vilken rörelse den utför. Bild på genomskärning av vaden: https://www.google.com/search?q=calf+cross+section&tbm=isch&ved=2ahUKEwiKpq6KxP3zAhWWuioKHSmGDnkQ2-cCegQIABAC&oq=calf+cross&gs_lcp=ChJtb2JpbGUtZ3dzLXdpei1pbWcQARgAMgcIIxDvAxAnMgQIABATMgQIABATMgQIABATMgQIABATOgoIIxDvAxDqAhAnOgQIABBDOggIABCABBCxAzoECAAQAzoFCAAQgAQ6BAgAEB5QpAZYtR9g2SVoA3AAeACAAaoBiAGgCpIBAzIuOZgBAKABAbABBcABAQ&sclient=mobile-gws-wiz-img&ei=EjSDYYrVD5b1qgGpjLrIBw&bih=800&biw=450&prmd=isvxn#imgrc=6y_TGzxvmmefPM
Kajsa B
1987 • Göteborg
#3
4 november 2021 kl 06:47
Gilla
Har höga fotvalv. Och har pronerat. Det har dock minskat ordentligt IOM att jag blir starkare och mer van vid att springa (bättre steg?). Har neutrala skor, ibland med formgjutna inlägg i (framförallt för att motverka intågande plantarfascit).
Fötter/vader är dock tveklöst min svaga punkt…

Kan även uppleva att jag har svårt för att springa riktigt lugnt utan känningar, gissar att jag landar annorlunda på foten då. Steget jag har vid lite snabbare distans känns ergonomiskt bäst, men då riskerar jag ju andra skador istället. Kanske har att göra med det #2 pratar om, hur man rullar på foten.

Trodde det var en klassisk kombo, men så kanske det inte är?
1983 • Bollnäs
#4
4 november 2021 kl 08:19
Gilla
Hej,

Pronerar du eller supinerar?

Hur ser sulorna ut?
Jag har personligen upptäckt att det är stor skillnad på vem som gör dom och vilken kunskap de har, efter att ha testat några olika skospecialister.

Kom ihåg att du har två fotvalv under foten som behöver stöd/korrigering.

Det är ett jäkla pussel med högt fotvalv om man tycker om att idrotta och löpa tyvärr
1991 • Norrköping
#5
4 november 2021 kl 16:03
Gilla
Överpronation innebär helt enkelt att du pronerar? Du har svart på vitt att du faktiskt gör det? Jag har varit med om att få den diagnosen av en person och tagit det som en sanning för att långt senare fått höra att jag har ett neutralt löpsteg. Varför jag skriver detta är för att jag p.g.a. detta hade pronerande skor OCH ett stöd för fotvalvet(har höga fotvalv) vilket ledde till att mina fötter lutade utåt. Detta gav upphov till EXTREMA besvär med benhinnorna.

Jag konsulterade då fler personer och testade till slut helt neutrala skor utan några speciella inlägg. Besvären försvann direkt. Att man har höga fotvalv innebär inte per automatik att man måste göra något åt det, det kan funka ändå.

Har du provat helt neutrala dojor en längre tid?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.