Löpning Skador & Rehab 20 inlägg 3253 visningar

Smärta under häl

NoName
00000
#1
6 februari 2022 - 18:11
Gilla
Bild uppladdad av NoName
Lite bakgrund:
Barfota/framfotalöpare med ständigt ansträngda vader och främst det vänstra.
Springer dock med skor med, med så lite dämpning som möjligt.
Har flera olika modeller (28 par sist jag räknade) och springer aldrig med samma sko två dagar i rad.
Detta har hållt mig relativt skadefri, tills nu..

Det började för någon vecka sedan.
Hade ont efter löpning i bakkant på hälen (undersida) och haltade lätt.
Detta på vänstra foten där min vad bråkat mest. Men dagen efter så var foten bra igen. Framförallt efter en natts vila.
Fick inte till att det skulle kunna vara hälsporre men nu är jag mer tveksam.

Igår på gymmet så från steg 1 gjorde det ont. Det blev dock lite bättre när jag tog av skorna och sprang barfota.
Men eftersom smärtan var så tydlig så avbröt jag passet och körde trappmaskin tills jag nästan spydde istället.

Efter dusch och mat och lite stillasittande så var smärtan så tydlig så jag inte kunde sätta i hälen öht.
Och efter en natts vila kan jag bara konstatera att jag nu är helt konvalecent.

Kolla bilden.
Kan detta vara hälsporre eller vad?
Claes Danielsson
1971 • Västerås
#2
6 februari 2022 kl 18:27
1 Gilla
Hälsporre ger problem i det området så det kan det vara. Med omfattningen av de problem du beskriver så tror jag inte det är något som kommer gå över av sig själv så sök hjälp av en naprapat eller fysioterapeut för att få hjälp med att identifiera vad det är som krånglar och hur du ska rehabilitera det.
Bek
1978 • VGR
#3
6 februari 2022 kl 22:12
1 Gilla
Tycker också det låter som hälsporre. Stressfraktur annars? Skadar inte att gå till en sjukgymnast som tittar på det ordentligt. Voltaren gel och skor med mer dämpning skulle jag prova. Sjukgymnasten kan eventuellt ge stötvågsbehandling men tror att man brukar vänta med det ett tag. De har lite skoinlägg och tejpningar och liknande också.

Tycker också om zero drop och lite dämpning, men det är tydligen vanligare med fotskador för oss.
NoName
00000
#4
6 februari 2022 kl 22:59
1 Gilla
@Clas Danielsson
Tack! 🌷
Min sjukgymnast har fullt upp kommande vecka sen skall jag givetvis dit.
Jag behandlar det som hälsporre tills vidare.

@Bek
Tack! 🌷
Stötvågsbehandling? 😳😲
Det gjorde förbannat ont bara att markera med bläck där.
(förstår att du menar sen)

Är det samma behandling på en stressfaktur?

Jag har inte varit så skadefri sen jag helt la om mitt löpsteg 2011.
Innan hade jag problem med fötterna, knäna, benhinnorna och ljumskarna.
Nu gör jag så många löppass som möjligt på hårdare sand barfota från april - oktober/november. (Sandhammaren)
Jag tror dock att det är viktigt att man sätter i foten rakt under sig och inte har så upprätt löpstil.
Nu springer jag mest TR så då är det enklare.
Henrik Ortman
1974 • Salbohed
#5
7 februari 2022 kl 00:12
2 Gilla
Kolla/känn efter om du är spänd på framsidan av skenbenet. Jag hade ont på liknande ställe och var riktigt spänd på framsidan av underbenet vilket gjorde att det drog under hälen.
Bek
1978 • VGR
#6
7 februari 2022 kl 08:18
1 Gilla
Hälsporre är en lite diffus diagnos där man inte vet riktigt vad som händer. Brukar dock göra mest ont i början. Gör det ont när du nuddar kommer det göra ont med stötvågsbehandling. Mot hälsporre är det tämligen accepterad behandling. Fått det på en ond muskel och det var ingen fara. Men muskeln gick att peta på utan att det gjorde ont. Man kan gå med hälsporre ett bra tag så du kommer förmodligen vilja prova om det fortsätter. https://www.internetmedicin.se/behandlingsoversikter/idrottsmedicin/plantarfasciepati-halsporre/

Stressfraktur får man vänta ut.
NoName
00000
#7
7 februari 2022 kl 11:40
Gilla
Tack bägge! 🌷

@Henrik Ortman
När jag först läste så tänkte jag nonsens, men sen så kände jag efter och det är rejält spänt på utsidan av skenbenet jämfört med högra benet. Det är t.o.m utåtbuktande så märkligt att jag inte noterat det innan. Och mitt vänstra ben är det svaga så någon större muskel på det benet har jag inte.
Vad konstigt?!

Inatt har jag haft flera märkliga smärtor i hälen.
Mkt hög strålande smärta som varat i ca 1-2 sec, och som sen återkommit flera gånger.
I går kunde jag inte sätta i hälen och knappt stödja på foten men när jag vaknade så var jag nästintill smärtfri och kan gå på foten.
Kan väl inte vara hälsporre då?
2006 • Alingsås
#8
7 februari 2022 kl 12:56 Redigerad 7 februari 2022 kl 12:56
2 Gilla
Hälsporre är en benutväxt på främre änden av undersidan av hälbenet. Det är en hård skelettknöl som man kan känna med fingrarna, och som inte ska vara där. Uifrån nämnda symptom borde du inte vara nära allvarlig hälsporre än.

Innan det blir en benutväxt börjar det som en överansträngning av plantarfascians ursprung exakt där fram på undersidan av hälbenet som du har markerat. Om det blir svullet borde det vara en ganska kraftig överansträngning. Det är ett ganska linjärt samband mellan grad av överansträngning och smärtnivå. 😉 Det som har hänt över natten är att svullnaden har lagt sig, men fascian är fortfarande överansträngd vilket du kommer att märka t.ex. vid eller efter löpning.

Plantarfascians uppgift är att upprätthålla det longitudinella fotvalvet vilket egentligen innefattar mer än det låter som. Man kan ju föreställa sig foten som en hävstång för vadmuskeln, men egentligen är foten även töjbar dels för att principiellt kunna absorbera delar av stöten vid isättning med framfoten. Denna funktion lägger plantarfascian (utöver fotens skelett) grunden till.

För att komma till botten av problemet måste du analysera väldigt noggrant kring ändringar i din träning eller vardagsaktivitet överlag inom de senaste månaderna. Även ändringar kost och sömn osv påverkar så klart till viss del men jag hade inte kollat på dem i första hand.

Annars gäller det att följa vanliga råd för besvär med hälsporre. Stretching och styva skor med mycket dämpning; tyvärr motsatsen till vad jag tolkar faller dig i smaken men de hjälper till att avlasta foten. Därutöver flyttar hälisättning stötabsorbtionen från plantarfascian och vaderna mot knän och rygg (och höft?) vilket också kan låta plantarfascian återhämta sig, men det är viktigt att du inte låter detta bli din standardteknik. Tänk på att om man landar långt bak på foten kan man ändå engagera många av dess muskler om man är duktig på att snabbt förflytta vikten till framfoten efter hälisättning. Det låter dem jobba men slippa stöterna.
NoName
00000
#9
7 februari 2022 kl 13:30
Gilla
@Isak Olsson
Tack för långt och utförligt svar. 🌷

Hur anser du att jag bör stretcha?
Monica Carlsson
1971 • Partille
#10
7 februari 2022 kl 19:16
2 Gilla
Bra tips, jag fick behandling i Shanghai av en Traditional Chinese Medicine (TCM), bl a såhär:
massera insidan av smalbenet, mellan skenbenet och vadmuskeln, ungefär mitt på underbenet.

Förut fanns det en video hos denna sida, men texten finns kvar kring en snarlik som ovanstående massage: https://sock-doc.com/heel-arch-foot-pain-running-plantar-fasciitis/
Jonas Henriksson
1975 • Undersåker
#11
7 februari 2022 kl 21:06 Redigerad 7 februari 2022 kl 21:06
2 Gilla
Fyller på med mer vettiga länkar med bra tips och övningar. (Stretchen på sista videon har hjälpt mig mycket.)
https://m.youtube.com/watch?v=HejnlGCcIOA
https://goldenharper.net/pf/
https://m.youtube.com/watch?v=gXdlPuKfyXs




2006 • Alingsås
#12
7 februari 2022 kl 23:02 Redigerad 7 februari 2022 kl 23:33
1 Gilla
Jag tänkte först att man skulle stretcha plantarfascian i sig men som andra har nämnt här borde du börja med att stretcha framsidorna av vaderna. Detta är nytt för mig då jag inte har erfarenhet av denna skada fullt ut, men om muskulaturen på framsidan är stel kan den absolut öka belastningen på plantarfascian helt i onödan. Det låter rimligt åtminstone i mitt huvud. 😄

Försök också att bli vän med vaderna! Det kanske kan vara så att de bidrar till en ökad belastning av framfoten och därigenom plantarfascian om de är stela. Jag antar att du menar ungefär "stela" med "ansträngda vader". Om de är stela av ansträngning kommer de inte att svara på stretching, utan då är det hård styrketräning som gäller; detta gäller dock i första hand här och nu bara den inre vadmuskeln, soleus, vilken lägger grunden till att kunna landa på framfoten. Den är extremt uthållig i en helt annan utsträckning än någon annan muskel i kroppen (dock snarlikt de energieffektiva tuggmusklerna om jag killgissar) och "surnar gärna ihop" helt istället för att skadas av överanvändning.

Bör nämna att jag har en viss kärlek för följande övning innan jag börjar mitt pladder: då finns ingen bättre övning än många och snabba reps (man ska alltså se ut som en dåre) i sittande vadpress tills muskeln inte klarar av mer. Vila ett par minuter så kan du köra lika många till, vila och repetera igen. Körde själv detta med avsevärd förbättring i styrka efter bara 10 pass, 2-3/vecka, började på 60% av kroppsvikt och körde tills jag inte kan utföra hela pressrörelsen, för efter det kommer skaderisken. Men det bästa är om du får höra det här eller något annat från en fysioterapeut och inte blint lita på mitt ord; jag har ju ingen sån utbildning (än!).

Och en heads-up: det syns inte att du taggat mig eftersom den funktionen inte finns på hemsidan (vet dock inte hur det är i Joggappen). Bäst är att använda knappen "SVARA" på inlägget från personen man vill besvara. 😊 (Återigen, vet ej strukturen i appen ifall det är den du använder.)
NoName
00000
#13
8 februari 2022 kl 01:09
3 Gilla
Det var den sista videon jag ville komma till.
Bra att fler tipsar om den då jag med tror det är det rätta.
Hittade den i förrgår och den funkar för mig.
Alltså fortsätta gå barfota, inte bygga upp någonting och stretcha nedåt så man kortar senan och inte gör den längre.

Jag tror mina problem är relaterade till skor, så jag kommer springa helt barfota i en tid framöver i den mån det går. Annars så får det bli fivefingers.

Min vad som jag har haft problem med är överansträngd, inte stel.
Jag har för mkt muskler och dom belastas maximalt vid löpning och simning. Jag kan inte göra någon vadövning öht, då får jag kramp.
(Och samtidigt så har jag inget behov av det heller.)
Vilket jag även kan få på natten efter för hård påfrestning. (tävling, back IV, o,s,v.)
Och jag äter magnesium och reglerar salt intag efter svettning.
Eftersom jag även har kontaktsmärta i vaderna så funkar inte massage.
Jag har dock inte problem på framsidan eller sidan på underbenet, bara bak på vaderna.
Och till det har jag professionell hjälp som har funkat tills nu när detta problem dök upp.
1979 • Göteborg
#14
8 februari 2022 kl 09:25
1 Gilla
Vill också tipsa om detta komplement till övriga förslag ovan - "passiv" vadstretch 3x3 min dagligen: https://angryorthopod.com/2016/03/calf-stretching/
Jenny Nilsson
1968 • VALLENTUNA
#15
8 februari 2022 kl 11:10
1 Gilla
Anette,

Jag tänker nog som flera av de andra i tråden.
En tanke jag får är att du skriver att du har ständiga besvär i vaden och det jag vill tipsa om är att om man har vadproblem så kan dessa dra i fascia och fästen i hälen och kan ge problem även under foten. Fascior är sammanvävda med varandra.
Jag tänker att du behöver stärka musklerna som håller upp fotvalvet men även att du ska jobba med musklerna i vaden! Massage, rörelseökande övningar, styrkeövningar.
Jag hoppas att du kommer ner på hälen i löpsteget och inte ligger för högt upp i steget, för då kommer du nog inte att komma undan vadproblemen.
Jag tycker att du ska boka tid hos fysioterapeut/sjukgymnast eftersom du behöver undersökas och få rehab utifrån fynden av undersökningen!

Kram,
Jenny
Hans Westerback
1958 • Lidingö
#16
8 februari 2022 kl 15:52
2 Gilla
Du skriver:

Eftersom jag även har kontaktsmärta i vaderna så funkar inte massage.

Jag hade tidigare väldigt ömma vader, det gick bara inte att få massage, det gjorde så ont. Men för nåt år sen provade jag foam roller på vaderna, oerhört smärtsamt först, men efter några dagar började det gå bättre och bättre, bara att kämpa på och öka dosen långsamt. Numer kan jag ta massage på vaderna, och har t.o.m. fått påpekat att dom känns väldigt mjuka och bra!
NoName
00000
#17
8 februari 2022 kl 18:17 Redigerad 13 juni 2022 kl 16:37
Gilla
Just
#18
31 oktober 2022 kl 10:13
Detta inlägg har raderats
#19
11 januari 2023 kl 02:35
Detta inlägg har raderats
#20
23 januari 2024 kl 03:36
Detta inlägg har raderats
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.