Löpning Skador & Rehab 26 inlägg 4586 visningar

Plantar Fasciit

1987 • Skövde
#1
26 februari 2022 - 08:38
Gilla
Hej!

Jag är en utav många som drabbades utav denna hemska överbelastningsskada(?) Det finns ju otaliga trådar om detta ämne & denna är ännu en. Dock vill jag vinkla frågan något, som säkert tas upp någonstans, men för min egen upplysning.

Jag har haft lite problem med fötterna när de kommer till löpning tyvärr. Hälsenor, slemsäck, plantar fasciit..

Vad är den främsta anledningen till att Plantar Fasciit uppstår? Är man för svag i foten? Springer man fel? Belastar man foten för snabbt med för många mil?

Jag tycker verkligen att Altra löparskor är den skönaste löparskon jag har provat. Men är osäker på om det kan påverka negativt för den där förbaskade senan under foten?

Vänlig hälsning
< < < 1 2 > > >
1957 • Drammen
#21
4 mars 2022 kl 23:24
1 Gilla
fredrikzillen.se
NoName
00000
#22
4 mars 2022 kl 23:46
Gilla
Min sjukgymnast som är specialiserad på löparskador utför det. Han är även grymt duktig på vad han gör med. Finns i Simrishamn.

Googla runt på sjukgymnaster i ditt närområde och hör om dom har den kompetensen. (och har löpband såklart)
Då kommer du även ekonomisk väldigt billigt undan.

Skor har jag inga rakt av att rekommendera då jag undviker dämpande skor. Och dom jag har lite dämpning i har tyvärr inte 0 i drop. (bortsett från mina Altra)
Men har du testat Merell?
Jag vet många män som gillar det märket när det kommer till minimalistiska skor. Dom har lite dämpning och många har 0 i drop.

Har du möjligt att få prova ett par La Sportiva så gör det. (mitt första val på trail skor) Grymma skor, finns i bred modell, och ofta lågt drop. (ner till 2)
Är tyvärr inte så många som säljer dom.

1987 • Skövde
#23
7 mars 2022 kl 12:10
Gilla
Jag har bara Hoka & Altra just nu. Hade man sluppit tänka på ekonomin hade jag gärna provat mig fram lite mer.. Men ska kolla!

Ingen som har något namn inom Västra Götaland som är erkänd att utvärdera löpsteg & ge några tips?

Väldigt tacksam för all hjälp utav alla i tråden

Jesper
Monica Carlsson
1971 • Partille
#24
7 mars 2022 kl 16:21 Redigerad 7 mars 2022 kl 16:20
1 Gilla
Tyvärr inte egen erfarenhet, men en tidigare kollega som springer ganska seriöst var nöjd med dessa, för något år sedan: https://walkfeeling.se/
Håkan Bring
1966 • Veberöd
#25
8 mars 2022 kl 00:28
Gilla
Fick PF efter (troligen) ett lite för långt pass i lite för mycket skånsk vinter (hårdfrusen skogsjord) med kanske lite för odämpad sko (egenanalys). Efter drygt två år av ett par fysiobesök och ett par myycket försiktiga uppstarter av löpning - och naturligtvis tåhävningar, rulla boll, plocka handduk mm så gick det på rätt håll, men långsamt. Tvärvändningen kom när det blev dags för nya skor för någon månad sedan. Amatörtänkte själv på fördelar med både högt och lågt drop, men personalen avrådde bestämt från lågdrop - åtminstone för överskådlig tid, för att nu först och främst vara snäll mot mina senor och inte översträcka dem. Hade skor med drop mellan 4 och 10 mm tidigare. Bytte nu ut 10:orna mot hela 12 mm tillsammans med en iläggssula med framfotspelott. Av konfektionsmodell. Där satt den. Efter några dagar var det slut med hälsmärtor på morgonen.
Detta visar nog mest på vikten av att du uppsöker hjälp. Här i tråden finns ju alla rekommendationer, från mina högdroppsdojjor till de senaste årens frälsning med nolldrop. För min del funkar det även med drop 4-skorna nu, så min gissning är att det framförallt var sulan som hjälpte mig.
Detta var min erfarenhet. Inget råd, endast erfarenhet. Lycka till.
1986 • Hjo
#26
14 mars 2022 kl 08:20 Redigerad 14 mars 2022 kl 08:23
Gilla
Hej!
Jag gjorde löpanalys hos Henrik som är fysio och har sin mottagning på STC i Hjo. Väldigt bra och hjälpsam analys.

Jag kunde dessutom få det för vanliga landstingstaxan så analysen kostade 100 kr. Fick bra med övningar. Han kan även göra stötvåg vid behov.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.