Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 1537 visningar

Höften rakt över benet

1985 • -
#1
24 mars 2022 - 20:56
Gilla
Hej!

Jag är högerfotad och har betydligt bättre kontroll över mitt högerben. Vilket inte är särskilt konstigt. Och under mina 4 år som löpare har jag i stort sett aldrig haft något problem med det benet heller. Utan alla problem som dykt upp längs vägen har handlat om vänstersidan.

Jag har senaste året fokuserat otroligt mycket på att stärka upp sätesmusklerna. Framför allt på vänster sida då muskelaktiveringen över lag har varit betydligt sämre där. Och jag har kommit en bra bit på vägen. Men det är en bit kvar.

Framför allt märker jag av detta när jag springer och verkligen känner hur vänstersidan av bäcken och höft rör sig snett över benet på vänstersidan. Nästan så hela benet viker inåt medan höften rör sig utåt över benet. Detta medan det på höger sida är betydligt mycket mjukare och rakt över benet i rörelsen. Höften rör sig alltså inte utåt eller snett. Utan rakt och jämnt över benet framåt.

Jag förstår att gluteus med, min och en tight TFL kan orsaka att benet roterar inåt. Och trots att jag fokuserar mycket av min träning på just detta (och det har hjälpt en del) så undrar jag om det är någon annan viktig pusselbit som jag kanske missar på vägen? Hur får jag vänster höft och bäcken att röra sig framåt, rakt över benet istället för att det rör sig snett över det? Det faller liksom inte över benet rakt framåt.

Någon som upplevt samma problem och vet om det handlar om någon tight muskel jag måstet stretcha? Eller någon annan svaghet som jag kan försöka stärka upp?

Hoppas på några fantastiska tips här!

ha det bäst
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#2
25 mars 2022 kl 13:42
1 Gilla
Har du kollat upp benlängden, väldigt vanlig att benen har olika längd - mina skiljer ca 2,5 cm. Om du inte redan varit hos en sjukgymnast, så är det att rekommendera och då någon som är lite intresserad av just löpning.
2006 • Alingsås
#3
25 mars 2022 kl 15:18 Redigerad 25 mars 2022 kl 16:22
1 Gilla
Har svårt att fatta vad du menar och då ska nämnas att jag går fysioterapeutprogrammet och har stor kunskap kring löpningens rörelsemönster.

Glut med/min håller bäckenet plant (i sidled sett framifrån/bakifrån) i förhållande till benen, och quadratus lumborum i förhållande till överkropp. Tänk på att gluteus medius och minimus är formade som en solfjäder med fibrer åt många olika håll, och det är ju inte de lodräta som håller bäckenet plant vid första markkontakt i ett löpsteg, eftersom man då har en vinkel i höften.

Om du inte tar tag i att lära dig en fysioterapeuts kunskaper kommer du inte att förstå vad du behöver göra för att bli bra, och då är det väl bäst att låta en fysioterapeut undersöka dig istället.
1985 • -
#4
25 mars 2022 kl 16:09
Gilla
Hej!

Jag går till naprapat minst en gång i månaden. Har utjämnat benlängd tidigare men inget som är ett problem nu... Det är därför som jag tänker uteslutningsmetoden som en effektiv markör. Snart kan jag knappast ha mycket kvar att checka av. Och då borde jag ju ha hittat svaret tänker jag? :)

Utåtrotation låter rimligt! Och dessutom gissar jag att det ligger mycket i det du säger på slutet. Bål och fot. Min vänstra sida är drabbat av ett platt fotvalv som jag numera stärker upp med en pelott. Men det borde inte orsaka att kroppen liksom inte rör sig över vänsterbenet som det gör på höger sida? Bålen kan självklart vara helt skruvad. Men jag får en bäcken-korrigering en gång i månaden så det borde ju liksom ha lagt sig.

2006 • Alingsås
#5
25 mars 2022 kl 16:54 Redigerad 25 mars 2022 kl 17:21
1 Gilla
Hoppsan, som du ser höll jag på att totalt ändra mitt svar medan du svarade på mitt gamla.

Nu följer något av en utskällning, kändes det som när jag skrev detta...
Korrigering är kortvarigt och oäkta. Ett sätt att lura i folk att de kan få sina svaga punkter att fungera bra utan träning. Tillfälligt smärtfritt, visst, men inte med ordentlig funktion, och då hamnar man på ruta ett igen efter ett par veckor då inget riktigt ingrepp med faktisk träning och utveckling av muskulär kapacitet gjordes. Det finns ingen varaktig effekt som kan uppnås av en timmes behandling en gång i månaden. Likaså tar viktnedgång liksom styrkeutveckling och viktuppgång otroligt lång tid, och åtgärderna för att uppnå dessa processer måste ske näst intill dagligen.

Det är som att tro att du blir snabb av att köra ditt livs hårdaste intervallpass en gång i månaden och vila resten av tiden - fast här blir du snabbare än hur skadefri du blir av korrigering!

Det enda sättet att få sin kropp att fungera bra fullt ut är att jobba med istället för mot varje kroppsdel. Korrigering är att tro att det går att lösa problem genom att få en kroppsdel att fungera på ett sätt som den inte skapades för. Den kommer alltid att vilja gå tillbaka och då måste du göra det bästa av situationen istället för att tro att du kan ändra på spelbrädet. Regelbunden korrigering fungerar för icke idrottande som hellre tömmer fickorna än tar tag i sin träning, för de använder ändå inte kroppen på något krävande vis, alltså har korrigeringen större tillfällig effekt.

Pelotter kan inte göra annat än gott, och det såna stöttar är det främre, tvärgående fotvalvet, vilket funktionellt sett är någorlunda separerat från resten av kroppen. Det longitudinella fotvalvet, som löper från häl till stortåns bas, kan ha större effekter på resten av benen.
Jenny Nilsson
1968 • VALLENTUNA
#6
25 mars 2022 kl 16:57
1 Gilla
Löparenmoi,

Hur ser ditt löpsteg ut?
Du kanske skulle kolla med någon löpstegscoach typ Fredrik Zillén eller annan? Bara en tanke...

Kram,
Jenny
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#7
25 mars 2022 kl 17:35
Gilla
Träna styrka på ett ben, t.ex. marklyft med kettlebell stående på ett ben. Att gå med en vikt i varje hand är också bra för stabiliteten i bål/höft.
1985 • -
#8
25 mars 2022 kl 18:32
1 Gilla
Hej Isak!

I relation till korrigeringarna, som delvis har handlat om benlängdskillnader, ett ojämnt bäcken, så har jag spenderat senaste året åt att träna upp och aktivera en stor del av de muskler jag behöver för att springa. Den timmen hos naprapat i månaden är bara en bråkdel av de hundratals timmar som jag spenderat på gymmet.

Jag behöver dock den där timmen för att utröna och förstå kroppen. Hur en tight TFL kan inhibera aktiveringen av sätesmuskeln. Annars hade jag med all sannolikhet fortsatt unilateral träning av sätesmuskeln, allt medan TFL-muskeln jobbade emot mig utan min vetskap. Som ett exempel.

Jag tror heller inte på en quick fix. Men när jag nu upplever att rörelsen förvisso är bättre på vänster sida så känns det som att det är någon okänd muskel (eller något annat) som gör att överkroppen liksom inte rör sig över vänsterbenet framåt i en smidigt ren rörelse. Lite som att det är en tight muskel som drar benet inåt vilket leder till att överkroppen och benet inte är i riktig fas med varandra. Det är svårt att förklara, men det är som att när benet sätter i marken och överkroppen ska röra sig över det görs det inte i en rak linje. Utan jag upplever att det är något som kapar mitt ben på något sätt och gör att ovandelen, bäcken eller höft, rör sig ifrån benet. Herregud, ibland när man ger sig på att försöka förklara kan det till och med låta ännu mer obegripligt? :)

Som en person skrev i denna tråd (nu verkar meddelandet borta) så föreslog denna att det kan ha handlat om "obturator tightness". Och nu när jag spenderat en timme åt att testa detta(stretcha bl a) upplever jag en betydligt rakare och mjukare rörelse när jag går. Alltså där benet och bäcken rör sig mer i fas med vandra framåt.

Jag tänker liksom att alla små delar blir en helhet till slut, som förhoppningsvis rättar till allt detta. Att vetskapen om att en tight TFL kan inhibera gluteus max, med en överkompenserande hamstring till följd.

Sen är det återigen som du skriver inte en korrigering en timme som rättar till allt. Men det kan onekligen leda till att man till slut kan koppla på, och av, de muskler som skall användas för det ändamålsenliga. Och det är här jag hoppas att alla olika löpares tips och tankar kan leda till en slags holistisk kunskap kring det hela.

Allt gott och tack för dina tankar och tips! Hoppas på att fler delar med sig!

Jenny! Jag kikade på hans schema för några veckor sedan. Fredrik är en synnerligen populär herre. Får ställa mig i kö.

Lars! Mycket av dessa övningar genomför jag regelbundet. Men det är något i rörelsemönstret känner jag. Det är något som drar isär vänstra sidans ben och bäcken så de liksom inte hamnar i fas. Undrar om styrkan är vägen att gå här? Ska självklart testa!

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.