Löpning Träning 5 inlägg 879 visningar

down week

1989 • Göteborg
#1
25 februari 2023 - 05:23 (Redigerad 25 februari 2023 - 05:33)
Gilla
hej!

Efter ett par veckor av lite hårdare träning och mycket jobb blandat med knackig sömn tänkte jag att jag skulle ta mig en ''down week'' där jag halverar distansen och tar det rätt lugnt.

syftet är att komma tillbaka fräsh och redo för ännu ett block av träning.

hur är det med alternativ träning under en down week? kan jag komplettera med lite lättare rodd för att behålla lite arobisk träning och lägga in extra styrkepass eller är detta kontraproduktivt och fokusera på vila vore mera produktivt?



Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#2
25 februari 2023 kl 08:01
3 Gilla
Inget är väl rätt eller fel här, men min reflexion är att du bör ägna din återhämtningsvecka att sätta högsta prio på att fixa bra sömn. Bestäm dig för x timmar per natt, och fyll sedan på med "lagom" träning. Vila är ju ett relativt begrepp så minskar du träningsbelastningen (totalt, alltså löpning + annat) under veckan och får till sömnen så gissar jag att du har uppnått vad du önskar.
Walker67
1947 • Växjö
#3
26 februari 2023 kl 23:14
Gilla
Även de som tränar på högsta nivå kan lägga in kortare perioder med återhämtning tex är promenader i skogen i ett tempo, där man inte blir svettig och där man tar sig tid att stanna till om man ser något intressant att rekommendera. Även om det inte har någon träningseffekt så är det aldrig fel med lite frisk luft och nya synintryck.
Ju äldre man blir desto viktigare är "aktiv vila" för att hålla sig skadefri.
1977 • Örebro
#4
27 februari 2023 kl 07:53
Gilla
Detta koncept gillar jag skarpt och jag har faktist precis kört en "återhämtningsvecka". Det är inte förrän man vilar som träningen sjunker in. Och om tröttheten byggts på över, låt säga 3-4-5 veckor, passar det bra att ta en vecka där mängden är halverad.

Om du vill fortsätta jogga under din återhätmningsvecka så begränsa dig till 45 minuter med lätt känsla. Men ta också en eller två dagar med vila från träning. Promenader är okej men hård styrketräning t.ex. är inte speciellt återhämtande.

Det behöver inte nödvändigtvis vara en hel vecka om det inte behövs. Det kan räcka med fem dagar.

Efter en återhämtningsvecka kan jag verkligen känna mig laddad med mer löparglädje och större sug efter träning! En riktigt boost! Det passar bra att lägga in den mellan två olika block. Låt säga att du kört ett block med vo2max-pass och innan du går i tröskelfasen ser du till att kroppen är utvilad, fräsch och redo inför kommande block.
1989 • Göteborg
#5
28 februari 2023 kl 09:50
2 Gilla
Absolut är sömn något jag skall prioretera. har lite generella sömnsvårigheter så detta är min svagaste punkt. börjat jobba mycket mer med avslappninsprotokoll och kbt för att förbättra denna punkt.

kul att höra så positiva ord om detta Stefan! jag har tänkt att göra det många gånger men fallit för principen ''''mer är mer'''' och sedan fått små skador eller känningar. nu har jag haft 2.5 dagar av helvila och skall sätta igång med lättare löp idag. benen känns redan mycket bättre och enligt klockan så svarar kroppen bra. högsta HRV på länge och lägre puls på morgonen. det är dock metalt utmanande, man vill ju springa!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.