Löpning Övrigt 35 inlägg 1557 visningar

Icke accepterad åldersförsämring

Walker67
1947 • Växjö
#1
23 juni 2009 - 21:56
1 Gilla
Jag känner en person, som tränat och tävlat i löpning ganska många år. Han börjar nu närma sig 50 och har svårt att acceptera att han blivit sämre. Det tar sig uttryck i vredesutbrott, där han skriker ut hur dålig han är.
Till saken hör att han är bra för sin ålder, egentligen mycket bättre än var hans förutsättningar som löpare är, har ingen löparkropp utan levt på en bra motor. Problemet är hur man skall få honom att inse att han inte är så dålig som han själv tycker utan hans försämring ligger inom den normala ålderstappet.
Har ni några tips tex någon litteratur som man kunde föreslå.
< < < 1 2 > > >
Sven Andersson
1966 • Kista
#21
27 juni 2009 kl 22:06
Gilla
Problemet med age-grading är att den bygger på världsrekordet för varje distans (per ålder). Inte många människor har ett spann som fixar att matcha alla värden. Man KAN inte vara sprinter och marathonlöpare samtidigt. Visserligen är en del toppmarathonlöpare väldigt snabba på 200/400 också, men inte världsrekordhållare.

På mig passar lustigt nog Purdy klart bäst mellan 3000-Marathon. Lite för optimistisk kanske på maran.
1956 • Lund
#22
27 juni 2009 kl 22:28
Gilla

Om någon kan bevisa för mig att löpningens själ och yttersta mening är att ständigt förbättra sina tider, då övergår jag till den ädla sporten varpa.....
Sven Andersson
1966 • Kista
#23
27 juni 2009 kl 22:38
Gilla
Vem skulle komma på tanken att vilja bevisa det?
1956 • Lund
#24
27 juni 2009 kl 23:03
Gilla

Bra svar på en retorisk fråga.....

jag låter den bollen studsa vidare....... ;)
Arvid S
1954 • handen
#25
27 juni 2009 kl 23:43
Gilla
tiderJag skulle vilja säga; definera "löpningens själ och yttersta mening är att ständigt förbättra sina tider" utifrån vilket perspektiv då? Den enskilde löparens eller LÖPNINGENS tider sedd som helhet? Det lär knappast finnas något slutgiltigt / enhetligt svar på den frågan som jag ser det. Ser man Löpningens själ och yttersta mening som att ständigt förbättra sina tider då är man lite illa ute sett ur mitt perspektiv. Men visst, vi är alla olika och befinner oss på olika stadier i livscykeln. Då får man respektera det.
Sett ur mitt perspektiv handlar det knappast om att "ständigt förbättra sina tider" utan att må mycket bättre än alternativet att inte löpa eller motionera överhuvudtaget. Dessutom handlar det om att finna nöje i själva handlingen, löpningen, hur konstigt det än låter.
En stor del av nöjet består i att variera sina rundor, både till format och miljö.
En annan del av nöjet består i själva löpningen som sådan. Något mer avkopplande är svårt att tänka sig. DVS något mer avkopplande som är lika hälsosamt för både kropp och själ.
Mer avkopplande för själen finner jag nog att sitta på min altan och titta på en röd och god solnedgång efter ett par glas vin. Men då pratar vi en annan dimension.
Men det var det hela sett ur mitt perspektiv just nu( sen lördagkväll ). Naturligtvis finns det många av er som har ett helt annat synsätt på tillvaron och då får jag respektera det.
1956 • Lund
#26
28 juni 2009 kl 11:33
Gilla
Arvid S

du får nog läsa min formulering en gång till...... ;
Mats H
1959 • Malmö
#27
28 juli 2009 kl 09:55
Gilla
Vill bra tacka Henry för länken om Tor den tålmodige. Värt att läsa och värt att lära av. Som vanligt så blir det så bra man orkar göra det....
Walker67
1947 • Växjö
#28
29 juli 2009 kl 23:40
Gilla
Om man som jag efter ungdomsårens fotbolls- och bandy-hockeyspelande gick över till konditionsträning och tävling har man upplevt både uppgång och nedgång. Jag började i 20-årsåldern med rationell träning och hade väl min absoluta topp kring 30 år. Sedan höll jag nivån till 41, varefter det trappstegsvis blivit succesivt sämre prestationsförmåga. Nu vid snart fyllda 62 är min maxpuls strax under 180 (220 i 20-årsåldern) och min maxstyrka ha blivit sämre. En annan faktor som ibland glöms bort är att nervimpulserna inte är lika snabba längre och följdaktligen har snabbheten försämrats. Det märks mer i min andra idrott gång, där det blivit svårare att utnyttja max syreupptagningen pga långsammare steg.
Så för min del handlar det inte om att förbättra tider utan att bromsa försämringen och försöka undvika skador med varierad träning. Sistnämnda är inte så lätt, då det ibland uppkommer smärta utan att man vet orsaken och då får man ta den träning som ger minst eller ingen känning av skadan. Inom en inte alltför avlägsen framtid tvingas jag nog att lägga ner löpträningen, då den frestar hårt på knäna. Försöker undvika asfalt och kör mest "skogsrundan".
Efter 60 måste man vara medveten att återhämtningen efter tävling tar längre tid och att även om man inte känner sig sliten. För två år sedan skulle jag inleda min löpträning inför Växjö Maraton dagen efter veteran-SM 20 km gång, men jag kom bara 5 km sen slog det till i vaden och maratonloppet var kört. (gjorde ett test 14 dagar senare men skadan återkom)
Konklusionen blir att acceptera åldersförsämringen och träna klokt med sikte på att bromsa den naturliga åldersförändringen i kroppen.
1943 • Täby
#29
30 juli 2009 kl 21:09
Gilla
Då denna tråd ännu lever vill jag ge några ytterligare länkar till artikllar som belyser åldrandet och dess villkor.

Walker67 beskriver ovan äldres svårigheter att återhämta sig efter tävling. Men än viktigare är att detta naturligtvis även gäller efter intensiv träning. Speciellt behöver man beakta att vid så kallad intervallträning så räcker pauserna normalt inte till för återhämtning. T ex kroppstemperaturen fortsätter att stiga även i pauserna. Se länken nedan, gärna i full text.
http://biomed.gerontologyjournals.org/cgi/reprint/61/1/63

En annan viktig faktor berör så kallad tröskelträning. sådan träning är verkningslös för äldre och är bortkastad tid. se nästa länk. Jag citerar slutsatsen: “ Furthermore, the modification in the lactate kinetics with aging indicated that training at an intensity corresponding to a lactacidaemia of 2 and 4 mmol•1–1 was inadequate for master endurance athletes.” http://www.springerlink.com/content/u074t55p780435gh/

Men å andra sidan så är träning viktigare för att behålla kondition för äldre än för yngre. Se nästa länk.
http://content.onlinejacc.org/cgi/content/abstract/47/5/1049

Jag vill avsluta detta länkande med ett citat som direkt kan kopplas till denna tråds ursprungliga fråga om motivation.

” Masters athletes remain a fascinating model of ‘exceptionally successful ageing´ and therefore are highly deserving of our continued scientific attention as physiologists” http://jp.physoc.org/content/586/1/55.abstract
Oldboy
1952 • Danderyd
#30
31 juli 2009 kl 00:10
Gilla
"Exceptionally successful ageing" låter kanonbra, det är bra att fortsätta träna och tävla alltså :-)
Bodil Ahnoff
1955 • Lycke
#31
31 juli 2009 kl 00:51
Gilla
@ Henry - Vad innebär tröskelträning, rent konkret?
1954 • Falun
#32
31 juli 2009 kl 09:28
Gilla
Vad bra, då är jag inte äldre! Se där, min slutsats av att tröskelträning är verkningslös för äldre. Min empiriska slutsats på en äldre löpare, 55år, är att just intervaller i tröskelfart var en bidragande orsak till min fina form i vintras.
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#33
31 juli 2009 kl 09:51
Gilla
Studien som visar att tröskelträning för äldre är meningslös, skall nog tas med en "nypa salt" -studien har en mängd metodologiska brister, ex. endast 21 personer ingick i studien, dessa delades dessutom in i tre grupper. Inget slumpmässigt urval, ingen randomisering mellangrupperna, ingen beräkning av urvalets storlek etc.etc. Ytterst svårt att få statistisk signifikans mellan tre grupper som består av endast sju individer.

Själv kör jag både intervall och snabbdistans, oavsett om det påverkar min "laktattröskel" eller inte - så ger det mig en känsla om när (vid vilken ansträngning) denna "tröskel" infinner sig.
EvaMarie
1957 • Linköping
#34
31 juli 2009 kl 12:30
Gilla
Instämmer fullt i det där med skolgympan med mera. Trots att jag har - och troligen hade även då - en kropp som funkar väldigt bra för träning var det med stor olust som jag deltog i gympalektionerna. Idrottsläraren var en typ som man var lite rädd för. Sportbutiker var också ganska läskiga inrättningar där jag förr i världen kände stor osäkerhet.

Men jag funderar på om inte hela samhällets inställning till idrott var lite annorlunda då på 60- och 70-talen. Visserligen hyllades våra framgångsrika idrottsmän, men visst räknades de samtidigt som lite som konstiga "nördar"? Och inte var det så vanligt att man såg vanliga vuxna människor som var ute och tränade, joggade eller löpte? I den by med cirka 500 personer som jag växte upp i fanns det en person som tränade mycket, åkte Vasaloppet och så, och vad jag minns var han den ende vuxna som man kände till som tränade. Han var en "snackis" i hela byn. För att inte tala om gym - visst var det någon form av rätt obskyra ställen? Min minnesbild som barn/ungdom av gym var att det var ett ställe där boxare svettades och möjligen också dopade sig. ;-) Och vad jag minns var det heller inte vanligt att ungdomar var engagerade i organiserad idrottsträning utöver skolgympan?

Nuförtiden är det ju mycket vanligt att barn/ungdomare tränar något idrott på fritiden, det är vanligt att man går till gym och gruppträningar av olika slag, och det är mycket vanligt att man möter vuxna löpare/skidåkare/cyklister med flera.

Själv började jag träna för tiotalet år sedan, efter det att jag fått astmadiagnos och medicin, och jag tycker fortfarande att det är underbart roligt att få möjlighet att använda sin kropp och att fortfarande kunna utvecklas.

Så *Walker67" försök att tala om för din kompis att han är väldigt, väldigt lyckligt lottad bara i och med at han KAN träna. Sedan kanske resultaten inte är riktigt vad de har varit - men med tanke på att man förändras med åldern kanske han kan ändra inriktning lite? Ofta blir man som äldre lite sämre på sprintiga och korta distanser, men har stora möjligheter att förbättras över de längre.
Svealand
#35
6 november 2023 kl 13:07
Gilla
Intressant tråd. Jag försöker hitta information om löpning och åldrande här på jogg och stötte på den här gamla tråden. Själv är jag född på 60-talet och tycker det är intressant att läsa om hur äldre löpare tacklar olika "problem" inom löpning, som kan ha med åldrande att göra.

Jag har skummat igenom tråden och ska försöka ta mig tid till att kolla igenom olika källhänvisningar också. Jag funderar på om jag ska starta en ny tråd om åldersrelaterade "problem" och erfarenheter/tips kring dessa, men jag kollar runt lite tills vidare. Kanske finns det redan någon sådan tråd som jag söker.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.