Löpning Skador & Rehab 6 inlägg 3720 visningar

Pronerar eller inte?

Fredrik Johansson
1980 • linköping
#1
5 februari 2009 - 18:16
Gilla
Hej!

Jag har tidigare köpt skor hos intersport som hjälpt mig att hitta skor som passar mig, då har jag fått en pronations sko. Fick problem med knäet förra göteborgsvarvet och har inte lyckats komma igång igen. Jag får ont efter några km löpning inget om jag bara går. Har varit hos sjukgymnast samt läkare.
så nu till frågan jag gick in till löplabbet med mina skor och dom sa att jag defenetivt inte pronerade utan jag hade nuetral fotisättning dock kollade dom bara när jag gick inte på löpband. Senare åkte jag ut till ett annat intersport och bad dom rekomendera ett par skor till mig, jag fick gå upp på bandet och dom sa att jag pronerade och rekomenderade t ex dom jag redan har. Jag såg hur jag föll in med foten när jag sprang och hamnade plant med ett par andra skor.

Blev glad hos löplabbet när han sa att det nog va skorna som va orsaken till mitt knäproblem.

Vem ska man lita på, några andra tips

En löpsugen!

Har ni några tips
Anders S
1973 • Göteborg
#2
6 februari 2009 kl 11:13
Gilla
Blir lite konfunderad?

Löplabbet kollade inte på löpband utan bara när du gick?

Låter konstigt. Normalt gör de ingen bedömning utan att ha kollat på spegellåda och bandet med testsko och olika skomodeller.

Tillbaks till löplabbet och säg att du vill bli kollad på bandet och videofilmad så kan du själv se hur du sätter i foten. Pronering eller supinering handlar ju om att man sätter i foten från insidan eller utisdan och inte rakt.
Be att de förklarar rörelsen, pekar och visar.
http://www.brandgulmusikgenre.se/utrustning.JPG

På spegellådan kollar de bland annat fotvalvet och hur ditt fotvalv ser ut begränsar också vilken skomodell som fungerar. Ett enkelt sätt att kolla detta på är att trampa på en handduk med blötta fötter.
http://hlaup.is/upload/images/large/525.jpg


Jag pronerar på ena foten och på gränsen till supinerar på den andra.
Det gör att jag måste ha neutral sko eller möjligen litet pronationsstöd.

Jag har tidigare fått skor för min pronerande fot och fot ont i fotleden. Gick först tillbaka en gång utan att få nya skor. De var inte dem det var fel på enligt dem.
Då köpte jag till slut en pegasus (neutral) på rea och problemen försvann. Bytte tillbaka till pronationsskon och problemen kom tillbaka direkt. Tillbaka till pegasusen och de försvann.

Då fick jag nya skor (och en ursäkt) av butiken.
1966 • Nora
#3
6 februari 2009 kl 12:36
Gilla
Jag började min löparkarriär med ett par eget valda och inköpta skor för pronation (efter råd av en sjukgymnast som sa att jag pronerade). Fick problem med ont i vaderna och höger ankel. Nästa gång jag var i Stockholm gick jag in på Runners Store för att få hjälp, och vilken hjälp!!!

Spegellåda, löptest med neutrala skor och sedan utprovning av olika skomodeller - det tog 45 min av tester, diskussioner och tester igen. Det visade sig att jag har en instabil höger fotled (efter några stukningar) och en lätt pronation. Fick ett par skor som satt bra på foten och som gör att jag nu kan springa helt utan besvär.

Så mitt tips - kommer du till Stockholm, besök Runner Store. De har kunnig, jättetrevlig och serviceminded personal som ger dig som kund den tid och hjälp du behöver.

(Obs! är inte sponsrad av RS utan bara en mycket nöjd kund :) )
1971 • Nykvarn
#4
6 februari 2009 kl 15:05
Gilla
Anders, jag blir helt konfys av din länk:
http://www.brandgulmusikgenre.se/utrustning.JPG
supinationsbilden ser ut som pronation och pronationsbilden ser ut som supination?? Vid supination rullar man ju på fotens utsidan och vid pronation rullar man ju från hälen och via fotens insida mot framfoten










Anders S
1973 • Göteborg
#5
6 februari 2009 kl 15:50
Gilla
http://www.med.umich.edu/1libr/sma/pronatio.gif

Här är en bättre bild eftersom båda fötterna är med så att man inte tar en vänsterfot för en högerfot :-)
1971 • Nykvarn
#6
6 februari 2009 kl 19:42
Gilla
Aha nu ser jag även på förra länken, att jag inte tänkte på det, förstår inte varför min hjärna tolkar det som högerfot.. ha ha..
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.