Löpning Avancerad träning 5 inlägg 212 visningar

V-stilen... eller II-stilen...

1972 • Hallersbyn, Dalskog
#1
9 februari 2009 - 23:28
Gilla
Hm..
Har börjat jobba på att få ett effektivare löpsteg (mycket jobb återstår...) och en tanke som slog mig är att mina något utåtvinklade fotisättningar rimligen borde ge ett något kortare löpsteg än om fötterna varit riktade rakt framåt, vilket i sin tur borde innebära fler steg per sträcka än om fötterna varit riktade rakt framåt. Om så är fallet: ju längre sträcka, desto fler "extrametrar" att springa, dvs mindre effektivt och onödigt energikrävande.
Är jag ute och cyklar?
Joar
1975 • Göteborg
#2
10 februari 2009 kl 09:11
Gilla
Jag dras med samma lyte som du!
Har också tänkt på att det borde vara ineffektivt, men tycker att det verkar lite farligt att aktivt byta vinkel på fötter man haft i över 30 år.
Johan I
1987 • Örebro
#3
10 februari 2009 kl 19:45 Redigerad 10 februari 2009 kl 19:47
Gilla
Det är ju en intressant tanke men tyvärr är det nog II-stilen som man måste köra för att vara så effektiv som möjligt. Testa att ha V-stilen och sträck på benen, det går inte så bra va? Det enda sättet att sträcka helt på benen är om det är just rakt.

Så visst en V-stil uppför (branta) backar kan ev. gå men plant eller nedför måste man sträcka ut för att få en okej fart och ett steg man kan hålla under längre tid. Under V-stilen så spänner man sig väl även en hel del och belastar nog ojämnt samt att man vrider knät, vilket borde leda till skador?
#4
11 februari 2009 kl 06:38
Detta inlägg har raderats
1956 • Falköping
#5
11 februari 2009 kl 10:47
Gilla
V-stilen leder väl oftast naturligt till pronation.
Jag har själv fått iläggssulor utprovade som stabiliserar upp foten och ger mej ett rakare löpsteg som känns effektivare.
Man får dock vara mycket försktig i alla förändringar och låta det ta lång omställningstid.
Ens eget naturliga löpsteg är nog oftast det rätta men rätta skor har iallafall för mej blivit det absolut viktigaste.
När jag var ung och tålig kunde jag springa i vad som helst men nu måste jag prova ut skorna väldigt noga och filma på löpband för att se hur fotleden uppför sej.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.