Löpning Skador & Rehab 6 inlägg 1000 visningar

Problem med benhinnan, och psykiskt

Joakim K
1987 • Stockholm
#1
28 februari 2009 - 11:42
Gilla
Jag har ett litet problem. Har haft problem i höger benhinna under jul och nyår. Varit skitjobbigt att inte kunna springa. Nu är den högra hinnan bra, men så börjar den andra jä*la behinnan att strula. Inte ont när jag går men så fort jag belastar med jogging så gör det ont.

1. Några förslag på hur jag kan skynda på läkningen. Att inte springa är ju givet men några andra tips?

2. Ska jag vara ärlig så mår jag nästan *psykiskt dåligt* av att inte kunna springa. Hahaha så beroende är jag. Neee men en del av er kanske förstår, när du inte får göra saker som du så gärna vill. Spciellt nu när solen börjar titta fram som är varje löpares kompis, våren :D:D
Någon som har lite förslag på hur jag kan stilla beroendet. ??

// jocke
1966 • Karlstad
#2
28 februari 2009 kl 11:47
Gilla
Tycker inte att vila är givet.
Men du kanske får tänka om? Det måste inte gå i 4.00-fart om man ska springa. Får man besvär är det något i upplägget som inte fungerar och då måste man kompromissa och ta sig framåt steg för steg. Kortare turer, 5-10km, i 5-6 min-fart tills det ger med sig kanske?
Stefan Nilsson
1953 • Lund
#3
28 februari 2009 kl 23:06
Gilla
Japp, håller med Peter! Kör i riktigt lusigt tempo ett tag så ger det sig. Har själv haft rejält ont i en häl. Efter att ha lunkat på i lusetempo i 6-7 veckor så har det gett med sig. Som bieffekt har jag blivit snabbare i min lågpulszon.
1969 • Upplands Väsby
#4
28 februari 2009 kl 23:39
Gilla
Låter ju onekligen som överansträngda benhinnor. Bäst att "backa" lite och köra lugnare ett tag. Lär dig uppskatta lugnt tempo... :-)

Annars några tips nedan, tränar upp framsidan av smalbenen och kan hjälpa mot benhinnestrul:

1. Stå med hälarna på en tröskel, peka inåt med tårna, därefter upp och ned med framfötterna.
2. Gå omkring på hälarna, lyft framfötterna så högt du kan (kan vara bra med skor på ifall det gör ont i hälarna efter ett tag).
3. Stretchning också bra i det här fallet; sitt på hälarna och luta dig bakåt. Även stretchning av vader kan hjälpa.
1981 • Linköping
#5
1 mars 2009 kl 17:17 Redigerad 1 mars 2009 kl 18:10
Gilla
Joakim: Jag kan inte annat än att hålla med de andra, du skriver att du haft problem i ett tag och ändå har du brännt på i sub 4min/km fart, det blir ingen skada bättre av. Jag tror inte att benhinneproblem löser sig genom vila, problemen brukar komma tillbaka när man kommer igång igen. Istället bör du:

- Byta underlag "Aldrig mera asfalt" bör vara ett mantra.
- Sänka farten och träna lugnare medan du rehabiliterar dig.
- Se över dina skor, problemen sitter ofta där.
- Ev. köpa underbensskydd (typ vulcan) jag tycker att de hjälper super!
- Ev ordna inlägg i skorna? Enligt uppgift här på jogg.se har många blivit hjälpta av det.
- När du sprungit så spola omväxlande varmt(så het du förmår) och kallt (så kallt det går) vatten på underbenen i minst 4x2min, det gör underverk tycker jag!
- Massage med typ tigerbalsam (viktigt då är att du inte ha en akut inflammation, det har du inte om problemen suttit i ett tag).
- Gör tåhävningar.
- Strecha underben i tid och otid (dels "sitta på hälar" dels ligga på rygg och cirkla med foten i luften, dels vanlig vadstrech)
EDIT: GIVETVIS inte heller köra två pass om dagen och inte flera dagar på raken (läste din db mer noggrannt) Det är ett bra recept på att aldrig mer bli bra.

Så ta det piano och lycka till nu!
1969 • Hjärup
#6
2 mars 2009 kl 22:20
Gilla
Jag har haft problem med mina benhinnor till och från i många år. Varje gång jag har satsat på löpningen har jag fått ha ett långt uppehåll p.g.a benhinnorna. I höstas tog jag tag i problemet och skaffade mig ortopediska inlägg och sedan dess har jag inte känt av några benhinnor överhuvudtaget. Fick dock andra problem som försvann när jag köpte helt neutrala skor att ha inläggen i. Det känns underbart att vara ute på spåret igen!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.