Löpning Kost & Näring 15 inlägg 1515 visningar

Näring vid nattjobb?

Mikael E
1987 • Frösön
#1
4 mars 2009 - 20:46
Gilla
Har ett jobb där vi jobbar väldigt olika. Förmiddag, eftermiddag och natt. När jag jobbar förmiddag äter jag en stadig lunch och eftermiddagen äter jag som en vanlig middag. Men när jag jobbar natt har jag lite svårt att bestämma mig för vad som är bäst. För det mesta äter jag några mackor och varma koppen. Men känns som magen mer eller mindre sväller upp efter en tugga. Har ni några förslag vad som är bra att äta vid ett natt skift. Passen är mellan 22-06 och på helgerna 18-06, brukar äta runt 01.00. Ska man satsa på endast något flytande kost och lite frukt eller vad anser ni?
1966 • Karlstad
#2
4 mars 2009 kl 20:53
Gilla
Väldigt individuellt vad magen vill ha under nattskift. Många äter snäll mat på nätterna för att skona magen. Har också förstått att många dricker Proviva på nattskiften, för helt klart är att kroppen och magen tar stryk av nattskift. För en del på en gång, för andra på sikt.
Jag tror du ska försöka äta dina måltider på dagtid i så stor utsträckning som möjligt och bara "underhållsäta" på natten. Såvida du inte har ett fysiskt jobb, då måste man äta för att orka. Och skippa skräpmat typ Billys skräppizza och annat skit för mikron, välj riktiga råvaror.
Du får nog prova dig fram.
Caroline Elensky
1981 • Stockholm
#3
4 mars 2009 kl 20:57
Gilla
Jag jobbar bara nattskift och jag äter som vanligt - alltsp jag bara vänder på dygnet: frukost runt 14:00 (gröt), Lunch 19:00 (det tyngsta och största målet) och middag vid 00-01 (lite enklare ex. soppa, sallad), sen mellanmål däremellan, inklusive en "minifrukost" runt 04-05 bestående av fil och lite flingor. Funkar bra för mig. Men om du håller på och hoppar mellan skift så kanske inte så bra att ställa om matsmältningen till på natten - är svårare att ställa tillbaka sömnen då.
Patrik Billberg
1973 • GBG
#4
4 mars 2009 kl 22:47
Gilla
Jag jobbar oxå väldigt varierande, men jag äter ett riktigt stabilt mål vid 01.00 typ ägg bacon stekt potatis osv...måste äta riktig mat annars så dör jag helt i kroppen och orkar ingenting! Har i och för sig ett ganska tungt jobb.

Men det är nog bara att prova sig fram.
Pelle Bäckström
1969 • Malmö
#5
5 mars 2009 kl 16:37
Gilla
Jag har jobbat 3 skift i 12år...och jag mår bäst om jag bara dricker en proteindrink på natten för att sedan när jag kommer hem äta frukost och gå och lägga mig...Man vänjer sig att inte äta på natten efter ett tag.Tror att kroppen är inställd på vila på natten (Egentligen borde nattjobb förbjudas ;o)
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#6
5 mars 2009 kl 17:42
Gilla

Det finns dom som är nattmänniskor, dvs. dom har sitt dygn tvärt om, man lever på natten, således äter man precis som normalt. Ing..a konstigheter

Sen finns det dom som är som dagmänniskor, men pressar sig för att jobba natt. Dessa får problem och måste hitta genvägar osv för att få ordning på hur dom äter..

Slutligen, kroppen vänjer sig. Gör inte för stor grej av det.

1966 • Karlstad
#7
5 mars 2009 kl 17:42
Gilla
Pelle:
Det kan ju ha ändrats nyligen, men egentligen är nattarbete förbjudet enligt lag, men som så mycket annat går det att förhandla bort genom kollektivavtalen. :-)
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#8
5 mars 2009 kl 17:49
Gilla
Är väktare, poliser taxiförare och bagare brottslingar då eller..

Nu får du väl vakna..
Pelle Bäckström
1969 • Malmö
#9
5 mars 2009 kl 17:57
Gilla
Peter:
Det har jag också hört...kan du utveckla det lite...
RM
1967 • Trosa
#10
5 mars 2009 kl 18:38
Gilla
Mikael:
Precis som du så jobbar jag i olika skift både helger och vardagar med en massa lediga dagar i mellan. Mitt arbete är inte speciellt fysiskt ansträngande så jag behöver inte äta något på natten. Dricker te på kvällen och morgonen och vatten på natten. Överlag försöker jag hålla samma matvanor och tider hela tiden oavsett arbetspass. Enda skillnaden är väl att efter nattpasset sover jag till 11-12 och äter brunch då istället för frukost och lunch. Funkar kanon för mig och inga besvär med magen.
1966 • Karlstad
#11
5 mars 2009 kl 21:59
Gilla
Pelle:
Det är inte så invecklat.
Nattarbete är inte tillåtet enligt arbetslagen för att skydda arbetstagaren, men genom kollektivavtal förhandlar man sig till att få tjänstgöra nattetid ändå där så behövs. Det blir alltså ett sätt att kontrollera nattarbete så att det inte utnyttjas fel.

Och Corben:
Om det är förenligt med kollektivavtalen så finns det inget brottsligt i det, och det är heller ingen som har pratat om kriminalitet. Jag har inte skrivit lagen, men jag är i högsta grad vaken om det var riktat till mig.
Erik Rydstedt
1980 • Göteborg
#12
6 mars 2009 kl 11:11
Gilla
Jag ska börja jobba skift med dag-, kväll-, natt- och helgpass om några veckor och tänkte passa på att låna den här tråden och fråga er som är vana vid det hur ni lägger upp löpträningen med tanke på de oregelnundna tiderna.
RM
1967 • Trosa
#13
6 mars 2009 kl 11:49
Gilla
Erik:
Det enklaste är väl att springa när man inte jobbar. :o)
Rent praktiskt så brukar jag springa innan frukost när jag jobbar kväll eller är ledig. Och direkt efter jobbet när jag jobbar förmiddag. Vid nattarbete tycker jag att det är svårare. Mest för att jag är rätt trött i både kroppen och huvudet under de perioderna. Jag vet att jag sover för lite då. Men jag försöker komma ut på något pass iallafall. Det blir oftast vid 3-tiden då jag har äter brunch vid ca 12 när jag har vaknat.
Trallala
1964 • fd
#14
6 mars 2009 kl 13:24
Gilla
Nicklas Neuman har skrivit lite om nattarbete och mat här http://traningslara.se/blogg/nattarbete-och-dess-halsokonsekvenser/
Annelie L
1980 • uppsala
#15
9 mars 2009 kl 22:33
Gilla
Jag jobbar också treskift och eftersom jag aldrig sover så bra som när jag jobbar natt måste jag äta på natten, sover helt enkelt bort dagen. Jag jobbar 21-07 och sover sedan till närmare 17-tiden. Då äter jag frukost, omelett eller gröt och macka, och sedan äter jag lunch innan jag går till jobbet (eller under rapporten på jobbet om jag inte hunnit innan...). Min middag blir oftast inte riktigt middag även om jag numer äter mer mitt i natten än jag gjorde tidigare. Förr åt jag mestadels fruktsallad och keso strax efter midnatt men nu blir det snarare en sallad, sist vart det dock pasta och köttfärssås. Sedan försöker jag undvika småäta vilket jag inte alltid lyckas så bra med och avslutar sedan med gröt innan jag går hem och sover. Jag märker dock att om jag jobbar 4 nätter på raken blir jag hela tiden hungrigare och hungrigare, i slutändan äter jag mindre när jag jobbar natt än när jag äter på dagen... Vilket gärna resulterar i x antal knäckebröd vid 3-tiden sista natten, om jag hinner. Mitt dilemma är att jag tycker att jag äter något så fruktansvärt mkt bröd när jag jobbar natt, men det är ju egentligen bara för mig att byta ut det mot något annat. Man får helt enkelt testa sig fram och se vad som passar en bäst.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.