Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 3803 visningar

knäont hos vardagslöpare

Frida L
1981 • Örebro
#1
7 mars 2009 - 11:05
Gilla
Har precis kommit igång med löpningen igen efter vintern. Löper varken långt eller ofta utan håller mig till ca 5 km nån/några gånger i veckan varvat med annan träning (spinning, pump, step...).

Idag när jag var ute och sprang så fick jag efter ca 3 km ont på utsidan av knät, fortsatte springa och smärtan blev bara värre och värre och flyttade sig även så den satt mitt över knät. Blev tillslut så illa så jag var tvungen att sluta springa. Gick en stund och försökte sedan börja springa igen men så fort jag övergick från att gå till att springa så kom smärtan tillbaka.

Envis som jag är så försökte jag dock springa nångra gånger till men det resulterade bara i att jag till slut även fick ont när jag gick. Efter att ha gått ett tag så försvann dock den värsta smärtan, tills jag kom till en nerförsbacke. Trodde ett tag att jag inte skulle ta mig hem för det gick nästan inte att gå nerför backen för det gjorde så ont.

Har nu suttit och läst om löparknä och andra hemskheter här på nätet och det skulle kännas mycket märkligt om jag åkt på löparknä när jag varken springer ofta eller långt, har även hittat något som kallas Patellofemoralt smärtsyndrom... Det jag undrar lite är väl om det finns någon klok människa där ute som kan ha en aning om vad det är som hänt mitt knä och vad jag kan göra åt det.

Kan väl tillägga att jag överpronerar men jag har skor som ska stötta upp det. Tillägg två; nu när jag suttit här i soffan i ca en timme och surfat så känner jag fortfarande hur det molvärker på sidan av knät...

Alla tips, råd och kommentarer tas tacksamt emot.
1963 • Mölnlycke
#2
7 mars 2009 kl 14:00
Gilla
Hej Frida!
Var precis hos en sjukgymnast i går med mitt knä. Fick ont på ovansida knäskål efter 1 veckas hård utförsåkning. Förmodligen en överbelastning sade sjukgymnasten. Hos mig gör det enbart ont när jag går nerför trappor. Hursomhelst fick jag lite tips på övningar som jag precis börjat med. Jag behövde inte göra uppehåll i löpningen så länge jag inte får ont av det.

Min rekommendation till dig är att uppsöka någon sjukgymnast etc. Jag tror att du kan få bra tips på stretchövningar mm.

mvh Mats

1970 • Sala
#3
7 mars 2009 kl 17:10
Gilla
Låter som löparknä trots allt tycker jag. Just det där att det börjar på utsidan och liksom sprider sig, värre och värre blir det och så måste man sluta springa.
1971 • Fjugesta
#4
7 mars 2009 kl 21:37
Gilla
Hej Frida!
Läste om ditt prekära problem och kan bara råda dig till följande eftersom jag själv har haft en del bekymmer med smärta i såväl knän som hälar. Fick tipset att regelbundet stanna under en löprunda (typ varannankilometer) och köra tio upphopp samt tio armhävningar .Allt för att slippa det "monotona" som löpningen ger upphov till.Så småningom släppte smärtan och nu kan jag köra på som innan. Alltså; regelbundna stopp med typ tio upphopp varannan kilometer.(samtidigt som det bygger fina benmuskler...)Lycka till //Morgan
1970 • Sala
#5
7 mars 2009 kl 22:03
Gilla
Men om det är löparknä kommer det att förvärra skadan eftersom det är senans gnidande över sidan på knäet som ger upphov till problemen. Ju rakare man har benen när man försöker springa med löparknä ju mindre känns det ju. Gå till en läkare som kan detta och fråga det är bäst, jag skulle hålla mig mil ifrån dessa upphopp om jag vore du, experimentera inte med nåt du inte har koll på. I Stockholm finns det nog bra idrottläkare, gå dit innan skadan förvärras. En länk jag tyckte var bra om löparknä: http://www.brandgulmusikgenre.se/loparkna.htm Lycka till.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.