Löpning Kost & Näring 23 inlägg 1901 visningar

Vätska - experter vad tror ni

1981 • Göteborg
#1
28 april 2009 - 18:51
Gilla
Att vätska behövs mer vid värme är "nog" alla överens om.
http://www.iworld.se/vatska_vid_traning.asp
http://www.gymguiden.se/kost/vatska-traning.html

När man "goggla" lite hittar man intressant läsning, men inga tankar på hur jag tänker. Så därför hoppas jag kan få lite "vätske inputar"

Att man ska mer vätska innan Gbg varvet tror jag alla överens om.
Hur mycket vätska tror ni man förlorar vid t ex 1,20 el 1.30 el 1.40 h

Idag när jag var ute och sprang, ville jag prova ngt som jag inte har provat innan. ( sprang då bara 12 km - med bra kontroll )

Jag hade med mig 1 flaska ( som man har i vätskebälte ) som jag hade satt under svettbandet på handleden.

Det inverkade inte på min löpning ( bra tid för den "banan" ), jag kunde ta en klung när jag kände att kroppen behövde det. Det kändes väldigt bra.

För att få ut max på Gbg varvet vill jag givetvis var "bra" förberedd och kunna hitta "bra" lösningar.
Tror ni det är en bra ide att ha med sig en 2 dl plastflaska under svettbandet på Gbg varvet. Både ur trygghets synpunkt, ur tidsperspektivet och kroppens förmåga att nå max ?

Hoppas ni förstår vad jag menar och är tacksam för expert panelens synpunkter om råd - experter inom detta område.

mvh

< < < 1 2 > > >
1971 • Nykvarn
#2
28 april 2009 kl 19:12
Gilla
Hej Mikael, jag vill inte kalla mig expert på något sätt, men text om att man under träning ska fylla på vätska var femte minut tar jag inte på allvar. Texten under första länken verkar ju dessutom direkt motsägelsefull.

Tycker generellt det råder lite vätskehysteri och jag skulle PERSONLIGEN på lopp med så fin service runt banan som varvet eller Stockholm Marathon ALDRIG ta med mig egen vätska. Jag har bara med mig vätska, fyra små flaskor i ett bälte, på mina längsta pass, upp emot 30 km, jag ser istället till att vara välvätskad när jag sticker ut så klarar jag mig länge upp emot 20km innan jag känner behov av vätska.

Denna gång ska jag definitivt inte dricka vid varje vätskekontroll på Stockholm Marathon, kändes som jag drack för mycket förra året vilket inverkade negativt på min prestation, nu tänker jag hoppa över varannan vätskekontroll, åtminstone i början. Om det skulle vara 30 grader varmt får man väl fundera på något extra drickastopp, kanske.

Så funkar jag, tycker det är jobbigt att både släpa på saker när jag springer och att dricka medans jag springer.
Mvh
Staffan
1981 • Göteborg
#3
28 april 2009 kl 19:19 Redigerad 28 april 2009 kl 19:20
Gilla
Instämmer att servicen är bra på stockholm o Gbg varvet.

Tanken är inte att ha med mig på maran då jag stannar o dricker, under så långt pass tror jag man tjänar på det. el :-)

På Gbg som är högpuls under kortare tid, då jag tror man kan vinna på det.
En flaska under svettbandet på handleden upplever jag inte som ngt negativ påverkan på löpningen

Staffan : du fixar 3:10 på maran efter det träningspasset :-)
1972 • Hallersbyn, Dalskog
#4
28 april 2009 kl 19:21
Gilla
På en halvmaratävling ger jag mig ut välvätskad och klar. Kanske greppar en mugg och fuktar munnen några km från mål.
Är ingen expert, men så har jag löpt mina bästa halvmaror. Har fungerat utmärkt även då det varit rejält varmt.
Mindre bra har det gått då jag inte fyllt på vätskedepåerna ordentligt inför loppet och behövt dricka medan jag springer.
1971 • Nykvarn
#5
28 april 2009 kl 20:06
Gilla
Mikael - hoppas det :-) 3:10 alltså, måste ju tro det nu!

Har provat att dricka en gång på en 5 km tävling (högpuls) med "katastrofala följder". 2 km var, tar en mugg i farten och drar i mig den i stora klunkar utan att dra ner på farten. Vad händer? Jag sätter alltihopa i halsen och är tvungen att stanna med världens hosta för att få bort allt. I mål sur och arg på mig själv på 21:13 :-/

Kanske du har en poäng med den högre pulsen men jag avstår :-)
Mattias
1972 • Jönköping
#6
28 april 2009 kl 20:27
Gilla
Jag sprang med vätskebälte i Göteborgsvarvet förra året. Jag var glad att jag gjorde det, startade nämligen långt bak i leden och när jag kom fram till vätskestationerna var det ganska så trångt där. Men jag gled bara förbi. Tror säkert jag sparade en minut på det. I år startar jag i grupp 3. Har inte bestämt mig ännu hur jag ska göra.
1972 • Sollentuna
#7
28 april 2009 kl 20:32
Gilla
Så lägger även jag mig i diskussionen. Är inte direkt supererfaren vad gäller maror (sprungit en enda). Staffan du kanske minns min fundering angående långpasstempo förresten :) Och ja.. jag håller med Mikael du fixar 3.10 på maran...

Så till frågan. När jag i helgen körde ett 34 km pass så upplevde jag att de sista kilometerna var extremt tunga och jag är helt övertygad om att jag led av vätskebrist.. det var ganska varmt och vätskebältet rymmer ju inte överdrivet med vätska. Hur gör ni med vätska under dagen innan maran? Hur laddar ni med vätska dygnen innan? Försöker ni tänka på att få i er salter, magnesium och annat. Både vad gäller uppladdning med kolhydrater och vätska handlar det ju om att hitta en balans så man inte känner sig tung.

Bör man ligga lågt att hälla i sig vätska timmarna innan och istället ha fyllt på depåerna dagarna innan och på morgonen. Vad anser ni är optimalt att göra?

mvh
Tomas
csaba
1973 • Malmö
#8
28 april 2009 kl 20:52
Gilla
Att dricka för mycket vätska före loppet tror jag kan bli fel på andra hållet.
Hur många löpare har man inte sett springa och pissa under loppet redan efter några KM (både på Varvet och maran), där måste man nog förlora tid med.

Jag brukar dricka lagom och ha med mig en flaska utblandad med sportdryck i Startfållan (man står ändå och trängs en ½ timme) och strax innan loppet ställer jag flaskan åt kanten. då hinner man nog inte bli så pissenödig innan kroppen börjar svettas ut och kan med fördel hoppa över dom första dryckeskontrollerna.
Samuel H
1979 • Järfälla
#9
28 april 2009 kl 23:20
Gilla
På min första mara förra året åt och drack jag på tok för mycket under loppet. När jag kom i mål och fick påsen förra året visste jag inte riktigt vad jag skulle göra med den, jag var ju redan mätt.

En sak jag starkt ogillar är att köa. Så även i år kommer jag ta med ett par småflaskor i ett bälte för att kunna springa förbi de första stationerna, för att sedan langa det till någon bekant efter banan.

Kan även stämma in i csabas farhågor att det kan vara trist att dricka för mycket innan loppet. Om ni inte sett den, titta gärna på Monty Pythons "Maraton för inkontinenta" innan loppet, så får ni er kanske ett gott skratt när ni springer längs skogskanten på gärdet första varvet. :)
Colm O Callaghan
1973 • Huddinge
#10
28 april 2009 kl 23:33
Gilla
Hej

Från min egen erfarenhet från halvmaror (och jag inte sprungit så många), har jag oftast försökt få en vän att ge mig 1 flaska efter ungefär 6km in i loppet på en halvmaraton och sedan har jag inte druckit mer. Senaste provade jag att inte dricka någonting och det fungerade bra - vädret var svalt och blåsigt.

Om du kommer att springa kring 1:30 (och det kommer du att göra Mikael om du inte har alltför mycket folk framför dig som saktar ner dig) då tror jag att en flaska räcker gott. Det kan vara ännu smidigare att ha någon på banan som kan ge dig flaskan under loppets gång. Då slipper du bära det under loppet.

När det gäller maror så har jag bara sprungit tre men har druckit något var sjätte km ungefär. I Amsterdam förra året, var min sista dryck någonstans kring 30km och jag tror att det kunde ha hjälpt att ta en till någonstans vid 35km. Svårt att veta däremot.
1981 • Göteborg
#11
28 april 2009 kl 23:45
Gilla
Colm :
Om jag inte klarar än 1:30 så ska jag aldrig mera springa. :-)
Du vet om mitt mål - folket är inget problem då jag startar bland dom första.

Det kanske vore än idè flickvännen står vid något ställe el alt det jag nämnde. Får fundera på detta "ilandsproblem"

Tanken är att flaskan kanske räcker till 13- 14 km med huvudsköljningar, sedan slänger jag flaskan om det är varmt vill säga
csaba
1973 • Malmö
#12
28 april 2009 kl 23:54
Gilla
Jag hoppas bara att det blir liknande väder som det var förra året på Varvet (det var perfekt), för 2 veckor senare i Stockholm var det för varmt på maran.

Värme är nog det jag tål minst, som löpare.
Trallala
1964 • fd
#13
29 april 2009 kl 08:22
Gilla
Mikael -> Du skulle kunna mäta hur mycket du ungefär går ner i vikt under ett träningspass i olika typer av väder för att på så sätt få reda på hur mycket vätska du på ett ungefär behöver under ett lopp. 2-4 % viktminskning är okej om du inte är törstig, mer än det och du kan behöva dricka lite mer vatten under loppet och får planera därefter.
1981 • Göteborg
#14
29 april 2009 kl 09:00
Gilla
Jacob :
När jag var i krist. förra veckan körde jag ett tufft intervall pass.
Hade förvisso med mig 4 st flaskor som man har i vätskebälte ( typ 8 dl som låg i mål).

Men när jag stack hemifrån vägde jag 65 kg när jag kom tillbaks vägde jag 64,3 kg = 0,7 viktnedgång + typ 8 dl vätska

Tiden jag var ute var 1:20 med upp o nedjogg
Pål Nilsson
1976 • Höör
#15
29 april 2009 kl 10:29
Gilla
Om det inte blir jättevarmt kommer jag att skippa dryck helt under varvet. Möjligen en snabb mugg energidryck/vatten efter 10-15km. På en halvmara har det inte jättemycket betydelse, eftersom att man varken hinner tömma kolhydratförråden eller bli uttorkad. Däremot kommer jag att vätska upp ordentligt dygnet innan.

Mikael, att bära på en flaska själv känns onödigt och är inget för ett proffs som du :-)
Magnus Nilsson
1967 • Linköping
#16
29 april 2009 kl 10:29
Gilla
Tänk på att hela viktnedgången inte är egentlig vätskeförlust. En del är vätska som bundits av det lagrade sockret.
1971 • Vagnhärad
#17
29 april 2009 kl 11:41
Gilla
jag kollade min förlust idag. jag sprang milen och tappade 1,2 kg på 50 minuter. Jag kommer at köra med bälte i gbg. tycker att det är för svårt att drick ur mugg när jag springer.
1981 • Göteborg
#18
29 april 2009 kl 11:47 Redigerad 29 april 2009 kl 12:00
Gilla
Intressanta svar- tankar
Varför jag tror jag delvis känner så ( att ha med sig 2 dl vatten under svettbandet ).
Tror jag handlar om trygghetskänsla som kan tas en klunk när psyket vill det, inte när det är kontroller.

Jag känner då att jag har mer kontroll på banan och mig själv inte vice verse. ( tycker ni det låter konstigt :-)

Pål:
Det är möjligt att det ev kan vara onödigt - men jag gjorde ett bra pass igår på stigning på 800- 900 på mig bra anseglig tid. Då hade jag med mig flaskan- :-)

Proffs är man när 1:10 nås :-)
Du är närmare proffs än mig :-)
Trallala
1964 • fd
#19
29 april 2009 kl 12:49
Gilla
Mikael -> 0,7kg är en helt normal siffra och låter väldigt bra. Du ska inte försöka ersätta hela din viktförlust om du inte känner att du är törstig. Det finns risker med att dricka för mycket. Drick efter din törst, det räcker hur bra som helst...
1972 • Hallersbyn, Dalskog
#20
29 april 2009 kl 18:54
Gilla
Någon skrev:
"Att dricka för mycket vätska före loppet tror jag kan bli fel på andra hållet. Hur många löpare har man inte sett springa och pissa under loppet..."

Dricka en massa precis innan start är naturligtvis värdelöst - kroppen kan aldrig tillgodogöra sig all vätska på det sättet, utan man riskerar bara att bli pissnödig. Att vara välvätskad handlar om att vätska upp ordentligt dygnet innan loppet.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.