Löpning Kom igång 10 inlägg 760 visningar

styrka plus löpning...

Maria Finnved
1986 • Mjölby
#1
31 maj 2009 - 22:04
Gilla
Hej! Har börjat springa under våren och tycker det är jättekul. Dock har jag fått jobb på ett gym och känner mig även väldigt sugen på att börja med mer och mer styrketräning.
har tanken på att hoppa på detta träningsschema: http://www.marathon.se/traningsprogram/vecka.cfm?Pro_ID=24&Ph_ID=13&Rac_ID=2

för att få mer kontinuitet, och undrar om det kan va en nackdel att lägga till styrketräningen efter dessa pass. Så jag behåller vilodagarna som är fastslagna där och tränar rätt hårt de träningsdagarna? Är det en nackdel att kombinera det? borde jag istället ta styrketräningen de andra dagarna?

Vill verkligen komma igång och lära mig springa längre och snabbare också för den delen... för just nu känns det som att jag är på en liten platå...
1974 • Göteborg
#2
1 juni 2009 kl 09:00
Gilla
Jag brukar springa och styrketräna på olika dagar.
Johan I
1987 • Örebro
#3
1 juni 2009 kl 13:40
Gilla
Själv springer jag varnanan dag och styrketränar dagarna emellan. Det har fungerat utan några direkta skador i 5 år och har förbättrat löpningen en hel del.

Så är nog inne på samma som Lars, springa och styrketräna är nog bra på olika dagar, men det går ju förstås att köra samma dag också men då måste man tänka mer på vilka muskelgrupper man kör o.s.v. Vissa styrkeövningar efter hårdare pass ger lätt kramp.

Men styrketräna bör du absolut göra, framförallt bålstyrka om du vill satsa på löpningen.
1972 • bromma
#4
1 juni 2009 kl 14:21
Gilla
Är själv ett särskilt fan av just kombinationen styrka och löpning. Sprang Marathon nu senast under 5 h, inget märkvärdigt, men lyckas med 170 kg i bänkpress strax innan.

Jag kör löpning och styrketräning vartann dag, med upplägget att varje muskel styrketränas 1 gång/vecka, docj ej ben som styrketränas kanske var 14 dag.

Ska man kombinera samma dag så är min erfarenhet att styrketräna först, i kombination med frukt och dricka, sen kuta.
Maria Finnved
1986 • Mjölby
#5
1 juni 2009 kl 16:49
Gilla
Okej tack för alla bra svar! Då blir det nog olika dagar, blir ju fler dagar att träna då vilket även blir mycket roligare =)

Men om du Karl tränar varje muskel en gång i veckan kan det inte bli speciellt långa styrketräningspass? eller hur lägger du upp det? Med tanke på att du inte tränar styrka på ben speciellt ofta heller...

Fast det finns nog 100 övningar som inte jag vet om ännu....
1979 • Alingsås
#6
1 juni 2009 kl 17:49
Gilla
Du ska definitivt lägga löpningen efter styrketräningen ifall du ska träna båda i följd - funkar inget vidare att ha tömt energireseverna innan du går in i gymmet. Kanske om du tar kreatin så att din återhämtning snabbas upp men det ger å andra sidan negativa effekter på löpningen (ökad vattenbindning i musklerna, vilket är jobbigt för vader etc). Ska du ändå springa först bör du göra det på morgonen och seda träna styrka på eftermiddag/kväll, vilket dessutom ger ökad förbränning under hela dagen (kondition på morgonkvisten ställer in kroppen för ökad bränning den dagen) och bättre prestation i gymmet (du har högre endorfinnivå i kroppen senare på dagen, kroppens eget smärtstillande medel).
1972 • bromma
#7
1 juni 2009 kl 18:21
Gilla
i ett försök att vara konkret, med reservationen för arbetets och familjelivets självklara krav så ungefär såhär:
måndag: styrketräning (ST): Bröst, triceps (45min)
tisdag: löpning
Onsdag:ST Rygg, biceps 45 min
Torsdag: löpning
Fredag: ST Axlar + varannan vecka ben+vader (30-60min)
Lördag:Löpning
Söndag: se måndag osv...

sen infaller naturliga vilodagar när man inte hinner med!
Trallala
1964 • fd
#8
1 juni 2009 kl 23:35
Gilla
Väldigt imponerande resultat Karl! :)

Varför kör du benen så sällan? Är det löpningen som blir lidande eller styrketränar du av estetiska skäl och är nöjd med benen?
xx
1927 • h
#9
2 juni 2009 kl 00:54
Gilla
men får kroppen verkligen vila ordentligt om man gymmar på alla vilodagar?
1972 • bromma
#10
2 juni 2009 kl 05:35
Gilla
Att jag kör benen så sällan beror på att löpningen tar sitt, samt att jag har lätt för att utveckla just benmuskler. Detta med vila är ju ofta en vana, detta program har jag kommit till efter lång tid då kroppen blivit resistent mot träning, men jag tar en extra hel vilodag till och från när kroppen, familjen, eller jobbet säger ifrån...

skulle dock behöva strecha betydligt mer!!!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.