Löpning och styrka samma dag? - Löpning
Löpning Träning 6 inlägg 4002 visningar

Löpning och styrka samma dag?

Kye
Stockholm
#1
4 augusti 2020 - 18:10
Gilla 
Är nyfiken på hur andra gör för att känna av när det passar sig att köra styrka samma dag som löpning.

Idag var jag ute och sprang knappt två timmar, och hade/har en tanke på att köra lite styrka ikväll.

Rekommendationen är ju att känna efter hur kroppen mår, men jag är urkass på att känna vad som är vad. Känner mig såklart lite mattare fysiskt än vad jag gjorde innan löpningen. Men jag kan känna ungefär likadant när jag vaknar.

Har ni några knep för att avgöra skillanden mellan behov av återhämtning och lättja?
Stefan Sjöström
1965 • Umeå
#2
4 augusti 2020 - 23:56
Gilla 
Håller med om att det kan vara svårt att känna in ibland: är jag trött pga träning eller bara litet normal-seg/lat som går över när jag väl börjar träna? Själv skulle jag inte köra styrka efter två timmar löpning (kanske annorlunda för någon som springer tio mil per vecka).

En bra tumregel är att göra den man tycker viktigare träningsformen först den aktuella dagen. Om du är osäker på hur sliten du är en given dag efter ett vanligt distanspass är det knappast någon fara att köra ett rimligt styrkepass efteråt och utvärdera hur det känns dagen efter. Du kan ju ta det lugnare då om det känns nödvändigt.
1991 • Norrköping
#3
5 augusti 2020 - 08:59
Gilla 
Man kan alltid göra något. Så brukar jag tänka. Jag tror väldigt sällan att man är så utmattad efter ett löppass att det är farligt/dåligt att gå till gymmet. Känns det skit kan man ju alltid avbryta. Så här gör jag:

1. Börjar med det viktigaste/prio(i mitt fall oftast bänkpress eller knäböj).
2. Köra en övning prehab/rehab.
- Om det nu känns skit så har jag åtminstone gjort två "viktiga saker" -
3. Fortsätta varva en styrkeövning med en prehab-/rehabövning. Kan också supersetta prehab med styrka, typ köra stretch när jag vilar mellan bicepscurlsen.

Detta fungerar bäst för mig. Har tidigare testat att köra all prehab/rehab innan eller efter själva styrkepasset och det fungerade sämre. Körde jag innan så kunde energin för att träna styrka efter gå ur mig och körde jag efter så kunde jag ofta skita i det eller få väldigt lite gjort.

O.b.s: jag gillar att styrketräna och har muskler som jag inte vill förlora så för mig är det ganska lätt att ta mig till gymmet, det är aldrig förknippat med ångest. Det ska också sägas att jag nog oftast(minns ej riktigt) inte styrketränar efter långpass, inte för att jag inte orkar utan för att jag får mycket styrketräning gjord i veckan(långpass är alltid i helgen) och att jag då kan känna att det räcker gott och väl med två-fyra timmars löpning den dagen.

Springer fem-sex dagar i veckan och styrketränar två-fyra pass i veckan.
1991 • Norrköping
#4
5 augusti 2020 - 15:15
Svar på inlägg #3
Gilla 
Detta var något helt nytt för mig, så olika man kan tycka. Att köra direkt efter ett kvalitetspass har visat sig vara hopplöst för egen del. Är matt då och har redan bränt mitt mentala krut för tillfället. Har många gånger försökt få något gjort på gymmet efter intervaller, slutar alltid med att jag går hem efter typ en styrkeövning haha.
Hasse A S
1953 • Munkedal
#5
5 augusti 2020 - 18:06
Gilla 
Om jag ska köra löpning och styrka i "samma" pass, börjar jag med styrkeövningarna och avslutar med löpningen. Jag tycker det är svårt att köra styrkeövningar om jag är genomsvett av löpning. Dessutom koncentrerar jag mej bättre på styrkeövningarna, om jag börjar med dom.
1972 • Borlänge
#6
5 augusti 2020 - 20:48
Gilla 
Jag kör också styrka innan löpningen.
Ofta är det intervaller som gäller, och med tanken att springa med trötta ben. Visst blir det segare, men det ger bra pannben =)

Styrketräningen får bättre kvalitet på det här sättet, och löpningen blir inte allt för lidande. Tvärt om skulle bli sämre tror jag.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.