Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 2165 visningar

Kan det vara början till hälsporre?

1978 • bromma
#1
3 juni 2009 - 09:32
Gilla
Det började med en känning i hålfoten, som att någon sena mellan hälen och framfoten kändes stel. Ofta kändes det lite grand i början av löprundan för att inte kännas alls efter ett tag.

Idag när jag tog en kortare runda blev känslan mer påtaglig efter passet. Det är ingen påtaglig smärta (jag kan fortfarande springa) men nu börjar jag bli orolig att jag kommer dra på mig något tråkigt om jag inte respekterar kroppens signaler.

Vad kan det vara? Är det begynnande hälsporre? Hur länge bör jag vila?
Anders Pettersson
1965 • Göteborg
#2
3 juni 2009 kl 10:35
Gilla
Hej!
Som sjukgymnast låter det i mina öron som en möjlig "hälsporre" eller plantar fascit som det eg heter. I synnerhet om du har smärta och stelhet efter du sovit. har du dessutom en distinkt ömhet under hälen och någo mot insidan av denna, får man nog misstänka detta.
Men, de flesta besvär brukar ju försvinna spontant om du respekterar dom. Vad som orskar just dina besvär måste man nog avgöras genom en undersökning och analys av olika faktorer: träningsmängd, löpsteg, skor, fotens utseende etc.
Behandlingar finns det många av. Prova själv med "ismassage". Lägg en flaska vatten i frysen. När den är fryst och kall, lägg den under foten och massera fram/tillbaka 15 min/dag. Träna foten: balans och koordination.
Hjälper inte det bör du konsultera en kunning sjukgymnast som kan problematiken.

Prova vila några veckor men fortsätt motionera alternativt, t ex cykling, i vatten etc. Dvs något som inte belastar foten så påtagligt.

Lycka till!
/Anders
1978 • bromma
#3
3 juni 2009 kl 11:39
Gilla
Tack för ett bra svar. Ömheten sitter framförallt på den sidan av hälen som pekar mot tårna. Dessutom lite på trampdynan på framfoten.

Börjar med att vila ett par veckor och ser hur det känns.

Jag har ett ganska högt fotval. Kan något slags inlägg hjälpa mot hälsporre?
Mikael
1967 • Huddinge
#4
3 juni 2009 kl 16:46
Gilla
Det låter absolut som början på hälsporre. Skaffa ortopediska inlägg som en åtgärd.
Anders Pettersson
1965 • Göteborg
#5
9 juni 2009 kl 11:28
Gilla
Ett inlägg bör vara mycket styvt och ge mycket god avlastning för häl och mellanfot. Detta för att kunna fördela belastningen och ge erforderlig avlastning för läkning.
Om du snubblar över något som kallas "ortopedisk fotortos" är detta, enligt min erfarenhet som gör sådana själv, det bästa och kanske effektivast/enklaste lösningen.

Vet att det finns en sjukgymnastmottagning som gör dessa i Stockholm. Vid Hornstull tror jag. Kommer tyvärr inte ihåg namnet.
Du kan också prova "stötvågsbehandling" som ofta ger bra resultat.

Lycka till
/Anders
Fanny Klingborg
1980 • Hägersten
#6
9 juni 2009 kl 11:45
Gilla
Jag hade samma problem i ungefär två veckor. Det började bli obehagligt att gå barfota på hälen och jag fick ont vilka skor jag än valde att ha på mig. Köpte gelkuddar och lade i skorna, med måttligt resultat. Anade att mina löparskor kanske var för hårda för mig och gick till Löplabbet, där jag rekommenderades en styv iläggssula eftersom jag har höga fotvalv. Man såg även på mitt löpsteg att jag var något överrörlig i fötterna, förmodligen en överpronation. Det var helt sjukt, men smärtan försvann på 10 min! Så fort foten belastades jämnt, och inte hälen/ insidan av bakfoten tog hela kraften av isättningen i steget så släppte problemet.

Har känt av litegrann i hälen efter att jag börjat använda sulorna, men det har avtagit nästan helt på 6 dagar. Har sprungit tre pass i mina nya sulor och problemen är som bortblåsta!
Jag har inte formgjutit sulorna, även om det går att forma dem med ugnsvärme. De kostade ca 500 spänn. Kan vara värt ett försök, framför allt om du har höga fotvalv och inga inlägg i dina skor idag.
MVH / Fanny
1978 • bromma
#7
14 juni 2009 kl 17:02
Gilla
Nu har jag vilat i tio dagar. Och då menar jag verkligen vilat. Större delen av tiden har jag suttit i en stol och läst. Tyvärr känner jag ingen förbättring. Vissa dagar känner jag inte av skadan alls, andra känns det precis som för tio dagar sedan.

Verkligen ett hoppfullt inlägg, Fanny. Hoppas att mina problem försvinner lika fort
som dina gjorde.

Jag ska ta och leta efter ett ortopediska inlägg.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.