Löpning Kläder, Skor & Prylar 16 inlägg 5343 visningar

Tips på pulsklockor?

1988 • Helsingborg
#1
22 juni 2009 - 22:20
Gilla
Hej!

Jag var på stadium idag och kollade lite på pulsklockorna som de hade där, utan att lägga alltför stort fokus på modeller och så vidare men jag blev lite sugen på att köpa en pulsklocka.

Eftersom jag är lite lat men främst eftersom jag inte har någon vidare erfarenhet av pulsklockor, knappt någon erfarenhet av pulsträning heller för den delen, så behöver jag lite tips och trixa angående pulsklockor.

Som det kanske syns i min löpdagbok kör jag väldigt mycket mer styrketräning än löpträning men jag försöker få in lite löpning då och då och då blir det lite distans och även lite intervaller.

Frågan är alltså om jag behöver en pulsklocka, vilka är fördelarna med att ha en sådan? Jag själv anser att jag inte är dålig på att springa och har ändå hyffsade tider och det har jag utan att ha använt mig av pulsklocka innan, vilket tyder på att jag borde kunna fortsätta utan en men kan det vara så att jag skulle vinna uppenbart mycket av att ha en pulsklocka och träna med?

Varför har ni pulsklockor? Ger de er något mer än en massa statistik egentligen?

Vad är vettiga funktioner att ha i en pulsklocka? Behöver man mer än en funktion som mäter pulsen egentligen, och någon form av funktion som gör att man kan ställa in tidsintervaller som den piper på?

Finns det någon pulsklocka som är bra, som inte kostar skjortan och som inte är helt makalöst invecklad för en nybörjare på klockor. En prisvärd pulsklocka helt enkelt!
Stelios G.
1968 • Älvsjö
#2
23 juni 2009 kl 08:30
Gilla
Har bara erfarenhet av pulsklockor med analogt pulsband. Jenkinsbird, Ciclosport (cykeldator egentligen) och Polar S720i. Alla fungerade OK men hade egenheten att spåra ur vid kraftledningar och järnvägar.

Detta är vanligt men ändå rätt irriterande. Hade jag köpt pulsklocka idag hade jag nog satsat på någon digitalt kodad (t.ex. Suunto, Garmin eller Polars dyraste modeller).

Polarklockan var helt värdelös enligt mig. Utan störningar fungerade den klanderfritt, men den visade titt som tätt fel hastighet och puls.
Mattias Olsson
1977 • Södra Sandby
#3
23 juni 2009 kl 08:52
Gilla
Mitt tips är att om du är osäker på om du verkligen behöver en pulsklocka så köp en billig modell och testa. För ett år sen köpte jag en klocka på kjell o co för ca 250 kronor. Det var en enkel pulsklocka utan några finesser. Jag ville testa att springa med pulsklocka utan att behöva lägga ut en massa pengar. Jag använde den under varje pass i nästan ett år och under den tiden fick jag en bra uppfattning om vilka funktioner jag ville ha och vilka krav jag skulle ha på nästa klocka. Detta gjorde det mycket enklare inför nästa köp och det kändes mer motiverat att köpa en dyrare.

Idag har jag en Polar Rs300x med fotpod för hastighet och distansmätning.

1971 • Västerås
#4
23 juni 2009 kl 08:54
Gilla
Polar rs300x, med gps eller s1-sensorn?
J.K.
1966 • Jönköping
#5
25 juni 2009 kl 12:11
Gilla
Fördelen med att träna med en pulsklocka, som jag personligen upplever det, är att det enkelt och objektivt går att se till att de långsamma passen verkligen körs i låg intensitet och de snabba verkligen körs i hög intensitet. Det är annars lätt att de olika passen med tiden strävar mot någon bekväm mellanhastighet.
Ulrika Hansson
1970 • Göteborg
#6
25 juni 2009 kl 13:42
Gilla
Hej, jag knör mig in i Rickards tråd här för att ställa lite puckade nybörjarfrågor om pulsklockor:

En del (alla?) pulsklockor verkar ha ett sånt där bröstband till. Måste man använda det eller kan man använda enbart själva klockan för pulsmätning? (Typ om klockan har sensorer på sig, eller hur det nu funkar...)

Nästa fråga: Jag kikar lite på att kanske köpa en billig "nybörjarpulsklocka". Pulsmätare, klocka och tidtagningsfunktion känns som de viktigaste funktionerna för mig till att börja med. Jag såg den här på Stadium: http://stadium.se/sport/traning/pulsklockor/092754/soc-u-r-pulsw-ss091?cid=prj

Vad tror ni om den, verkar det vara ett ok pris i förhållande till funktioner?
Stelios G.
1968 • Älvsjö
#7
25 juni 2009 kl 14:02
Gilla
Det är säkert inget fel på SOC-klockan från Stadium. Men för det priset skulle jag nog hellre köpa den här från kjell: http://www.kjell.com/?item=48517&path=402000000,417000000

Pulsbandet på denna kan man ställa till antingen digital (säkrare) överföring eller analog (så det fungerar med pulsmätare på löpband etc.)

Precis som du skriver så har alla klockor ett pulsband som du måste använda. Det finns en del klockor som mäter pulsen utan pulsband men jag vet inte hur bra de fungerar.
1988 • Helsingborg
#8
25 juni 2009 kl 16:29
Gilla
Alltså, vad kan funktionen som gör att man kan ställa in tidsintervaller som den ska pipa på heta? Jag hittar inga som har denna typ av funktion?!!
Håkan Marklund
1966 • Uppsala
#9
28 juni 2009 kl 01:48
Gilla
"Timer" kan det kanske heta - lite beroende på om jag förstått dig rätt... På min "vanliga" löparklocka kan jag alltså ställa in en nedräkning (kan också räkna upp).

Själv använder jag pulsklocka för att träna på rätt intensitet, i alla fall var det så jag började med pulsklocka. Nu skulle jag vara mer intresserad av att se hur fort jag springer. Pulsen är ju iofs ett indirekt mått på det...

Trodde att jag skulle vara mer intresserad av att titta på statistik än vad jag är, använder inte den funktionen idag.
Anders Back
1963 • Västerås
#10
28 juni 2009 kl 11:29
Gilla
Nu var det ett tag sedan som jag var ute och tittade på pulsklockor, men på sidan pulsklocka.nu kan du hitta massor av informtion om pulsklockor och pulsträning. Prova länkarna nedan:
- Pulsträning
- Pulsmätare
- Maxpuls
1969 • Sala
#11
28 juni 2009 kl 22:02
Gilla
Ja, på de dyrare modellerna kan man ställa in intervaller, antingen tidsintervaller eller distansintervaller. Det finns, enligt min uppfattning, ingen anledning att lägga ner pengar på en dålig pulsklocka. Runt en tusenlapp får man räkna med, men gärna lite mer. Om jag köpte en pulsklocka idag skulle det bli en Garmin Forerunner 305. Om ett par månader kommer den i en uppgraderad version och då kommer priset att falla på den gamla. Köp då en begagnad som du säkert kommer att kunna få för under tusenlappen och då får du veta distans, hastighet och puls m.m.
1988 • Helsingborg
#12
19 juli 2009 kl 00:08
Gilla
http://www.stadium.se/sport/traning/stavgang/071241/polar-rs-200
http://www.stadium.se/sport/traning/pulsklockor/052213/polar-rs-100

Är det någon här som har något av dessa modellerna?

Jag blir verkligen inte ett dugg klokare på det här för jag förstår inte.

Kan någon av dessa klockor lagra tider från ett intervallpass, säg att jag kör 10*400 metersintervaller och får olika tider på samtliga intervaller. Kan jag då efter passet plocka fram tiderna från varje enskild intervall?

Och, kan jag ställa in klockan så att den piper var 15 sekund, om jag till exempel vill springa 15*15 intervaller i 15 minuter?

I övrigt, är det där vettiga pulsklockor? Jag antar att man får ett pulsband till när man köper en pulsklocka?
Annika
1966 • Malmö
#13
19 juli 2009 kl 10:18
Gilla
En enkel pulsklocka ska ha medel- och maxpuls, sen skiljer det lite vad de kan för övrigt, om det är löpar, eller fitnessklockor. Har inte klocka med löparfunktioner så jag vet inte vad man har för nytta av det, däremot har jag en enkel GPS-pulsklocka, som kan skicka in träningspasset i datorn och rita grafer över rundan med puls, hastighet och höjd, klart intressant att följa (bättre vid cykling än löpning kanske).
Pulsbandet följer alltid med när man köper klockan.
Anna Funck
1975 • Älta
#14
19 juli 2009 kl 21:05
Gilla
Jag har nyss fått en Suunto t4 med footpod. Jag är lite ny på den, men än så länge är den grym! Den gör det lätt att springa nya rundor med koll på kilometrarna, den gör det möjligt att ha koll på farten och pulsen, den gör det möjligt att ha koll på snittider och att ställa in intervaller (och ha koll på metrarna när man kör dito). Den har också en coach som kan hjälpa till lite med träningen, har inte lärt mig hur än.. Har inte lärt mig alla finesser än, men det verkar vara en superbra pulsklocka! Den inspirerar mig.
Piam W
1967 • GBG
#15
19 juli 2009 kl 22:46
Gilla
Jag är supersugen på Garmin 305.
Men funkar den tillsammans med en Mac OS???

1988 • Helsingborg
#16
19 juli 2009 kl 23:06
Gilla
Anna:
Hur fungerar det att ställa in intervaller med din klocka? Är det som en timer som piper och repeterar det under en längre tid eller ett förutbestämt antal gånger?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.