Löpning Skador & Rehab 16 inlägg 4087 visningar

Generell värk!

1979 • Göteborg
#1
4 september 2007 - 19:39 (Redigerad 31 december 2005 - 00:00)
Gilla
Hej!
Är ny på det här med jogging. Började min sprintkarriär i Maj i år, MEN det går inge bra :( I våras fick jag nästan direkt ont i större delen av benen. Höften/ljumnsken, fotleder, benhinnor och liksom inuti låren, lårbenetets hinnor? Verkar mystiskt. Kämpar på i mina dyra fina skor för asfaltslöp och springer korta pass ca 2 gånger i veckan, cyklar där emellan. Det mesta försvinner men benhinnorna och "lårbenen" gör fortfaranade ont. Inspirationen falnar och jag tränar enbart cykling i augusti. Började nu igen. Sprang två pass på 2,5 km förra veckan och nu hej och hå har jag åter ont i hela benen SUCK!

Är det någon som känner igen detta eller har ett hum om vad det kan vara och vad som kan göras åt det hela. Borde jag springa ännu kortare pass men oftare? Vill ju verkligen springa och tog mig igenom ganska många pass i vår/sommar. VILL SPRINGA! :) För det är roligt, men all värk gör mig ledsen och arg.

Om inte annat var det gott att skriva av sig lite!
Johanna :)

Bibbi Berglund
1972 • Östra Ljungby
#2
4 september 2007 kl 20:37 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Nu ska jag ställa en motfråga som kanske känns... "dum och onödig" men om du nu har betalat "dyra fina skor" - har du även provsprungit dessa på löpband med kunnig personal som har kollat att det verkligen är "rätt" skor för just dig? Det är ju rätt mycket som spelar roll när man ska prova ut skor.

En annan sak som har varit uppe här på forumet en del är "hur sätter du i foten". Även detta kan uppenbarligen påverka sånt här.

Personligen kan jag se en risk med att springa korta pass - man tar i "för mycket" och det är knappast vad du behöver. Ta det lugnt, är mitt tips!

Har också en kompis som har haft en del trubbel med benhinnorna. Jag tror det var Omega-3 tillskott hon började äta och det funkade! Hon är själv medlem här så hon kan säkert berätta mer...
1979 • Göteborg
#3
4 september 2007 kl 21:05 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Bibbi - Inte alls en dum fråga! Nej, jag har inte provsprungit skorna på löplab, men ska väl ta mig i kragen och göra detta. Trodde liksom inte att detta behövdes då jag tränat tidigare (några år sen) på hög nivå och aldrig haft några problem med benen tidigare.

tog det lugna filbunken idag och gick 5,5 km raskt för att sedan springa 1 km det sista....ajaj ont ont och ledsen i ögat. Men skynda långsamt verkar vara vettigt och ofta rekommenderat här i forumet. Kanske ska satsa på långa promenader men en liten "jogg-spurt" i slutet? vara annan dag?

tack för ditt svar! :)
1966 • Karlstad
#4
4 september 2007 kl 21:34 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Johanna:
På det du beskriver kombinerat med träningsmängden - även om du är nybörjare - så skulle jag nog söka mer medicinsk hjälp. Man ska inte få så ont av 1km jogg/löpning.
Såvida du inte springer för allt vad tyget håller varje gång du försöker, men det ser det inte ut som i dagboken.

Forumet här förespråkar gärna "bit-ihop-blaska-liniment-isbitar-spring-ändå", men jag tycker nog man kan ta kroppens signaler på lite mer allvar.
1979 • Göteborg
#5
4 september 2007 kl 22:02 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Peter - Ja kanske det. Har pratat lite med sjukgymnasten på jobbet men fått luddiga svar, mest att jag ska promenera istället för att springa (men jag vill ju springa).
Började träningen i feb med puls-gym, dvs kondition och styrka 30 min åt gången. var också mycket ömmande ben, leder osv i början men det gav faktiskt med sig efter 3 månader ungefär. smärtan liksom flyttade på sig till den tillslut försvann. Men nu så börjar det om från början igen när jag springer. lurt!
1979 • Göteborg
#6
4 september 2007 kl 22:19 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Tillägg!
När jag sprang i söndags (två dagar sen) så kändes benen perfekta, starka och inte ont det minsta. Värken kom dagen efter och bara när jag verkligen belastar benen, som idag när jag försökte springa. Känner ingenting när jag går.
Roger Bohman
1967 • Ronneby
#7
5 september 2007 kl 10:06 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Jag var med om nästan samma repertoar som du när jag började "springa" efter 10 år i stiltje. Fick ta mig en funderare. Hade aldrig haft ont i höften/ljumskar, men det kom, liksom fötterna. Benhinnorna kom strax efteråt.

Jag la ner all löpträning i en månad för att starta om och då sakta med korta 1km lunkar med gång emellan och uppför backar. Funkade, men det tog mig säkert 6 månader att komma till att springa 5km, utan värk.

Åren gör sitt med kroppen och när vi passerar 25 dalar allt utför och tar längre tid att bygga upp. Så, ta det lugnt och spring inte fortare än du känner att det känns ok. (Blir ofta jogg.)

Jag väntar med att köra kvalitetspass eftersom jag nu bygger upp konditionen med "Maffertone" jogging. (Saaakta och med pulsklocka.) Funkar för mig... som nu hunnit fylla "gubbe". Men när allt funkar och kroppen är van vid att plågas, ja då blir det tävlingar och resor... ;o)

Så, ta det lugnt och lyssna på din kropp.

Jag förmodar att du vet hur träningsvärk känns i kroppen och att det inte är detta du råkat ut för.
/Roger

1979 • Göteborg
#8
5 september 2007 kl 10:35 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Roger -
Jag känner igen träningsvärk :) och det har jag också lite lagom sådär. Det var riktigt härligt att läsa ditt inlägg nu på förmiddagen. Satt igår kväll och diskuterade med min sambo som är duktig på att träna och ett bra bollplank. Vi kom fram till att jag förmodligen är mer av tant än vad jag (vi :P) vill kännas vid och att jag får börja om som om jag aldrig tränat. Bestämde mig för raska promenader (som jag tycker är boooring, men ska pigga upp mig med en ipod från e-bay) och springa sista km OM det inte gör ont nån stans. Orken är just nu inget problem utan krämporna som sagt. Eftersom jag känner igen detta så ska jag nu bara gå resten av veckan och nästa vecka f(när det bör vara över) fylla i med några små km jogg i slutet av mina promenader. Och antagligen får jag göra som du Roger och härda ut en längre tid innan jag kan susa en mil genom skogen i full sprint. Shit! Vad härligt det kommer bli. Du har kämpat grymt bra Roger! Impad av ditt tålamod.
Vill också kunna följa med min sambo på diverse tävlingar....det kan jag ju nu med men som åskådare hehe. Jag blir så sugen på att vara med men benen strejkar.

Känner mig iaf lite mer motiverad nu och ska ut och ta mig en bensträckare innan frukost och jobb i det härliga höstvädret.

Tack för alla svar, det känns skönt att veta att man inte är den enda som skramlar. Ibland kan man känna sig lite ensam i löpet :)
1981 • Linköping
#9
5 september 2007 kl 11:06 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Hej!
Har du inte provsprungit skorna så att de passar dig så kan det vara där problemen sitter. Att du får ont benhinnorna kan dock även vara pga underlaget, strunta i asfalten och spring på mjuka underlag. Den andra värken, kan det inte vara träningsvärk?? Om du är en ovan löpare kanske du helt enkelt inte vet hur sådan träningsvärk känns?? Annars så kan en naprapat kanske hjälpa dig.

Konkreta råd:
1) Kolla skorna (du kan gott ta med dem till en sportaffär och fråga om du springer bra i dem, så slipper du köpa nya!)
2) Byt underlag
3) Vila ordentligt mellan passen och spring inte för långt (vandra gärna med gång)
4) Strecha ordentligt, gärna både innan och efter passet (håll alla positioner i minst en minut)
5) Gå till en naprapat och be om råd!

Lycka till!
1979 • Göteborg
#10
5 september 2007 kl 22:40 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Karin -
Njaaa det är inte träningsvärk, det vet jag eftersom jag tidigare tränat på hög nivå och känner igen detta. Dina råd är bra och jag ska följa samtliga råd som du gett mig :) Som du ser ovan så ska jag prova att gå raskt och avsluta med jogg om benen inte gör ont. Får ta det vääldigt lugnt och hoppas att jag så sakteliga kan springa en mil nåt år fram i tiden :)
1966 • Karlstad
#11
6 september 2007 kl 00:19 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Johanna:
Det är här det klickar för mig?
Du är inte trettio fyllda och har tidigare tränat på hög nivå, ändå ska du "kämpa" dig igenom smärta för att du har joggat 1km??, och det är inte träningsvärk?
Det stämmer helt enkelt inte, eller så är det jag som inte förstår?
Mitt enda syfte med den kommentaren är att du inte ska förstöra dig om något är fel.
Roger Bohman
1967 • Ronneby
#12
6 september 2007 kl 07:43 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Johanna:
För att kolla vissa vidkommande element i ditt problem.

Har du nyligen fått barn? (Kan ställa om en hel del i kroppen vad jag förstår.)
Hur länge sedan är det som du sprang innan du började igen?
Har du tränat något annat om du lagt av helt?
/Roger
1979 • Göteborg
#13
6 september 2007 kl 19:43 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Peter och roger_
Det kommer inte direkt efter 1 km utan efter några träningspass på ca 2 km åt gången. Sista jag sprang var 1 km efter en lång promenad och då gjorde det ont. Men innan det hade jag kört två gånger 2,5 km spring utan smärta. Jag har träningsvärk också men det jag menar med ont är nåt annat. Nu är det för övrigt i princip borta men jag vet att om jag tar ett par löprundor igen så är det tillbaka.....men som ovan, jag ska prominera raskt och lägga till lite jogg succesivt väldigt försiktigt och se om det är det som behövs.

Jag har inte fått några barn.
Jag sprang regelbundet maj-juli sen la jag av för stunden och började igen förra veckan och på tredje passet började jag då få ont i benen......
Jag har inte sprungit på hög nivå, men tränat löpning som en del av min träning. MEN det var ca 7 år sen. Jag har efter det sporadiskt tränat på gym, simmat, cyklat och gympat. Och nu sen i våras har jag tränat regelbundet; gym, step (också besvär med ont i benen i början men det gav med sig), cykel och promenader. Cyklar 5 dagar i veckan till jobbet också.....

Peter - tar inte alls illa vid mej av kommentaren utan tycker det är kul att bolla tankar och idéer med er! :)
1966 • Karlstad
#14
6 september 2007 kl 19:53 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Ok Johanna, huvudsaken är att du har koll på läget :-)
Roger Bohman
1967 • Ronneby
#15
6 september 2007 kl 20:00 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Löpning är löpning. Alla småmuskler och senaor ska väckas till liv och det kan göra ont och man måste köra igång sakta. Det får inte göra ont, men det är svårt att inte ta i för mycket eller köra för långa pass i början.

Jag promenixade och körde spinning en hel del när jag körde kroppsbygge som värst. Fick ont på ungefär samma ställen som du när jag började löpträna. (Som jag sa i tidigare inlägg.) Körde för mycket och alldeles för fort.
Mitt gamla steg fanns ju kvar, men inte musklerna... ;o(

Jag tror inte att det är något farligt, men det låter som om du är för snabb och kör för mycket träning på en gång. Kör på som du skriver och ta det luuuuggggnt så ska du se att det går över efter ett tag.
Kör aldrig två dagars löpträning efter varandra. Låt benen återhämta sig från löpningen.
(När du kommit in i gamet igen kan du köra 5-6 dagar i veckan, men det är nog något/några år tills dess...)

När du springer får du ta det så pass sakta att du kan snacka när du springer. (Ta med en kompis och testa, eller kolla så din puls inte går över 140-145 bpm.)

Jag tror du kommer att lyssna mer på din kropp nu när du vet hur lite den tål av löpningen vid varje tillfälle.
Det tar tid att komma tillbaka. Så är det bara och jag har i alla fall accepterat det nu.
Vinterträningen ser i alla fall jag fram emot med mörka kvällar och pannlampa. Mysigt värre, men jag är nog lite skadad är jag rädd...

Lycka till med träningen förresten...
/Roger ;o)
1979 • Göteborg
#16
10 september 2007 kl 10:44 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Verkligen tack för alla svar! :)
Har hittat detta på nätet http://www.marathon.se//traningsprogram/vecka.cfm?Pro_ID=6&Ph_ID=6&Rac_ID=
och tänkte nu köra enligt detta program. Verkar vettigt och bra.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.