Löpning Träning 22 inlägg 1527 visningar

Sämre av sommarvärmen?

1988 • umeå
#1
17 juli 2009 - 08:52
Gilla
Hej!
Jag är ny igen här. Förra hösten upptäckte jag att det var skönt och roligt och att jag var bra på att jogga som motion. Jag har alltid varit väldigt osportig men det här är verkligen kul och jag gör framsteg tycker jag.
Då började jag på hösten, i september. Mins att det var härligt att ge sig ut på kvällen då det blev lite mörkt och kyligt i uften. Efeter bara drygt 2 veckor sprang jag nästan en mil och tyckte det var lätt.
sen la jag av lite senare för det blev så halt..
och sen har jag inte börjat igen förrän ungefär NU!? Katastrof, men i alla fall, nu är jag helseg?

Fattar inte vad det beror på. Jag pallar inte springa långt bara. Om jag jämför med min förra start är jag sjukt seg nu. Känner mig lite dålig..
Jag är knappast förändrad heller sen för bara ett halvår sen, jag menar jag är inte tjock eller nåt, eller i nån annan sämre form varken kroppsligt eller psykiskt.

Jag letar förklaringar. Är det så att man kan vara sämre för att det är så varmt, sommarvärmen? För det är det enda jag kan tycka mig känna själv, att det tar ju emot i lungorna mer, det knns ju aldrig som att man får riktigt frisk luft. fast vet inte om det är inbilllning.. och benen känns också tyngre,. jag blir helt matt bara.
jag vet ingenting så rätta mig, hjälp mig snälla tack! :)
< < < 1 2 > > >
Viktor Johansson
1984 • Helsingborg
#2
17 juli 2009 kl 09:14
Gilla
Om du har haft så långt uppehåll så ska du nog glömma hur det kändes i höstas och börja om från början. Kör kortare pass igen och bygg upp styrkan och lättheten igen, hoppa inte på milen direkt igen då är risken större att skada sig.
Visst kan värmen göra att du känner dig segare, det diskuterades i denna tråden nyligen: http://www.jogg.se/?sida=forum&subid=7351&searchstr=V%E4rme
Sven Andersson
1966 • Kista
#3
17 juli 2009 kl 09:18
Gilla
Allergi?
1974 • Upplands Väsby
#4
17 juli 2009 kl 11:08
Gilla
Jag blir alltid seg av värmen. Prova springa sen kväll (eller tidig morgon, om du är morgonpigg). Och kortare sträckor, som sas tidigare.
Per Arneng
1978 • Mölndal
#5
17 juli 2009 kl 13:02
Gilla
Håller med att det är segare i värmen och jobbigare att andas varm luft.. men det e bara o kämpa på och snart kommer det lite kallare dagar. Jag har också återvänt efter skada och uppehåll i löpningen och man blir ju helt klart sämre men det är viktigt att acceptera där man är nu och inte tänka så mycket på hur det gick då. Träna på så märker du snart förbättringar och sen är du om och förbi dina gamla resultat. lycka till
1988 • umeå
#6
17 juli 2009 kl 15:38
Gilla
Tja det är väl bara att fortsätta då. Skönt att det kasnke inte bara är inbillning och letande efter bortförklaring från min sida då, utan att det eventuelllt kan bero lite på värmen också faktiskt.

springer ju bara korta sträckor än så länge, pallar ju inte längre så.. och det är tråkigt. Men jaja, ska ha lite mer tålamod och längta till hösten då.

Tack för svaren!
Stefan Hammarlund
1971 • Gotlands Tofta
#7
17 juli 2009 kl 16:21
Gilla
Jag är en relativt ny löpare(ca 1 år) och vägde väl som mest 117 kg när jag började träna löpning. Nu ligger jag på ca 99 kg efter ändrad kosthållning och löpning 3 ggr i veckan. Innan midsommar gick allt kanon med träningen och jag kunde springa en mil under timmen vilket var ett av mina mål. Men sen kom värmen och allt föll ihop. Nu klarar jag 4-5 km nonstop men sen dör benen och jag måste gå en bit för att få kraft igen.Men jag har läst lite i detta forum och på andra ställen att det bara är att kämpa på. Det kommer snart tillbaka igen. Och innan det kommer tillbaka så njuter jag av lidandet i värmen trots allt.
1988 • umeå
#8
19 juli 2009 kl 10:02
Gilla
ohh vilken framgång du gjort :) Jävla värme då bara nu då.. men jaja, snart är det höst! Längtar.
Igår sprang jag däremot i knappa 20gradigt regnruskväder, och jag pallade inte ändå.. så jag vet inte om det personligen bara är att jag blivit slöare helt enkelt :(Liite enklare borde det gått en dag som igår för mig. Men men, man måste fortsätta så klart.
1965 • Torsås
#9
19 juli 2009 kl 10:52
Gilla
Och sen sätter det sig i huvudet - att det var segt förra gången så det är det nog idag också.....
Prova något annat, cykel, rask promenad, simning, ta olika rundor, dra med dig nån kompis ut.
Du har säkert provat en massa olika redan men det brukar iaf hjälpa för min del. Lycka till!
csaba
1973 • Malmö
#10
19 juli 2009 kl 10:58
Gilla
Jag har samma problem med värme (det har nog dom flesta).
Därför försöker jag ge mig ut tidig morgon eller sent på kvällen.

Igår när det var lite svalare och regnigt så märkte jag skillnaden direkt.
magnus waller
1956 • västra frölunda
#11
19 juli 2009 kl 11:09
Gilla
Se där, det var ju skönt att se att andra har samma erfarenheter i sommarvärmen. Själv springer jag mycket mer regelbundet än Hanna, men under sommaren har detr blivit mer sporadiskt. Så nu under juni-juli har det känts otroligt segt, jag slocknar också efter 5 km, och måste stålsätta mig för att inte börja gå i uppförsbackarna. Igår var det regnfuktigt och varmt, riktigt jobbigt att springa i. Men med tanke på hur man längtade efter lite värme i vintras, då man sprang med broddar på isiga slingor, är det bara att inse att det hör till jogging-året.
Monika Erikson
1964 • Målilla
#12
21 juli 2009 kl 16:40
Gilla
Sprang idag, ca 20 grader varmt och sol. Vid 3km var jag fullständigt slut och vansinnig, frustrerad och sur!!! Jag har ju ändå sprungit drygt milen ett par gånger tidigare i vår. Det känns bra att få det bekräftat att det förmodligen är värmen som gör att orken försvinner, misstänkte att det var så. Men jag har anmält mig till Tjejmilen i augusti, kan någon ge mig tips på hur jag ska fortsätta nu för att klara det, har ju tänkt ta mig runt springandes, helst under 60min.
1981 • Dals-Ed
#13
21 juli 2009 kl 18:41
Gilla
Monika - ta det mycket lugnare än vanligt om du känner att värmen är ett problem. Prio ett måste vara att ta sig genom hela passet springandes och om det går långsammare i blrjan så kör på det. Kroppen är fantastisk på att anpassa sig men det kommer säkert ändå ta ett tag innan du känner dig mer bekväm i värme. Ju längre du segar dig genom passen i värme ju fortare tar det innan det släpper. Glöm inte heller få i dig lite exra vätska och kanske någon sockertablett innan du börjar passet.
Daniel Ernstson
1982 • KALMAR
#14
21 juli 2009 kl 19:00
Gilla
Jag tycker värmen är helt värdelös, det fungerar inte alls för mig, Optimal temp för mig är ca 8 grader, ungerfär som att springa i ett kylskåp!

Men jag har kommit på knepet att springa 3-4 km rundor med kanske en kvarts paus emellan problemet är att man i pausen inte får dricka så mycket vatten då man annars snart får håll eller liknande. Men då kan man ändå plöja en strax över milen efter som man svalkar sig emelllan.

Dock är det mentalt värre eftersom jag då väntar vid bilen, eller dörren för att ge mig iväg igen, det är sjukt lockande att inte ta sista varvet!

Annars som nämnts tidigare, sen kväll eller tidig morgon!
Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#15
21 juli 2009 kl 23:29
Gilla
Håller med Hanna mfl, det är något skumt just nu som gör mig helseg.
Värme eller allergi - jag vet inte.

Jag har tränat bättre i år än någonsin, har persat på alla distanser jag testat på och kör på bra och varierat för att vara jag.

Men nu har jag hamnat i en svacka.

Visserligen har jag slarvat lite med långpassen de senaste två månaderna och har inte kört lika kuperat som tidigare, men det känns just nu som att jag springer med någon slags broms.
Benen känns sega, orken tar slut snabbare än innan och backarna känns tyngre.

Jag känner mig inte alls sjuk, bara seg och det är tygre med löpträning än för ett tag sedan.

Det har varit varmt ett tag senaste tiden och jag har känt av gräspollen men båda dessa faktorer har dämpats sista dagarna (pga lite regn/svalare) men segheten består.
Jag har sovit ganska dåligt, hoppas det är orsaken (går i så fall förhoppningsvis att ta igen).

Ska man öka träningen eller bara köra på och hoppas kraften kommer tillbaka?
Andreas Simon
1971 • Västerås
#16
21 juli 2009 kl 23:50
Gilla
Gustaf,

Jag har inte analyserat din träning i detalj (och gör inte heller anspråk på att vara någon expert på området), men jag tycker det ser ut som om du har kört på rätt så hårt ett bra tag. Du tror inte en vecka med lugnare träning skulle kunna göra susen?

För egen del måste jag säga att jag inte lider nämnvärt av värmen. När solen värmer mot huden brukar jag tänka på vinterpassen i snöglopp, halka och fullt underställ :-)
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#17
22 juli 2009 kl 08:43
Gilla
Gustaf: Vet inte heller varför du är seg MEN gå inte i fällan att öka om du är seg. Det beror i vart fall inte på att du tränat för dåligt!! Vila hellre lite extra, eller kör en riktigt lugn vecka! Ibland får man påminna sig själv om att träning bryter ner (och vilan efter bygger upp...)
1943 • Täby
#18
23 juli 2009 kl 16:22 Redigerad 23 juli 2009 kl 16:23
Gilla
Det finns ett konkret svar i Runers world för hur mycket man påverkas av värme. Se nedan.

Värme är inget man ka ta kallt.
http://www.runnersworld.com/channel/0,,s6-238-0-0-0,00.html
Emil Westin
1991 • Linköping
#19
23 juli 2009 kl 20:50
Gilla
....vilken sommarvärme? :p
1988 • umeå
#20
7 augusti 2009 kl 19:22
Gilla
Vad "roligt" att många har så samma probem som jag då, vad glad jag blir :D

Har inte mött nån större framgång senaste veckorna ändå, fastän det inte varit supervarmt heller.. fast ändå påtagligt varmare än vinterhalvåret då det gick så bra för mig. Så jaja. Just nu är jag usel faktiskt. men det blir nog bra, snart är det höst. :)
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.