Löpning Tävlingar & Motionslopp 15 inlägg 317 visningar

Tjejmilen är över

Monika Erikson
1964 • Målilla
#1
30 augusti 2009 - 20:28
Gilla
Några iakttakelser så här efter mitt första Tjejmilen:
Gör det sista toabesöket tidigt, jag fick stå 40min i kö och missade uppvärmning och hade inte många minuter till min start.
Om man vill springa startgrupp 3 och få en tid mellan 59-55 minuter, stå långt fram. Hamnade långt bak (toakö), det gick alldeles för långsamt i början och man kom inte om. Nu gick det väl i och för sig inte så illa ändå (61min och jag sprang hela vägen till skillnad från andra som gick lite här och där), men jag hade tänkt mig 57min (PB 59min).
Ta med egen vattenflaska, lite kaos vid vätske stationerna där man kunde tjänat extra dyrbara sekunder.
Hade hoppats slippa stöka och böka med alla dem som inte tänkte springa 59-55 min, eftersom det fanns ytterligare 6 startgrupper.

Annars var det en jättekul grej, hade roligt, solen sken, alla var glada och jag kom i mål rusandes, utan skador. Hoppas alla andra hade det lika roligt!
1980 • Stockholm
#2
30 augusti 2009 kl 21:15
Gilla
Hej! Jag har också sprungit min första Tjejmil idag. Håller med dig Monika om att det var trångt!! Jag var supersmart och gick in på en kinakrog på Valhallavägen och kissade 30 min före start - sen när jag såg de sjukt långa köerna till holken-dassen kände jag mig väldigt smart...
Jag var i startgrupp 2, de som siktar på under 55 min. Där var det också trångt och gick väldigt långsamt den första kilometern! Och det gjorde att jag blev stressad och på dåligt humör av trängseln, började springa för fort sen när man väl kunde springa. Och då blev jag trött och resten av loppet var allmänt jobbigt.
Men det slutade ändå på 53:01 så jag var nöjd!
Men ska man jämföra så är ju Midnattsloppet klart roligare och bättre :-)
Maria Wernersson
1976 • Storvreta
#3
30 augusti 2009 kl 21:55
Gilla
Hade jätteroligt hela tiden! :D Skrev loppberättelse i den andra långa Tjemilstråden. Klart blodad tand!:D
1972 • London
#4
30 augusti 2009 kl 22:07
Gilla
Toatips: det finns buskage strax efter starten, på höger sida så att säga. (alltså jag gick dit innan start, inte under loppet) Jag var inte ensam om att prova det kan jag ju lugnt medge, men det var iallafall ingen kö! :)
anna lundberg
1969 • hägersten
#5
30 augusti 2009 kl 22:51
Gilla
Jag har också haft en fin och njutbar första tjejmil! Inte minst de sista kilometerna, när det lättade och man kunde springa på utan att sick-sacka så fasligt. Min enda fundering gäller stavgångarna som promenerar i bredd i startgrupp fem. Är de inte läskunniga? Eller andra flanörer som ställer sig i tidiga startgrupper, och sedan går banan runt, just i bredd. Det måste ju vara jobbigt även för dem själva? Bortsett från detta en ljus och lycklig springdag.
Cecilia Moore
1960 • Nyköping
#6
31 augusti 2009 kl 08:05
Gilla
Sprang min andra Tjejmil och kom i mål en minut senare än förra året - det hade väl varit roligare om det var åt andra hållet :)
1975 • Hässelby
#7
31 augusti 2009 kl 08:22
Gilla
Jag hade väldig tur med min placering i min startgrupp (startgrupp 3). Jag följde bara strömmen och hamnade sedan i fjärde "raden" vid startlinjen. Ganska långt fram med andra ord. Jag kunde hålla ett ganska högt tempo redan från början. På sina ställen var det trångt, men inte alls oframkomligt.

Däremot kan jag liksom Anna L ovan inte låta bli att undra över folks oförmåga över att ställa sig i rätt startgrupp. Min startgrupp sprang om flera löpare ur startgrupp 2 som gick. Hur tänkte de här? Att det går att powerwalka en mil på under 55 minuter? Däremot har jag en teori om stavgångarna i grupp 5 och det är att eftersom det är så många startgrupper så kommer den sista startgruppen att komma i väg ganska sent och ska man dessutom gå så tar det lite tid att ta sig runt. Många som deltar i Tjejmilen har tåg eller flyg att passa. Alltså väljer de en tidigare startgrupp för att vara säkra på att hinna.

Det är givetvis ingen ursäkt, men kanske en förklaring till varför en del ställer sig i en startgrupp de inte hör hemma i. En lösning på problemet - om den bottnar i det som jag nämner - är ju att ha tävlingen på en lördag istället. Jag träffade några deltagare på t-banan ned till starten och de uttryckte just denna önskan. Samma sak hörde jag också från flera deltagare när vi stod i startgruppsfållan och väntade på uppvärmningen.
Karin
1983 • Stockholm
#8
31 augusti 2009 kl 08:53 Redigerad 31 augusti 2009 kl 08:54
Gilla
Jag startade i första startgruppen och jag hann öht inte gå på toa före start!!! Ställde mig i toakön 11.20 men gav upp efter 15 min eftersom jag då fortfarande hade närmare 100 pers framför mig i kön. Hade det varit akut hade jag nog försökt fula mig före i kön, dvs gått till personen längst fram och bett att få gå före eftersom jag hade bråttom. Men nu gick det bra ändå.

Jag tyckte jag gick ut bra i starten, men det var himla trångt. Fick sicksacka mycket och benen kändes inte riktigt pigga. Vid 1 km fick jag svaret varför - klockan visade prick 4 min! Klantigt! Jag som siktade på 47 min, dvs 4.40 tempo (jag tränar f.ö. nästan bara i 5 mintempo). Andra kilometern gick av förklarliga skäl inte alls snabbt, 5.15. Tredje ryckte jag upp mig fast benen var tunga, 4.15. Fjärde 4.30 och femte 4.35. Därefter var krutet slut och jag fick slita som ett djur för att ens komma runt banan. Stoppade i mig en dextrosol där det bjöds, bröt den i bitar och stoppade i mungipan. Var dock så andfådd så att det tog en km innan jag lyckats svälja hela.

Kom i mål på 47.33 och måste säga att jag är helnöjd med det. Jag nådde inte mitt mål (som jag för iofs sänkt från 48 till 47 samma morgon) men med tanke på hur dumt jag sprang i början så var det ändå bra + att jag var nästan 2.20 snabbare nu än på Midnattsloppet för två helger sen.
ulrika karlsson
1972 • Uddevalla/Bokenäs
#9
31 augusti 2009 kl 09:08
Gilla
hej alla tjejer! Känner bara att jag måste skriva av mig... Genomförde tjejmilen för första gången väl förberedd och tränad MEEN! hur i helsike tänker ni alla som ställer er i startgrupp 2 när det klart och tydligt står RESERVERAD för tidtagning samt att man skall klara att springa UNDER 55 min! Gör mig heligt förbannad att inte kunna springa första kilometer ens i närheten av den fart man tänkt! Fick jogga på i 6 minuters tempo för det gick helt enkelt inte att komma fram! Är grymt besviken på att man inte kan tänka på andra människor i ett sånt läge. Hoppas att man kan få bättre möjlighet nästa år eller hur sjutton skall man bara sig åt när man vill springa även ifrån start!?

Någon som har något tips??

1972 • London
#10
31 augusti 2009 kl 10:04
Gilla
Ulrika: med din tid lär du hamna i startgrupp 1 nästa år, där går det lite fortare redan från start (även om det såklart är trångt även där innan hela fältet fått upp farten) men tyvärr går en del ganska tidigt i den gruppen också. Vet inte om folk hoppar över staketet eller om funktionärerna inte har koll, men trist är det helt klart!
Stå längst fram vid snöret är nog mitt enda tips...
ulrika karlsson
1972 • Uddevalla/Bokenäs
#11
31 augusti 2009 kl 10:12
Gilla
*S* , hmm fattar inte riktigt det här med gruppindelningen..., på min tid 54,12 kom jag på plats 2126 och det är ju ingen kanontid *småler* jag är nöjd men eftersom jag tränat mycket så borde jag ha sprungit på 52-53 istället. Jag får hänga på snöret nästa år och träna en hel del till så att jag inte faller på eget grepp och bromsar farten för dem i grupp1. Men om man startar i grupp ett så är det ju en omöjlighet att kunna gå överhuvudtaget?? för om man går så kan man ju inte "seeda" in i den gruppen?, Något är skumt?

Vi ses vid snöret 2010
Sara Jansson
1969 • Grums
#12
31 augusti 2009 kl 10:12
Gilla
Instämmer med Johanna att anledningen till att många ställer sig "fel" är att man har ett tåg eller en buss att passa. Att lägga tävlingen en lördag skulle vara kanon för oss som har en bit att resa. Visst skulle det också vara kul att kunna gå ut och fira på stan istället för att stressa till Centralen!
Själv stod jag i startgrupp 4. Helt rätt om man skulle ta sig runt på drygt 60 min(?). Öppningstempo de första km gick i 7.30 tempo! Man fick trippa fram och det kändes nästan hopplöst att sick-sacka sig förbi och det lättade inte förrän vid 7 km och då var det ju omöjligt att springa ikapp min tänkta tid.
Göteborgsvarvets idé med chip till alla och att man blir seedad efter förra årets tid är kanon tycker jag.
I övrigt tycker jag fortfarande att Tjejmilen är en jättetrevlig tävling med go stämning efter banan! Man får dock inte se det som en chans att göra sitt livs tävling, utan snarare som en "uppiffad" motionsrunda där man får njuta av folkmyllret, omgivningarna och den härliga musiken efter banan!
Kommer i alla fall tillbaka nästa år, för sjätte gången!
Maria Forsback
1963 • Stockholm
#13
31 augusti 2009 kl 10:36
Gilla
Hej.
Jag sprang min tredje tjejmil igår, redan förra året lovade jag mig själv att inte springa den igen pga av trängseln. Men min dotter jobbade som funktionär så jag tänkte ok då.Siktade på 55 min. och ställde mig därför i grupp 3..första tre km var farten 7,30/km !!! om det alls gick att springa. Det gällde att man lade sig bakom någon som hade samma steg som en själv. vid 2,5 km snubblade jag i asfalten av en gren modell STÖRRE, så jag damp i backen.Det ända jag tänkte på var att nu kommer resten trilla bakom mig också ( som ett cykellopp) Fick hjälp av två snälla tjejer. ( tack vilka ni nu var) var uppe på benen direkt och fortsatte. De första 5km gick på tiden 34 min!!! Kom i mål på prick 60, men blodig strumpa och var rätt onöjd, även om det var fint väder och så. Så nästa år blir det inget...Ska man jaga tid så får man springa mindre lopp ( typ Hässelby), vill man bara ha en folkfest så är det tjejmilen som gäller. Så är det bara. Nu är det halvmaran som gäller..keep on running!
1983 • Karlskrona
#14
31 augusti 2009 kl 14:36
Gilla
Karin, jag sprang också i första startgruppen och precis som du drogs jag med i tempot i början. Sprang första km på 3:45! Galet fort. Siktade visserligen på att springa under 45 min, men jag brukar vara trögstartad så det var förvånande. Var riktigt riktigt trött senare under loppet men sprang ändå andra 5 km snabbare än första. Sluttiden blev 43:04 så jag är också helnöjd!

Så långt fram var det inte det minsta trångt, förutom möjligtvis första 600-700 m. Hela loppet flöt på bra, dock trodde jag att det skulle vara mer publik längs banan. Men det var kul ändå! Jag står säkert på startlinjen nästa år också. =)
1978 • Åkersberga
#15
31 augusti 2009 kl 19:39
Gilla
jag startade i grupp 3 eftersom jag satsade på en tid under 60 min.
Men på grund av långa köer hamnade jag rätt långt bak i trean.
och det var helt meningslöst att försöka springa snabbt. Första två km tog 15 minuter!!!
hur i hela världen ska man kunna få en tid under timmen när det tar 15 minuter att ta sig 2 km.
det verkligen gick inte att springa om någonstanns. så efter de första två gav jag upp tanken på att klara mig under timmen och följde med strömmens tempo istället. andra halvan släppte det lite och jag kunde hålla uppe tempot så jag sprang in lite tid, men kom i mål på 1.05 vilket jag inte hade räknat med från startgrupp 3

Det vore bättre om de hade förbestämda startgrupper.

man får nog inte ta tjejmilen så seriöst utan mer som ett kul lopp.

Det var ju allafall jättefint väder och bra stämning längs banan.



Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.