annons
Löpning Träning 74 inlägg 7458 visningar

LCHF, första dagarna

M F R
1975 • Uppsala
#1
29 september 2009 - 23:40 (Redigerad 29 september 2009 - 23:54)
Gilla
Hej!

Tänkte jag skulle testa LCHF-diet några månader. Har sedan i mars kört lågpulsträning och uteslutit styrketräning helt och hållet.
Resultatet har varit långsamt förbättrad trend ca 10% snabbare fart.
Nu misstänker jag att det blivit för mycket kolhydrater trots allt, under denna period. Därför tänkte jag försöka mig på en mer strikt LCHF kost.

Började med LCHF-diet för ca 5 dagar sedan.
En dagsmeny ser ut som följer:
Frukost: 4 stekta ägg i mycket smör, ett paket stekt bacon, ett stort glas med snabbkaffe(2tsk)+1dl grädde+2dl röd mjölk. Stor bit Herrgårdsost (1x5x5 cm).

Lunch: 1 stekt rödingfile (mycket smör) eller en bit Entrecote, några droppar citron, samt samma kaffedrink som till frukost.

Mellanmål (före kvällsträningen), kaffedrinken igen :)

Träning, ca 50 min snabb promenad.

Kvällsmål: 3 stekta ägg (smörstekta), massor med bladspenat, olivolja(rikligt), samt riven permesanost. Samt sista skvätten grädde/mjölk till, ja du gissar rätt, kaffedrink :)

Den allmänna känslan nu efter 5 dagar är ett riktigt skönt lugn i kroppen.

Det lustiga är dock (trots promenad, istället för maf-tempo-jogging) att pulsen genast stiger relativt snabbt/högt, men lägger sig därefter mycket stabilt på 150, som faktiskt är den MAF-puls jag JOGGAT på under 6månader.

Till detta upplever jag även en känsla av håll, som jag inte haft på många år. Efter träningen finns även en förnimmelse av yrsel-känsla.

Är det någon annan som upplever motsvarande?

Funderar också över om 1 liter röd mjölk om dagen (blir ju 50gr kolhydrater) egentligen förstör min diet?
Det dagliga gräddpaketet (3dl) borde ju vara lungt i det perspektivet.

//MFR





< < < 1 2 3 4 > > >
1984 • Göteborg
#2
30 september 2009 kl 00:30
Gilla
Om kolhydraterna från 1 liter mjölk förstör din diet? Jadu, det beror på hur strikt du är. Även med den absolut mest strikta lchf får du i dig lite kolhydrater. Jag tycker absolut inte du ska stryka den litern. Menyn du presenterade här är väldigt strikt.

Jag har ätit lchf i ungefär ett år och första veckan fick jag, precis som många andra lite biverkningar pga sockeravgiftningen. Med största sannolikhet är det detta du upplever. Själv hade jag ganska mycket hjärtklappning och huvudvärk de första två veckorna.

Lchf har för mig fungerat riktigt fint ihop med lågpulsträning. Dock behöver jag lite kolhydrater om jag kör hårdare pass, alltså över min MAF-puls. Om ditt håll fortsätter kanske du ska prova det.
Jacob Gudiol
1964 • Helsingborg
#3
30 september 2009 kl 08:03
Gilla
Rolig term där Linus, Sockeravgiftning :) En bättre term hade ju varit ketonanpassning, kroppen får inte tillräckligt med kolhydrater och den har inte hunnit anpassa sig till att använda mer ketoner och fett.

Om man presterar dåligt på LCHF så börjar man givetvis äta mer kolhydrater. Svårare än så är det inte. Det finns inget magiskt som händer vid en viss mängd kolhydrater. Om man av någon underlig anledning känner att man måste nå ner till en viss mängd kolhydrater så får man sänka intaget sakta så kroppen hinner anpassa sig.
1985 • Göteborg
#4
30 september 2009 kl 08:55
Gilla
Hur kan ni stå ut med att äta sådan "äcklig" mat så länge?
Det kallar jag disciplin....
1962 • Torslanda
#5
30 september 2009 kl 09:01
Gilla
Är ganska misstänksam mot LCHF metoden.

Eller generellt misstänksam mot allt där man tar bort en balanserad kost.

Kan inte metoden men läste lite i en blogg som jag hittat: http://traningslara.se/blogg/finns-det-en-metabol-fordel-del-i/

Det jag läste lite i en summering var att man använde en låg fibernivå i maten. Syns i din meny oxå. Detta skulle göra att maten rinner genom kroppen snabbare utan att tas upp... Men enligt en låg fibernivå så finns risk för polyper i tarmar och de kan vara cancerogena. Inte bra alls!!!

Så den nakne kockens program om matproblemet och de mätte fetthalten i organen om man åt för mycket fett. Det var ingen rolig syn.Levern far riktigt illa av detta. Då var det även smala människor som låg mycket illa till.

Kalori är kung skriver de i bloggen. Förbruka mer än vad du får i dig är den enda enkla lösningen tror jag.
Det handlar om att undvika socker. Idag så innehåller en morot 30% mer fruktsocker än för 20 år sedan.
Jag tror på ekologisk mat och balanserad kost...
annons
Mattias
1974 • jönköping
#6
30 september 2009 kl 10:10
Gilla
Kolhydrater är ett gemensamt namn för sockerarter.

1962 • Torslanda
#7
30 september 2009 kl 10:37
Gilla
Mattias: Jo, men jag syftade på sackaros om man skall vara petig...
1960 • Skåne
#8
30 september 2009 kl 13:03
Gilla
Själv har jag testat förra sommaren under några veckor Atkins induktionsfas strikt med max 5% kolhydrater, senare under hösten cykliskt med ett par dagar lågkolhydrat och så en eller två dagar med normalt intag, och i början av året provade jag återigen en cyklisk variant under några veckor - med fyra-fem lågkolhydratdagar och sedan normalt över helgen.

I flerveckorstesterna där jag jag låg på max 5% kålisar hela tiden, eller 4-5 dagar i sträck, så sprang jag på pumpen nästan omgående. Om jag innan tex sprang 6:00 tempo till 150 puls och tyckte det var en lätt och behaglig resa så fick jag ut 6:30 tempo till samma puls, men att dessa 150 i puls kändes som mycket ansträngt, som 160 eller mer i puls.

Jag sprang alltså betydligt långsammare, och fick ta i mycket mer. Och lusten till löpningen var som bortblåst. Det var bara tjurskalligheten som gjorde att jag fortsatte.

Och jag är långt ifrån ensam om att ha dessa erfarenheter.

En del verkar det funka bra på - de springer lätt och ledigt vidare, men jag tror inte någon visat siffror på att de utvecklats snabbare (till samma mängd av träning, dvs om allt annat är lika) när de bytt kosten på det viset.

Ska man se till de bästa ultralöparna i världen, typ Yiannis Kouros, Scott Jurek, eller fenomen som Cliff Young, eller de suveräna naturlöparna Tarahumaraindianerna så har de en kost hög på kolhydrater, och är i det närmaste vegetariska. Några eskimåer, massajer och inuiter hittar ingen på listorna över högpresterande på långa löpsträckor.
M F R
1975 • Uppsala
#9
30 september 2009 kl 17:19
Gilla
BadGear,

Enligt experter kan det ta ta månader att ställa om till lågkolhydratdiet, frågan är om dina 5/2-dagars omställningar haft någon annan effekt än abstinensbesvär för kroppen, och därmed det dåliga resultatet?

Omställningstiden beror nog även på "sockerberoende" man varit historiskt.

Många idrottare gör ju inget annat än går runt och zippar coca-cola :)

//MFR
Jacob Gudiol
1964 • Helsingborg
#10
30 september 2009 kl 19:09
Gilla
M F R -> Enligt experter så tar det 3-4 veckor att ställa om till lågkolhydratskost.

Enligt påhittade egenutnämnda experter så som Frank Nilsson så är det månader. Den troliga förklaringen till det är nog för att det ska hinna gå så lång tid att man glömmer hur det kändes innan man började med kosten och för att man ska hinna träna i ett par månader och på så sätt givetvis prestera bättre än innan.

BadGear skriver ett par veckor vilket är mer än nog för att kroppen ska ställa om till att använda minimalt med glukos i kroppen.
annons
M F R
1975 • Uppsala
#11
1 oktober 2009 kl 15:11
Gilla

Jacob,
ok, vi får väl se vad som gäller för min del.
återkommer med statistik :)

//MFR
Jacob Gudiol
1964 • Helsingborg
#12
1 oktober 2009 kl 15:15
Gilla
M F R -> Gör gärna det. Det verkar vara en väldigt variation kring hur folk presterar och jag försöker fortfarande luska ut om det finns någon mönster i det hela..
M F R
1975 • Uppsala
#13
3 oktober 2009 kl 14:34
Gilla
8 dagar LCHF nu, 60min "powerwalk" efter frukost (ägg+bacon), fenomenet håller i sig, kommer upp i 150 enbart av promenadtempot.
Ingen håll idag åtminstonde. Körde även med vätskebälte (6 dl vatten).

Har nämligen märkt att jag blivit väldigt törstig under LCHF-perioden, känner någon annan likadant?

Trodde aldrig att det skulle bli sådan skillnad pulsmässigt iom LCHF-dieten.
Eftersom min framräknade maffe-puls ligger på 150, får det nog bli enbart snabba promenader några månader nu.

//MFR
1984 • Göteborg
#14
3 oktober 2009 kl 18:22
Gilla
Man blir törstigare när man äter väldigt strikt LCHF ja. Om man nu ska kalla det biverkning så är förmodligen den vanligaste.
Jag springer i stort sett alla mina långpass på ägg, bacon och egengjord majonnäs.
Jag tycker absolut inte du ska ge upp löpningen så här snabbt. Ge det en vecka till och testa igen. Jag tror fortfarande att din kropp inte är riktigt van än.
Jacob Gudiol
1964 • Helsingborg
#15
3 oktober 2009 kl 21:15
Gilla
Du får ge det mer än 8 dagar om du vill kunna göra en rättvis jämförelse. Efter 3 veckor så kommer du att kunna avgöra på ett bättre sätt om du tror dig kunna prestera lika bra utan kolhydraterna.
annons
M F R
1975 • Uppsala
#16
3 oktober 2009 kl 23:12
Gilla

Linus, kul att höra att fler kör med ägg/bacon-uppladdning!

Min förhoppning är att det fortfarande rör sig om "kolhydrat-abstinens", så jag fortsätter köra på min maffepuls 150, och får acceptera promenadtempo tills vidare.

Första dagarna utan kolhydrater kände jag även av lite "hjärtklappning" som även andra LCHF:are beskrivit, detta har helt försvunnit iallafall.

Kan även tillägga att min diet tidigare bestått av relativt mycket pasta, potatis, gröt med mycket sylt, mycket frukt, juicer, många skivor knäckebröd dagligen.
Har även alltid varit noga med att "proppa i mig" ordentligt med detta direkt efter träning under alla åren (även fast jag kört morgonträningen på fett/protein). Så jag ränkar med Månader att ställa om kroppen.

Enligt Maffetone ska man ju vara försiktig med kollisarna även efter träningen.

//MFR






Ann-Kristin Karlsson
1956 • Malmö
#17
4 oktober 2009 kl 21:14
Gilla

Jag körde två veckor med LCHF och efter 3 km jogging var jag trött. Började fylla på med kolhydraterna och sen kunde jag springa som vanligt igen. Jag har inte börjat med bröd och mjölk produkter än. Vikten går långsamt men stadigt ner.



Mattias
1974 • jönköping
#18
4 oktober 2009 kl 21:49
Gilla
Jag har kört snart 1månad med lchf nu,innan sprang jag med puls 150-155.
Nu är det skitsvårt att hålla nere puls,men orkar desto mer.

För nån vecka sedan testade jag 5kilometer tänkte jag lägger mig på 175-180.
Snittpuls blev 186,första kilometern 171 2:a 187 3:e 190 4:e 194,på 4:e kilometrn låg jag på 195 ett tag utan att vara dödstrött.

Trodde min maxpuls var 196.

Aldrig att jag tänker äta som innan,lchf känns helt rätt för mig.

Inget sockersug,jag äter sen är det bra.
Om man fuskar lite med ett äpple känner man hur mycket bättre det smakar nu.(helt otroligt sött)
M F R
1975 • Uppsala
#19
4 oktober 2009 kl 22:05
Gilla

Mattias,

Det lät intressant. Svårt att hålla ner pulsen stämmer exakt in på mig också.
Jag har dock hållit mig till mina 150, och fått sakta ner tempot istället.

Du har inte hunnit notera någon förbättrad trend puls/hastighet ännu missänker jag?

Kör du strikt LCHF? mjölkprodukter?


//MFR
Jacob Gudiol
1964 • Helsingborg
#20
4 oktober 2009 kl 22:27
Gilla
Det krävs mer syre för att producera en viss mängd energi från fett än från kolhydrater. Högre puls vid en viss intensitet kan mycket väl spegla att kroppen behöver mer syre för att producera energi då den inte har tillgång till kolhydrater.
< < < 1 2 3 4 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.
annons