Löpning Kom igång 18 inlägg 2781 visningar

17 år tider på 5km? okej

Max Persson
1992 • Sverige
#1
1 oktober 2009 - 23:23
Gilla
Tjenare är en kille som nyligen fyllde 17 år. Har tränat gym i ett år ungefär (Ingen ben träning). Nyligen så fick en kompis mig att komma igång med löppträningen för första gången på kanske 8-9 år. Innan jag började löpträna så har jag haft ganska vilt liv bl.a druckit 2ggr per vecka i ett par år och rökt endel. Men har gav mig fan på att jag skulle satsa på löpningen nu i en månad. Så har levt helt hälsosamt som bara går och tränat totalt 9 ggr på en 5km bana.

Mina tider var ungefär såhär.
28:39 - Låg däckad typ av flås efter jag sprungit
25:55 - Efter passet var jag riktigt trött men inte riktigt lika "död" som efter första
24:50- Kan väl säga att jag var extremt nära att ge upp när det var 0.5km kvar men höll kvar iaf.
23:38 - Hade blodsmak i munnen var allmänt uttorkad den dagen, men var ett fruktansvärt jobbigt pass.
22:55 - Gick ganska okej var jobbigt men inget överdrivet.
22:58 - Var ganska tungt men hade dragit i mig en pizza typ 30 minuter innan så fick extrem håll
21:30 - Var jobbigt men hade mycket mera kraft kändes det som.

Var nästan alla pass jag hade under september månad utom 2 styckna som jag inte tog tid på, kan tillägga att jag har ätit så mycket proteiner och kolhydrater som gått.

Har grova funderingar på att bli hälsosam nu när jag har gjort lite framsteg på korttid men är det försent att kunna lyckas o försörja sig inom löpningen om man börjar nu, alltså som proffesionel löpare. Blir dock lite nere av att se endel eliter i min ålder springa 5km på cirka 17 minuter då blir man lite deppig :( . Men vad tycker ni man borde klara av som 17 åring om tränar seriöst ett tag ?

David P
1977 • Stockholm
#2
2 oktober 2009 kl 06:30
Gilla
Jag sprang 5,6 km på 21.30 när jag var i din ålder, det var jag nöjd med. Då hade jag ingen speciell löpträning utan tränade bollsporter. Det gav iofs kondis men som sagt, ingen uttalad löpträning att prata om. Med den tiden var jag dock överlägset snabbast bland alla jag kände till. De som var snabbare än vad jag var på gymnasiet var folk från löpargymnasiet som inte gjorde annat än sprang.

Så 21.30 på 5km skulle jag säga är Ok, du kan dock kapa en del med lite träning men att jämföra dig med eliten i nuläget är dumt då de förmodligen tränar mer än vad du gör och har förmodligen gjort så under flera år.
1978 • Västra Frölunda
#3
2 oktober 2009 kl 09:07
Gilla
Det är absolut inte försent när man är 17. Du måste bara träna regelbundet, målmedvetet och länge. Sen måste du förstås gå med i en löparklubb, inte nödvändigtvis nu genast men på lite sikt.

Försörja sig på löpning är förunnat en mycket liten skara. Det tar minst sju år att komma dit och de flesta som försöker klarar det inte. Det är antagligen mentalt jobbigt att ha det som mål redan från början när man springer på motionärstider.
Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#4
2 oktober 2009 kl 09:21
Gilla
Att redan efter ett 10-tal pass på 5 km dra någon slutsats ifall man har talang eller ej går givetvis inte.
Men att ha förbättrat sig med över 7 minuter på en månad måste givetvis vara kul.

Om du redan kan göra 21:30 och bara är 17 år så borde du kunna få till bra tider om du fortsätter några år.

Att försörja sig på löpning är kanske en lite väl tuff målsättning, men det finns väl en glädje med att "bara" vara duktig och hålla igång, man måste väl inte ha löpning som yrke?
Hur många svenska löpare är helproffs? Jag vet inte, har någon en gissning?

Sedan finns det ju andra distanser än 5km.
Om du nu vill satsa på att bli riktigt bra på löpning men tycker det är "för sent" som 17-åring så kan du ju sikta på längre distanser.

Det finns gott om exempel på elitlöpare inom exempelvis marathon som börjat med löpning först då de passerat 30.

Lycka till!

P.S. Du skrev att du "har ätit så mycket proteiner och kolhydrater som gått".
Det låter jobbigt :) D.S.
Mikael Jansson
1971 • Södertälje
#5
3 oktober 2009 kl 07:56
Gilla
Erik Sjöqvist var 26 när han börja satsa på löpning. Så försent är det inte. Sök upp en klubb i närheten där du bor så du får hjälp med träningen.
1985 • Nacka
#6
3 oktober 2009 kl 09:53
Gilla
Eftersom Erik Sjöqvist var en bra löpare(31:38 på milen som 26åring) när han började satsa på det så vet jag inte om han är bästa exemplet :P
Alexander Schrab
1982 • Malmö
#7
3 oktober 2009 kl 16:39
Gilla
Jag tycker du verkar ha lite underlig målbild och upplägg med träningen. För det första kan man ju inte räkna med att springa snabbare varje pass, även om du verkar göra nästan det. Och även om det går väldigt fort i början är det farligt att haka upp sin motivation på kortsiktiga mål ´nästa pass ska jag klara det på 20:00´. Dels kan du inte vara säker på att nästa pass kommer vara bra, du kanske inte är i bra dagsform eller har tagit ut dig för hårt träningen innan och dels kommer du väldigt snart sakta in ganska rejält i din utvecklingskurva.

Som dom andra säger är det kanske lite väl högt mål att sikta på att kunna försörja dig på löpning när du precis kommit igång. Jag ska inte säga att det inte går, det är inte jag rätt människa att bedömma. Men man brukar säga att målen man sätter upp (för att dom ska fungera som bra motivation) ska vara mätbara och på lagom lång sikt. Ett bra exempel är att titta på din kondis idag, fundera på hur bra du tror att du borde kunna bli om du tränade regelbundet om något år och satsa på det. Anmäl dig till en tävling och sätt upp ett mål redan när du anmäler dig. Finns många bra träningsscheman för olika mål-tider på olika distanser.

När jag började träna mer regelbundet för några år sedan hade jag lite samma inställning som du, jag ville gärna att varje träning skulle vara bättre än den förra. Men jag kom väldigt snabbt till punkten där det blev ohållbart. Det är ju inte bra ta ut sig onödigt mycket på träningen heller. Det som fick mig på andra tankar var när jag satte upp Maraton som mål med min träning, jag började träna efter schema och försökte anpassa hastighet efter schemat. Därmed visste jag att jag fick bra nog träning att (i iallafall enligt schemat) kunna nå mitt mål, och dessutom blev det roligare och roligare med träningen eftersom varje pass var lagom tungt.
Emil Westin
1991 • Linköping
#8
3 oktober 2009 kl 21:25
Gilla
Man gör alltid stora framsteg de första veckorna. Men sen för att bli bättre krävs mycket träning. Tillslut måste man träna så mycket att bara några sekunders skillnad spelar roll. Då är man uppe i elitnivå.

Räkna inte med att se lika stora framsteg i fortsättningen. Bra resultat kommer med tiden. Om man förväntar sig något som man inte kommer att nå kommer man att känna sig dålig, och på det sättet prestera sämre eftersom man inte känner sig så stark som man trodde att man skulle bli.

Ge löpningen lite tid. Ge inte upp om du inte uppnår de resultat du vill se. Träna regelbundet, ha tålamod och jogga lugnt!

Du hade riktigt grymma tider förresten. Fortsätt så, men ge inte upp.
Walker67
1947 • Växjö
#9
6 oktober 2009 kl 00:12
Gilla
Mitt citat: "Det är lättare att leva för löpning än leva på löpning"
Torbjörn Lingmerth
1978 • VETLANDA
#10
6 oktober 2009 kl 07:38
Gilla
Max, din största vinst är att du har lyckats bryta ett negativt levnadssätt och istället börjat träna, härligt. Kämpa på!
Max Persson
1992 • Sverige
#11
6 oktober 2009 kl 20:50
Gilla
Ah okej har tagit in allting ni har sagt och skall kanske inte förvänta mig för mycket :). Men har försökt träna psyket nu lite genom att springa vid 11 tiden på kvällen ett par gånger, för att det är så extremt jobbigt och kallt (är såklart bra klädd). Min nuvarande mål är att pressa under 20 minuter så fort som möjligt :D . Har inte rökt eller druckit på mer än en månad nu och känner inget sug efter det direkt heller :) får hoppas det håller i sig!
1992 • Linköping
#12
6 oktober 2009 kl 22:36
Gilla
Tjena!! :)
Jag är 17år och springer 5km på runt 17min.
Jag tillhör ändå inte eliten i min ålder,de bästa springer under 16min.
Men jag jobbar på att komma dit.Har hållt på med löpning sen ja var typ 9år men då inte seriöst utan bara på skoj.Från 13års ålder har jag börjat satsa kan man säga och den riktiga satsningen kommer nog nu,ska köra på hårt nu i vinter med en bra inomhussäsong och om jag slipper skador (som ja hoppas att jag gör) så planerar ja att vara i bättre form än nånsin till nästa utomhussäsong.
Men visst det går absolut att komma upp till eliten,bara man inte ger upp.Det absolut viktigaste för att lyckas är att man tycker det är kul och även är beredd att offra en del för att nå dit.
lycka till och kämpa på ;)
Max Persson
1992 • Sverige
#13
6 oktober 2009 kl 23:43
Gilla
Oj Andreas, 17 minuter är grymt ju hehe ;) . Har ett par frågor till dig eftersom du verkar satsa och kunna endel. Hur ofta tränar du och hurdå (sträcka/intervall ? och Dricker du alkohol ibland/ isåfall hur ofta?
David P
1977 • Stockholm
#14
7 oktober 2009 kl 06:30
Gilla
Max, du är 17, röka och dricka?

Och ifall du har rökt en hel del eller varit alkis ett tag så är en månad inte så länge att ha hållit upp. Fortsätt dock med uppehållet så ska du se att det blir bättre och bättre.
1984 • Torslanda
#15
7 oktober 2009 kl 11:54
Gilla
Max,
du kan väl tjuvkolla på Melins träningsdagbok för inspiration?
1992 • Linköping
#16
7 oktober 2009 kl 19:00
Gilla
Haha aa de skulle han ju kunna göra :)
Jag kör på i princip varje dag,de rör sig om runt 6-9 löppass i veckan just nu.
har ja tävling så tar ja en vilodag typ 2 dagar innan.
3st kvalitepass,1 med en del löpskolning och lite snabbhet och resten distans.
Intervallerna är olika allt från banintervaller till långa terrängintervaller.
Och som svar på din fråga:
Nej jag har aldrig druckit alkohol,förmodligen så blir det först till studenten ;)
Tror inte att det är det bästa att dricka om man ska satsa på en elitkarriär inom löpning,visst går det men jag tror man får bättre resultat om man låter bli.
dassss
1962 • safdas
#17
8 oktober 2009 kl 17:29
Gilla
här kan du se de snabbaste p17 tiderna gjorda iår av 92:or. http://www.friidrott.se/rs/arsbasta.aspx?page=stats&season=18&class=p17

du ska aldrig räkna med att bli löpproffs, för generna till det är det endast en ytterst liten promille som har.
Max Persson
1992 • Sverige
#18
8 oktober 2009 kl 22:16
Gilla
Okej tack ser man inga tider på lite längre sträckor 5km bl.a?
har som mål nu att pressa under 19 minuter innan året är slut! Har stenhård tränings och allt flyter på kanon just nu.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.