Äta innan och under Stockholm Marathon - Löpning
Löpning Stockholm Marathon 9 inlägg 6980 visningar

Äta innan och under Stockholm Marathon

Jonas Jansson
1979 • Skövde
#1
21 maj 2010 - 11:53
Gilla 
Här kommer ytterligare en tråd om mat och dryck under stockholm marathon!

Själv ska jag springa för första gången och har lite funderingar hur jag ska lägga upp uppladdning och intag under loppet. Jag har förstått att man inte ska exprimentera med maten innan loppet så jag ska försöka hitta frukost på Hotellet (Hotell Oden) som liknar den jag brukar äta hemma så som fil med flingor och mackor och kanske nått ägg eller liknande.

1. Men min första fråga är vad för lättare lunch jag ska äta?
Finns det passande mat på området eller kan någon tipsa om nått annat ställe där passande mat finns att köpa.

2. Min andra fråga är vad jag ska dricka/äta under loppet?
Jag är nu inne på att bara dricka sportdryck och druvsockret, men frågan är om energin från detta räcker. Varför jag inte ska dricka vatten är för att jag ofta dricker för mycket och blir därmed kissenödig efter en stund (svettas ganska lite under långpassen) Därför tänkte jag att sportdrycken har ju både energi och vätska.
Men sen finns det ju gurkor, buljong och energibars. Gurka och buljongen är ju svårt lite svårt att testa för magens skull innan loppet, men energibarsen kan jag tänka mig om det hjälper. Eller ska jag ta med egen Gel?

Tacksam för lite tips!
Elisabeth
1966 • Västerås
#2
21 maj 2010 - 13:17
Gilla 
Hej Jonas!
Jag sprang mitt första Stockholm Marathon förra året, och åt och drack och fikade mig igenom hela loppet! :) Min mage klarade det utmärkt och det enda jag hade testat innan under långpass var om jag tålde sorten av energidryck de serverar.
Man blev fruktansvärt klibbig i munnen av sportdrycken så det var gott med vatten att växla med.En av de sista kontrollerna bjöd också på Coca Cola och det var underbart gott minns jag(det var oerhört varmt förra året...)Att du behöver springa och kissa är ett problem som typ alla har så det behöver du inte oroa dig för, det måste man ju göra!
Till lunch åt jag en pastasallad med bröd till, på vanlig restaurang.
Tänker köra samma upplägg i år,
stort lycka till,
mvh Elisabeth
1971 • Nykvarn
#3
21 maj 2010 - 13:18
Gilla 
Det finns lika många uppläg som det finns löpare när det gäller detta :-)

Ät den frukost du är van vid, gärna lite "extra allt" och dryck därtill

1. jag brukar äta ett lättare mål vid 11-tiden, t ex en banan, en påse osaltade nötter, någon energidryck, kanske en macka. På IP brukar det inte finnas så mycket, vid utgången från mässan kan man köpa frukt, dryck, macka.

2. Jag brukar alltid springa på toa femtioelva gånger innan start eftersom jag druckit för mycket. Det finns service utefter banan, bananer, druvsocker, buljong, cola-dryck you name it förutom sportdrycken som f ö brukar vara svag/hypoton. Huvudtipset även här är nog drick innan du blir törstig men övervätska inte, anpassa dryckintag efter temperatur/svettning och testa innan hur din mage reagerar på en gel. Jag hade med mig två geler förra året och det funkade fint på andra varvet.

Lycka till på premiärmaran!

1971 • Fjugesta
#4
21 maj 2010 - 13:35
Gilla 
pastasallad ca 2timmar innan loppet passade för mig iaf..
Oldboy
1952 • Danderyd
#5
21 maj 2010 - 13:57
Gilla 
Håller med Staffan. Ta med tre gel, det är mer praktiskt än att äta - man kan ju inte tugga och flåsa samtidigt!

Har man kommit åt att kissa före start så har man druckit för mycket om man blir kissnödig under loppet (eller för stor andel vatten vilket det kan bli med den svaga sprtdryck som oftast serveras, särskilt om det är varmt). Det går inte att vätskeladda före loppet, bara se till att man inte går och är törstig utan att dricka. Undervätskning lär nämligen kunna ta flera dar att återställa och har man missat att dricka sig otörstig efter senaste träningspasset eller pastaportionen kan det hänga med. En nypa salt timmen före loppet kan vara bra.

Jonas Jansson
1979 • Skövde
#6
21 maj 2010 - 16:49
Gilla 
Tack för tipsen!
På väg hem från jobbet inhandlade jag Maxims sportdryck (pulver) och deras 5-pack med Gel. Så på morgondagen långpass blir det rena experimentverkstan! Så funkar Gel:en så tar jag nog med några under loppet.
Sen låter pastasallads alternativet några timmar innan start som ett bra val, det borde väl inte vara så svårt att hitta en lämplig restaurang...får bara hoppas att dom har fräscha grejer så man inte blir magsjuk precis innan start !!!

Varför jag var lite orolig över kiss-situationen var att jag tänkte att loppet går så centralt att skogsdungar mm var sällsynta, men jag ska kolla in filmen från förra året för lite research.
Jonas Jansson
1979 • Skövde
#7
22 maj 2010 - 21:24
Gilla 
Har under dagen gjort det sista långpasset inför maran, Maxim produkterna funkade bra inga direkta protester från magen, men jag var som vanligt tvungen att utföra "nummer 2". Detta för mina tankar till toalett möjligheter under maran. I infon läser jag att det ska finnas toaletter på varje vätskestation, men jag funderar på hur många det finns och om det brukar bli kö, man vill ju inte tappa för mycket tid om man måste "gå"..
Många frågor men jag vill vara så förberedd som möjligt!
Mikael Magnusson
1982 • Boden
#8
22 maj 2010 - 21:39
Gilla 
Jonas: som allt annat beror det på när du anlädner till toaletten. Risken att det ska vara kö ökar då massorna med måltid på 3:30 - 4:30 passerar. Jag brukar själv inte ha problem med nr2 då jag i stort sett inte äter fibrer dagen före samt samma dag som en mara. Brukar även säkra med imodium efter frukost (äter i stort sett ingenting efteråt, möjligen en bar) för att vara säker på att slippa stå vid en bajjamajja efter banan. Bör dock kanske inte prova det på maran utan istället prova det under tärningen (långpass) inför något annat lopp.
Elisabeth Härlin
1956 • Kungsholmen
#9
5 juni 2010 - 23:46
Gilla 
Jag laddar med Herbalife shake.. både före och efter loppet.. UNDER loppet så blir det vad som bjuds på banan eftersom jag hatar att släpa grejjer med mig. I min lilla ficka på löparbyxorna hade jag dock EN enda av våra måltidsbars som jag tog efter 3 timmar.

Jag sprang för 3:e gången i rad och debuterade som 51-åring. Dessvärre har jag denna gång missskött min träning... Två år i rad deltog jag i TEam Stockholm Marathons utmärkta träning men i år räckte inte motivationen. För att få mer tid för mina familjerelationer avstod jag från söndagsmorgnar kl 10.. med påföljd att jag i stort sett inte sprang alls..

Bara på kul så kollade jag upp mina inre värden innan jag sprang maran idag.. Som kuriosa kan jag visa ett fantastiskt resultat: Nu kl 23, 3 timmar efter målgång så har min fettprocent sjunkit - 3,5 procentenheter, vilket är 9 % minskning!
På vågen har jag minskat 1.3 kg.
Muskelmassan har ÖKAT 0.8 kg!
Mitt bukfett har minskat en grad.
Och min benmassa har ÖKAT 0.1 kg
Min fysiska grad är fortfarande dock en 2:a..
Jag har som sagt slarvat betydligt på sista tiden, så nu ska det bli skärpning av!! Men jag tog det väldigt lugnt och satsade på "bara" komma runt. Detta för att inte slita för mycket på kroppen.
Däremot använde jag som sagt Herbalife både i uppladdnig .. lite under loppet .. och framför allt EFTER loppet.
Ska bli spännande att se vad som händer imorgon efter en god natts sömn och fortsatt MASSSIVT med shake imorgon!
Gonatt från en Nöjd Elisabeth
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.