Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 5470 visningar

Akut behov av hjälp med löparknä inför broloppet

Andreas Södergren
1976 • Västerås
#1
7 juni 2010 - 08:37
Gilla 
Hej
Har dragits med löparknä i nästan två månader och det vill inte ge sig trots diverse behandlingar och stretch. Hade gett upp tanken på broloppet men
testade 5km jogg i spåret i går och det gick hyggligt när jag stannade och stretchade en gång per kilometer, gjorde fortfarande ont men gick att genomföra, antar att det blir värre/svårare på hårt underlag!?
Hur gör jag för att hålla knät i schack under 2mil? tror ni det räcker att stretcha då och då eller finns det några fler knep tex smärtstillande mm mm
Tacksam för svar.
Andreas.
Viktor Johansson
1984 • Helsingborg
#2
7 juni 2010 - 09:33
Gilla 
När jag fick löparknä i somras var jag tvungen att vara helt från löpningen i ca. 1,5 månad innan jag kunde springa längre än 500m igen. Jag försökte pressa mig genom pass innan men till sist gav jag upp och insåg att jag var tvungen att låta inflammationen läka. Därefter har jag försökt bygga upp distansen sakta igen, sedan september, men plågas fortfarande då och då. Dock så upplever jag att jag blivit bättre sedan jag kastade min uppbyggda skor och började köra med tunna tävlingsskor/barfota. Det längsta jag sprungit hittills är runt 15km, längre har jag inte vågat pressa mig och det har gått ganska bra.

Så frågan är om du tycker det är värt att springa 2 mil för jag tror att dit knä garanterat kommer bli sämre av det. Du kanske kan tänka dig att gå istället för att springa bara för att vara med på loppet?

Men det finns trådar där folk sprungit bl.a. göteborgsvarvet med löparknä, det är möjligt de har några tips om hur du kan ta dig igenom.

/Viktor
Andreas Södergren
1976 • Västerås
#3
7 juni 2010 - 14:17
Gilla 
Om det bara är smärta så kan jag alltid kliva av om det blir för mycket men det vore ingen höjdare att förvärra skadan såpass att hösten blir lidande.
Anders E
1968 • Sollentuna
#4
7 juni 2010 - 18:55
Gilla 
Om jag vore du skulle jag inte chansa om det finns minsta risk för att skadan förvärras. Priset man betalar för att springa trots skada är alltför högt.

Vore jag du skulle jag trappa ner under ett antal veckor och se till att knät återhämtar sig / du blir av med smärtan. Smärta är en varningssignal. Struntar man i denna blir det bara mycket längre rehabilitering.

Jag började få känningar av löparknä i mars och ordinerade mig själv fullständig vila i tre veckor (jag bommade Paris Marathon på detta men det är av mindre betydelse). Jag är nu återställd och kunde springa Stockholm Marathon i lördags helt utan känningar i knät. Nu ska jag börja skala upp träningen igen stegvis och i planerna ligger också att försöka hitta bättre skor för jag misstänker att skorna bidrog till löparknät.
csaba
1973 • Malmö
#5
7 juni 2010 - 19:47
Gilla 
Jag har Löparknä/hopparknä.
Jag ska faktist få mitt andra cotisonspruta på fredag (fast jag tvekar om det är så bra, dagen innan).
Men cortisonet hjälpte bara någon vecka sist.

Jag kör med Vulkan/rehband värmeskydd (en som har hål för knäskålen), det hjälper mycket. http://www.activefitness.se/product_info.php?cPath=82&products_id=708

Dessutom så kör lätt styrketräning för knät. (fast gör inte det dagarna innan).

Så köp ett värmeskydd.
1965 • Linköping
#6
7 juni 2010 - 22:10
Gilla 
Jag ignorerade smärtan och sprang Göteborgsvarvet ändå. Kan inte rekommendera det då jag nog ångrar mig lite nu när jag inser hur lång rehab jag har framför mig. Har fortfarande ont fast jag inte sprungit sedan varvet, och jag har mycket litet hopp om att kunna springa i sommar. Bara en massa tråkig stretch att se fram emot samt alternativ träning. Tänk till innan så att du är säker på vad du gör. Jag hade planerat att springa SAKTA för at förhindra problemen, men tror du att den taktiken lyckades? Knappast....

Jag skrev en tråd om detta här http://jogg.se/sida=forum&subid=11204&searchstr=

Lycka till hur du än gör.
Andreas Södergren
1976 • Västerås
#7
13 juni 2010 - 22:02
Gilla 
Kunde inte låta bli att springa, ångrar mig inte trots knät. 2:18 känns inte som en supertid men känner mig väldigt nöjd med att ha kommit över bron. Smärtan kom ordentligt runt 8-10km som sedan blev värre. Gick mellan 18-19km och vid varje vätska. Efter 8km körde jag högsta volymen på mp3 spelaren så jag tror mina medlöpare också hörde ac/dc mm och då fick jag lite annat att tänka på.
Hade svårt att sova inatt då knät gjorde det svårt att vända sig i sängen men nu känns det bättre. Nu väntar vila samt stretch stretch stretch...
1969 • Bredared
#8
18 juni 2010 - 17:42
Gilla 
stötvågsbehandling,funkade för mig
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.