Löpning Skador & Rehab 16 inlägg 10639 visningar

Söker input: Akut reaktion från ITB, ej löparknä

1971 • Nykvarn
#1
2 maj 2016 - 11:33
Gilla
Söker input från andra med erfarenheter från AKUTA reaktioner i ITB-senan, OBS, ej löparknä!

Bakgrund: Jag har tränat för Stockholm Maraton i vår, min nionde mara, jan-mars flöt på riktigt bra med mängd, april däremot har varit motigare delvis p g a inledande magsjuka följt av förkylning men sedan med ett ömt knä, pes anserin bursit – gåsfot, självdiagnos efter att jag haft samma besvär i andra knäet för några år sedan. Jag sprang ändå 210 km i april men inte de långa tempopassen jag tänkt mig och jag fick ta ett fem veckor långt uppehåll från långpassen.

I torsdags sprang jag ett lunchpass på löpband, totalt 13 inkl några snabbare km från marafart ner till lite snabbare än nuvarande halvmarafart, inget märkvärdigt. På kvällen blev jag öm uppe vid höger höft vid ITB-senan, sov dåligt, gick inte att hitta en bekväm sovposition. Provade att köra foamroller men det gjorde för ont så jag kunde inte slappna av. I fredags hade jag väldigt ont t ex när jag skulle resa mig, använde naproxen och paracetamol, sov igen uselt och bestämde mig för att söka hjälp akut när smärtan var ännu värre på lördag morgon för att uteslutna t ex stressfraktur.

Röntgen visade inga skelettskador, endast ”förkalkning” i området för ITB-senan vilket ”tyder på inflammation” enligt röntgensvaret. Fick effektivare värktabletter utskrivna som gjort att jag får sova och som tagit bort den akuta smärtan men området är fortfarande väldigt stelt och ömt. Håller igång med cykling och promenader.

Nu det anmärkningsvärda i sammanhanget; Har inte haft löparknä på nästan tio år trots regelbunden löpning, ingen som helst känning utsida knä nu heller och detta kom nu plötsligt efter en period när jag tränat en hel del styrka för bål, höft, knä (t ex djupa benböj, leg extensions i maskin, enbensböj med hantel, höftlyft m m) p g a problem med gåsfoten.

Jag fick rådet av läkaren att söka sjukgymnast, alternativt kortisoninjektion i senan om inte smärtan ger med sig, det har blivit klart bättre men frågan är hur prognosen ser ut med tanke på maraton om fem veckor och numera rekommenderas väl inte kortisoninjektioner direkt i sena, t ex hälsena med tanke på risken för ruptur?

Brukar det krävas nålar eller stötvåg för att bota/linda detta eller brukar det räcka med vila/smärtstillande?

Hur långvarigt kan förloppet bli från så stark smärta att jag endast med svårighet kunnat resa mig ur sängen i fredags-lördags? Idag måndag öm och stel men inte ont om jag inte trycker direkt på området

Jag vet ju vilka stretch-och styrkeövningar som gäller. Detta har tärt ordentligt på min motivation men jag skulle ändå vilja prova att springa maran om nu fem veckor. Jag känner inte att jag behöver bevisa något, har redan gjort resultat jag är nöjd med och kan därför avbryta om jag känner att jag får ont.

Tacksam för input från någon med liknande erfarenhet och andra kunniga!
1973 • Åkersberga
#2
2 maj 2016 kl 12:20
Gilla
Tråkigt att höra, hoppas det släpper snart.
Jag tänker att allt sliter, även rehab och styrketräning, om kroppen inte är redo att ta emot det pga för stor volym träning eller om man är för stel.
Om jag får gissa är du tillräckligt stark för löpning och kanske egentligen bara behöver mest stretcha (statiskt och med små rörelser) riktigt ordentligt efter varje löppass. Sträcka ut gluteus, hamstrings, framlår, vader, innanlår, mage, rygg mm.
Stretch med och utan rörelse är numera den ända återställaren som hjälper mig mot löparkrämpor.
1971 • Nykvarn
#3
2 maj 2016 kl 12:46
Gilla
Ja, kanske är det så, förmodligen är det så Amir, jag har börjat stretcha mer sedan en tid tillbaka, väl medveten om att jag fuskar med det.

En fråga jag har nu är också om jag redan nu i det "halvakuta" skeendet tjänar på att gå på med foamroller, egen triggermassage, stretch och rehabstyrka eller om jag bör vila bort smärtan mera först?
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#4
2 maj 2016 kl 12:54
Gilla
Staffan: Jag kan rekommendera att du införskaffar den här e-boken som går igenom det man vet om strul med ITB-senan på ett vetenskapligt sätt.
https://www.painscience.com/tutorials/iliotibial-band-syndrome.php

Kontentan enligt boken: stretch är menlöst, helvila + is är bra, NSAID är tveksamt men värt ett försök, kortison är väldigt tveksamt samt att det finns en del nya operationsmetoder som har visat sig effektiva.
1973 • Åkersberga
#5
2 maj 2016 kl 13:28
Gilla
@3, det kan också vara lite infektion kvar i kroppen som förvärrat det hela lite extra? så det är nog bra med ett par dagars helvila men sen stretch och foamroller är nog bra så länge du kan utföra de utan smärtstillande.
1971 • Nykvarn
#6
2 maj 2016 kl 14:00
Gilla
Tack för länk Martin, det här är ju inget typiskt löparknä i och med att jag inte alls har ont i knät utan direkt på/i senan. Jag tror nog jag är i behov av stretch av hela sätet, utsida höft, höftböjare, baksida lår, jag är stel och orörlig.
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#7
2 maj 2016 kl 14:38
Gilla
Det är inte helt ovanligt att man har ont i ITB-senan på lite olika ställen när man har "löparknä". Min smärta förflyttade sig både uppåt (mot höften) och nedåt.

En del naprapater och sjukgymnaster förordar att man stretchar ut dom närliggande musklerna för att "bereda" utrymme för ITB-senan. Stretch av själva ITB-senan är väl i princip omöjlig då den är den starkaste (?) vävnaden i människokroppen.

Som jag har förstått det så är cykel ingen bra idé iom att du använder senan lika mycket som vid löpning.

Sjukgymnast David Felhendler (http://loparakuten.se/) ska vara en mirakelman enligt flera trovärdiga andrahandsuppgifter.
Johan Pihl
1975 • Olofstorp
#8
2 maj 2016 kl 21:35
1 Gilla
Sjukt tråkigt att det strular Staffan!
Diagnos per forum är ju ett lotteri av rang, men har du funderat på om det är bursan vid höften snarare än senan? Bursan vid höften kan under ogynnsamma förhållanden bli irriterad väldigt fort, det kan göra väldigt ont och även ge "referred pain" ner längs benet. Jag fick själv en släng av detta efter att ha dragit igång lite för snabbt efter överansträngd vad (på andra benet) 2010, förmodligen ändrade jag hållning för att avlasta vaden, vilket belastade och skavde burdan så att den blev ledsen. Även om det inte var så illa som du har beskrivit det så minns jag att det gjorde riktigt ont, och kom fort. Det gick dock över relativt fort, jag vill minnas att det var väck efter 7-10 dagar, men att jag kände av det under dom första passen efter jag drog igång. Nåt att fundera på iaf, lycka till.
1971 • Nykvarn
#9
3 maj 2016 kl 08:30
Gilla
Ja, riktigt segt Johan, det går åt rätt håll men långsamt. Jag gick på rätt hårt igår med stretch av hela sätet och foamroller, inte så skönt :-) men jag tror det gjorde nytta. Den akuta smärtan är över, det är fortfarande stelt och ömt.

Ja, en sådan differentialdiagnos du nämner kräver såklart undersökning av specialist för att skilja på smärta från bursan respektive senan. Jag orkar faktiskt inte just nu ta mig till sjukgymnast/naprapat för en sådan undersökning. Jag ska testa att springa på det ikväll och samtidigt vara noga med stretch så får jag se vad som händer. tack!
1975 • Hässelby
#10
3 maj 2016 kl 08:40
Gilla
Men vad säger läkaren om själva förkalkningen? Jag tänker att det är den som gör ont (även om orsaken till överansträngningen förstås också måste hittas).

Tittar man t.ex. på kalkaxel (som är en kalkutfällning i supraspinatussenan) så är behandlingen följande:
"Kortisoninjektion, gärna med smärtstillande (försök först aspirera kalkutfällning- lyckas dock mycket sällan, då kalkens konsistens är som hård tandkräm). En effekt av punktion är en öppning av kapseln, som lättar trycket i härden enl. ovan. Analgetika, NSAID (gärna i kombination). Sjukgymnastik."
1952 • Varberg
#11
3 maj 2016 kl 08:54
Gilla
Håller helt med Johan. Intensiteten och lokalisationen talar starkt för trochanterit som är en inflammation i bursan. Rent mekaniskt har det samband med ITB-problem vid knäleden. Du saknar ju inte styrka, men den är obalanserad och att bearbeta stram utsida baksida har högsta prioritet. De djupa knäböj du gjorde trycker rimilgen mycket hårt på bursan. Man kan absolut foamrolla även utsidan av lårbenet, men undvik inflammerat område. Jag skulle öka belastning i löpning mycket försiktigt och inte riskera långvariga besvär. Cykling fungerar bra vid ITB-problem vid knät enligt min erfarenhet, men kanske mer tveksamt för din del. Sedan känner du ju själv.
1974 • Stockholm
#12
3 maj 2016 kl 09:39
Gilla
Jag har ingen direkt input men kan väl säga att jag känner igen mig ganska väl, så jag delar med mig av min historia .

Jag fick efter en löpmässigt riktigt bra februari problem med höger ben efter två veckors förkylning i mars. Började med rejäl smärta och stelhet baksida höger lår. Det påverkade även ITB och stabiliteten i knät. Efter någon vecka flyttade problemet ner mot knät och framförallt baksida knä men stramt och stelt på både utsida och insida. Min tanke var att det berodde på överbelastning och att jag hade gått på för hårt direkt efter två veckors löpuppehåll men fortsatte och försökte springa och stretcha bort det.

Efter några veckor gjorde det riktigt ont runt knät när jag sprang (ej löparknä, det har jag haft tidigare) och jag valde att besöka naprapat.

Med hjälp av punktmassage och stötvåg flyttade han smärtan redan efter första behandlingen från knät upp i låret igen (kändes bra, då visste jag ju att knät inte var problemet). Efter ytterligare två besök var jag i princip bra. Hans teori är att det kommer från ryggen (vilket väl de flesta naprapater gissar på ;-) ). I det här fallet har han har troligen rätt då jag utan att jag tänkt på det hade haft ett antal nätter på en soffa under förkylningen i mars som ledde till tillfälliga ryggproblem (som jag aldrig kopplade till problem med löpningen).

Så mitt tips är att testa en naprapat, du kanske känner direkt om det gör skillnad eller inte. För mig har dessutom cykling varit bara positivt.
1971 • Nykvarn
#13
3 maj 2016 kl 10:37
Gilla
Tack för input Johanna, Tage och Tobias.

Läkaren (på närakuten) sade just att vidare behandling kan innebära kortisoninjektion och sjukgymnastik om smärtan inte ger med sig Johanna. Hon nämnde inget mer om förkalkningarna.

Tack Tage för din kunniga input, jag tycker det går åt rätt håll och jag ska vara mycket lyhörd för signalerna när jag provar löpning igen!.

Tack Tobias, jag har ju sett dina noteringar i träningsdagboken, det lät ju positivt att det gick så snabbt att åtgärda, ännu så länge tycker jag det går åt rätt håll, skulle det förvärras av löpning igen, alternativt inte gå över får även jag överväga att uppsöka terapeut.
Magnus
Stockholm
#14
3 maj 2016 kl 14:21
Gilla
Tycker Tobias behandling är det som verkar mest effektivt och som jag också tror på. Om du har kvar triggerpunkterna kommer problem bara förvärras av fortsatt belastning i form av löpning och styrketräning. Läkaren rekommenderade sjukgymnast och kortison eftersom det är de enda behandlingsmetoderna hon känner till (förutom smärtstillande tabletter), men jag är mycket tveksam till dem, även så ren vila om du vill tillbaka snabbt i löpningen. Stötvåg är dessutom erkänt effektivt när det gäller kalkbildning. Det är troligen din styrketräning av redan försvagade muskler (pga triggerpunkterna) som ställt till det. Att få bort triggerpunkter och förkalkning bör vara det första steget.
1971 • Nykvarn
#15
4 maj 2016 kl 12:55
Gilla
Du har säkert rätt Magnus även om det är oerhört ironiskt att jag av alla människor (som inte ens gillar eller utövar styrketräning så mycket) skulle bli skadad av det :)

Det är dock så krasst att min motivation just nu är låg både för löpning och för att uppsöka terapeuter och lägga tid och pengar på det. Nu har jag helvilat från löpningen torsdag-måndag och provat att jogga både igår kväll och idag, tungt av andra anledningar men det har inte gett några som helst känningar från höften. Området är fortfarande stelt, lite ömt men inte alls som i helgen när jag hade akut ont och var rädd att röra mig p g a smärtan. Det ömma området är också mycket mindre nu.

Eftersom löpningen går så tungt nu av andra anledningar kommer det bli mer vila framöver och jag räknar därför med att detta läker ut sig själv vilket knäkänningen, bursiten, jag känt av i april, nu också har gjort. Kanske har jag gott läkekött även om jag varit lite skadebenägen på sistone.
1973 • Åkersberga
#16
4 maj 2016 kl 18:38
Gilla
Det är ju jättepositivt Staffan att du redan kunnat jogga utan känningar.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.