Löpning Tävlingar & Motionslopp / Broloppet 12 inlägg 5086 visningar

Råd till en nervös nybörjare

Linda
1973 • Malmö
#1
7 juni 2010 - 14:54
Gilla
Har känt mig lugn inför lördag ända fram tills idag. Helt plötsligt när jag åter plockade fram startbeviset och började läsa kände jag hur magen började knyta sig, händerna svettas och en svag bortdomning i benen *s* - jag blev skitnervös!!!
Tänk om jag inte hinner över bron inom utsatt tid utan måste SKJUTSAS i mål? Tänk om jag totalt "går in i väggen" och får bryta? Tänk om jag blir dålig i magen under tiden?? Tänk om jag kommer SIST?!? (iofs hellre sist än att bli skjutsad i mål)

Allt tänkande jag haft innan att det är lugnt bara jag går halva vägen och springer halva, att det känts lugnt att springa 1 mil med känslan av att kunna springa längre är nu som bortblåsta. Jag känner bara smått panik.

Så nu råd och hjälp. När bör jag lägga sista träningsdagen? Är det OK att springa en längre sträcka imorgon (längre för mig är 10-12 km) eller ska jag ta en kortare fast litet snabbare sträcka?? Hur ska jag äta? Hur ska jag dricka?

Kan någon snälla säga något lugnande... Ni har ju alla varit nybörjare själv någon gång (dock förmodligen lite klokare än mig och lade inte sådana långa lopp efter bara sprungit i ett halvår)

(ps. jag har varit något mer flitig på sistone än vad löpardagboken visar. har inte fört in alla rundor samt annan träning)
Linda
1973 • Malmö
#2
7 juni 2010 kl 15:10
Gilla
Får tillägga att jag
1) ser Broloppet för egen del som en folkfest mer än en tävling (därav mitt deltagande)
2) anmält mig till sista startgruppen för vill inte vara ivägen för de som tävlar "på riktigt" - samt anmälde mig innan jag ens överhuvudtaget påbörjat att jogga (bara powerwalkade vid tillfället)
3) har bra kondition/uthållighet men det som brukar bli trött är lårmusklerna och sedan mina knän
4) hatar att komma sist.... ;-)
PG
1973 • Lyckeby
#3
7 juni 2010 kl 15:20
Gilla
gäller att ta det lungt och bara njuta, tänka på de positiva sakerna, ljudet av alla löparskor i tunneln, utsikten högst upp på bron, spurten i limhamn och du kommer att ha medvind nästan hela vägen in i mål. Varva löpning med gång så kommer det att gå jättebra.
Kör en kortare sträcka kanske 6-8km inte för snabbt, inte lönt att stressa upp kroppen nu några dagar innan loppet. Ät som vanligt, bäst att dricka vatten.

Lycka till!
Linda
1973 • Malmö
#4
7 juni 2010 kl 15:25
Gilla
PG..... TACK!!
Bara att visualisera det du skriver... ljuden från löparskorna, utsikten.. det hjälpte direkt! :-) Ska hålla kvar det i minnet när nervositeten kryper sig på!
CFe
1983 • Norrköping
#5
7 juni 2010 kl 20:10 Redigerad 7 juni 2010 kl 20:12
Gilla
Jag hade sprungit mindre än du och gjorde min första mara i lördags utan problem. Var också grymt nervös kvällarna innan eftersom jag tränat alldeles för lite enl. de flesta tränings experter (knappt hälften) . Men med bra kost och mkt glädje så gick loppet galant. Tro på dig själv bara och glöm inte att det mesta är psykiskt när det handlar om att klara lite längre sträckor.
csaba
1973 • Malmö
#6
7 juni 2010 kl 20:19
Gilla
Du kommer att orka både längre och vara snabbare på tävling, mer än du tror.
Tänk några kilometer i taget och just Broloppet är bra på det sättet att det går ju nerför på slutet, så när du är på toppen av högbron (så har det väl gått ca. 12km tror jag) så är det bara nedförslöpning som gäller.
Och på sista 5km så kommer publiken. (har dock aldrig sprungit själv).

Men du fixar det galant !
alla är vi närvösa och det kvittar hur mycket mil man än har i kroppen så är man ju aldrig nöjd.
Linda
1973 • Malmö
#7
14 juni 2010 kl 15:41
Gilla
Tack även Calle o Csaba för ert pepp!
Galant gick det inte men i mål kom jag :-))) Allt gick kanonbra de första 11km och hängde stadigt på "ballongerna" 2:10 som då kändes som en lagom takt som jag sedan tänkt öka (trodde jag). Vid 12 km jublade jag för så långt hade jag aldrig någonsin sprungit och så väntade ju nerförsbacken... sen sa det plötsligt stopp och jag fick sådan kramp i mitt högra lår så jag fick småjogga/stappla/promenera om vartannat de resterande 9 km vilket resulterade i en sluttid runt 2:30-35 (vet inte exakt än för jag är en av alla dem tidtagningen inte fungerade för). Inte alls trött konditionsmässigt men mina ben håller inte för ett sådant långlopp, för utöver mina knäproblem är jag nog för dåligt tränad och borde minska en 7-10kg för att inte belasta lederna så.

Fällde i alla fall en hel del tårar av lycka när jag gick i mål för att jag överhuvudtaget tagit mig igenom en halvmara! Att jag fortfarande knappt kan gå stoppar mig inte från tanken att vara med i nästa års variant av loppet :-))
Alexander
1984 • Uppsala
#8
14 juni 2010 kl 15:56
Gilla
Tycker det var grymt bra jobbat!!! Fortsätt så!
http://alexanderabrahamsson.blogspot.com/
1971 • Virserum
#9
14 juni 2010 kl 17:09
Gilla
Jag säger grattis till dig Linda som lyckades genomföra loppet. Jag hade anmält mig, men för två veckor sedan åkte jag på en envis förskylning som inte vill ge med sig, så jag fick hoppa över loppet. Jag var ändå i Malmö över helgen eftersom jag bokat tåg o hotell. Var vid målgången o kollade när förste kom i mål o kände en jättelust att få ha sprungit detta( utom möjligen när regnet öste ner o det blåste i Kastrup).
Är det någon som vet vad det blir för variant nästa år? O kommer man att få springa på bron fler gånger?
Linda
1973 • Malmö
#10
15 juni 2010 kl 17:26
Gilla
Tack Anna-Karin och vad synd att du missade det! Nästa år går ett lopp som kallas "Nya Broloppet" - men det har inget med Öresundsbron att göra överhuvudtaget... så varför de inte kort och gott gav det ett annat namn kan man undra över :-/
För att få en grov överblick över planerad bana kan du gå in på följande sida: http://www.funbeat.se/discussion/show.aspx?ThreadID=770043

Sedan är väl tanken att den officiella sidan ska ligga här: http://www.broloppet.mai.se

Enligt vad som sagts ska det inte bli fler Brolopp... men det sa de ju efter första gången också - men det lär nog dröja. Kanske när de firar 20-års jubileum??
1971 • Hisings-Kärra (Göteborg)
#11
15 juni 2010 kl 21:21
Gilla
Vad kul att du klarade loppet, Linda! Jag tycker det var ett roligt lopp, fantastisk utsikt framåt/åt sidan/neråt. Och vilken medvind! Jag är säker på att det blir nån form av jubileumslopp 12 juni 2020. Tills dess är det 3649 dar kvar att träna på...
1971 • Virserum
#12
15 juni 2010 kl 21:56
Gilla
Och vi är 10 år äldre......
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.