Skidor Skidor 11 inlägg 5762 visningar

råd till nybörjare

Henrik Andersson
1975 • NORRKÖPING
#1
30 oktober 2014 - 10:33
1 Gilla
Hej,

Jag planerar att börja med längdåkning som motionsform så fort snön kommer. Springer och styrketränar sedan tidigare och är förhållandevis vältränad. Har på senare tid blivit nyfiken på längdåkning och planerar nu att köpa min första utrustning. Jag väger 93 kg och planerar att åka ca 3 mil i veckan/3 pass.

Vad behöver jag införskaffa och vad ska man tänka på? Köpa nytt eller begagnat? Jag vill absolut inte betala några jättesummor då vädret alltid är en osäkerhetsfaktor. Jag vill dessutom ha så lättvallade skidor som möjligt, ja ni förstår säkert vad jag menar...Tacksam för hjälp!
N S
1982 • Piteå
#2
5 november 2014 kl 18:33
1 Gilla
Då ingen annan verkar känna sig manad så ska jag försöka hjälpa dig så gott jag kan.

Först och främst: Tyvärr så är det dyrt att börja åka skidor :-/
Speciellt om man som du är rätt tung och vältränad.
Billigare skidor är oftast helt ok för lättare åkare men det brukar vara svårt att hitta bra skidor i de lägre prisklasserna för tyngre åkare. Speciellt om kilona består av muskler...

Sen så är det viktigaste när man köper skidor att man köper av en säljare som vet vad han sysslar med. Lokala Intersport motsv. är oftast inte att rekommendera. Du bor ju inte allt för långt från www.polder.se om du har vägarna förbi skulle jag verkligen rekommendera att fara förbi och snacka med dom.
Annars kan det fungera utmärkt att köpa begagnat. Är säljaren i samma storlek som dig och skidorna är ordentligt utprovade åt honom samt att skicket är bra så ser jag inga problem med det.

Prova ut pjäxorna! Skidor går alldeles utmärkt att köpa på nätet, men du bör verkligen prova ut pjäxorna. Det är inte kul att åka skidor när man har ont i fötterna.

När det kommer till vallning så kan du gott helt skita i glidvalla. Finns olika teorier kring stålsickling, flourvallor och stenslipning, men för en nybörjare så duger det alldeles utmärkt utan.
På fästsidan finns det en vallatejp som fungerar i de flesta förhållanden och är lätt att använda. Många duktiga åkare väljer att köra med den när dom tränar då den ger ett bra resultat i de flesta fören.
Finns även vallningsfria skidor nuförtiden som är riktigt bra. Men jag rekommenderar inte sånna som enda par. De är bra komplement skidor för oss nördar. Men ska man bara ha ett par skidor så tycker jag att det är mer flexibelt med vanliga. Framförallt om du i framtiden blir mer intresserad. Då kan en vallningsfri skida kännas begränsande.

Slutligen så är skidåkning en fantastiskt rolig idrott som tyvärr blir roligare ju bättre grejer man har :-/ Är man någorlunda vältränad och ambitiös så kommer du inte bli nöjd med för billiga grejer.
Om du köper allting nytt så får du nog räkna med ca 5000kr. Men då får du en utrustning som kommer duga i 10år framåt förutsatt att du inte är överdrivet prylintresserad.
Anders Bergström
1978 • Ljusdal
#3
10 november 2014 kl 12:10
Gilla
Begagnat är lite lurigt. Spannet ska vara rätt, man kan inte som förr gå på skidans längd.
Och bindning mot pjäxa måste också stämma.
Jag rekommenderar att du går på en skidkväll på nån lokal sportbutik. Paketen som plocks fram är oftast prisvärd mot att jaga in egna delar.
Och sen är det faktiskt så att ju längre norrut du handlar så är utbudet och ofta kunskapen bättre i butikerna.
Som sägs ovan så är ca 5000sek ungefär vart det landar. Och vallatejp är det enda man behöver om man ska börja prova sej fram.
1965 • Sala
#4
11 november 2014 kl 15:54
Gilla
Hej, Henrik! Vill du åka klassiskt eller fritt eller båda delar?
Barbro Wirdmo
1974 • Sala
#5
27 november 2014 kl 10:40
Gilla
Just nu har dom supererbjudanden både på Stadium och Intersport.
Jag är också helt nybörjare men tänkte varva löpning med skidor i vinter
1976 • Västerås
#6
27 november 2014 kl 11:38
Gilla
Vill du slippa valla så kika på atomic skintec eller Salomon Equipe RC Skin. Det är kanske inga skidor att tävla på men till träning fungerar de utmärkt. Men se till att få rätt spann på skidorna. Jag skulle rekommendera ett köp från erfaren skidkunnig personal. Pölder eller skistart är bra webshoppar.
1965 • Sala
#7
27 november 2014 kl 14:30
Gilla
Barbro: "Jag är också helt nybörjare men tänkte varva löpning med skidor i vinter"

Hallå, Barbro! Har du inte funderat på att ge din skidkarriär en chocköppning med lite rullskidåkning?
Barbro Wirdmo
1974 • Sala
#8
27 november 2014 kl 14:58
Gilla
Magnus: Ja, tanken har slagit mig faktiskt.
1965 • Sala
#9
27 november 2014 kl 16:44
Gilla
Barbro: "Ja, tanken har slagit mig faktiskt."

Skulle du vilja åka fritt eller klassiskt?
Barbro Wirdmo
1974 • Sala
#10
27 november 2014 kl 17:24
Gilla
Tanken är klassiskt, köpa någorlunda bra skidor och hoppas det passar bra för mig.
1965 • Sala
#11
27 november 2014 kl 18:57 Redigerad 27 november 2014 kl 19:04
1 Gilla
IFK Sala kanske har rullskidor du kan få prova. Åke Lantz borde veta om så är fallet; se www.ifksala.se. Annars kan vi träffas och du får prova något av mina par om du har eller skaffar NNN-pjäxor, eller så slår du efter noggrann undersökning helt enkelt till på en ny utrustning.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.