Löpning Skador & Rehab 12 inlägg 9939 visningar

Stukad fot (insidan slog i backen)

Jenny Viklund
1983 • Örebro
#1
3 september 2010 - 13:29
Gilla 
Jag har sökt bland de trådar som finns om stukade fötter, men det känns som att de flesta handlar om den typ av stukning där man sträcker utsidan av foten.

Min är alltså tvärtom; jag trampade åt andra hållet och insidan av högerfoten tänjdes ut och slog mot backen. Är det något annat man behöver tänka på då, eller är råden desamma som för stukning åt andra hållet?

Det gör ONT att gå på foten om den är "naken", speciellt om den tippar lite inåt (pronationsstuket) och när jag varit still en stund gör första steget riktigt ont.

Foten är dock inte alls svullen och med stödbandage gör det inte så ont att gå heller. Nu är bandaget av och sån där smärtsalva på istället.

Jag har inte superbråttom att komma igång med joggningen igen eftersom foten verkar funka att yoga på så kondition och muskler kommer hållas igång.

Dock vill jag kunna promenera, om än sakta. Är det okej att promenera så länge det inte gör ont? Ska man promenera med eller utan smärtsalva, med eller utan stödbandage?

Jag skämtar inte när jag säger att det var 20 år sen sist jag stukade en fot. Jag trodde jag var immun mot det men tydligen inte. ;)

Tack på förhand!

//Jenny
Mikael Fermhede
1957 • Åsa
#2
3 september 2010 - 14:24
Gilla 
När stukade du foten, hur länge sedan är det? Om det är bara ngn eller ngr dagar sedan så blir mitt råd; belasta så långt smärtan tillåter, dvs promenera självklart, tå häv träna i trappa, och stå barfota på ett ben i taget fem min per dag ss balansträning. Kan du inte gå utan hälta om en vecka för du söka läkare för rtg !
En elastisk binda kan kännas skönt men gör ingen nytta , spec som det inte är svullet. Så snart du kan ( inte har ont) kan du börja jogga , kortare turer i början och senare längre och längre . All belastningskorrelerad smärta försvinner kanske inte förrän efter flera veckor men det blir ju bättre och bättre. Det värsta du kan göra är att vila !!
Rehab skiljer sig således ej för de yttre resp., inre strukturerna.
Good Luck
1976 • Tullinge
#3
3 september 2010 - 14:26
Gilla 
om svullnade har gått ned eller om du inte har fått någon svullnad så är det bra att belasta foten så fort som möjligt. Jag har precis stukat forten själv och har kört Crosstrainer på gymmet som alternativ träning. Det fungerar riktigt bra och där kan man trycka upp pulsen ganska så bra om man vill hålla konditionen igång. Jag mixar just nu in lite löpning men tar det mycket försiktigt och springer inte så kuperat utan nästan helt på asfalt eller löpband.
Något som är bra är att när verken försvunnit så kan du träna på balansbräda för att få upp styrkan igen i foten.
Jenny Viklund
1983 • Örebro
#4
3 september 2010 - 15:50
Gilla 
Tack till er båda!

Det hände i morse och precis nu så verkar effekten av smärtgelen ha släppt och det gör duktigt ont. Känns dock liiite bättre men i förmiddags, så kanske går jag ut en stund ikväll om smärtan är hanterbar.

Balansbräda har jag tyvärr ingen :( men jag tror yogan kan bidra med väldigt mycket på den fronten. Kan MÅNGA balansövningar som jag kan roa mig med.

Men sammanfattningsvis: skippa lindan, köra med promenader och yoga tills jag är smärtfri och sen smyga igång med löpningen igen. Jag smyger i och för sig nästan med löpningen redan nu (nybörjare), så jag backar nog bara några steg i mitt program och fortsätter smyga. :D

MVH Jenny
Oldboy
1952 • Danderyd
#5
3 september 2010 - 15:55 Redigerad 3 september 2010 - 15:59
Gilla 
Edit: Du svarade medan jag vände ryggen till...

Jenny, jag håller med de ovanstående i det mesta. Har bara några tillägg. (Har nyss haft samma stukning själv, men lindrigare. Att den andra stukningen är den som beskrivs "överallt" beror på att den är mycket vanligare.)

Se till att inte gå eller springa på mark som lutar åt fel håll, som vägkanter kan göra t ex, du ska ju undvika att göra sådant som gör ont. (Kan du inte röra foten alls utan att det känns så kanske det är bättre att träna den med låg belastning fast det gör lite ont än att inte träna alls.) All rörelse som inte gör ont är bra.

Om du inte har ont i vila så undvik smärtstillande medel, du tar bort kroppens signaler om att "nu gör du fel".

Mikael Fermhede och jag är inte helt ense om ifall stödbandage gör nytta. Jag kan gå med på att stöd inte hjälper läkningen, men jag tyckte tejpning hjälpte mig att springa utan att känna mig "trött" i foten efteråt. Kanhända fick tejpen mig att hålla foten i en bättre vinkel när jag sprang. (Jag är "framfotslöpare" och pronerar inte.) Om du inte har brått att springa utan promenerar i stället blir det knepigare på ett sätt, då sätter man ju alltid i hälen först och resultatet blir (oftast) pronation.
Med apotekets tejp följde en beskrivning, du ska bara göra "tvärtom" så att insidan är den som är ordentligt sträckt. Och så tycker jag inte man behöver riktigt så mycket tejp som bilderna visar, men de vill ju sälja......
Mikael Fermhede
1957 • Åsa
#6
3 september 2010 - 16:44
Gilla 
Oldboy, gode vän, jag råder bara utifrån evidensbaserad fakta ! Kan du hitta något stöd på denna jorden för att tejp eller elastisk binda, i rehabfas, har visad effekt ???
Jenny Viklund
1983 • Örebro
#7
3 september 2010 - 17:03
Gilla 
Oldboy:

Tack!

Det där med att undvika mark som lutar fel brukar jag tänka på. Nu lutar ju det mesta åtminstone litegrann, men jag försöker göra så jag får lika mycket lutning åt båda håll, liksom. Känner av mina höfter om jag går snett för mycket åt ett håll. Ska se till att hålla mig där det är helt platt nu.

Jag är nog mellanfotslöpare om man ska klassa mig som något, dock kände jag både i morse direkt efter stukningen och nu när jag går att det är när jag är långt fram på foten och ska rulla över som det sträcker mest på insidan av foten/ankeln. Hade jag varit ren framfotalöpare hade jag kanske inte märkt av det lika mycket?

Ska ligga med foten högt en stund till, för det är faktiskt himla skönt ;), och sen prova gå en sväng ikväll. Tur att jag är lika duktig på att gå sakta som jag är på att springa sakta. Ibland är det bra att vara snigel!
Skägget
1974 • Jönköping
#8
3 september 2010 - 17:13
Gilla 
Hej,

det är säkerligen en "vanlig" stukning men vid pronationsvåld mot fotleden ska man vara lite mer observant. Dags att tänka till då:

Smärta förekommer samtidigt vid mediala malleolen (inre fotledsknölen) samt strax ovan laterala malleolen (yttre fotledsknölen) på framsidan och/eller högt upp på utsidan av underbenet (nästan upp mot knät).

Då kan man nämligen ha sprängt syndesmosligamentet vilket betyder operation.

Mvh
FH
1975 • Hässelby
#9
3 september 2010 - 17:38 Redigerad 3 september 2010 - 17:39
Gilla 
Börja inte använda foten för tidigt bara. Svullnaden kan fortsätta öka upp till 48 timmar. Jag skulle hålla foten rätt hårt lindad i det här skedet och göra allt för att minska blodflödet i det området, enligt rekommendationer som jag har fått på föreläsning av idrottsläkaren Dan Leijonwall. Efter ca, två dygn kan man oftast börja belasta foten lite och påbörja rehabträning.

Nu kanske din stukning inte är så allvarlig, men eftersom du ännu inte vet det så kan det vara bra att agera som om den faktiskt är det. Rehabtiden är så pass lång att det är onödigt att chansa. Jag tycker därför inte att du ska gå ut och gå en sväng ikväll eller pyssla med yoga riktigt än.

En bra sida om rehab av fotskador: http://traningslara.se/fotledsskador-del-ii-ett-traningsprogram/


-
Jenny Viklund
1983 • Örebro
#10
3 september 2010 - 21:08
Gilla 
Jag konsulterade med en kompis som är utbildad *totalt glömt vad titeln är* och hon bedömde det som en vrickning, inte en stukning. Detta eftersom det inte varit någon svullnad överhuvudtaget samt att smärtan avtog väldigt fort. Okunniga jag visste inte ens att det var någon större skillnad på en vrickning och en stukning. ;)

Var ute och traskade lugnt nyss (mest för att få frisk luft) och kände inte av foten mer än sammanlagt tjugo steg, om ens det.

Men nu vet jag i alla fall precis vad jag ska göra om det här skulle hända igen! Så stort tack till er alla. :)

//Jenny
Oldboy
1952 • Danderyd
#11
3 september 2010 - 22:21 Redigerad 3 september 2010 - 22:32
Gilla 
Bäste Mikael, jag säger ju att jag går med på att binda eller tejp inte i sig påskyndar läkningen! Men jag har gjort "en liten jämförande studie" som visar att den trötthetskänsla/molande smärta som kommer efter ett löppass med en oläkt stukning blir mindre om tejpning har använts. Det kallas väl anekdotiskt resultat på "medicinska", jag har alltså bara jämfört hur det kändes för mig själv när jag sprang vartannat pass med och vartannat utan tejp ett tag.

För mycket belastning hindrar läkningen, för lite belastning håller också tillbaka den. Vilket som verkligen var bäst kan jag därför inte säga. Men med tanke på att jag sprang bl a Lidingö Ultra50K två eller tre veckor efter stukningen så tror jag inte att de skadade ligamenten fick för lite belastning trots att jag tejpade då;-)

Den mekanism som gav detta subjektivt upplevda resultat skulle kunna vara den jag beskrev (och som du själv pekat på tidigare) att tejpen fick mig att hålla foten i mer välbestämd vinkel vid nedslaget genom att det stramade om jag råkade vinkla den lite åt endera hållet, särskilt åt det håll där löpsteget smärtade. Känner man ingen skillnad finns det förstås ingen anledning att tejpa.

Edit: nu är Jennys stukning/vrickning helt färsk, gäller då fortfarande att kyla, hålla foten högt och kanske dessutom att linda hårt för att hindra/minska att svullnad uppstår? Eller anses inte svullnad vara till men för läkningen nuförtiden?
Jenny, jag tycker du ska betrakta det som en stukning ett par dar tills du kan vara säker. Min stukning gjorde inte ont direkt utan först dagen efter och ändå tog det 3-4 månader innan det slutade kännas något alls.
Hannah Andersson
1984 • Ballingslöv
#12
23 september 2010 - 22:14
Gilla 
funderar på det där med lindning efter stukning/vrickning. att linda kanske inte gör så stor nytta men är ett ledband uttänjt är det lätt att trampa snett igen. då föredrar jag att ha foten lindad i förebyggande syfte så du inte förvärrar skadan!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.