Stukad fot, plattfotad efter 6 mån - Löpning
Löpning Skador & Rehab 6 inlägg 5053 visningar

Stukad fot, plattfotad efter 6 mån

Lund
#1
8 februari 2020 - 20:19
Gilla 
Stukade foten för ett halvår sedan, klassiskt supinationsvåld. Försökte belasta så mycket och så fort som möjligt. Kunde börja springa efter två månader, sprungit 5-7 mil (23km-runda) /vecka senaste 3 månaderna. Smärta första 1-2km, sedan ganska smärtfritt. Ibland smärta igen när jag sprungit 15-20 km. Blivit successivt bättre med smärtan, den är närvarande varje dag men besvärar mig inte nämnvärt. Smärtan sitter "i" fotvalvet, det är där det gjorde mest ont redan vid stukningen. Även öm över knölen som sitter medialt, ca. 5cm distalt om mediala malleolen (någon som vet vilket ben den tillhör?). När jag suttit/sovit och ställer mig om tar det några steg innan jag kan gå normalt, då är det mer en diffus stelhet/smärta både i fotvalvet och över laterala malleolen.

Anledningen till att jag skriver nu är att fotvalvet fortfarande är tydligt nedsjunket på den stukade foten (som en mild version av den akuta svullnaden), och jag har hört från andra att detta inte tillhör en vanlig stukning. Inget bekymmer när jag springer regelbundet eftersom huden blivit mycket tjockare.

Någon som varit med om att vara plattfot länge efter en stukning? Vad har gått sönder, tror ni? Något att aktivt försöka göra något åt, eller bara låta tiden läka?
1989 • Malmö
#2
8 februari 2020 - 21:39
Gilla 
Låter spontant som en påverkan på tibialis anterior, tycker du att det stämmer med ditt smärtområde? https://www.yoganatomy.com/wp-content/uploads/2018/07/tibialis-anterior-muscle-1.png

Är du säker på att det är nedsjunket och inte "bara" svullet?

eller är det mer kring Tarsaltunneln du har ont? https://www.fixpodiatry.com.au/wp-content/uploads/2017/05/tarsal-tunnel-syndrome.jpg
1984 • Göteborg
#3
8 februari 2020 - 23:47 Redigerad 8 februari 2020 - 23:49
Gilla 
Vet inte om jag tänker helt rätt själv men ja, har haft samma problem som upptäcktes i samband med en gammal skada som helt klart inte var en stukning, fast ändå blev diagnostiserat som det inledningsvis, sen blev det aldrig någon diagnos för dom hittade inte problemet. (Har en del problem av det än idag, detta var hösten -16). Alltså att sjukgymnasten anmärkte på att fotvalvet var kollapsat och ville jag skulle ha sula och göra en övning. Märker fortfarande att den foten vill vrida sig mer och får lite som inflammation i tåleden (har lite konstig form på fötterna så det känns hela vägen ner till början av fotvalvet). Beroende på hur van man är att vara ute så märks det när man ligger lite på gränsen till vad man är van vid, på diverse olika sätt.

Tror iofs det hade gett mycket att veta vad sjutton som hände med foten som värkte på säkert 10 olika ställen samtidigt (därav svårdiagnostiserat antar jag, och funktionen fanns ju fortfarande kvar fast försämrad och med smärta, så dom tog det nog inte så allvarligt som man själv tyckte det var när man har värk så länge efter), men är ganska säker på att det snarare är något i helheten man skulle behöva anpassa än att göra enstaka specifika övningar eller dra på sulor. Motoriken. Säkert någon försvarsmekanism som sabbar den.
Är inte till så stor hjälp känner jag, men själv försöker jag som sagt ha i åtanke att om resten funkar bra, då tar fötterna mycket mindre stryk, även om man så fortfarande skulle ha en oläkt skada i foten. Men det är ju fortfarande en begränsning, att man får känna av så skorna inte förvärrar och att man får anpassa förutsättningarna om man får symtom i foten/tåleden.
Lund
#4
9 februari 2020 - 19:35
1 Gilla 
Tack för svaren! Jag vet inte vad som kan vara skadat, men tänker nu att det är lika bra att låta någon som kan detta kolla på det, kan ju ge andra besvär mycket senare även om det känns relativt bra nu.
1986 • Hjo
#5
10 februari 2020 - 11:25
Gilla 
Jag tycker det låter som plantar fasciit, en inflammation i i senan under foten. Fick samma efter min graviditet när jag började springa och upplevde att jag tappade fotvalvet. Smärta på morgonen och till slut kunde jag inte springa alls. Gå till en kunnig fysioterapeut som kan ge en korrekt diagnos. Jag lyssnade för mycket på nätforum vilket förvärrade skadan och jag var borta i 9 månader totalt med 5 månader av stötvågsbehandling.
1989 • Malmö
#6
11 februari 2020 - 15:29
Gilla 
Hannes,
vill du ha bra tips på bra terapeuter i Lund eller Malmö så säg till så kan du få några tips i båda städerna.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.