Löpning Träning 6 inlägg 5219 visningar

Träna inför halvmara om ett år, kommer jag även bli snabbare på en mil?

Annica N
1975 • Uppsala
#1
8 september 2010 - 12:34
Gilla 
Dum fråga kanske, men jag har precis sprungit (eller snarare lunkat runt) Tjejmilen. Jag började från noll i februari och hade en mil som mitt stora mål, vilket jag nu har klarat! Är väldigt nöjd med det men känner att jag behöver nya mål för att hålla igång träningen.

Funderar därför på att anmäla mig till Sthlm halvmaraton nästa höst. Men vill även springa Tjejmilen nästa år igen och där är en dröm att komma under en timme. (I dagsläget lunkar jag runt på 1.15-1.20 tror jag men har bara haft som mål hittills att ta mig runt, inte att springa på någon viss tid, alltså kanske jag skulle kunna springa något snabbare än så om jag försökte)

Mina frågor är alltså:

* Tror ni det är realistiska mål (att om ett år klara halvmaraton + springa milen under en timme) om jag tränar ca 3 ggr i veckan?

* Tänkte följa Szalkais program "klara halvmaraton/nybörjare", tror ni att det även kommer göra mig snabbare på milen eller bör jag träna inför det på något särskilt sätt?

Stort tack på förhand!
1972 • Söderhamn
#2
8 september 2010 - 12:59
Gilla 
Jag tror definitivt att det är realistiskt, båda målen. Du kommer att bli snabbare av att följa halvmaraprogrammet, men om jag (som ganska långsam löpare) får gissa skulle jag tro att du skulle klara båda målen bättre på att följa ett "klara milen på under en timme" program. Klarar du milen på under en timme så är jag övertygad om att du kan springa en halvmara i lugnt tempo också.
1968 • Alingsås
#3
8 september 2010 - 13:07
Gilla 
Det tror jag absolut Annica. Man kan nästan se din motivation när man läser vad du skriver. När du nu kommer att träna inför dessa nya målen, glöm bara inte att varva löpningen med styrketräning för fötter, ben, knä och höft/rygg.
Annica N
1975 • Uppsala
#4
9 september 2010 - 11:43
Gilla 
Tack för era svar! Tänker nog börja med att följa nybörjarprogrammet för halvmaraton under 20 v, sen hinner jag nog träna upp lite snabbhet på milen också, jag har ju ett helt år på mig! :-)

Ja Håkan, jag känner mig jättemotiverad! Tack för tipset om styrketräning.
1971 • Hisings-Kärra (Göteborg)
#5
9 september 2010 - 11:58
Gilla 
Annica: Ja.
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
9 september 2010 - 13:53
Gilla 
Annica, det låter toppen! Det som skiljer halvmaraträning från milträning är egentligen bara lite fler eller längre långpass. Eftersom du redan tagit dig runt Tjejmilen kanske du är lite bättre tränad än vad som behövs för nybörjarprogrammet (har inte koll på dem) så kika gärna på nästa nivå också. Den kanske passar bättre - eller nåt mitt emellan.
Lycka till!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.